Какво е мнението ви за лова на вещици през средновековието?

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Vault » 03 Фев 2005, 16:52

Защо е бил толкова масов и жесток и защо въобще се състоял, какво мислите за лицемерието на християнските "богонаместници" патриарси и папи и т.н. длъжности в християнския култ (Задавам този въпрос, зощото неотдавна гледах по Дискавъри за един испански инквизитор Торкемада; и водещия на предаването задава въпрос на един съвременен испански свещеник, какво смята за делата на въпросния инквизитор, а той отговаря, че Торкемада бил ОБЛАДАН ОТ ДЯВОЛА и затова извършвал долните си дела.)!!! Интересно ми е каква е разликата между Торкемада и този съвременен свещеник, мислите ли че този съвременен свещеник се изказал искрено или е казал това, което обществото е искало да чуе!!! icon_angry
The Night embrace you!!!
Аватар
Vault
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Mixael » 03 Фев 2005, 19:06

Тия времена са били тежки и жестоки.Според мен този свещеник не по различен от онзи,просто се оправдава,много свещенници са били обладани от демони по онова време.Защо ли ги наричаме свещеници какво им е свещеното?Някои иследователи считат ,че по своите мащаби преследването на тези хора съперничи ,а дори надминава,ужасите на холохоста,извършен от натцистите.Всичките тия измислици са разпостранявани от организираното християнство с цел да очернят онези които почитат други богове.Дори са имали страх от тях ;)
921
Аватар
Mixael
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Vault » 03 Фев 2005, 20:09

Напълно съм съгласен с теб Mixael!!! ;)
The Night embrace you!!!
Аватар
Vault
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Марио » 03 Фев 2005, 20:45

Църквата през цялата си история е била и ще бъде жадна за власт.Отрича всичко,което може да и разклати власта,заклеймявайки го като някакъв вид зло,за да отдръпнат хората от нея.Точно така е било и през средновековието,църквата се страхувала от вещерското изкуство,защото явно съзнавала,че е една положителна религия привличаще не малко хора.Затова са били тези гонения и клади.Обаче факт е че и църквата немалко се увличала от тази нейна практика.Повечето изгоряни на клада не са имали нищо общо с магическото изкуство,били изгаряни,просто защото цялото им имущество отивало в ръцете на църквата.
Жалко обаче,че не всичко го разбират това:)
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Vault » 03 Фев 2005, 21:08

HELLclan твоето мнение допълва великолепно това на Mixael, това което написахте и двамата са двете половини на едно цяло, искам само да вметна относно имуществото за което пишеш, че е прибирала църквата, напълно си прав,но конспирацията е била още по-долна, защото църквата не е прибирала цялото имущество, а само половината, другата половина е получавал доносникът който е отправял обвинението!!! Каква СПРАВЕДЛИВОСТ icon_angry ;)
The Night embrace you!!!
Аватар
Vault
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Arhimikus_NA » 04 Фев 2005, 10:34

Ами ако се загледате и в сегашно време става пак същата история...само дето сега не горят на тези, които им взимат имуществото (е поне понякога). През вековете има много несправедливост... а ние, хорате не се учим от грешките си, а всеки път ги повтаряме и повтаряме.... Затова може би Бог е пратил на земята потопа, хпрата да се оттърват от тези грешки заради тяхното грехопадение, НО все пак хората са направили нови грешки. Затова са пратени Великите Седем на земята, да ни научат да използваме това, което ни е дадено по природа и можем да го ползваме, и в крайна сметка да достигнем до това, от което сме произлезли :) Вещиците просто са били благословени, че могат и имат силата, която повечето обикновени хора не са имали...това ги прави различни..СТРАШНИ ( за непосветените), но както и да е, всяко зло за добро както са казали хората ;)
Аватар
Arhimikus_NA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот fly^spirit » 04 Фев 2005, 19:15

Това е много дискутирана тема.Инквизицията си е чиста проба политика .За мен този лов на вещици си е потъпкване на свободната мисъл,на личността и убежденията.Църквата наказвала с жестока ръка всеки дръзнал да бъде себе си.Фанатичните й обвинения се базират именно на властта ,която искат да наложат и успяватт-католическата църква има власт дори над краля.Възроптае ли го отлъчват от църквата като еретик.За мен църквата донякъде сама създава Сатаната.Намират си виновни,които да бъдат изкупителна жертва.Изтезанията които са налагали са били нечовешки-виновен или не трябва да си признаеш ,че си "слуга на Станата"Всяка дума е била тълкувана като признание.Съгласна съм с това ,че е по жестоко от нациските концлагери.Мисля,че ловът на вещици си е маскарад и чисто престъпление-жестоко и безкомпромисно,което църквата едва ли някога ще си признае.Кои тогава са убийците и "слуги на Дявола"???
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 05 Фев 2005, 00:20

Да fly, така е. Незнам как да определя жестокостите по време на Инквизицията, а също така изключително мъчителната смърт - изгорен на клада. Мога само да кажа, че хората дръзнали да бъдат себе си, както ти казваш и да бъдат различни са СМЕЛИ или ЛУДИ. Все едно от двете качества ще е нужно за да пристъпи човек каноните и табутата на това време.

Мисля си, че шарлатаните тогава са се брояли на пръсти в сравнение с настоящите "цивилизовани" гадатели, баятели, екстрасенси, екзорцисти, лечители и "докоснати"...

Този постинг и тема ме подтиква да попитам какво мислите за пророчицата Ванга?
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Марио » 05 Фев 2005, 12:51

Що за въпрос Ели?Ванга е била забележителен човек.Човек с дарба.За доказателство ще дам за пример татко ми.Той по принцип не вярва много много в такива неща,но по въпроса за Ванга е сигурен в едно."Тя е феномен" казва татко.Той лично я е посещавал няколко пъти и сам се е уверил в нейната сила.Както и да е според мене обаче,Ванга не върприемала това като благословия ,а по скоро като проклятие.Тука ще направя едно сравнение с един герой на Ст.Кинг от "Зеления път".Става дума за Джон Кофи.Той като Ванга също имал сбособности,но както казва той,се уморил от живота.Уморил се от живота,не от друго,а от болкота,която виждал по света.Той виждал болкота в хората,бреме което малко могат да поемат.Точно това може би се е случвало и с Ванга,дано разликата,че въпреки всичко тя не се отказала.Тя мисля,че смятала,че това е нейна мисия.
Както и да е,Ванга за мене е забележителен човек.
А иначе прочетете "Зеления път'' на Ст.Кинг,забележителна книга.Доказателство за това,че накрая на книгата дори пуснах сълзи,нещо което до сега не се е случвало...
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 05 Фев 2005, 20:26

Какво означава сега това "Що за въпрос"??? Ами въпрос като въпрос. Просто любопитствам за мнението на останалите. Аз харесвам Стивън Кинг, тази книга, а и филма също.
Мога да подчертая само, че съжалявам, че не успях да посетя пророчицата приживе.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Гост » 06 Фев 2005, 17:10

Относно Ванга,беше ни уредена среща с нея.Но седмица преди това тя почина.Усетих голяма тъга от загубата на такава голяма личност като нея.Не се познавахме лично,но обществото я познаваше.Да,тя е феномен и Човек с главно Ч.Човек с мисия.
Гост

Мнениеот fly^spirit » 06 Фев 2005, 17:22

Гостът по горе бях аз.
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел

Мнениеот S-I-R-E-N-I-A » 08 Фев 2005, 12:45

Да но според мен всеки 4овек има дадена мисия само повечето не я осъзнават!Наистина баба Ванга беше велика жена!
Budi 4ovek a ne 4ove4e
Gori no nikoga ne tlei
i ako moje6 smei se na sudbata
za da ne moje tq da ti se smei!
Аватар
S-I-R-E-N-I-A

Мнениеот BlooDy_RoSe » 26 Май 2006, 19:37

По принцип имам сам чела над 20 книги за това и сам гледала много по BBC и Дисцовей.Доколкото аз знам по о нова време не са зачитали жените които са по особени или са по различни от другите.Обявявали са за вещици тези с червени коси(главно)или със по ярко зелени очи.Казвали са им-Ако си светица когато те сложим на кладата няма да чустваш огъня а ще се слееш с него.но ако си вещица тогава ще изгориш в жестоки мъки и ще отидеш в ада.за тогавашните хора това е било нещо като тест за добротата.Мислели са че бурите градушките и т.н са дело на вещици.Също са мислели и че вещиците са виновни за болестите.И мн още глупости....

EliKarim: Моля, пиши на кирилица! Отваряш ни излишна работа!
Аватар
BlooDy_RoSe
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот FireSun's Viking » 26 Май 2006, 20:02

Еретик е не този който гори на кладата, а този който я пали. Това мисля аз.
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mell » 26 Май 2006, 21:06

Да necron мисля, че си напълно прав
с една поправка... не е еретик, а е фанатик.
Живот затворен в .... все едно тарамвайна линия...
И за него не е лесно...доста скучно е да не можеш да изскочиш от коловоза....
представяш ли си от колко неща се е лишил....без да има смисъл....
Mell

Мнениеот hekata_ehnaton » 26 Май 2006, 21:36

Абсолютно е така - фанатичната вяра с тази пропаднала и потънала в собсвтвените си заклейнени деяния...
Това е християнстото
Нощта е моят дом
Аватар
hekata_ehnaton
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 26 Май 2006, 21:47

Еми аз се предържам на еретик, защото те са горяли еритици. А по всякакви християнски ценности убиването на човек е анти християнско в всякакви аспекти. И така те сами се превръщат в това от което наи много се боят - а това са еретици, но също е наистина и че са били фанатизирани. Какво да говорим "света инквизиция".
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mell » 26 Май 2006, 22:02

Превърнали са се в животни....
но поне да имаха "някква животинска доблест"
За пари ли е всичо ?
Айде давм си последен шанс да не вярвам в това....
Mell

Мнениеот FireSun's Viking » 27 Май 2006, 06:57

Животните убиват за да се нахранят,а те........ Животните са много по достойни от хората.
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Следваща

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор