Методът на баба

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Krin le Fee » 08 Окт 2006, 06:42

Докато размишлявах над вчерашната ми тема със счупената чаша и над отговорите по нея ми хрумна нещо ,на което вече от години не съм ставала свидетел.Значи, навремето ако някоя от нас малките имаше упорито главоболие, или ако малко бебе плачеше без причина и не можеше да заспи, баба ми клатеше глава и заявяваше "Трябва да му/й изгасиме клечки..." Вземаше една чАша(Задължително стъклена), три клечки кибрит , пълнеше чаШата с вода и след като превеше със запалената клечка символичен кръст над водата пускаше запалената клечка вътре.ПОнякога клечката с тихичко съскане гансеше във водата, друг път така зверски пращеше и се мяташе във водата като перка на хеликоптер, преди да изгасне.Ако е бил втория случай баба обикновено свиваще устни.После намокряш? главата на детето , над очите, по ръцете и най накрая му даваше да пийне от водата. Резултат обикновено имаше.
ВЕднъж я попитах какво е това което прави и тя ми обясни (бях на 8) чЕ има хора които имат "лоши очи" и ако те погледнат с тях после те боли главата, затова с клечките им "изгаряла" погледа и ако те пращели и се въртели във водата значи това били хора с много силни лоши очи... КАза чЕ като порасна ще ми обясни по добре.
До това обяснение така и не се стиган понеже баба почина, но
днес като се сетих се опитвам да си обясня що за ритуал е това. НЕ ми се вярва да има нещо общо с християнството въпреки кръста над чАшата, а и кръстът не е есамо християнски символ.ПО ми е интересно що за ритуал е това което баба ми( а предполагам не само моята) използваше срещу така наречЕното "урочасване?"
Вие как мислите?
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ilusia » 08 Окт 2006, 07:00

Ами явно това не е нещо особено ...
Защото баба ми е една упорита доста изнервяща понякога бабка.
НО си спомням , че не времето братовчедка ми ревеше с пълна сила и тя и леля на село й гасиха вода. Понякога бае на ръката на сестра ми когато я боли хваща ръката й и напипва една точка и си мърмоври нещо. На скоро раззьбрах , че и мехлем от невен е правила...
Но тя не се занимава с магии....просто явно това са предадния.
ЗНам ли и аз...
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Krin le Fee » 08 Окт 2006, 07:06

ilusia написа:Ами явно това не е нещо особено ...
Защото баба ми е една упорита доста изнервяща понякога бабка.
НО си спомням , че не времето братовчедка ми ревеше с пълна сила и тя и леля на село й гасиха вода. Понякога бае на ръката на сестра ми когато я боли хваща ръката й и напипва една точка и си мърмоври нещо. На скоро раззьбрах , че и мехлем от невен е правила...
Но тя не се занимава с магии....просто явно това са предадния.
ЗНам ли и аз...

Мило, знам чЕ не е нещо особено, по скоро ми стана интересно какво точно представлява гасенето на клечки като ритуал, нещо толкова просто и да кажем примитивно,дали има някакъв раздел в който това или подобно на него съществува като ритуал?
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ilusia » 08 Окт 2006, 08:14

Простите неща са най-гениялни ;)
Аз ги обожавам :roll:
Я една проста пола от 1 парче плат кви чудеса върши а мило
:mrgreen:
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот alistar » 08 Окт 2006, 08:23

Има една книга за билките на Мария Требен- там е описан мехлема от невен и още адски много неща,но невена помага за много болести,сега се сещам за разширени вени...
Аватар
alistar
MagicGateBg Приятел

Мнениеот WandaBlenda » 08 Окт 2006, 08:30

Това е стар бабешки метод за изгонване на уроки и предпазване от лош поглед.Някой даже го беше дал тук.Не помня кой.И мойта баба го правеше, и ми е обяснявала точно същото като твойта баба.Явно е бил разпространен навремето :) а ние сега откриваме пак топлата вода.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Krin le Fee » 08 Окт 2006, 08:40

WandaBlenda написа:Това е стар бабешки метод за изгонване на уроки и предпазване от лош поглед.Някой даже го беше дал тук.Не помня кой.И мойта баба го правеше, и ми е обяснявала точно същото като твойта баба.Явно е бил разпространен навремето :) а ние сега откриваме пак топлата вода.

Да права си. НА мене ми беше интересно каквои мислят съфорумците по въпроса, още по интересно ми е дали икма подобие на такъв ритуал с някаква подобна или друга цел.
Абе я да си изплюя камъчето върти ми се нещо за Уика, ама може и да бълнувам. Просто като се сетих за бабините методи, нещо ми се мярна да съм чела и на друго място нещо такова,но в някакъв друг ритуал.ЗАтова се надявах някой да ме подсети или поне припомни къде на друго място съм гои чела.НО не е изключЕно и да са просто някакви примесени спомени и впечатления от детството и просто да се лъжа.
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Krin le Fee » 08 Окт 2006, 08:43

ilusia написа:Простите неща са най-гениялни ;)
Аз ги обожавам :roll:
Я една проста пола от 1 парче плат кви чудеса върши а мило
:mrgreen:

Нали? :) Даже като се замисля едно съвсем малко парче плат :mrgreen: icon_eusa_dance
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 09 Окт 2006, 17:49

Не трябва ли да си просто лабилен ?
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот treskea » 10 Окт 2006, 06:37

та значе и моята баба го правеше това с кибрита,само че пускаше във водата и листенце от здравец и преди да пусне клечките поставяше над съда ножица ,така отворена и "през нея" пускаше клечките,ще взема да я поразпитам и ако ми каже каде е идеята ще споделя с вас :P
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор