от veritas » 15 Яну 2012, 14:18
Mojo beans го имаме и на Балканите.Vicia faba или бакла зряла.В Гърция ги има в супермаркетите под името Кукя.
Благодаря за информацията, в голяма полза ми дойде ;)А ето и за Черния боб (Vicia faba)Бакла, черен боб (Vicia faba s. Faba vulgaris)

Бакла: Едногодишно тревисто растение. Височината на стеблото достига до 1.5 м, перести листа, цветовете са бели - черно петно на дъното. Баклата се бере, когато чушките достигнат техническа зрелост - още са крехки, сочни, без влакна и с едва образувани семена. Когато загрубеят, зърната получават неприятен вкус. Растението е известно още с името Черен боб.
Разпространение:
Растението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. В България е пренесена вероятно от древна Гърция. Отглежда се на ограничени площи предимно като ранен пролетен зеленчук.
Използваема част:
семена;
Химичен състав:
тирамин;
vicine;
isouramil;
convicine;
l-dopa;
съдържат калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо и редица микроелементи - манган и др., които са много ценни при образуването на кръвта и различните ферментни системи.
Разнообразният химичен състав прави зелената бакла особено ценна храна.
Действие:
Болест на Паркинсон.
Приложение:
в козметиката;
в кулинарията;
за храна, фураж, зелено торене и заместител на кафето.
Още за: Бакла, черен боб (Vicia faba s. Faba vulgaris) | Ботаника
от framar.bg 
Dum spiro, spero