Страница 1 от 1

Арония, черноплодна офика ( Aronia melanocarpa)

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2008, 22:13
от mandragorko
Аронията е храст, достигащ до 2-2.5 метра височина,цъфти с бели или нежно розови цветове. През есента, обикновено през септември, узрява и плодът – черни, блестящи и дребни топчета.Пренесен в Европа в началото на ХVIII век от умерения пояс на Северна Америка, а в България през 70-те години на ХХ век.
Отглежда се в планинските и полупланинските райони, но все още на малки площи. Устойчиво на ниски температури и неприятели и взискателно единствено към почвена влага и слънцегреене, това непретенциозно, красиво и с много лечебни свойства растение намира чудесен прием у нас.
Плодът на аронията се характеризира с разнообразен химичен състав и голямо богатство на витамини и минерални вещества, което нарежда този растителен вид в списъка на особено ценните лекарствени растения. Плодът съдържа захари – преобладават фруктозата и глюкозата, което го прави подходящ за диебитици. Белтъчините са представени с голямо разнообразие на аминокиселини.
Най-ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения, наречени още витамин Р. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни (Р активни) вещества. Уникално е, че съдържа и флавоноли, катехини и антоцианиди. В сравнение с грейпфрута и гроздето ( най-много изследваните лабораторно за Р-вещества плодове), аронията съдържа 5 пъти повече. Флавонолите, катехините и антоцианините нямат изкуствен заместител.
От макроелементите в аронията се съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и други, а от микроелементите – рекордно количество йод, манган, молибден. Изключително важна особеност на аронията е високото съдържание на всички важни витамини, което усилва биологичното им действие.
В народната медицина дребните плодове се използват при лечение на анемия или хипервитаминоза. Препоручва се 2-3 седмици дневно да се косумира по около 250-300 грама от плода. А зимата се пие отвара от суха арония – 2-4 супени лъжици плод се заливат с 2 чаши кипяща вода. Приема се 3 пъти дневно по половин чаша, 30 мин преди хранене.
В съвременната медицина аронията се използва в лекарствени препарати за лечение на хипертония и атеросклероза. Трябва да се има предвид, че плодът е противопоказен за хора, които страдат от язва или гастрит.Чай от арония и боровинки увеличава работоспособността.
Ароният намира приложение и в кулинарията. От плодовете се прави компот и сладко, сок и, разбира се, знаменитото вино.

Сибирско сладко:
Вземете 1 кг плод арония и 1кг захар и редете на пласове в стъклен буркан - ред арония, ред захар, сложете го в хладилника и така през зимата ще имате под ръка вкусните и ароматни плодове на аронията.