Жертвен обред

Лунната магия е една типична магия привличаща повечето жени-вещери, а и не само тях. Тук ще намерите отговорите на въпросите, които Ви интересуват.

Модератор: damnameneus

Мнениеот damnameneus » 10 Окт 2005, 16:45

Групов жертвен ритуал
на старогръцки и на български

Изображение

Това е групов жертвен ритуал за всички случаи когато се почитат отделни божества от античния гръцки и тракийски пантеон, като може да се използва и като индивидуален обред. Самият ритуал може да бъде адаптиран към определени божества и при определени цели, като при тракийските обреди има малко разлики които ще уточня впоследствие. Към ритуала може да се включат още химни на божествата.
Дали ще се използват гръцките фрази или преводът им е избор на практикуващия, зависи какво го настройва по –добре и с кое се справя по добре.
Това което е нужно за обреда са купа с хернипс /светена вода/ която се поставя до входа на светилището или просто пред олтара.
Пречистване
жрецът/или жрицата взима в ръце съда със светената вода, обикаля около олтара три пъти и пръска с водата в кръг, движи се от ляво надясно, пръска се с клонка от маслина или от дафинов лист, може да се ползва и клонче от друго растение, според зависи от символиката му, докато се пръска се казва:

Ω ΘΕΟΙ ΓΕΝΟΙΣΘΕ ΑΠΟΤΡΟΠΟΙ ΚΑΚΩΝ! О богове, отвърнете далеч злините!

Купата с водата се поставя далеч от олтара, като ритуално нечиста. Участниците като мият ръцете си го правят по следния начин, сипват си на ръцете 7 пъти и си поливат над друг съд, тази мръсна вода следва да се изсипе направо в земята някъде където никой не стъпва.
Химни
Тук се призовават участниците към тишина и се започва призоваването на боговете.
Сега се казва: ΕΥΦΗΜΙΑ ΣΤΩ! ΕΥΦΗΜΙΑ ΣΤΩ! Да запазим свещена тишина!
Останалите казват: ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝ ΕΥΧΕΣΘΑΙ ΑΓΑΘΟΝ. Добре е да се помолим.
В моята традиция се започва първо с призоваване на богинята Хеката:
„Нека Тази, която е била преди всичко, Могъщата Владетелка, която държи ключовете на Вселената, която знае тройната тайна, Факлоноската, Нощната, да благослови този обред и да отвори вратите, за да достигнат молитвите ни до боговете! Богиньо, направи достоен олтара за почитане на боговете!

Сега.: ΥΠΑΚΟΥΣΑΤΕ ΔΕΧΑΜΕΝΑΙ ΘΥΣΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΙΕΡΟΙΣΙ ΧΑΡΕΙΣΑΙ. Чуй, приеми жертвата и се присъедини към обреда. ΧΑΙΡΕΤΕ, ΤΕΚΝΑ ΔΙΟΣ, ΔΟΤΕ Δ ΙΜΕΡΟΕΣΣΑΝ ΑΟΙΔΗΝ. ΚΛΕΙΕΤΕ Δ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΙΕΡΟΝ ΓΕΝΟΣ ΑΙΕΝ ΕΟΝΤΩΝ. Здравейте деца на Зевса! Запейте обичната песен и почетете святата раса на безсмъртните богове, които са вечни!

Тук е мястото когато се започва четенето и напяването на химни, много подходящ е един скоро излязъл на българския пазар диск – thyepoleo се казва и е под редакцията на проф. Ал. Фол, като дискът съдържа Орфеевите химни.

Молитви
Тук.: ΑΛΛΑ ΘΕΟΣΙΝ ΕΥΧΕΣΘΑΙ ΧΡΕΩΝ. ΕΥΦΗΜΕΙΤΕ. Сега да се помолим на боговете! Присъединете се към молитвата!
Останалите: ΑΛΛΑ ΤΟΔΕ ΠΕΡ ΗΜΙΝ ΕΠΙΚΡΗΗΝΟΝ ΕΕΛΔΩΡ, Ω ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Елате и изпълнете молбите ни о Безсмъртни!
Тук.: ΤΟΙΣ ΘΕΟΙΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΣΙ ΚΑΙ ΠΑΣΑΙΣ. Моля се на всички богове и богини.
Останалите: ΠΑΣΙ ΚΑΙ ΠΑΣΑΙΣ. На всички богове и богини!
Тук.: ΚΛΥΘΙ ΗΜΙΝ, [Ω ΖΕΥ] ΝΥΝ Δ ΕΥΧΩΗΙΣ ΑΓΑΝΗΣΙ ΧΑΙΡΕ. Чуй ме сега[O Зевсе] и се вслушай в молитвите ми.

Тук се изричат благодарности, молби и други обръщения към боговете.
След като са изречени всички молитви:

Тук.: Ω ΘΕΟΙ, ΓΕΝΟΙΤΟ ΤΑΥΤΑ ΝΩΙΝ. О богове, нека бъде така за нас!
Останалите: Ω ΘΕΟΙ, ΓΕΝΟΙΤΟ ΤΑΥΤΑ ΝΩΙΝ. О богове, нека бъде така за нас
Тук.: ΖΕΥ ΚΥΔΙΣΤΕ ΜΕΓΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΘΕΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΛΘΕΤΕ ΚΑΙ ΝΥΝ Ο ΘΕΟΙ! Зевсе, Най-могъщи и Велики, и останалите безсмъртни богове – елате сега, о богове!
Останалите: ΕΛΘΕΤΕ ΚΑΙ ΝΥΝ Ο ΘΕΟΙ! Елате сега, о богове!
Тук.: ΕΛΘΕΤΕ ΚΑΙ ΝΥΝ Ο ΘΕΟΙ, ΟΙΤΙΝΕΣ ΕΣΤΕ! Елате сега о богове, които и да сте!

На олтара се поръсва ечемик или пшеница.

Тук.: ΥΜΙΝ, Ω ΜΑΚΑΡΕΣ, [ΣΡΟΝΔΗΝ ΘΥΣΙΑΝ ΤΕ] ΦΕΡΟΜΕΝ, ΥΜΕΙΣ ΔΕ ΗΜΙΝ ΘΥΣΙΑΝ ΠΑΓΚΑΡΠΕΙΑΣ ΔΕΞΑΣΘΕ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΧΥΘΕΙΣΑΝ. На вас о блажени принасяме тази жертва /това възлияние/, приемете от нас тази жертва от плодове, принесени изобилно!

Поднасят се даровете, които обикновено са плодове или питки хляб, като всеки от жертвоприносителите казва:

ΔΩΡΟΥΜΕΘΑ. ΟΡΑΤΕ ΤΑΔΕ! Принасям Ви този дар, вижте!

Приношенията се правят първо на Хестия, тогава на останалите богове, които се почитат с този обред. Приношенията са плодове или възлияния. След като са положени на олтара се изрича:

ΕΥΦΡΩΝ ΕΛΘΕΤΕ, ΜΑΚΑΡΕΣ, ΚΕΧΑΡΙΣΜΕΝΑ Δ ΙΕΡΠΑ ΔΕΞΑΣΘΕ. Елате благосклонни, Блажени и приемете приношенията!

Приношенията на небесните богове се разпределят след обреда между участниците , а когато обредът е за почитане на подземните богове, приношенията се заравят или се изгарят, но не се консумират от живите!

Сега се правят възлияния. Вдига се бокалът с виното или с водата за възливане – на небесните богове се възлива вино и вода, на земните и подземните най-често вода, мляко или медовина. Вдига се бокалът и се казва:
"Бъдете благосклонни и приемете това възлияние, което правя с благочестиво сърце и с преклонение пред вашата свята божественост. Аз, почитащият ви, приемам в себе си от тази течност, която е живот и чистота и останалото изливам пред вашия поглед! Чрез това възлияние аз почитам вас и така връзката между безсмъртните и смъртните се запазва и остава свята! "

Отпива се от бокала и останалото се излива на олтара.
При възливане се казва: ΣΠΟΝΔΗ! Приеми възлиянието! След това следващият участник в обреда прави възлияние по същия начин!
Затваряне
ΙΗ ΠΑΙΩΝ, ΙΗ ΠΑΙΩΝ, ΙΗ ΠΑΙΩΝ! ΧΑΙΡΩΜΕΝ! Нека се радваме в компанията на боговете!
Останалите : ΧΑΙΡΩΜΕΝ! Нека се радваме!
Последна промяна damnameneus на 10 Окт 2005, 16:49, променена общо 1 път
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Назад към Лунна магия - Хеката

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 10 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 10 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 03 Апр 2020, 10:33 е имало общо 331 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта