Човек умирал . Събрал близките си до леглото в последните си минути . Започнал да не усеща краката си . Той казал - вижте не си осещам краката , следователно аз не съм краката ми . СЛед това започнал да не си осеща ръцете . Той казал - Вижте не си осещам ръцете , значи не съм ръцете ми (като говорел все по неразбираемо) . Зпочнал да не си чувства корема и гърдите . Едвам промълвил - Вижте не си осещам тялото , знахи не съм тялото ми .
Мъдрец и ученик . Мъдреца му обяснявал за това че не трябва да сме толкова свързани с тялото , че това ни пречи да се извисим духовно и това идва с възраста и опита . Мъдреца казал - виж тези два ореха (единият узрял , другият зелен) . Опитай се с счупване да извадиш ядката от зеленият орех . Ученикът казал - това е невъзможно ще се сцепи и черупката . мъдреца казал - Е разбра ли ? Ученикът казал - НЕ . Мъдреца - ЧЕрупката на зеленият орех (нашето тяло) е толкова свързана с тялото че не може да бъде отделена и да се използва . На озрялят орех можеш да счупиш черупката на парчета но ядката ще е запазена вътре .
Били се прочули 3ма мъдреци но не били християни . Един християнки монах много горделив ги навестил . Те били на един бряг . Запознал се с тях . Попитал ги - КАК СЕ МОЛИТЕ ? Те казали че не знаят как да се молят . Тогава монахут горделиво им казул как да не знаете ? Аз ще ви науча ! И им казал християнската молитва . Те поискали още веднъж да я чуят за да я запомнят . Той им я повторил . Те посикали 3ти път за да я запомнят със сигурност . Той има я потретил . Те я запомнили . Когато монахут отплувал от брега с лодката си мислил "мъдреци а не знаят как да се молят" . В същото време дотичали 3мата мъдреци по водата и викали "може ли пак да ни кажеш молитвата че я забравихме" .
Било нощ . Един човек си ходил по скали но се хлъзнал и се хванал за един клон . На долу под краката му мрак и си казал че ще чака сутринта някой да му помогне . Сошло утрото (светлината) и видял че метър под краката си било земя а не яма
Мисля че идеята за тема за мъдри изказвания , истории , мисли ще ви дойде добре
Едно момче било болно от неизллечима болест . Баща му седнал в последната му нощ до леглото но заспал . През ноща сънувал че има друга жена и 12 деца а не едно . Внезапно го събудили да му съобщят че синът му е мъртъв и той седял в недоумение . Казал - чудя се кого да оплаквам - 12те си деца които имах в съня и ги изгубих с събуждането или този който стои до мен мъртъв ?
Човек бил болен и му оставяли няколко дена живот . През тези дни не спрял да се движи (не спял , седял . . . ) . В последните си часове ходел макар ужасните болки . Близки го питали защо го прави - Защото искам да живея до последно , не да легна на легло и да чакам смърта си .