Хрян

Всеки, който се интересува и има познания, относно билките или знае методи за лекуване с билки - това е мястото.

Модератор: runner413

Мнениеот runner413 » 02 Яну 2008, 21:32

[align=center]Хрян[/align]

Описание:Растението развива масивен, месест, бял корен, който е разклонен. Стъблото е изправено, високо до 125 см, разклонено в горната си част. Приосновните листа са на дълги дръжки — до 30 см, широко ланцетни, назъбени, стъблените листа са пересто нарязани. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са шушулчици с кълбовидна форма. Цъфти от май до юли.

Използвани части:Използва се коренът на растението.Той се изравя през есента и за да се запази и през зимата се заравя в пясък.


Съставки: Цялото растение, но предимно корените съдържат гликозида синигрин и негови аналози, които под влияние на ферментния комплекс мирозиназа се разпадат до алилсинапено масло (алил-изотиоцианат), на което се дължи специфичният аромат и парещ вкус. Корените съдържат 1,2% етерично масло, тлъсто масло и витамин С. В листата, стъблата и корените има следи от алкалоиди и фитонциди.


Растението се среща почти навсякъде , както в дворовете , така и като диво растение.У нас то се отглежда като зеленчукова подправка и за лечебни цели.

Медицинско действие:Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично. Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алил­синапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стиму­лирането на храносмилането, както и антиревматичния и антидиуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. На­личието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на коре­ните.

Използва се при безапетитие, недостатъчност на жлъчната сек­реция, ревматизъм, оточни състояния, диабет, възпалителни процеси, като под­правка.

Употреба и съотношения:
1)При безапетитие-Стържат се корени от растението и се смесват с оцет.

2)При диабет(захарна болест)-Настърган корен от растението се смесва с кисело мляко в съотношение 1:10.

3)За стимулиране на храносмилането-Смесват се настърган корен от хрян и мед в съотношение 1:1.Получената смес се консумира три пъти на ден преди ядене.



Нежелани ефекти:
Ако се поеме по-голямо количество от корена(или недостатъчно разредено) могат да се получат нежелани реакций като:гадене , повръшане , гастрит , диария или болки в стомха.А при външно нанасяне върху кожата могат да се предизвикат зачервяване и некроза на тъканта
I don't play your rules I make my own!
Аватар
runner413
Модератор
 
Мнения: 709
Регистриран на: 26 Май 2007, 18:09
Местоположение: Отвъд хоризонта

Назад към Билки - Лекуване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 31 Мар 2025, 15:33 е имало общо 820 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта