Докато размишлявах над вчерашната ми тема със счупената чаша и над отговорите по нея ми хрумна нещо ,на което вече от години не съм ставала свидетел.Значи, навремето ако някоя от нас малките имаше упорито главоболие, или ако малко бебе плачеше без причина и не можеше да заспи, баба ми клатеше глава и заявяваше "Трябва да му/й изгасиме клечки..." Вземаше една чАша(Задължително стъклена), три клечки кибрит , пълнеше чаШата с вода и след като превеше със запалената клечка символичен кръст над водата пускаше запалената клечка вътре.ПОнякога клечката с тихичко съскане гансеше във водата, друг път така зверски пращеше и се мяташе във водата като перка на хеликоптер, преди да изгасне.Ако е бил втория случай баба обикновено свиваще устни.После намокряш? главата на детето , над очите, по ръцете и най накрая му даваше да пийне от водата. Резултат обикновено имаше.
ВЕднъж я попитах какво е това което прави и тя ми обясни (бях на

чЕ има хора които имат "лоши очи" и ако те погледнат с тях после те боли главата, затова с клечките им "изгаряла" погледа и ако те пращели и се въртели във водата значи това били хора с много силни лоши очи... КАза чЕ като порасна ще ми обясни по добре.
До това обяснение така и не се стиган понеже баба почина, но
днес като се сетих се опитвам да си обясня що за ритуал е това. НЕ ми се вярва да има нещо общо с християнството въпреки кръста над чАшата, а и кръстът не е есамо християнски символ.ПО ми е интересно що за ритуал е това което баба ми( а предполагам не само моята) използваше срещу така наречЕното "урочасване?"
Вие как мислите?