За Православието

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Trismegist » 30 Май 2006, 21:57

Някой знае ли как се е сформирало то и откъде произлизат символиките му.Доколкото знам са събрали различни езически обичаи в него, за да обединят отделните маси от хора.

Какво трябва да е скиптъра,короната,тамяна итн.Предпочитам по-точна информация-не предположения,защото то е ясно,че това са магически инструменти и че тамяна вероятно символизира въздуха итн.

Доколкото ми е известно-короната символизира някакво излъчване,което излиза от главата на човек.От коя част точно не знам, но това е кодирано и в ореолите по иконите.

А защо е нужно да се принасят храни за "Бог да прости".Какво обяснение се дава от Православната църква?Кого храним с тях всъщтност?Някой ма ли идея.

Наистина ли има смисъл да се принася тази храна на астрални черупки?Помагаме ли наистина на някого(на душата),когато принасяме храна?
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 30 Май 2006, 23:06

За облеклото знам, че е взето от императорите. За жезала символизира пръчката, на ...... (забравих как е казва светията, непомня имена), за която му се явил Бог и му е казал да направи жезал в формата на змия и всеки който го погледне с истинска вяра да оздравява (това се случило в една пустиня докато я прекосяват). За другите не съм обеден и ще те излъжа, тря да си припомня някои неща и ще ти кажа и другите неща.
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот hekata_ehnaton » 31 Май 2006, 11:22

Това е Мойсей, некрон - християнския Бог е превърнал жезълът му в змия пред Рамзес II
Нощта е моят дом
Аватар
hekata_ehnaton
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Stalik » 31 Май 2006, 23:28

Trismegist написа:Някой знае ли как се е сформирало то и откъде произлизат символиките му.Доколкото знам са събрали различни езически обичаи в него, за да обединят отделните маси от хора.

Православието е християнство в неговата основна форма. То се е сформирало със самата християнска църква. Може би имаш предви "обособило". това става с разделението на източната и западната църква през 1054 година с т. нар. Велика схизма. Ако си спомниш часовете по история в училище ще се сетиш за какво става дума. ;)

Жезъла на епископа символизира пастирската му роля, тъй като в ранната иконография Иисус е представян като пастир на хората. Освен това жезълът е символ на духовна власт и сила. Тоест той постановява правото на епископа да съди и да решава проблемите на посветения му диоцез. Междувпрочем практиката на богослужебния жезъл идва от запад.

Короната не символизира никакво излъчване, а също е стар символ на властта. Тя постановява положение и е елемент не само от светската и духовна йерархия, но също така и от редица мистерии, където обаче (според мен) едва ли има значение, различно традиционното. Колкото до нимбовете на светците - те не са преимуществени за християнското изкуство и не са негово оригинално изобретение. Практиката за озаряване главата на на божествена по своя характер личност има още в азиатското и късноантичното изкуство. Зевс, Аполон, Дионис... Целта на нимба е отличаване божествеността на личноста и има чисто културен, митологично-религиозен характер в изкуството. Съмнява ме да става дума за някаква енергия и прочее.

Колкото до каденето с тамян - с него се въздава чест н асветите места и предмети. Кади се, защото така е предписано в Библията:

"На него Аарон да кади благовонно кадиво; всяка сутрин, кога приготвя кадилницата, да кади с кадивото; и кога Аарон пали кандилницата вечер, да кади с него; това е постоянно кадение пред Господа в родовете ви" (Изх. 30:7-8).

Според много древни традиции тамянът пречиства и прогонваотрицателната енергия.

Колкото до обичаите на Задушница - според християнската традиция макар и да си се поминал, все още имаш шанс за спасение на душата. Храната подавана на помен е вид жертвоприношение за умилостивяване Богу, в името на тези, които са вярвали и са се каели приживе за лошия си живот, "но не са имали време да принесат достойни плодове на покаяние". Молитва за умрелите е въведена още в Литургията, съставена от св. апостол Иаков. А св. Василий Велики казва, че Господ приема от нас умилостивителни молитви и жертви за ония, които са в ада. Колкото до това дали помагаме наистина някому така... тук вече излизаме извън границите на религията... ;) Тъй като това "хранене" е съпроводено с молитви и въобще с богат поток отделена положителна и целенасочена енергия - предполагам все пак има някакво действие.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор