Всички говорим на български, нали ...

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Mell » 20 Авг 2006, 21:12

И ето измъчвана от постоянната неграмотност,
която наблюдавам тук... и ми плаши окото,
отварям тема, защото наистина , както казва
Алистар, предците ни ще се обърнат в гробът.
Кой ако не ние да си опазим езикът.
Нека да бъдем по-внимателни към
това , което пишем. Защото дори и най-голямата
мъдрост да кажеш , ако изречението ти е с 17 правописни
грешки, никой няма да го приеме на сериозно.
От друга страна това е и въпрос на уважение, към
тези, които четат... Нека си говорим на Български...
Mell

Мнениеот Wizard » 21 Авг 2006, 12:52

icon_eusa_clap Браво за темата Mell!
Не искам нищо лошо да кажа на всички, които пишат тук, напротив!, но определено не съм срещал до сега, магия да се практикува (и то Добре) от неграмотни хора....
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот EliKarim » 21 Авг 2006, 14:29

За съжаление и моите наблюдения са същите. "Новото" поколение съвсем не са толкова грамотни както предходното, естествено като не се връщам при предците ни от 18 век. Вбесявала съм се на някои постове изпъстрени с безброй грешки... Е, всеки допуска печатна грешка, било от бързане, било от невнимание, разсеяност...и т.н..но при някои юзери става въпрос за пълна неграмотност и невежество.

Отвращава ме глупостта на големи зрели хора, които не са си направили труда да научат елементарното. Наскоро имах случай да ме питат Кабалла в Гърция ли е?! icon_argue , а да не говорим колко пъти съм срещала възрастни които незнаят значението на думата "окултика". Нямам думи....
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот alistar » 21 Авг 2006, 22:22

Темата е супер,поне някои ще започнат да си проверяват писанията преди да ги постнат,в това число и аз:)
имах случай да ме питат Кабалла в Гърция ли е?!
Не мога да го проумея-и аз съм срещал идиоти,но това надхвърля и най-смелите ми опасения...;)Тоя вид простотия трябва да е някаква дарба-имах колега,който беше един вид "тайно оръжие" Просто не мисля,че има на света човек,който да знае какви ги върши след 5-минутен разговор с него-Ефекта траеше часове...
Аватар
alistar
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 21 Авг 2006, 22:55

Човек има право да избира и това е неоспорим факт. Най-общо казано, избора е в това, дали ще разбира по малко от всичко или от едно-две неща и ще е много навътре. Помня как, когато бях в 6-ти клас ,математичката каза на баща ми,че не мога да решавам елементарни уравнения, а той и метна един бял лист и я накара да нарисува кон. Друг е въпроса, че подрастващите днес, умишлено, в желанието си да демонстрират небрежното си отношение към правилата ,прекаляват понякога. Не мисля, че това е толова стряскащо ,като факт. Това не е ,защото са неграмотни, а защото... нещо като жаргон, но в писмена форма. Не бързайте веднага да ги съдите. Ели, можеш ли да отречеш,че сегашното поколение знаят много повече езици, по-отворени са към света и са по-запознати с информационните технологии? Да, там където ние бяхме силни и нашите бащи ,там няма как да ни достигнат, но недостатъците ни бяха също много. По-притеснително според мен е това, че не спортуват, че са нехайни към себе си и тавана на ценностната им система е там,където дребните удоволствия свършват, а не за това, че позират, когато пишат нещо или че не знаят какво е окултика.
А Кабала... сега последно къде се намира казвате? :roll: :wink:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот WandaBlenda » 22 Авг 2006, 03:22

Да пишем правилно - Кратки уроци по българска граматика за всички нуждаещи се.

http://gramatika.blog.bg/

-------------------------------------------------------------------------------

Българската граматика и малко трикове накратко. В помощ на всички които обичат българския език.

Употреба на главни букви

Главни букви се пишат в следните случаи:

1. В началото на изречението и при започване на пряка реч след двоеточие /или след тире/.

2. В собствени имена:

• в имена на лица, в презимена и в прякори.

• в имена на географски обекти като държави, селища, местности, морета, езера, реки, планини, улици.

• в имена на небесни тела като астрономически понятия.

• в названия на учреждения, дружества, институти, книги, фирми

-----------------------------------------------------------------------------------

Пренасяне на срички

Едносрични думи не се пренасят. При пренасяне на част от думи на нов ред се отделят само цели срички. В някои случаи – при събиране на повече съгласни заедно, границата на сричката не е винаги на практика достатъчно ясна - затова се допуска в такива случаи известна свобода.

Пренасянето става по следните практически правила:

1. Една съгласна между две гласни се пренася винаги с втората гласна: зи-ма, дне-вен, ра-йон.

2. От група съгласни между две гласни се пренася поне една съгласна с втората гласна: рав-нина и ра-внина, друже-ство и дружест-во.

3. Съгласната й, ако стои пред друга съгласна, остава винаги на първия ред: край-на, софий-ски.

4. Двойни съгласни се разделят винаги: есен-но, времен-но.

5. Сама гласна в края на думата не се пренася на нов ред: уме-ние, а не умени-е.

6. Представките не се разделят, а остават цели на първия ред: над-мощие
/не на-дмощие/, по-хвала /не пох-вала/.

----------------------------------------------------------------------------------

Препинателни знаци:

Точка

• Точка се пише в края на изявителни или спокойно изказани повелителни изречения, например : Кажи си името. Не бързай толкова.

• След заглавия и имена на автори, когато стоят на отделен ред, не се пише точка.

• Точка се поставя като условен граничен знак след съкращения, при които е изпуснат края на думата: напр. = например, ед. ч. = единствено число и мн. др. – много други.

----------------------------------------------------------------------------------

Въпросителна

• Въпросителна се пише в края на въпросителни изречения, например: Какво е това? Сън? Истина? Кошмар? – Какво им струва, ако дадат един франк на един българин за книгата му?

• След подчинено въпросително изречение /косвен въпрос/ не се пише въпросителна, ако главното изречение не е въпросително, например: Първата ми дума беше да попитам имам ли известие от брата си.

• В заглавия обикновено не се пише въпросителна /”За какво се борим”/. Когато обаче заглавието представлява въпрос, обърнат за по-силно въздействие към читателите, въпросителна се пише /”За какво се борим?”/.

------------------------------------------------------------------------------------

Удивителна

• Удивителна се пише в края на възклицателни или енергично изказани повелителни изречения, например: Колко е хубаво! Кажи си името! Не бързай толкова!

• Също и след обръщения и междуметия, които изразяват силни чувства: Браво! – Братя мили!

---------------------------------------------------------------------------------

Запетая

- За отделяне на еднородни части помежду им.

- При изреждане.

- За отделяне на частиците да и не, употребени самостойно в изречението, например: Да, вярно е. Не, не е вярно.

- Пред просто изречение, което започва с относително местоимение или наречие като който, какъвто, чийто, когото, където, колкото или др., например: Стигнахме на мястото, където щяхме да нощуваме.

Забележка:

Не се пише запетая

-при еднократно употребен съюз и, или

-Пред изрази като който и да е, колкото е възможно, когато и да било, кой знае и др. подобни, например: Нямаш право да обвиняваш когото и да било.

---------------------------------------------------------------------------------

Точка и запетая

Точка и запетая се пише, за да се отделят по-ясно по-големи синтактични цялости в изреченията, вътре в които обикновено се среща запетая или друг отделителен знак. ова става главно в следните случаи:

• За отделяне на по-самостоятелни по смисъл части в състава на сложното изречение.

• За отделяне на успоредни по строеж и по смисъл части в сложни изречения, например: Канят ли те – яж; гонят ли те – беж.

Тире

Тирето е знак с по-свободна употреба. Обикновено се пише в следните случаи:

• На мястото на думи, които се подразбират, например: Честният получава похвала, а нечестният – гняв и наказание.

• Пред пряката реч на всяко отделно лице при диалог.

• След пряка реч

• За отделяне на еднородни части на изречението от думи, които обобщават тяхното тяхното значение, например: Фирмта произвежда всички видове офис техника – факсове, телефонни апарати, пишещи машини, принтери, компютри и др.

-----------------------------------------------------------------------------------

Двоеточие

Двоеточие се пише в следните случаи:

• Пред думи и изрази, които означават изброяване или посочване, например: Кандидатите трябва да отговарят на две условия: да имат необходимата научна подготовка и да са работили по специалността минимум 5 години.

----------------------------------------------------------------------

Кавички

Кавички се използват в следните случаи:

• За означаване на чужди думи, цитирани дословно като самостойна пряка реч или вмъкнати като отделни думи в речта на автора, например: Под “пари” ние разбираме “левове”, а американците “долари”.

-----------------------------------------------------------------------------

Скоби

• Скоби се употребяват за отделяне на вметнато пояснение от останалите части на изречението.

• Скобите имат по-голяма отделителна сила от запетаята и тирето, които също се употребяват при вметнати думи и изрази.

-------------------------------------------------------------------------------

Многоточие

Многоточие /обикновено 3 точки/ се пише в следните случаи:

• В края на недовършен израз, например: Можеше да не бъде така, но ...

• При пауза в речта между частите на изречението или между отделните изречения, най-вече в поезията. Например: Аз може млад да загина... Но... стига ми тази награда, - да каже и пр.

Таблица на най-често срещаните съкращения

в. = век ж. р. = женски род Сл. Хр. = След Христа
в. = вестник ср. р. =среден род пр. н. е. = преди нашата ера
вж. = виж заб. = забележка т. е. = тоест
вм = вместо и др. = и други п. п. =. после писано
г. = господин и мн. др. = и много други р. = река
год. = година и др. т. = и други такива с. = село
гр. = град напр. = например св. = свети
д-во = дружество проф. = професор сп. = списание
д-р = доктор и под. = и подобни срв. = сравни
ед. ч. = единствено число и пр. = и прочие стр. = страница
мн. ч.= множествено число и т. н. = и тъй нататък тел. = телефон

Материалът е копиран от AVGBulgaria.com Форуми
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 22 Авг 2006, 03:39

Да, важни неща са тези да се знаят. Аз пък смятах, че след двоеточие се започва с малка буква!... :oops:
Ми така е то, като в часовете по български и литература icon_sleeping
Който иска да пише правилно , ще се научи и сам. То ако става дума ,те така си и говорят, ако сте имали "честта" да ги чуете.
[glow=red]Ето тук , указател на най-често допусканите правописни грешки. [/glow] Прегледах ги и аз и определено не мога да претендирам за перфектност в правописа, но... обещавам да се старая повече :wink:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот zaek » 22 Авг 2006, 07:44

Сега като видях темата и като прегледах нещата които сте дали ми идеше да се заровя колкото се може по дълбоко в земята от срам.Като се сетя колко грешки и аз съм допуснала в постовете си направо се изчервявам яко.Извинявам се и ще се постарая да не влизам в графа "неграмотни"от сега нататък.А иначе съм съгласна че тази тема трябваше да се зачекне защото това е сериозен форум все пак не може да се допускат елемнтарни грешки и да се задават глупави въпроси. icon_flowerface
Аватар
zaek
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ekaya » 22 Авг 2006, 08:26

Да, говорим, пишем, четем, смеем се на български и се смятаме за българи... но колко ли от тези твърдения са напълно или частично верни е въпрос на друг разговор :) Няма да се отплесвам за това тук.
Правописът и правоговорът – претендираме за тях винаги, особено онези от нас, които се смятат за грамотни, но повярвайте ми, няма напълно грамотен. И то независимо от това, че всеки средно интелигентен човек се старае да бъде такъв поне на родния си език. Дали е защото често сме разсеяни по отношение на правописа, замислени и съсредоточени в друго или защото нехаем в увереността си, че това е нещо, което няма как да не владеем :)
Основата на грамотността е важна и тя се полага с изучаването на българската граматика, а именно 4-ти, 5-ти и 6-ти клас на прогимназиалното обучение. Някои я доразвиват неусетно докато четат например или нарочно, ако им се наложило да кандидатстват във ВУЗ с литература – а там как режат за такива грешки... хвърчат е дни стотни за един пълни, кратки членове и запетайки – не е истина :)
Разпрострях се доста, а това, което исках да кажа е, че няма напълно грамотен човек и напълно неук – няма (говоря за тези, които могат да пишат и четат) и че и това както и много други неща са въпрос на личен избор, себеуважение и не на последно място уважение към този, който ще чете :)
И мен ме мъчи неграмотността на младите, по скоро ме притеснява, защото е белег на един особен непукизъм, характерен вече за цели поколения, на едно “не ми пука” и “това не е важно”, което рано или късно ще ни изиграе лоша шега като народ и държава... всъщност вече е започнало :)
Последна промяна ekaya на 23 Авг 2006, 14:37, променена общо 1 път
Lasto beth nin. Tolo dan nan galad.
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел

Мнениеот WandaBlenda » 22 Авг 2006, 08:31

Виж сега Заек :) Всички правим грешки.Нормално е.И аз често пиша 4 и 6 вместо ч и ш,пропускам запетайки и главни букви т.н.Когато човек бърза или е уморен се случва.Даже наскоро в друг форум ми се случи да ме обвинят в неграмотност.И човека си беше прав.Но не това е важно.По важно е това да отчиташ грешките си.Да опитваш да не ги повтаряш.И както каза sanguinary, да се стараем повече следващия път 8)
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 22 Авг 2006, 18:32

WandaBlenda, това е наистина е добре,
много неща имаше, които да си припомня.
И наистина идеята не е за някъква супер
грамотност. Все пак няма да драскаме
с червено правописните грешки :)
Може би тук има филолози, но аз не съм
такава....Понякога, когато бързам, клавиатурата
ми играе лоши шеги :) А и забелязвам, че от многото
писане на SMS-си и от интернетицата, която ща не ща
използвам и на мен правописът ми се влошава.
Особено с А и Ъ...Просто мисълта ми беше да
внимаваме малко повече, когато пишем, защото все
пак и други ще ни го четат.
Mell

Мнениеот Morrigan » 05 Сеп 2006, 00:31

Така е, Wanda, права си, всички правим грешки. Като например "човека беше", по скоро"...
Възможно е и аз да звуча като истерична даскалица или просто форумен "лопедевега", дето се не трае.
Въпреки всичко ми се струва, че преди да се овладее която и да било магия, би следвало да се обърне внимание на тази, езиковата. :)

Бъдете здрави!

Y.Г. Mell, благодаря ти.

Ваше Админство, а Вас какво Ви привлича в Скиталеца, ако не е тайна?
Nеаrt i gcáсh
Аватар
Morrigan
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот WandaBlenda » 05 Сеп 2006, 00:38

:mrgreen: Morrigan ,
Нали затова я постнахме тая тема.Точно за това говоря, че не това е важно , а:
По важно е това да отчиташ грешките си.Да опитваш да не ги повтаряш.И както каза sanguinary, да се стараем повече следващия път

Във всеки случай, никога повече няма да пиша "човека беше", и "по скоро".
Благодаря ти :)
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Morrigan » 05 Сеп 2006, 00:51

Съжалявам, лингвистите са хора педантични, заядливи.*

А аз ти благодаря, че ми подари една голяма усмивка. Истинска. Изображение

Morrigan
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Wizard » 05 Сеп 2006, 15:10

Morrigan написа:Ваше Админство, а Вас какво Ви привлича в Скиталеца, ако не е тайна?

Това към мен ли беше адресирано, че не го разбрах много-много? :wink:

Аз за себе си не мога да кажа, че съм човек без грешки (може би;-)) в правописа, но наистина, извинете, все пак магия се учи от грамотни хора. Можете да си направите извода и сами, когато видите по TV някой особено "интелигентен" субект да Ви говори на Ти за магия, а от 100км. се вижда, че няма акъл и образование на осмокласник...
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот treskea » 05 Сеп 2006, 22:37

абе хора съгласна съм със вас ,даже на същото мнение съм-все пак съм филолог,ама много ми е трудно да пиша на кирилица.По пет часа се дэверя в клавиатурата докато намеря буквите,неэнам как стана ама с компютъра съм свикнала с латиница да боравя ,може да има и други хорица като мен,не че са неграмотни ,лросто в един момент ти пада пердето-да пишиш пет реда пет часа
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Morrigan » 13 Сеп 2006, 23:42

Wizard написа:Това към мен ли беше адресирано, че не го разбрах много-много? :wink:

Към теб, да. :)

treskea, прощавай, но това изобщо не е оправдание. :) Работя с компютър от повече от 10 години насам. Използвам непрекъснато няколко езика, чиито писмености са коренно различни - български и руски, английски и още два-три германски езика, гръцки, иврит. Само че това по никакъв начин не ми пречи да пиша сносно на родния си език.
А за филолог пък съвсем не може да бъде основателна причина... :wink:

Ако не умееш да обичаш, уважаваш и боравиш със собствения си език, няма как да успееш да го направиш с останалите езици. ;)

Езикът е магия.
Nеаrt i gcáсh
Аватар
Morrigan
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Persa » 14 Сеп 2006, 07:57

От много време не съм писала мнение във форума. Днес, влизайки, останах приятно изненадана от многото ценни теми, които са засегнати. Дано тази постигне целта си. Правописните и правоговорни грешки дразнят. Първите, сякаш, повече, защото, говорейки, не обръщаме много внимание, но написаното винаги дразни, ако е с грешки.
Поздравления, Мел :)
Надявам се оттук нататък повече хора да обръщат внимание на писаното, а и на изразите си.
Трескея, за един филолог е непростимо да прави грешки, било то на кирилица или латиница. Латиницата може да забави писаното, но не може да изкриви езика в главата ти.
Мориган, поздравления
:wink:
Аватар
Persa
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 16 Сеп 2006, 19:26

Да, Morrigan , Persa и аз се надявах
темата да замисли някой хора, относно това,
че да пишеш на родният си език е лесно...
даже задължително, защото от там започва
развитието на всеки човек... не са за забравяне клишетата,
че първата ти думичка е "мама", за мен това е символ
че трябва първо да изучиш родният език,
след това да сипеш мъдрости на английски...
Аз говоря перфектен англииски...
години съм била в тази страна... Но има хора,
които не са /това е друга тема/, и трябва да имаме уважение и към тях и да не си бълваме мъдростите на английски след, като сме в БГ сайт
Освен огромната неграмотност, ме дразни и непревеждането на сайтове..." дай да пейстнем каквото сме намерили... само за участие...."
Mell

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор