осъдена на затвор Вещица през ХХ век

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот ekaya » 17 Фев 2009, 17:15

На този любопитен случай попаднах, правейки проучване за неща, нямащи нищо общо с магията.

Вещица арестувана за държавна измяна лежи 9 месеца в затвор за магьосничество във Великобритания през 1944 година
По материала на Анди Долан, публикуван в английската преса февруари 2008 година, както и по извадки от делото, получили обществен достъп

При торпилирането от Германците през Ноември 1941 година на тежко въоръженият британски военен кораб Бархам (Barham) са погубени над 800 човешки живота. За да поддържат военният дух на нацията висок, Адмиралтейството и правителството решават да забавят значително съобщаването на тази новина.
29,000 тонният военен кораб е ударен от три немски торпеда в Средиземно море на 25 ноември 1941 година. Коръбът потъва буквално за няколко минути и нито един от 861 членният му екипаж не остава жив.

Много скоро обаче тайната е разкрита. Няколко дни по-късно медиума Хелън Дънкан казва на семейна двойка, присъстваща на едни от нейните сеанси, че техният син, моряк във флота, се е появил, за да й съобщи, че загинал при потъването на кораба.
Тя вижда моряк, който й казва “Моят кораб беше потопен” – на лентата на неговата шапка е изписано:“HMS Barham” (Бархам, кораб на Негово Величество).

Новините за разкритието достигат бързо до Адмиралтейството и госпожа Дънкан е поставена под наблюдение до арестуването й едва през 1944 година. Следват обвинение в държавна измяна и шумен процес.

По времето когато госпожа Дънкан е била един от най-известните британски медиуми обществото и властите са обхванати от параноя за сигурността на държавата и “събраните” срещу нея доказателства не могат да бъдат смятани за особено точни и прецизни, но в резултат на споменатите настроения те са използвани в процеса.

Организирана в нейна защита петиция е изпратена до Шотландския парламент и членовете му с искане те да се застъпят за госпожа Дънкан пред вътрешния министър.

Процесът срещу нея се превръща в медийна сензация, когато обвинението срещу госпожа Дънкан е променено от такова в държавна измяна и предателство чрез издаване на военна тайна - в обвинение в магьосничество. Прокурорите не успяват да съберат достатъчно доказателства за “извършено предателство” и да подържат това обвинение, ето защо го заменят с обвинение в магьосничество по Закона за Магьосничеството от 1735 година.

Провеждат се и разследване и експертиза на нейните паранормални способности, като назначените за целта експерти я обявяват за измамница, независимо че Хелън Дънкан се е ползвала с изключително добра репутация и на нейните способности са разчитали хора като сър Уинстан Чърчил и Джорж VІ.

Чърчил определя обвиненията и процеса срещу Хелън Дънкан като “цирк на отживелиците” и я посещава в затвора.

През 1944 година Хелън Дънкан, майка на 6 деца, е осъдена въз основа на Закона за магьосничеството от 1735 година и е лежи 9 месеца в затвора Холулей, Северен Лондон.

Така един от най-странните съдебни процеси по време на Втората световна война превръща Хелън Дънкан в последната жена осъдена и лежала в затвор за магьосничество във Великобритания и Европа.

Законът е отменен едва през 1951 година.

Госпожа Дънкан умира през 1956 година малко след като отново е арестувана, когато полицията извършва внезапна проверка на неин сеанс.

Внучката й все още води усилена борба за изчистването на името на баба си. През 2007 година Комисията за преразглеждане на наказателни дела отхвърли искането й за амнистията на госпожа Хелън Дънкан с мотивите, че токова оневиняване не би било в обществен интерес.


Последната жертва на Закона за магьосничеството

Последният човек обвинен в магьосничество и осъден по този закон е Джейн Йорк, тогава 72 годишна, която заради напредналата си възраст се разминава само с глоба през октомври 1944 година. Нещастната госпожа Йорк е била пътешественик, привърженик на Източните религии и култури
Lasto beth nin. Tolo dan nan galad.
Аватар
ekaya
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 10 Авг 2005, 13:53

Назад към В казана на Вещицата

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 4 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 4 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта