Медитацията- в теория и практика

Статии на окултна или магическа тематика. Ако не сте автор на статията, добре е да се посочи източника на информацията.

Модератор: venus

Назад към Окултни Статии

Мнениеот Nemezius » 21 Май 2008, 12:12

Замисляли ли сме се какво е това „медитация”? Многократно, предполагам- и всеки път, когато се замислим или когато прочетем написаното от даден автор, достигаме до различни отговори. Някои я приравняват на „релаксиране”, други- „на концентриране върху даден обект”, но дали това е медитацията всъщност и защо ли имаме толкова различни отговори/определения? Нима медитацията е само „релаксиране” или само „концентриране”? Или може би това само отделни аспекти на медитацията, различни стадии? Нима целта на медитацията не е сливане с Божественото, както казват някои(и които са прави), чрез изключване на вътрешния диалог? Мисля, че да, но това изключване постига ли се само с релаксиране, когато в съзнанието ни изплуват мисли и образи, или само с концентриране върху даден обект- тогава изплува мисли за наблюдавания обект? Колкото и да ни се иска да е така- не е. Но какво да направим, за да постигнем това състояние, щом тези аспекти на медитацията не са самодостатъчни за постигане на целта? Да ги обединим- в това се състои часта от статията, наречена „практика”, но преди това още малко теория ;)

Медитацията, по начина, по който тя действително съществува, произлиза от източната идея, основаваща се не в/у съзерцанието, а в/у безмълвието; безмълвието на ума. В книгата си „Медитацията и Библията” Араян Каплан ясно показва, че подобни техники са били използвани и от древните еврейски мистици и пророци. За съжаление повечето от техниките им са изгубени заедно със съчиненията на мистиците Меркаба. Това може да се пробва лесно: Опитайте се за няколко, или дори само за една секунда да освободите ума си всички мисли, да го превърнете в абсолютно безмълвен. Ако не сте практикували медитация, неизбежно в главата започва да звучи нещо подобно на „Ето, сега съм безмълвен” или „Колко дълго трябва да остана така?”, или „Правилно ли ги правя?”. Целта на истинската медитация е да накараме вътрешния си глас да замълчи.

Този малък глас, явяващ се с тези реплики, заглушава и най-слабия глас на нашето подсъзнание- нашата връзка с Божественото. Макар и рядко, подсъзнанието ни успява да се „издигне” до ниво да общува с нас- най-често в сънищата ни чрез символи и образи. Както казва Грейг, „Същността на истинската медитация е нашето подсъзнание да общува директно със съзнанието ни”.

След като разгледахме някои аспекти на медитацита и каква е целта ѝ, да се върнем малко по-горе към идеята да обединим някои аспекти, за да постигнем целта. И какво получаваме- истинската медитация има 3 основни стъпки:
1. Релаксация- Да се освободим от всякакво физическо напрежение или болка, така че физическото тяло да не ни пречи при следващите стъпки;

2. Съзерцание- Да обединим напълно съзнанието си с даден обект, звук, рисунка и т.н.;

3. Отрицание- Да отстраним от ума си осъзнаването на онова, което сме съзерцавали. Тъй като сме обединили съзнанието със съзерцаваното, съзнанието също изчезва с освобождаването от обекта. Освобождаваме се от съзнанието, което блокира връзката ни с Божественото- не беше ли именно това целта на медитацията?!

Изяснихме идеята за истинска медитация- време да преминем към изясняване в подробности на система за медитиране, която да постига и трите посочени по-горе точки/аспекти на медитацията. Множество книги препоръчват за обекти на съзерцаване да се избират различни символи, специално оцветени геометрични фигури(триъгълници, квадрати, овали- всички свързани с различните елементи). Да, тази техника е добра, но на съвременния човек, който е свикнал да гледа телевизия и кино, има нужда от нещо различно, нещо по-сложно като обект, за да изключи съзнанието си- карта от големите аркани на Таро например, и това ще е, което ще се включи в тази система.
Да преминем към практическата техника. За одобство, ще я разделим на отделни стъпки- да започваме:

1. Релаксиране- Изпълняваме която и да е техника за релаксация, която работи за нас- няма значение дали това ще е чрез визуализация, каквито са повечето техники, или по-усложнен ритуал за релаксация. Има само едно, което НЕ препоръчвам да се прави- взимане на каквито и да било опиати или наркотици- един топъл чай от липа би имал много по-добър ефект от излишно дрогиране.

2. Защита- Изпълняваме защитен ритуал или подсилване на пасивните ни защити- без значиние дали ще е подсилване на аурата или изпълнение на МПРП, ПРХ, или дори на сложен ритуал като „Ритуал на Кръста и Розата” на Златната Зора. Тази стъпка не е задължителна, но я препоръчвам на всеки, който се занимава с това.

3. Избор на обект за съзерцаване- Както казахме по-горе, ще използваме карта от Таро. Вземете големите аркани и ги размесете. Ако нямате голям опит с Таро и медитации, препоръчвам да се махнат карти с номера 6, 7, 10, 13, 15 и 18- съзерцаването им е за по-късен етап, когато вече имате достатъчно опит. Размесваме останалите карти от Големите аркани и избираме на която и да е от тях. Ако искате- може да изпълните техниката си за релаксация отново, преди да преминем към следващата стъпка.

4. Сканиране- Ще сканираме картата по начин, сходен с начина, по който кинескопът на телевизор създава картина- на отделни ленти. Ето как ще направим това:

a) Започваме от горния десен ъгъл на картата;

b) Разглеждаме един хоризонтален участък от картата в горния ѝ край с ширина около един сантиметър. Придвижваме погледа си от дясно на ляво по цялата ивица, като по този начин в съзнанието ни разполагаме с отрязък от картата- горния 1 см от нея;

c) Започвайки отново от дясно, сканираме следващия 1 см от картата, разположен точно под първия, който вече сме сканирали и повтаряме това докато не сканираме цялата карта сантиметър по сантиметър.

Това, което правихме в тази стъпка, в тази стъпка, е да сканираме картата на малки отрязъци. Важно е да се опитаме да запомним колкото се може повече подробности, но не всичко става с помахване с магическа пръчица+”Абра Кадабра Сим Салабим”- в началото не сме съвършено точни в сканиране- това става с времето и практиката.

5. Сезерцание- Тук ще бъдем изцяло погулнати от обекта. Целта тук е да повторим предишната стъпка, но с мисловните си очи.

a) Поставяме картата с лицето надолу, така че да не виждаме изображението на нея;

b) Разчитайки на памета, преминаваме с погред през картата, като визуализираме целия процес от предната стъпка- Сканиране.

Не трябва да се притесняваме, когато сме още в началото и не можем да възпроизведем картата с пълни подробности- може да ги няма някои фигури, някои цветове, фигурите да са само като очертания и т.н. В началото е нормално и с времето паметта се усъвършенства- въпрос на практика, НО това не е извинение да бъдем лениви и да не се и опитаме да възпроизведем всичко на максимума от възможностите ни, или да прибързваме- обикновено това отнема около 3 до 5 минути, може и по-дълго.

6. Отрицание- Стигнахме и до последния, третия аспект на медитацията от предварителната ни програма. Тази стъпка е подобна на Сканиране- отново започваме от горния десен ъгъл на картата и разглеждаме същата ивица с ширина 1см, но както и при Съзерцаване използваме мисловните си очи като този път НЕ я проектираме или запаметяваме, а точно отбратното- изтриваме образа от съзнанието си. След като приключим с първата лента, минаваме на следващата ивица и така, докато не изтрием цялата карта от съзнанието си. Обикновено отнема около 2-3 минути. С това и преминаваме към следващата, последна стъпка...

7. Състояние на истинска медитация- Съзнанието ни, което до този момента е било погълнато от десканирането на образа, „изчезва” заедно със самия образ- било е изцяло заето с образ, който вече съществува в него и то, съзнанието, остава безмълвно в момента, в който картата изчезне. Това дава свобода на подсъзнанието(наричано още „Висш Аз”) да общува с нас и да ни предаде евентуално съобщения или информация.

Действително, медитативното състояние трае в повечето случаи в началото само няколко мига, но с време и практика този период се увеличава в секунди, минути... Няма как да се опише чувството, когато състоянието продължава за по-дълго време от няколко мига, дори и да са само няколко секунди- това чувство на хармония, на единство с всичко, това чувство на познание... това просветление не може да се изрази с думи- трябва да се преживее.

автор: Немезиус
Използвана литература:
„Съвременна Магия”, авт. Доналд Майкъл Крейг
„Медитацията и Библията”, авт. Араян Каплан
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum

Мнениеот Moerin_Elf » 24 Май 2008, 07:35

Много полезна информация,Nemezius :)
Определено това просветление не може да се изрази с думи :) Не го ли преживее човек,не го ли почувства,не би могъл да осъзнае какво е :)
Понякога ми се иска това състояние да не трае само няколко мига,а малко повече от миг :)
Но и един миг от вечноста..не е малко ;)
WYRD
Аватар
Moerin_Elf
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 255
Регистриран на: 06 Апр 2008, 18:15

Мнениеот pestilence » 23 Май 2011, 16:35

Също и под внимание до някаква степен би било редно да бъде взет въпроса за стойката по време на медитация. От най-голямо значение е стойката да бъде удобна, както и гръбнакът - изправен. К.Хъмфрис споменава в книгата си "Концетрация и Медитация", че стойката следва да бъде с кръстосани крака, за да се затвори енергийната верига на тялото с цел придобитата по време на медитация енергия да не изтича.
Аватар
pestilence
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2011, 14:12


Назад към Окултни Статии

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта