[align=center]Хрян[/align]
Описание:Растението развива масивен, месест, бял корен, който е разклонен. Стъблото е изправено, високо до 125 см, разклонено в горната си част. Приосновните листа са на дълги дръжки — до 30 см, широко ланцетни, назъбени, стъблените листа са пересто нарязани. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са шушулчици с кълбовидна форма. Цъфти от май до юли.
Използвани части:Използва се коренът на растението.Той се изравя през есента и за да се запази и през зимата се заравя в пясък.
Съставки: Цялото растение, но предимно корените съдържат гликозида синигрин и негови аналози, които под влияние на ферментния комплекс мирозиназа се разпадат до алилсинапено масло (алил-изотиоцианат), на което се дължи специфичният аромат и парещ вкус. Корените съдържат 1,2% етерично масло, тлъсто масло и витамин С. В листата, стъблата и корените има следи от алкалоиди и фитонциди.
Растението се среща почти навсякъде , както в дворовете , така и като диво растение.У нас то се отглежда като зеленчукова подправка и за лечебни цели.
Медицинско действие:Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично. Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и антидиуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.
Използва се при безапетитие, недостатъчност на жлъчната секреция, ревматизъм, оточни състояния, диабет, възпалителни процеси, като подправка.
Употреба и съотношения:
1)При безапетитие-Стържат се корени от растението и се смесват с оцет.
2)При диабет(захарна болест)-Настърган корен от растението се смесва с кисело мляко в съотношение 1:10.
3)За стимулиране на храносмилането-Смесват се настърган корен от хрян и мед в съотношение 1:1.Получената смес се консумира три пъти на ден преди ядене.
Нежелани ефекти:
Ако се поеме по-голямо количество от корена(или недостатъчно разредено) могат да се получат нежелани реакций като:гадене , повръшане , гастрит , диария или болки в стомха.А при външно нанасяне върху кожата могат да се предизвикат зачервяване и некроза на тъканта