Съзидателна Визуализация

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Lilith » 24 Апр 2007, 20:49

[shadow=red]Ще съм благодарна ако можете да ми разясните малко за какво точно става дума. :)

Благодаря.
[/shadow]
Аватар
Lilith
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот nishtoto » 25 Апр 2007, 10:01

Има доста книги издадени на тази тема.Потьрси книгата на Деян Форчьн - Сьзидателна Визуализация.И ще ти стане яано за какво иде реч.
Аватар
nishtoto
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот B-L-O-T » 25 Апр 2007, 14:06

Не ми е ясна думата "Съзидателна" ?
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Bloody Alibis » 30 Апр 2007, 19:36

Май се възприема като нещо с положителна насоченост...в смисъл как сега да обясня това което мисля...ммм...нещо като да си представяш нещо което се случва но което те кара да изпиташ щастие хармония любов или нещо което е създадено от подобни чуства...съзидание...изграждане...положително това ми е асоциацията не например да визуализираш как убиваш някой или как разрушаваш нещо примерно да си представяш как се срутва някоя сграда съзидателната сиг е обратното може би как израства цвете това е светло в представите на повечето хора...поне аз така си го обяснявам...по ясно казано да си представяш нещоположително и красиво което те кара да изпитваш положителни емоции...предполагам...сори ако говоря глупости опитвамс е да помогна...
Аватар
Bloody Alibis
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lilith » 30 Апр 2007, 21:19

Това значи ли , че ако си представям нещо ,което много искам ,и което знам ,че ще ме направи щастлива то може да се случи? Аз лично си мисля , че съзидателната визуализация е концентрация на мисълта върху определено нещо ... и по този начин може би предизвикваш нещата да стават... права ли съм или ?
Аватар
Lilith
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Arhimikus » 01 Май 2007, 07:35

Лилит, много си права. Съзидателната визуализация е един много мощен метод. Препоръчвам на всички да го използвате. Освен книгата на Деян Форчьн препоръчвам и тази на Шакти Гуен (мисля че беше). Късмет!
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор

Мнениеот Lilith » 01 Май 2007, 22:49

Arhimikus , благодаря много :) Ще поработя върху това повече, защото понякога в яда си и в стремежа си да отстоявам принципите си нарушавам положителния ход на мисленето си и може би затова нещата не се получават... :)))
Аватар
Lilith
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Poison » 07 Май 2007, 14:17

Ще обясни ли някой по подробно какво е това? Ама под подробно не ся да ми казвате някоя книга. Човешко обяснение искам?!
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот KAT » 07 Май 2007, 19:54

Poison - няма нужда някой да ти обяснява какво е това, такова нещо няма и никон не може да го направи. Има се предвид примерно да си визуализираш примерно как прашташ някаква енергия на някого и тази енергия да излекува примерно този на когото я пращаш енергията. И това си ги визуализираш (лягаш на леглото затваряш си очите и почваш да си представяш енергиите) обаче в крайна сметка нищо не става. Понякога става, но за да стане нещото го прави някой дух и това е общо взето "съзидателната визуализация:.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lilith » 07 Май 2007, 20:52

Уоу... КАТ направо ми разби илюзиите... аз си представях нещата другояче.... но не съм веща в тези неща ,така че няма да споря :(
Аватар
Lilith
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ilusia » 07 Май 2007, 21:11

Lilith
Не се притеснявай , според КАТ дори когато пиша някой дух му казва , че трябва да се изпишка....
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот magica » 12 Май 2007, 08:18

Lilith написа:[shadow=red]Ще съм благодарна ако можете да ми разясните малко за какво точно става дума. :)

Благодаря.
[/shadow]

Това е една техника, разработвана от печалбари, на които не им пука, че лъжат, с която човек се вкарва под автохипноза, чието име е сменено на визуализация, за да звучи ново и екзотично и да примамва наивници да си купят книгата. И понеже услуслужливо са пропуснали да обяснят, че именно автохипноза се прави, може доста да си навреди човек.

Например може да си обърка представата за реалност (под автохипноза може да се дирижират цели сцени с реалност едно към едно с реалността, но във въображението) и може да се обърка една такава сцена например с астрал. Някои шарлатани заявяват, че съзидателната визуализация е излизане в астрал, което си е умишлено бутане в пропаст. Ако човек много се върже на това, което мозъкът му генерира неконтролируемо като ангели, разни висши разуми и други идиотии, накрая завършва при някой психиатър на лечение.

Разбира се, съзидателната визуализация, бидейки другото име на автохипнозата, но разработвана с цел печалбарство, представлява неправилно навлизане в автохипноза и изобщо грешен начин за ползване на автохипноза. И с това носи рискове от поява на частична или на пълна амнезия. Може да се получи истеричен припадък, т.е. да побегне нанякаде, да крещи несвързани фрази, да плаче или да получи човек конвулсии.
Може да се изпадне в хипнотична летаргия.
Може да се получи спонтанен сомнамбулизъм, придружен с халюцинации.
И още куп други неприятности.

По-добре е, който иска да се занимава с вътрешния си мир, да се насочи към специализираната литература, писана от психолози и психиатри, по въпросите на автохипнозата, отколкото да посяга към шарлатански книжки за съзидателна визуализация.
Аватар
magica
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот KAT » 12 Май 2007, 11:48

magica - явно четеш доста книги и като стана дума за автохипноза, защо не вземеш да обясниш какво е това и какво се прави. При автохипноза се прави релаксация на мозъка ни или на съзнанието с цел да се почувстваме по-добре. А пък ако си правила някога изобщо някаква визуализация сигурно си забелязала че трябва доста да се напрегнеш мисловно за да можеш да си представяш там нещото дето го визуализираш. Така че не ги бъркай двете неща.

И ако си чела достатъчно за това какво се има предвид под автохипноза, би трябвало да стигнеш до извода че това е все едно една лека медитация нищо повече.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Legion » 12 Май 2007, 16:33

KAT написа:magica - явно четеш доста книги и като стана дума за автохипноза, защо не вземеш да обясниш какво е това и какво се прави. При автохипноза се прави релаксация на мозъка ни или на съзнанието с цел да се почувстваме по-добре. А пък ако си правила някога изобщо някаква визуализация сигурно си забелязала че трябва доста да се напрегнеш мисловно за да можеш да си представяш там нещото дето го визуализираш. Така че не ги бъркай двете неща.

И ако си чела достатъчно за това какво се има предвид под автохипноза, би трябвало да стигнеш до извода че това е все едно една лека медитация нищо повече.

Реших да ти отговоря вместо систъра. Има разлика между медитация, релаксация и автохипноза. Ти пишеш неща, които в никакъв случай не са така. Автохипноза не може да прави релаксация. Това твърдение е невярно.

Релаксацията е идваща като дума от английското rеlах - отдих. Всъщност, правилното изписване на името е RELAXATION TRAINING. Почивката е едно съвсем нормално състояние на организма, на базата на което са разработени техниките за релаксация, с цел борбата срещу стреса, тревожността и други подобни. Използва факта, че стресът е едно такова нещо, което активира симпатиковата нервна система и реакции от типа на учестено сърцебиене, високо кръвно налягане, бързо дишане и т.н., които някога като сме били по-близо до маймуноподобно състояние са ни били полезни, но днес са по-скоро проблем. И това, което техниките за релаксация правят е да задействат противоположната на стреса реакция на организма, за да се върне той в своето нормално състояние. А именно възползват се от това, че парасимпатиковата нервна система забавя сърцето, намалява кръвното налягане и успокоява дишането. Или обобщено казано тренингът в релаксация подпомага появата на парасимпатиковата реакция, с което се избягва да се получи така, че да стане хронично състояние на организма да се предизвиква и поддържа висока симпатикова възбуда.
Релаксацията може да включва в себе си хипноза, автохипноза, йога, зен, медитация, биологична обратна връзка, автогенен тренинг и някои методи на психотерапия, може да включва НЛП. Изобщо релаксацията е един много всеобхватен като практика тренинг. И съществуват много системи за релаксация, повечето от които са взели за своя основа системата на Джейкобсън за прогресивна релаксация.

Медитацията е състояние на немислене, на спокойна отпуснатост, което протича в алфа ритъм. Немисленето е задължително при медитацията. Това е състоянието, в което изпадаме малко преди да заспим. Медитацията трябва да е абсолютно немислене. Появата на най-нищожното мислене или на образна представа извежда автоматично човек от състоянието му на медитация и го връща в състояние на бодърстване. Ето защо, когато се медитира, не трябва да се мисли и не трябва да се допуска образност в съзнанието. Това състояние е част от пътя за достигане до фазата на лека автохипноза. Не е единственият възможен начин за достигане до автохипноза, но като за начинаещи е най-безопасният, който аз лично знам.

Автохипнозата, когато ще се въвежда човек в нея, в самото начало леко прилича на съноподобно състояние, т.е. амплитудата на алфа и бета вълните малко се снижава, както по време на сън, но това е съвсем за малко и то при начинаещи, които спазват определен модел на автохипноза (както посочих вече - съществуват най-различни начини за вкарване в състояние на автохипноза). При автохипнозата, когато вече човек е навлязъл в това състояние, картината се сменя преобладават алфа и бета вълни: такава електроенцефалограма има сходства със състоянието на бодърстване, а не със състоянието на съня. Разликата с бодърстването обаче е в строгата, несвойнствена нито на съня, нито на бодърстването, избирателност в усвояването и преработката на получаваната информация.

---------------------------

Относно запитването ти към систъра защо не вземе да обясни какво е това автохипноза и как се прави... Ето и как аз обучавам начинаещи на автохипноза:

Автохипнозата е състояние, същото като при хипноза, но ролята на хипнотизатори играете самите вие. Това ще рече, че установките, които човек сам си дава на себе си по време на автохипноза са със същата сила, която имат установките на хипнотизатор по време на хипноза. Принципно този вид транс може да се раздели на три стадия - лек, среден и дълбок, но тук ще ви разкрия само първия от тях, като единствен безопасен за начинаещи.

Често срещана заблуда е, че хипнозата и автохипнозата са състояния, подобни на съня. Изследванията на мозъчните биотокове, които позволяват да се изучават съня и хипнозата, респ. автохипнозата, изясняват, че между съня и хипнозата/автохипнозата има съществени различия. Факт е, че човек под хипноза/ автохипноза всъщност бодърства. Не очаквайте съноподобно състояние.

Правилно е да изберете да се занимавате с това домашно, когато сте спокойни и не ви тормозят прекалено големи грижи и нямате проблеми с кръвното или с грипа. Отделете си един два часа за заниманията, в удобно за вас време или вечер, когато си лягате да спите. Помещението, което ще ползвате, е желателно да е добре проветрено и топло. Излегнете се по гръб. Ако смятате, че стаята ви по разни причини не е достатъчно топла - увийте се.

За постигане на автохипноза е удобно като за начало да се създаде контрол на автономните реакции чрез биологична обратна връзка (много любим на индийците начин - визирам контрол върху дишането и нататък каквото следва). Биологичната обратна връзка може да бъде изобразена като състояща се от затворена верига, която включва организма като контролна система, реакцията му и средство за регистриране и представяне на реакцията пред контролната система, която обикновено е програмирана чрез инструкции. Например човекът е инструктиран да ускори своя сърдечен ритъм (при което примерно пулсът му се отчита с монитор и му се представя). По този начин се установява затворена верига за обратна връзка и ускоряването на пулса не е някаква илюзия, а е нещо, дето може да се види има ли го реално или го няма (такива експерименти са правени в тонове от една руска изследователка, чието име е Лизина). Та в кратце биологичната ни система е пълна с вериги за обратна връзка - пулсът, кръвното налягане и прочие (ако щете и телесната температура или стомашната секреция дори) се променят в съответните си дименсии в зависимост от нуждите на метаболизма и от емоционалното състояние. Като тук задължително държа да се отбележи, че когато тези процеси прехвърлят определени граници, възниква опасност за здравослословното състояние на човека, така че не прекалявайте с този номер.

На затворени очи се съсредоточете върху себе си. Следва да усещате местоположението на своето тяло. Предлагам да се съсредоточите върху дишането (най-лесният и безопасен вариант) и да се отпуснете. Не трябва да допускате никакви странични мисли и образи да ви безпокоят. Следите начина си на дишане. Дишането ви трябва да е ритмично и лесно. Всяка поява на мисъл или на образ ви отклонява от вашата цел. Такива образи ви връщат в нормалното ви ежедневно състояние на бодърстване и трябва да пресичате появата им. Съсредоточаването ви върху дишането трябва да продължи до момента, в който спрете да имате проблеми с нахлуващите мисли и образи. Трябва да се почувствате в едно състояние на абсолютно отсъствие на мисли и образи, което състояние да не ви пречи - ще сте доста отпуснати. Тогава вече може да спрете да следите дишането си. Просто се оставете на това състояние да ви повлече. Има един специфичен преход към състоянието на автохипноза, като се появяват се усещания за затопляне в определени участъци от тялото, накрая човек губи представа за местоположението на тялото си за моменти или през цялото време на автохипнозата. Отпуснатостта е пълна, но съзнанието работи вече по доста по-различен начин. Яснотата на съзнанието се увеличава, всички мисли са по-ясни и с по-голяма дълбочина. Когато го усетите това нещо, значи сте се справили с автохипнозата.

Ако не стане от първия път, не се притеснявайте. Въобще не е задължително да стане от първия път. Първият път може и да заспите. Не е изключено и не е опасно.
Аватар
Legion
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Lilith » 12 Май 2007, 17:07

А каква е целта на автохипнозата? Тук мисля се отклонявам от темата и това което искам да разбера , но ми стана интересно ....
Аватар
Lilith
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот KAT » 12 Май 2007, 19:25

Lilith - ти не си ли загряла някои неща вече. Я виж колко нещо е изписал свързано с автохипнозата, а пък ти го питаш за какво се прави тази автохипноза. Аз му направих едно диагонално четене и според писанията му, излиза че като си направиш автохипноза някои части от тялото ти се загрявали.....
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Legion » 13 Май 2007, 11:15

Lilith написа:А каква е целта на автохипнозата? Тук мисля се отклонявам от темата и това което искам да разбера , но ми стана интересно ....

Зависи от много работи. Например зависи като за начало до колко добре владееш автохипнозата. Ако не я владееш добре, нещата, които ще можеш да правиш, ще са малко. Някои психолози разделят автохипнозата, респективно хипнозата на 12 и повече стадия, но аз предпочитам да работя с деление на 3 стадия (по-удобно е).

В леката форма (която най-често се практикува при посещение в кабинет на психолог, хипнолог), се докарва само сънливост и отпускане, като човекът е напълно наясно какво става и може да контролира ситуацията, помнейки всичко, след като излезе от транса.

Малко по-нататък следва ниво на транс -hypotaxia- тежест в тялото, трудности с говоренето и мисленето, наблюдава се спонтанна и внушена каталепсия (феномен на восъчна гъвкавост на ставите и мускулите).

И накрая е дълбокото ниво на транса- с възможност да се предизвикват халюцинации, да се докара анестезия (нечувствителност, обезчувствяване на някоя част от тялото- навремето, когато болкоуспокояващите не са били измислени, операциите са се правели под хипноза на пациента в това ниво) или да се предизвика огромна болка, лекуват се известно количество болести (например неврози, психопатии и т.н., но е грешна представата, че с хипноза може да се лекува всичко), може и да се внушат и някои болести и т.н. В това ниво може да се види целия човешки живот като на лента. Може да се контролират спомените и преживяванията. Да се контролира ценностната система. Може да се заучават текстове. Това е състояние, в което могат да се предизвикват сънища. Може да се направи цял филм с образи, усещания, миризми и звуци, които по нищо да не се различават от действителността (което не е безобидна игра).

Още много други работи може да се правят под автохипноза.

Стандартните техники за достигане на състояние на автохипноза са много. По-горе постнах тази, която аз лично считам за най-безопасна за начинаещи. Повечето от ези техники включват внушения за релаксация, монотонна стимулация, участие на въображението, активиране на несъзнавани мотиви и т.н.

Има си определени признаци, по които се разбира кога човек е в състояние на хипнотичен транс и кога не е, което върши не лоша работа за начинаещ.

В началото за човек, който не е бил преди в хипнотичен транс, важи забелязаното и описано от немския невролог д-р Йоханес Шулц, усещания за затопляне в определени участъци от тялото, което КАТ не може да асимилира май.

В последствие с практиката предизвикването на автохипноза става за секунда, без да е необходимо нищо повече от волята, за да бъде достигнато.

Ако те интересува повече по въпроса, ето какво ти препоръчвам за четене (но е на руски): "Паттерны гипнотических техник Милтона Эриксона", "Практическое применение Эриксоновского гипноза"
Всё о гипнозе, "Оружие - слово. Оборона и нападение с помощью… (Практическое руководство).", "Внушение и мы", "Семинар с Бетти Элис Эриксон: новые уроки гипноза", "Стратегия психотерапии.
(Избранные работы)".

Можеш да го дръпнеш от тук:

http://www.bookap.by.ru/gypno/gypno.shtm

Всичко тай-хубаво ти желая.
Аватар
Legion
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Lilith » 13 Май 2007, 19:26

Мерси :)
Аватар
Lilith
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот StarSigns » 09 Сеп 2007, 22:01

Добре,че са велики мислители като КАТ със своите прозрения инъче всички щяхме да останем в мрака...
Извинявам се за рязкия си тон,но само да кажа моето мнение и да го подкрепя с факти.
Съзидателната визуализация съществува и тя е съществен фактор в магията,на практика ако изключим филмите визуализирането на енергията е ключът към правилната концентрация и зареждането на веригата с необходимия заряд, за да може волята на магьосника да се прояви от света на невидимото-астрала, в света на видимото-физическия свят.Нещо повече-когато визуализирате Вие създавате предмета/събитието на астрално ниво като на това ниво то вече Ви ПРИНАДЛЕЖИ изцяло.След това то се стреми към своята физическа материализация-на практика процес на отрицателна ентропия,изискваме от Вселената/астрала да постигне по-висок порядък,за да материализира онова,което желаем-разбира се ако не вредим на никого. Вселената е безграничен източник и най-дълбоката ни връзка на този свят е с Висшия разум или силата,която ни е създала-как и дали изобщо ще я използваме от нас зависи.
Визуализацията ще срещнете при описанието на всеки магически ритуал-от Папюс,през Елифас Леви,Кроули,Гарднър,Дорийн Валиенте пак я дава като незаменима част за отваряне и освещаване на кръга,Реймънд Бъклънд, който е събрал цяла система от ритуали със свещи за предизвикване на какво ли не я признава като основната част от магията, а той самият е последовател на уич и едно голямо име в окултизма.
Визуализацията кара дясномозъчният дял-този,който управлява подсъзнанието,което в общи линии твори действителносста ни,да се включва към работата на лявото полукълбо, с което работим през 99% от времето (малък научно доказан факт-с лявото логическо полукълбо можем да възприемаме до 7 впечатления в секунда,с дясното тази цифра скача до скромните...10 000,дали не знаме 9993 пъти повече от това,което си мислим,дали не можем толкова повече,отколкото вярваме...)
Та с две думи Визуализацията е съзидателна-независимо дали за добро или лошо.Ние го правим по 23 часа и половина на ден-едва единица обаче се запитват как и за какво.
Ако КАТ е прав значи капацитети,които наистина са станали милионери заради прозренията си-като Дипак Чопра,като Луйз Хей,Хосе Силва,д-р Робърт Стоун и редица други са обикновенни пладнешки обирджии...
Блаженни сме незнаещите наистина.
А който се интересува нека потърси литература от горепосочените автори-тези хора са помогнали на десетки хиляди да се излекуват от нелечими заболявания-а да ви кажа автохипнозата не може да го направи това нещо,това става първо на енергийно ниво,после на физическо и автохипнозата няма нищо общо,а има просто малък приносако това да си повтаряш положителни утвръждения за живота си и да мислиш позитивно може да се нарече автохипноза!
Във всеки случай визуализацията е тази,която кара нещата да се случват и да се проявяват от непроявена към проявено.Всичко,което съществува днес,първо е било в нечий ум.
Дерзайте,силата е във Ваши ръце.Как ще я използвате зависи единствено от Вас самите!
Аватар
StarSigns

Мнениеот Air » 14 Сеп 2007, 23:56

Така ли се казвало? Аз я употребявам винаги и до сега не ми е изневерявала.
Аватар
Air
MagicGateBg Приятел

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор