Успех и вятър!!!

Тук можете за пишете за Ваш проблем или случай, за който искате да Ви се помогне.

Модератор: Nemezius

Мнениеот DarkAngel666 » 12 Сеп 2007, 09:09

Поставяне на физическото над духовното е вид бягство от всекидневието. По- голяма част от живота си прекарваме във физически структурирана реалност, макар да е обработена от собственият ни мозък. В повечето парадигми се търси баланс между физическо и духовно. В някой дори не се разграничават. Будизмът също диктува баланс, а не пълен аскетизъм. Още повече, човекът е социално животно, от еволюционна гледна точка. От психологична страна, разделението духовно/физично е човешко определение. В будизмът има нещо наречено "Анатта", което отговаря на "безсубективно мислене". Чувствата не са Аз, те са анатта. Възприятията не са Аз, те са анатта. Нагласите не са Аз, те са анатта. Съзнанието не е Аз, то е анатта. Подобен възглед се среща и другаде. В будизмът съществува "благородният осмократен път". Съществува и един друг символ, отново с осем лъча. Генетично човек се ражда, за да се размножи и умре. Секс/Смърт. Какво прави през останалото време е лично негов избор, подчинен на начинът му на мислене. Но начинът му на мислене се оформя от фактори като "възпитание", "собствен план за развитие" и "среда". С две думи, човек, в повечето случаи сам, в някой с чужда помощ, създава свой собствен "модел на мислене", който следва и на който е подчинен докато го промени или докато умре. Всичко е това, което не е и обратното.

А как разбирам думите... не е нужно да споделяме всичко, нали :) .
Тук е място за много мъдра мисъл...
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 12 Сеп 2007, 09:14

Поради факта, че няма едит, отгоре "физическото над духовното" да се чете "духовно над физическо", макар разликата да е незначителна :mrgreen:
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 12 Сеп 2007, 11:43

В Много религии се казва че физичният живот е сън;илюзия . Казва се така не защото наистина физичният свят е илюзия а защото тези хора с богата духовност са толкова дистанцирани от физичният живот че им се струва като сън . Колкото повече навлизаш в дълбините на спокойствието , на медитацията , на твоето истинско същество толкова повече се дистанцираш от физичният свят . Това не значи бягство от него . Дори чрез тази дистанция се живее и опознава същността му много по-добре . Това дава възможност за обективност и поглед от всички страни . Имаше една теория за Буда ако го ударят с камък по главата какво щяло да стане . Щял да чуе удара и усети че има удар но нямало да бъде наранено съществото му защото той е много дистанциран от това . Бъдещето за което се спомена е едно недобро бъдеще . Това бъдеще предвещава само страдание и съвсем малко покой и щастие . В будизма се казва също "Животът е страдание" . И от там идват многото методи за справяне със това страдание или с други думи "справяне с живота" .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот DarkAngel666 » 12 Сеп 2007, 13:22

Ех, който започне да продава мъдрости по eBay ще направи голям удар, хората гълтат Буда като луди. Както и да е, религията е плод на човешкото съзнание, както всичко останало около него. Също така в много случай хората с "богата духовност" имат его за цяла нация... и в повечето случай я управляват. Най- известната такава личност получава "пожизнен мандат" и се разкарва с бяла шапка. Около някой от същите тези с "богата духовност" и не чак толкова има и "илюминати- параноя" в стил Адам Вайсхаупт™. Ако подходим исторически... думата "духовен" и думата "физичен" са дело на човек. Мислите, емоциите и възприемането на двете думи е индивидуално, но в общи линии, еднакво. А Буда... ами той е целял "нирвана" и измъкване от колелото на живота, в последствие се е превърнал в духовен учител. Все пак... във всяко дело има капка егоцентризъм.
------------------------------------

Не всеки будизъм е с такава философия.

Ваджраяна (Диамантен Път, още Тантраяна, Тантрически Будизъм, езотерически Будизъм)

Ваджраяна съдържа всички основни концепции на Махаяна, но включва и много други духовни практики, предназначени да ускорят и подобрят будистката практика. Тези практики са подобни на Тантризма (поради което и тази школа се нарича още Тантрически будизъм), и включват визуализация, рецитиране на мантри, ритуали и посвещавания, взимане на убежище и гуру-йога (обединение с ума на учителя), които имат за цел бърза трансформация на ума за постигането на пълна реализация за благото на всички същества.

Ваджраяна обръща особено внимание на директното непосредствено предаване от учител на ученик. Ученията включват ритуали и практики, които се изучават само постепенно директно от квалифициран учител (Лама). Поради тази причина Ваджраяна се възприема като езотерично учение в рамките на Махаяна, за разлика от екзотеричните, обществено достъпни практики на другите школи.

Според ученията на Ваджраяна Буда е представил първо основите на ученията си на всичките си последователи, които се обърнали към него за помощ (учения, станали известни като Тхеравада), след това предал по-висшата част от ученията си само на ограничен кръг от напреднали ученици, които имали мотивацията да постигнат Просветление за благото на всички същества (учения, известни като Махаяна), и накрая на най-отворените и силни умове предал ученията, които са познати като Ваджраяна.
-----------------------------------------------

И след огромният офтопик...

Aine^ написа:Бъдеще в морето. Какво може да прави друго един човек, който цял живот се е занимавал със сърф и учи ветроходство ??? Сигурно да работи в счетоводна компания...

Резултат за толкова кратко време... трудна работа. А и в момента си има що годе вятър. Но все пак, пробвай концентрация на плажа (сядаш, наблягаш над контрол над дишането и се концентрираш върху лекият бриз). Казах ти, имал съм подобен успех в с танцуване. Общо взето беше лек ветрец, но за 2 опита в присъствието на куп хора, който са в ритъма на музиката е що годе добре. Също така може и да си измислиш ритуал, но след това трябва да измислиш и как да върнеш вятърът към нормалното му състояние (което е хаотично). Става по- сложно просто.
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 12 Сеп 2007, 13:52

Не знам защо отбелязваш частните случаи . Ако е отбелязване само по себе си без цел добре но ако има цел не я разбрах . Точно първата теория за живота е от тантрата .

Така или иначе това бъдеще за този сърфист след смъртта му ще умре и то каквото и да е .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Aine^ » 12 Сеп 2007, 17:29

demonic написа:ок нека разгледаме това като задача аз ще ти кажа моето мнение относно това което е казал блот но не го приемай буквално защото това е само мое мнение и незнам дали наистина е искал да каже това според мен блот е искал да каже че трябва да открие себе си че не е важен обикновенния физически свят а духовния и че ако откриеш вътрешното си аз и промениш мисленето си до такова ниво че то да не е примитвно,звързано само с физическото,а се издигне от духовното тогава няма да имаш нужда променяш дадена ситуация чрес намесване в природните законие което си е пълна глупост и от което може да последва какво ли не,ако опознаеш достатъчно добре себе си ти ще можеш да промениш нещата към добро без да правиш такава намеса,не трябва да се гледан само над повърхността а трябва да се надникне и под нея за да се открие истината иначе никога няма да я узнаеш ако гледаш само над повърхността,защото хубаво тя ще си направи няколко вълнички както иска ама после,после какво идва това няма да е вечно,а и ако тя не вникне в смисъла на думите на блот как ще открие истината първо трябва да открие самата себе си преди да поеме по даден път за да знае дали той е правилния

незнам дали блот наистина е искал да каже това,но аз така го разбирам
ами ти дарк как разбираш думите му???

От думите ти разбирам, че си мислиш, че става въпрос за мен, но не.
Не мога да накарам някой да търси духовното след като той ця живот е бил в матерялния свят и дори да мога това става постепенно.
Много добре вникнах в думите на Блот, но пак казвам, че не се отнася за мен. Не съм и на морето... вятърът в София си го бива дори ако го няма ще е по-добре, че съм зиморничева :D

Дарк енджъл 666, мисля да пробвам като съставя свой ритуал, но за да не предизвикам нещо, което не искам... ще го запазя за кос ако в деня на състезанието няма вятър, а и тогава ще е по лесно тъй като ще съм на морето. Моята идея беше по някакъв начин този вятър, който вилнее по-софийско да го насоча към морето, но вече не го и смятам за необходимо... А когато знаеш, че едно нещо е всичко за любим твой човек независимо каква глупост е би го направил. Аз не мога да карам сърф (опитвала съм се) не ми се отдава, а и дори да можех, за мен това ще е прищявка, но неговия живот е минал в това. И независимо дали има или няма вятър, дали ще продължи този безсмислен според мен спор не ме интересува, аз вярвам, че той ще спечели.
И все пак ще използвам ритуал в краен случай.
Благодаря ви на всички разбрали ме и неразбрали ме. И се извинявам ако някой не съм разбрала правилно.

П.П. в много от случаите духовното и физическото вървят ръка за ръка.
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Uriel Blanchard » 30 Окт 2007, 18:20

Много забавна тема:) Аз прилагам друг метод. Просто си предствям това което искам от вятъра и в повечето случаи се получава. Казвам в повечето случаи защото силите на въздуха са си твърде своенравни за да бъдат послушни и поддаващи се на контрол. Но да кажем с подходящата молба всичко може да се случи. Ако искаш да контролираш вятъра или да го предизвикаш можеш да започнеш с медитация при която да се свържеш силите на въздуха и да ги помолиш за помощ. Използвай вътрешната си енергия, като я насочих към тях и я споделиш. Това е метод налаган от автора на Селестинското Пророчество и малар леко наивен действа.
Аватар
Uriel Blanchard
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот blessed » 31 Дек 2007, 14:52

Aline, аз съм опитвала и е ставало до някаква степен със съвсем малко закъснение. Първо трябва да поискаш помощ от силата на вятъра и да си представиш, че си едно с нея. Това става чрез някакво измислено от теб заклинание и чрез медитация. След това умствено си представи как духа вятър на даденото място и с каква скорост. Това успях да го овладея и сега си правя завихряния на вятъра и си проветрявам стаята за полувин минута и по - малко със силата на мисълта. Незнам може да имам някаква дарба и затова да става, но нищо не ти пречи да опиташ.
Аватар
blessed
MagicGateBg Наблюдател

Предишна

Назад към Молба за помощ

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор