Описание: Бодливи, храсталовидни растения с дълги полегати или катерливи стъбла и добре развити коренища. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е петделна. Плодът е сборен, състои се от голям брой месести костилкови плодчета. Вкусът му е възкисел и с приятна миризма. Цъфти от май до август.
Разпространение: Расте из горите, храсталаците, поляните, по предпланински и планински склонове на цялата страна.
Употребяема част: За лечебни цели се използват листата и корените. Листата се събират през лятото, а корените от септември до ноември.
Съставки: Листата съдържат около 10% дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини, витамин С и др. Корените — дъбилни вещества, инозит и др.
Действие:Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, фитонцидно.
В нашата народна медицина листата и корените се използуват при диария, гастрит, обилна менструация. Плодовете се използуват при простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди.
Приложения:
# листа и корени - при диария, гастрит, обилна менструация
# външно листата - възпаление на лигавицата на устата, кървене на венците, хемороиди
# плодовете - при простуда
Начин на употреба - Използва се запарка или отвара от листата или плодовете, която се приготвя от 6—10 г листа или 15—20 г плод на 500 см3 вряща вода. Предпочита се отварата от листата. Тя може да бъде използувана и за гаргара.