току що открих, че съм пускала такава тема! (после защо се твърди, че жените са вятърничеви

) но... по въпроса:
Немезиус, прочетох доколкото мога внимателно статията, която действително ми даде добра информация. така се сетих за варианта, в който има не само екзорсизъм на хора, но и екзорсизъм на място. смятам, че ритуалът (или молитвата), който е поместен би трябвало да е еднакво ефективен и в двата случая. НО... (винаги има "но") имам леки съмнения относно две неща. първо се споменава едно понятие, което ми се стори странно - "нерелигиозен кандидат". не смяташ ли, че един "нерелигиозен кандидат" няма да се обърне към религията, за да се "лекува"? все пак за него проблемът ще е не вселен в него демон, а по-скоро някакво психическо неразположение или болест. а ако има значение, то тогава би трябвало екзорсизмът на различните вярващи да се извършва от свещенослужителите на техните религии. което лично за мен не се случва. поради простата причина, че "вярващ" е човек, който вярва и изпълнява задълженията си в своята религия.

това май са предимно свещениците, при това само някои от тях! от друга страна специално българинът при досега си с подобни явления често се обръща не към свещеника в храма, а към баба Мара, която цяло село знае, че бае и нейното баене "хваща".
второто нещо, което ми направи впечатление е твърдението : "Терапията със заплашване произлиза от средновековната практика на изтръгване на демоните от хората." тук вече съвсем не съм съгласна. това със заплашването според мен си е стара, ама мноого стара практика. тук отново се сещам за баенето, като метод на лечение, както и за някои шамански практики извън българия. мисля, че те се датират много по-назад от средновековието. а и средновековният екзорсизъм може да бъде пример предимно за скотоумието на човечеството. един огромен абсурд, който няма почти нищо общо с екзорсизма, обсебването, че дори и с религията.
Рейн, ако ще се позоваваме на филмите, то може да се позовем и на "Константин", където едноименният герой съвсем не е свещеник, но сполучливо си извършва екзорсизъм някъде между закуската и сутрешната цигара.

засегнах въпроса и по-нагоре. факт е, че в народните традиции съществуват такива методи или, казано по друг начин, ритуали. а в народните традиции лечителят, шаманът или магьосникът нямат свещенически сан. нямат такъв в която и да е религия, но отново сполучливо си практикуват екзорсизъм.
и тъй като това е интернет - не се заяждам, а просто коментирам, изказвам моето мнение.

интересно ми е освен молитвата, която съвсем естествено е част от ритуала, какви са самите ритуални действия. тъй като е ясно, че няма да се даде за пример цялостен ритуал, то поне да видим разкъсано какви действия извършва екзорсистът. в случая интересно ми е конкретно за руската магия (знаех си, че трябва да науча руски!!!

)
поздрав!
Evil is a point of view.