Малина.

Всеки, който се интересува и има познания, относно билките или знае методи за лекуване с билки - това е мястото.

Модератор: runner413

Мнениеот runner413 » 03 Яну 2008, 16:29

Малина
Rubus Idaeus


Описание:Малината е полухраст достигащ височина 1-1,5 метра.През първата година стъблата са тревист, безплодни, със синкавозелен налеп и къси тънки шипчета. Втората година тези стъбла вдървеняват, дават цветоносни клонки и след узряване на плодовете загиват. Листата са тройни или перести с 5 --7 листчета, отгоре зелени, голи, отдолу сребристосиво напластени. Цветовете са бели, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките и плодниците са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета; лесно се отделят от изпък­налото, леко влакнесто цветно легло. Цъфти май—юли, а плодовете узряват юли—август.


Използват се листата и плодовете.


Съставки:
-Листата съдържат флавоноиди, танини, витамин С, каротен, органични киселини и др.
-Плодовете съдържат около 10% захари (глюкоза, фруктоза и захароза), органични киселини предимно лимонена и ябълчна, но също и салицилова киселина, танини, пектини, антоцианови пигменти, витамин С, каротен и др.


Малината е разпространена из цялата страна-из горите , както и в равнините и високите части на планините.Също така се отглежда и по дворовете.

Действие:При консумация на пресни плодове от малина или сок се оказва благоприятно влияние върху организма , тъй като тя е богата на витамини и действа тонизиращо.Също така малината има потогонно и общоукрепващо действие.
Изсушените плодове на малината действат потогонно.
В народната медицина се препоръчва използването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Употреба:Прави се запарка като една супена лъжица сушени плодове се залива с 250 милилитра вряща вода .Изпива се след прецеждане като топъл чай.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I don't play your rules I make my own!
Аватар
runner413
Модератор
 
Мнения: 709
Регистриран на: 26 Май 2007, 18:09
Местоположение: Отвъд хоризонта

Мнениеот avanabil » 03 Яну 2008, 19:26

runner413 написа:Малина
Rubus Idaeus


Описание:Малината е полухраст достигащ височина 1-1,5 метра.През първата година стъблата са тревист, безплодни, със синкавозелен налеп и къси тънки шипчета. Втората година тези стъбла вдървеняват, дават цветоносни клонки и след узряване на плодовете загиват. Листата са тройни или перести с 5 --7 листчета, отгоре зелени, голи, отдолу сребристосиво напластени. Цветовете са бели, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките и плодниците са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета; лесно се отделят от изпък­налото, леко влакнесто цветно легло. Цъфти май—юли, а плодовете узряват юли—август.


Използват се листата и плодовете.


Съставки:
-Листата съдържат флавоноиди, танини, витамин С, каротен, органични киселини и др.
-Плодовете съдържат около 10% захари (глюкоза, фруктоза и захароза), органични киселини предимно лимонена и ябълчна, но също и салицилова киселина, танини, пектини, антоцианови пигменти, витамин С, каротен и др.


Малината е разпространена из цялата страна-из горите , както и в равнините и високите части на планините.Също така се отглежда и по дворовете.

Действие:При консумация на пресни плодове от малина или сок се оказва благоприятно влияние върху организма , тъй като тя е богата на витамини и действа тонизиращо.Също така малината има потогонно и общоукрепващо действие.
Изсушените плодове на малината действат потогонно.
В народната медицина се препоръчва използването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Употреба:Прави се запарка като една супена лъжица сушени плодове се залива с 250 милилитра вряща вода .Изпива се след прецеждане като топъл чай.



Запарката от малинови листа са много ефикасно средство против повръщане...
А в магията с билки, малината се използва като символ на Защита и Любов
Аватар
avanabil
Модератор
 
Мнения: 571
Регистриран на: 29 Юни 2007, 16:09
Местоположение: локален диск (D:)

Мнениеот veritas » 08 Сеп 2011, 13:58

Малина:

Изображение

Нежни и сочни, плодовете на малината се ценят заради приятния им аромат и своеобразния им кисело-сладък вкус. Особено значение имат съдържащите се в малините минерални вещества – калий, калций, фосфор и магнезий. Високото съдържание на калий регулира водно-солевия баланс и подобрява сърдечната дейност. Калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждане на костната система и зъбите, също за регулиране на дейността на нервната система и мускулите. Лечебни свойства Малините подобряват храносмилането, утоляват жаждата, действат противотемпературно при простудни заболявания поради съдържанието на салицилова киселина. Употребяват се за изтрезняване след напиване, при чести повръщания при бременност, скорбут, желязодефицитни анемии, бронхити с оскъдна секреция и за укрепване на сърдечната дейност. Най-добре се запазват продължително време във вид на сироп.

От тук може да си закупите 100% Етерично масло от Малина:

http://www.charmedastrology.com/Naturalno+maslo+Malina-p-1262.html

Използва се в любовни ритуали, ритуали за лечение и набавянето на пари.

icon_color
Dum spiro, spero
Аватар
veritas
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 76
Регистриран на: 04 Юли 2011, 11:04


Назад към Билки - Лекуване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта