от EliKarim » 23 Окт 2005, 23:20
кафе
Смята се, че родината на кафето е Етиопия.
В Европа научили за кафето едва през 1591 г. от италианският лекар Проспер Алпинус, който го донесъл от Египет. Той препоръчвал на пациентите си от ароматната напитка като укрепващо средство и лек за разстроен стомах. Като стайно растение обаче се отглежда едва през последните 100 години.
Листа: Листата са тъмнозелени, дълги до 10 см.
Цветове: Цъфти през април и май. Цветовете са бели и ароматни
Плодове: От зелени постепенно стават тъмночервени. Тъмночервените плодове, подобни на вишна, съдържат по две зърна, берат се едва когато са меки на пипане. Първо се изсушават, а след това се изпичат, докато станат почти черни на цвят. Високите около 1,5 м дървета дават близо 300 зърна годишно.
Кафето се развива най-добре при температура 18-20 градуса, а при 16 почва да мръзне.
Легендите:Според една легенда овце откриват кафето. Тоест ефектът от кафето бил забелязан от един пастир на име Калди. Докато наглеждал овцете си, той забелязал, че животните ставали хиперактивни, след като хапнат от червените плодове на определено растение. Той самият опитал няколко и скоро се усетил също толкова свръхактивен, колкото било и стадото му. Легендата разказва, че наблизо се случил един монах, който здраво го сгълчал, че е ял от "дяволския плод". Скоро обаче монасите открили, че плодовете на това лъскаво зелено растение им помагат да останат будни за молитвите си.
Друга легенда ни дава името "мока". Един арабин на име Омар бил заточен заедно с последователите си в пустинята, където трябвало да умрат от глад. Отчаян, Омар накарал приятелите си да варят и ядат плодовете на едно непознато растение. Не само че това спасило живота на заточениците, но тяхното оцеляване било прието като религиозен знак от жителите на най-близкия град - Мока. Растението и напитката били кръстени "мока" в чест на това събитие.
Турция била първата страна, в която кафето започнало да се употребява като напитка, често с подправки като карамфил, канела, кардамон и анасон. Страните отвъд Арабия открили кафето много по-късно. Арабите вярвали, че то е рядка и изтънчена напитка, чиято тайна пазели като свръхсекретни военни планове. Изнасянето на растението извън пределите на мюсюлманския свят било забранено от властта. Фактически разпространението на кафето започнало незаконно
Някои християни вярвали, че кафето било дяволска напитка. Папа Винсент III дочул за това и решил да го опита, преди да го анатемоса. Толкова му харесало обаче, че благословил съществуването му с думите: "Кафето има толкова хубав вкус, че би било жалко да оставим само неверниците да се ползват от него."
През 1000 г. от н. е. арабски търговци отнесли кафето обратно в родината си и за първи път започнали да отглеждат растението в плантации. Освен това те започнали да варят зърната и направили питие, което нарекли "кава" - буквално това, което прогонва съня.
Няма да се впускам в последвалите заведения за кафе из цяла Европа. Старият континент буквално се влюбил в новата напитка. През 1732 г. известният композитор Йохан Себастиан Бах създал своята "Кантата за кафето".
Кофеинът:Кафето съдържа кофеин колкото или по-малко от чаените листа - 1.5-3%, но в една чаша кафеена напитка се слага повече кафе. Кофеинът е естествено вещество, което се съдържа в много растения, най-известни от които са чаят, плодовете на колата, какаото. Той има изразено физиологично действие, като ободрява и стимулира организма, подобрява работоспособността, стимулира дишането и сърдечната дейност. Абсорбцията на кофеин от кафето в стомашно-чревния тракт е бърза и пълна. Кофеинът постъпва в кръвта и достига най-високо ниво 30-45 минути след питейния прием. Времето, за което организмът се освобождава от половината от приетия кофеин (неговите метаболити) чрез урината, при здрави хора е между 4-6 часа. Това време се удължава на 18-20 часа при бременни жени, както и при други особенни състояния. Някои хора са чувствителни към кофеина в кафето и други напитки и храни. При наличие на някои състояния (тревожност, депресия, напреднала възраст, бременни и кърмещи) кафето трябва да се ограничава.
Не се препоръчва консумацията му при хора с високо кръвно налягане, диария, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, нарушения в мастната обмяна с повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, при ревматоиден артрит. Голямата консумация на кафе може да повлиява усвояването на желязото от храната и да засилва отделянето на калций с урината според някои изследвания.
В магията:Да, кафето се използва и в магията Трябва да отбележа, че в своята “Практическа магия” – Др Папюс препоръчва пиенето на кафе преди всички други напитки. Папа Хонорий споменава за черни зърна от ниско дърво, които най-вероятно са кафе…но тук не мога да твърдя със сигурност.
Има множество мехлеми, елексири и т.н с кафе….
За гадания, според мюсюлманите, то трябва да кипне три пъти преди да бъде наистина добре сварено и разлято в чаши за консумация.