искам да споделя с Вас какво отрих
от време на време интересът ми към Египетската култура се засилва, но не защото имам нещо общо с това, а защото живея до музея по египтология
Та какво отрих
Когато някой ми заговори за восъчни кукли, винаги си мисля за вуду магии. По принцип вуду произхожда от Бенин, но това мисля, че е все известно на всички Ви,
Та чета и гледам аз за Рамзес и какво откривам........смърта му е причинена следствие на вуду магия и то именно с восъчна кукла.
Предполагам че знаете, че саркофага на Рамзес е преместен и не е на мястото,където е бил положен първоначално. На негово място е именно човека, който е извършил магията. Направена му е била восъчна кукла, негово копие. Било е изрично забранено да се запишат думите на заклинанието което е било произнесено по време на ритуала, но може да се види по стенописите че е направено. Жриците които са присъствали на ритуала са убити. ЗНае се само че восъчната кукла е била намазана с благовония с които се слагат при саркофага на фараона,след това куклата е била стопена на огън.
Трябва да ви кажа че в Египет за ползвали масло за осветление и само фараоните са ползвали а и богатата част на египетското общество са позлвали восък.
Та когато са започнали набезите в пирамидите и са бивали ограбвани е било решено на мястото на Рамзес да се сложи съркофага на неговият "убиец", а саркофагът на Рамзес е преместен с цел да бъде запазен.
Та така, ритуалите и използването на восъчни кукли в ритуалите не е патент май само на вуду магиите, а и на египетските жреци
ако някой има повече материал по този въпрос ще се радвам да го сподели.