манипулирането

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Barak » 12 Юли 2005, 11:27

ето малко техники за манипулиране
единият сайт е на англииски а другия на руски

http://datanation.com/fallacies/index.htm
http://www.xpomo.com/ruskolan/liter/propaganda.htm
Аватар
Barak
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Poison » 12 Юли 2005, 12:31

Ся как да го разбирам това манипулиране? То и хитлер е манипулатор, Дейвид копърфилд и той, пък да не говорим за Сергей Станишев и надето Михайлова.
Кой кого ще се манипулира в магията. Нали не твърдите, че човек може да манипулира дух или демон? :shock: :shock: :shock:
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Barak » 12 Юли 2005, 13:39

Пойзън,
става дума за съзнателно манипулиране на човек с чисто психологични похвати,езикови стилистични и т.н.
интересно е това манипулиране и може да се види как се манипилира съзнанието и без да се осъзнава
Аватар
Barak
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот psyberpin » 18 Окт 2005, 16:23

А кои от вас се възползва от зависимустите на жертжата ,и какво прави с нея /може би се възхищажа,или я унижава/ вместо да твори раздор в сигорнуста и зависимуста на същата?
Аватар
psyberpin

Мнениеот night_wish » 05 Фев 2006, 08:28

това не е ли малко не етично?
Всяка мечта е пътешествие надалеч
Аватар
night_wish
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот sanguinary » 05 Фев 2006, 08:58

Етика? хаха:))
Ти самия би ли заявил чесно и откровенно,спазваш ли поне средно ниво на етика в отношението си спрямо останалите,или следваш интересите си?
Иначе казано... кое е по-напред за теб? happy2
Според мен скритата манипулация е нещо много тънко,защото тогава се получава така,че на "жертвата" и е приятно да върши онези неща,които ти и внушаваш за правилни.Другите два варианта са съответно да не постигнете своето или да приложите физическа сила,но съгласете се ...те са далеч по-неразумни icon_badgrin
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Stalik » 05 Фев 2006, 09:05

night_wish написа:това не е ли малко не етично?

Абсолютно.
sanguinary написа:Етика? хаха:))
Ти самия би ли заявил чесно и откровенно,спазваш ли поне средно ниво на етика в отношението си спрямо останалите,или следваш интересите си?

Макар въпроса да не беше насочен към мен, аз ще отговоря просто като един пример - аз да, спазвам "средно" ниво на етика (в който и университет да дават сертификат за такова "ниво"...).
sanguinary написа:Иначе казано... кое е по-напред за теб?

Ако света вървеше все на тоя принцип...

Манипулацията е допустима, само когато гони цели, които няма да са в ущърб на други, поне не и незаслужено.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот night_wish » 05 Фев 2006, 09:42

аз съм на принципа не прави това, което не искаш другите да направят с теб!Глупаво е само за някакв а прищявка да се бъркаш така в съзнанието на хората sad3
Всяка мечта е пътешествие надалеч
Аватар
night_wish
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот psyberpin » 05 Фев 2006, 11:33

А как се казват хора които допускат някои да им се бърка в съзнанието?
И що за принципи са тези които те правят уязвим към света в които жижееш?
Както и за етика да имаш толеранса и дистанциата които не получаваш от
тези от които зависш,дори на някакъв си там момент?
С ДРУГИ ДУМИ ИДЕАЛИТЕ КОИТО ИЗПОЛЗВАШ МАЙ СЕ САМО ПРОТОКОЛИ НА ПОВЕДЕНИЕ,КОИТО СИ ВЪСПРИЕЛ ПРЕДИ ИЗГРАЖДАНЕТО И ОТВЪЖДАВАНЕТО НА "ЦЕННОСТНАТА" ТИ СИСТЕМА !
Аватар
psyberpin

Мнениеот AryanSun » 05 Фев 2006, 12:14

psyberpin написа:А как се казват хора които допускат някои да им се бърка в съзнанието?

Добър въпрос.Смятам,че колкото невежеството на един човек
е по-голямо,толкова по-манипулируем и психически уязвим е
той.Колкото на по-високо ниво на съзнание си,толкова по-малко
може да ти се промива мозъка.До голяма степен хората сами са си
виновни,че са под контрол.А нещо повече:когато стане дума за това
че хората са под контрол и са използвани от по-висша раса
за техни цели,все едно са добитък,много от тях казват,че то било
желателно да ни контролират...защото ще излезем от контрол...
защото трябва да сме подчинени на "по-висши" сили...е,аз нямам
какво да добавя.Въпрос на личен избор!
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот Stalik » 06 Фев 2006, 00:12

psyberpin написа:А как се казват хора които допускат някои да им се бърка в съзнанието?

Ами незнаещи хора които с нищо не са длъжни да се интересуват и "просвещават" с това, от което се интересувам аз например. Всеки има интереси и цели в живота. И да се злоупотребява с дадено знание е доста... ми не мисля че е нужно да го обосновавам и обяснявам. Ако е, това говори много зле...
psyberpin написа:И що за принципи са тези които те правят уязвим към света в които жижееш?

Всъщност... те не правят никого уязвим спрямо околната среда, спрямо природата. Нито пък спрямо другите. Те ги правят уязвими САМО към онези, които злоупотребяват с познанието си. А това не е "света в който живея", а са единици способни да "вандалстват" сред околните. Има разлика. Ако света в който живея беше от-до такъв, че да бъда уязвим спрямо него, то щяха да са актуални други етични норми в обществото. Но не е така.

Аз оставам в недоумение как може да се защитава неморалното и егоистичното като житейска философия. Това противоречи на принципа на обществото (от какъвто и да е тип). То може да породи само единици. И то не автономни, а паразитни - хем не полезни, хем консумиращи от другите. А това противоречи на природните принципи на равновесието.

Повтарям - това изключва случаите, когато това познание се използва с идеална и/или безкористна цел.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Cath » 06 Фев 2006, 21:08

a не смятате ли, че именно тези морално-етични норми са един вид много груба манипулация? бъди добър, прави добро ... иначе лошо. не смятате ли, че е манипулация това някой друг да определя кое е правилно и кое не? това пак е един вид контрол. раждаш се с вече изградени норми на поведение, които ти се повтарят до припадък. ти не си стигнал сам до тях, но и не можеш дори да си помислиш, че може да не са правилни. няма да си егоист, няма да си неморален, но така губиш огромна част от собствения си опит, разчитайки на чуждият, но непроверен опит. аз смятам, че човек трябва да е поне малко егоист. другото е лицемерие.... не е реално всеки да е чист, непорочен и честен. именно това противоречи на естествените закони за равновесието!
Stalik кои са случаите когато манипулацията се използва безкористно?
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот sanguinary » 07 Фев 2006, 06:24

Цялата система,цялото възпитание на децата и изграждането им като "големи и зрели хора" е на принципа на манипулацията...
"Ако не правиш това,ще те накажа,ако ли направиш така,ще има шоколадче"... Родителите деформират децата си още от малки и ги приучават да се движат според установена система от правила.
Следва училището.Механично те задължават да приемеш авторитета на учителя като знаещия и можещия,недостижимия авторитет,от който трябва да приемаш знания и умения.Така както се налива вода от пълна в празна кофа,без изобщо детето да може да проявява себе си и същността си.За момчетата следва казарма - няма да коментирам хаха :mrgreen:
Изобщо за каква собствена воля говорите не мога да разбера,като всичко е така измислено,че да сме пряко или косвено зависими от системата.Не си ли част от цялото - загиваш...
Пък вие си потдържайте етикета,на който сте научени и не правете онова,което не искате да ви правят на вас icon_eusa_clap
Обаче ТЕ не биха се спряли пред нищо,ако е възможно да ви впрегнат в тяхна посока...
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Spirit » 07 Фев 2006, 12:37

Според мен пък е готино да можеш да манипулираш хората. Нямам предвид да тормозиш добрите и честни хорица. Аз лично бих се възползвала, за да накарам наглите, егоистични и злобни хора да правят това което искам аз, ей така за собствен кеф. Дайте някой сайт, но на български ако може.
Аватар
Spirit
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Vendetta » 07 Фев 2006, 14:11

www.poglednivsebesi.com :) Други ненам (:

То пък не може без манипулиране ее... :) Малко е кофти като се злоупотребява, но.... въпрос на гледна точка. (:

Дам.. Да накараш човека отсреща да направи нещо за теб при това да му доставя удоволствие.. Се таа..
Аватар
Vendetta
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Sol niger * » 07 Фев 2006, 18:18

Добър въпрос.Смятам,че колкото невежеството на един човек
е по-голямо,толкова по-манипулируем и психически уязвим е
той.Колкото на по-високо ниво на съзнание си,толкова по-малко
може да ти се промива мозъка.До голяма степен хората сами са си
виновни,че са под контрол.А нещо повече:когато стане дума за това
че хората са под контрол и са използвани от по-висша раса
за техни цели,все едно са добитък,много от тях казват,че то било
желателно да ни контролират...защото ще излезем от контрол...
защото трябва да сме подчинени на "по-висши" сили...е,аз нямам
какво да добавя.Въпрос на личен избор!

А защо не се замислиш какво би станало ако ги няма тези "по-висши сили" icon_angel ?
Колко време бихме съществували и дали няма да стигнем до самоунищожение ? icon_argue
Аватар
Sol niger *
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Stalik » 08 Фев 2006, 07:23

Cath написа:a не смятате ли, че именно тези морално-етични норми са един вид много груба манипулация? бъди добър, прави добро ... иначе лошо. не смятате ли, че е манипулация това някой друг да определя кое е правилно и кое не? това пак е един вид контрол. раждаш се с вече изградени норми на поведение, които ти се повтарят до припадък. ти не си стигнал сам до тях, но и не можеш дори да си помислиш, че може да не са правилни. няма да си егоист, няма да си неморален, но така губиш огромна част от собствения си опит, разчитайки на чуждият, но непроверен опит.

Историята познава много повратни моменти когато ценностната система на цели нации е била преосмисляна. Това се нарича морален нонконформизъм и е движеща сила на културата.

Cath написа:Stalik кои са случаите когато манипулацията се използва безкористно?

Всички онези случаи в които вътрешния ти нравствен коректор пищи "Несправедливост". Това е вече въпрос на индивидуално културно и особено духовно израстване.

Колкото до налаганите от социума стереотипи - всеки човек е свободен да стане и да ги отрече sanguinary. Защо не го направиш? Кое те спира? Ти си свободен човек. Ако се зачетеш малко в историята на психологията ще откриеш че не баш така както ти твърдиш...
Преди 15 и повече години в Германия много популярно стана едно бихевиористко движение което проповядваше нов възпитателен модел за подрастващото поколение, а именно - липсата на възпитателен модел. Идеята беше родителите да оставят децата си да правят каквото искат, никога, ама НИКОГА да не им казват "Не, така не бива", "Това е лошо" и т.н. Нека ви разкажа за една случка в един супермаркет.
Опашка. Голяма. Типично за немските супермаркети. Възрастен човек чака на опашката, а пред него - семейство с въпросните "експериментални деца" (в бихевиористкото изследване са участвали доброволно семейства от цяла Германия). Децата били около предучилищната възраст. Скачали и викали безобразно. В един момент едно от двете хваща от съседния рафт бурканче или бутилка с някакъв сос (не помня) и го изсипва на краката на възрастния мъж. Възмутен той се обръща към родителите на детето с логичния въпрос "Как може такова нещо". Мъжът и жената просто се обръщат и повдигат рамене "Ние не можем да им казваме кое е редно и кое не е." И се обръщат. В този момент възрастният мъж прави най-логичното нещо - взима бурканче/бутилка със сос от рафта и го изсипва върху майката на децата... върху главата и по-точно. Възмутените родители се обръщат, но още преди да кажат нещо мъжа повдига рамене с думите "И аз така съм възпитаван. Така е правилно според мен."
Историята я знам от жената, която тогава е чакала на опашката зад възрастния мъж, моя леля.

Когато обществото в процеса на историческото си изграждане е установило дадена система от норми, то е така защото те са били приети общо и единодушно, имат някакъв универсален и непреходен характер. Та нали именно нравствеността на човека ни предпазва от хаоса и ни прави цивилизация. Тази дума е немислима без морала!!! Това ни отграничава от хтоничното пространство на хаоса, от дивото, от профанното и първичното. Кой ще отрече неща като прошката и милосърдието - основни нравствени антагонисти на егоизма?
Както и да е... Да речем че съм фен на Майка Тереза и не ги разбирам тия ваши "манипулативни" работи...
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 09 Фев 2006, 00:30

Сталик,говориш за много различни неща от това,за което ставаше въпрос.Относно психологията и нейната история,склонен съм силно да се съмнявам в познанията ти,но ще оставя това на съвестта ти.
Лична свобода е сподобността на човек да изразява себе си,качествата и талантите си в определена среда,без да я деформира и без да вреди на околните.
Ти говориш за вандализъм,а не за лична свобода.Днес,той се забелязва при възрастните не по-рядко от малките деца и подрастващите.
Как така при индианците да речем не е имало такива установени норми,как не е имало училища,казарми?Как така всичко е било толкова балансирано и не е имало проблеми с възпитанието на подрастващите,каквито има днес и се увеличават прогресивно с времето?
Да,всеки може да се опъне сега и да заяви открито несъгласието си,но това значи,че той ще бъде отхвърлен от системата.Алтернативата му е или да заживее в гората ,или да си пръсне мозъка.Винаги съм бил някъде по средата между правилата и пълната свободия,защото не мога да кажа,че съм вън от системата,макар да съм я заобикалял не венъж и лъгал.Но все пак и аз пазарувам от местата за пазаруване,чета вестници и гледам телевизия и подлежа на манипулации...
Просто сега средствата за информация са много,много повече и съответно внушенията за това,кое е правилно и кое не,кое работи и кое не,кое мирише хубаво и кое не...
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 09 Фев 2006, 10:53

Когато религията е форма на управление ,неминуемо е зло ,въпреки всички добродетели на повърхността й...
Трябва да се прави разлика между религия и вяра,вероизповедание...
В нея съшо се използва елемнта на страх."Ако си грешен пред бога,ще гориш в ада,а пък ако си праведен и чист пред него,тогава ще живееш вечно в царството небесно,близо до него самия!"
В едно затворено религиозно общество това се забелязва най-осезаемо.Всеки проповядва СТРАХОПОЧИТАНИЕ към бога и ПРЕКЛОНЕНИЕ пред съвършенството и авторитета му.
Обезличаване на индивида,за сметка на теоритични обещания,за вечно и блаженно съществувание.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Stalik » 10 Фев 2006, 07:24

Второто за религията не разбрах в контекста на кое го каза.

sanguinary написа:Относно психологията и нейната история,склонен съм силно да се съмнявам в познанията ти,но ще оставя това на съвестта ти.

Обясни моля... Интересно ни е.

sanguinary написа:Ти говориш за вандализъм,а не за лична свобода.

Аз говоря за липсата на нравствени норми и спирачки, които неминуемо водят при поне част от хората до откровено егоистични действия. В случая говорим за манипулация. И никой не може да ме убеди, че мнозинството от хора няма да злоупотребят с това. Защото ще го направят. От чист егоизъм. Да, може би не всички. Може би дори не повечето. Но поне много.

Аз нямам нищо против манипулирането на другите, стига това да се извършва по необходимост и под влияние на нравствената преценка за ситуацията.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Следваща

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор