манипулирането

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Марио » 02 Сеп 2006, 07:23

Ах, манипулацията - любимото ми занимание :) Жалко, че чак сега видях темата..

Винаги съм твърдял, че опитният окултист е най-добрият манипулатор. Обществото е НАШЕТО игрище, "прави каквото искаш да бъде целият закон" - създаваме, рушим и се смеем(???) :)
Какво ни прави добри манипулатори ? - Може би самата ни гъвкавост, окултистът съвсем ясно осъзнава, че неща като морал и съвест са просто думички в речника на добрия манипулатор. Може би идва от осъзнатостта ? Въпреки, че не е и тайна, че окултистът разчупвайки веднъж мита за морала и съвестта се превръща в къде-къде по-морален и по-съвестен човек от другите...

За манипулацията - мнозина си вадят погрешни изводи от самото название, манипулацията не означава да лъжеш другите, да ги мамиш и да ги вкарваш в беда - глупости. Да манипулираш другите означава да постигаш това което ти е нужно, включвайки и обкръжението ти в играта, наречена Живот.

Как се манипулира ? С едно изречение е трудно да се каже, но може би най-точното определение ще бъде - с гъвкавост. Добрият манипулатор на първо място е наясно със самият себе си - знае какво представлява, знае какво иска и знае как да го постигне. Опитният манипулатор може да се нагажда към всяка една ситуация, в един случай действа по един начин, в друг - по друг. Точно тук се изявява и окултистът - нима той неможе с лекота да се адаптира към всяка една среда или даже дори да адаптира самата среда към себе си ?
Понякога ни се налага да бъдем добри, понякога не чак толкова, понякога да симулираме чувство за вина, друг път - свръх емоционалност, любов - омраза, понякога смели или пък срамежливи. Често срещано е също и да накараме противника ни да мисли, че той ни манипулира, да му подложем илюзията, че той контролира нещата... Всичко зависи от ситуацията. Както обичам да казвам, питайте 10 различни човека за мен и ще получите 10 различни отговора. От светият ангел хранител до наркоман и пияница :)

До сега проблеми в манипулацията не съм срещал. Изводите са:
Най-лесни за манипулация са добрите хора. При тях просто една мила дума и вълшебното "моля" отключва всички врати.

Интелигентните(забележете, че неизползвам Умни) са също лесни. Грешката им е, че попадат в мрежите на егото си, колко много знаят - истината е обаче че натрупаната информация е нищо - просто задръства умът ;)

Злите, лошите, гадните хора - Необичам много взаимодействие с този тип хора, въпреки че поняга се налага. Отвращавам се от покварата, която се излъчва от някои индивиди.

Най-трудни за манипулация са Осъзнатите - тук действа принципът - дай и ще получиш.

---

Полезна литература е Йозеф Киршнер - Може би най-доброто му произведение е "Библия на Егоиста" - http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=3197 , въпреки че и "Манипулирайте, но правилно" също не е зле. - http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=3193

Живота е забавление - забавлявайте се :)
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот galina_dim » 02 Сеп 2006, 09:04

Абсолютно всеки вид комуникация е манипулативна. Без изключение. И това, че човек Х или У си вярва, че е идеално добър като не манипулира хората е много кофти за него, защото е пълна илюзия. От тази гледна точна най-трудно се манипулират непознати хора и обратното - най-лесно е с роднините и близкото обкръжение. Дали е за добро или лошо (каквото и да разбираме под тези понятия) е безкрайно относително поради всеизвестни причини. За мен думата "комуникация" е нищо повече от евфемизъм на "манипулация" и много, ама изключително много ще се радвам, ако се намери поне един разумен довод срещу това тъждество...
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот Arian Star » 02 Сеп 2006, 16:45

Така, доста интересна тема! Имам обаче един конкретен въпрос и към Ариан сън и към Марио.
Как ще се почувствате вие в ролята на опитното зайче? Как ще се почувствате, когато твой да речем близък или любим човек, реши да си прави някакви експерименти с теб? Да те подлага на тайни тестове, чрез манипулиране с думи и поведение?

Това се нарича гадост! Добре, че има и такива окултисти, които знаят що е отговорност, и ако правят манипулативни техники, то те знаят последствията от собствените си действия!

Като човек не ненавиждам манипулативните действия, макар че съм виждала често пъти как се използва манипулацията в обществен план и последиците за това са промиване на мозъци! Виждала съм, как в търговията става използването на манипулативните техники с цел, да убедиш другия. Виждала съм и как действа рекламата?
Но в личен план изживях доста манипулации от близки хора. Какво ще кажете за манипулирането между хора, които са в близки и дори интимни отношения?
Аватар
Arian Star
MagicGateBg Приятел

Мнениеот galina_dim » 02 Сеп 2006, 17:10

Очевидно не съм ни Марио, ни Слънчевия ариец, но смятам да отговоря на въпроса ти. Много дълго време съм била обект точно на такъв тип тестове и експерименти, от изключително близък човек, при това в комбина с друг, който също определям като много добър приятел. Та от личен опит мога да кажа, че с невероятно задоволство им пържих мозъците и на двамата. Манипулацията е точно като всяко друго нещо, марак и подло от известна гледна точка. За да надделееш просто трябва да си по-добрият. Кофти извод, но факт. Само за сведение искам да добавя, че с въпросния човек още поддържам контакт, при това сме по-близки от всякога. Едно от любимите ни занимания е да се пробваме кой над кого ще се наложи, обикновено с всякакви методи, в това число и манипулация. Резултатът? - и двамата сме много по-добри манипулатори, отколкото бяхме... А и много по-добри приятели.
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот AryanSun » 02 Сеп 2006, 17:28

Така,ще повторя за последен път какво имах предвид,глупаво
е да изпадам в папагалщина:

та отговорността за живота на индивида е лично негова.Отговор-ността за съдбата му също.Никакви пацифистки лозунги,никакви
приканвания да бъдем добри и простести срещу злоупотребата
с хора няма да променят нещата към по-добро-освен ако самите
хора не спрат да го позволяват.Остави психотронното насилие-
бях постнал и тук един линк антипсихиатри.орг.Уж легални инсти
туции,уж научни,уж авторитетни(визирам центровете за "психичес
ко здраве"),а те по-лоши от секти.Какво да кажем за стотиците
души,увредени от "официалната" религия?Кой го допуска?

Има едно лошо нещо у много хора,което е много много странно и
за което смятах да пусна една тема.Психолозите го наричат
мизерабилизъм-противоестествен стремеж към социален,духо
вен и всякакъв друг упадък.Стремеж да влезеш в бунището
на живота.Стремеж към самоунищожение(според Фройд-"Вле
чение към Смъртта").Склонност да търсиш и да си причиняваш
страдание,докато в същото време то бива възвеличавано като
добродетел.Или казано още -"съзнание за жертва".Каква е при
чината да го има-не мога да кажа,а и досега не съм срещнал
окултист или психолог,който да ми даде сносен отговор на този
въпрос.Отчита се като факт,но не и защо го има и защо -не.

Едно е сигурно:колкото е по-голямо това съзнание за жертва
и стремеж да изживяваш мизерия,толкова повече лоши неща
ще се случват на този човек.В този смисъл-всички го имаме,
защото няма такъв,който никога да не е изживял болка и
също така друг,който да не е изживял искри щастие на фона
на пълното отчаяние.Реалността е просто отражение на нашето
собствено съзнание-древна истина,преоткривана днес от кван
товата физика и някои съвременни философии.

Не мисли,че не съм бил под психическо вмешателство.Първия и
втория път имаше реален шанс да не съм между живите.Много
добре ми е ясно за какво става дума.При това първия път бях
съвсем сам-не познавах никакви сили горе и никакви "колеги" тук
долу.Тогава стигнах до изводите,които постнах тук горе...решение
то е в личната отговорност.
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 03 Сеп 2006, 03:55

Arian Star написа:Така, доста интересна тема! Имам обаче един конкретен въпрос и към Ариан сън и към Марио.
Как ще се почувствате вие в ролята на опитното зайче? Как ще се почувствате, когато твой да речем близък или любим човек, реши да си прави някакви експерименти с теб? Да те подлага на тайни тестове, чрез манипулиране с думи и поведение?

Това се нарича гадост! Добре, че има и такива окултисти, които знаят що е отговорност, и ако правят манипулативни техники, то те знаят последствията от собствените си действия!

Като човек не ненавиждам манипулативните действия, макар че съм виждала често пъти как се използва манипулацията в обществен план и последиците за това са промиване на мозъци! Виждала съм, как в търговията става използването на манипулативните техники с цел, да убедиш другия. Виждала съм и как действа рекламата?
Но в личен план изживях доста манипулации от близки хора. Какво ще кажете за манипулирането между хора, които са в близки и дори интимни отношения?

Нямам речника на Слънчевия ариец, че да се изкажа така като него за това ще давам направо:

Бля бля бля бля бля бля... Пълни глупости момиченце - чуваш и виждаш единствено това, което искаш, а не това, което в действителност е. Или както се изказваше учителката ми по Литература(ах тази даскалица) - пречупваш обективната действителност през призмата на субективната реалност, която в крайна сметка винаги наслагва едно изкривяване :)

Някъде да прочете в мнението ми за гнусотиите за които спомена ? Цитирай ме, ако греша :mrgreen:

Разминаването в мненията се дължи на липсата на разбиране на самата дума "манипулация". Манипулацията както каза и някой по-отгоре е ВСЕКИ акт на общуване. Защото цялото общество се гради именно на манипулацията. Като казваш на майка си: Мамо направи ми едно кафе, ако обичаш - това също е манипулация - общуваш с майка си, за да получиш кафе. Тъйче както и при всичко останало, всяко нещо си има две страни, писнами от черногледи умопомрачени типове :mrgreen:

Да ти кажа за мене - пълен с приятели. И това е не защото принуждавам другите да стоят край мен или ги вплитам в някакви интриги и т.н. - Глупости, тази манипулация се гради на взаимното уважение - искаш ли уважение, първо трябва ти да дадеш. Същото е и в любовта, ако искаш да бъдеш обичан - обичай.
Ето това също е манипулация, но вече не ти изглежда толкова гнусна нали ?

А като говорим за липса на съвест и морал, я ми кажи, ако обществото в което живееше несъществуваше, къде щеше да ти се денат тези "думички" ? И няма също да е зле и да си изясниш и самата дефиниция на думата Окултизъм.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот AryanSun » 03 Сеп 2006, 12:26

Хмм,любим човек...тайни тестове и поведение?Това е опит
да провокираш психологически някого,да погледнеш зад
маската,зад илюзията,зад образа,който сам гради за себе
си и другите...да разбереш какъв е наистина.Това е разпро
странено в психиатрията под името "психодрама"-когато
лекарите играят театър,въплъщават несъзнаваните стремежи,
импулси на пациента с една единствена цел-да осъзнае,
да преживее това,което е скрито вътре в него.И ДА СЕ ОСВО
БОДИ-ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО.

Не е гадост,а стремеж да откриеш истината.Дори вид психоте
рапия.

А при тестовете за които говори Ариан Стар...ако човекът е с
чисти намерения,подобни тестове не би трябвало да са проблем
и не би трябвало да са заплаха.Подобни психотестове има и във
всички по-големи компании(поне на Запад е така),организации,
когато приемат членове-да видят дали евентуално човекът
отсреща е надежден или недай боже-има някои проблеми.И мен
са ме подлагали на тестове,проучвания,когато съм кандидатству-
вал за такива места-било то за работа(професията ми го изисква),
пък и в различни кръгове,сдружения,както и за обикновени отношения с други хора(любовни,приятелски)...няма как,така и трябва.Ако не можеш да ги издържиш,тогава става лошо за теб.
Щом се страхуваш да те проверят,значи криеш нещо лошо.Все
едно...да искаш да летиш донякъде и на аерогарата да кажеш,
че е недостойно да минеш през КПП за да те допуснат по-навът
ре.Доверието трябвало да се заслужи...
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Предишна

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор