Ако може да си дам мнението.По принцип съм дълбоко запознат с църковните дела ,пречиствания,водосвети и прочие.В църквата никога не се използва мръсна вода ,самата светена вода която се пръска,обикновенно е на места където не се тъпчи.
Т.е. според мен гледачката е искала да ви каже ,че водата която въпросния "поп" е осветил за водосвета е била мръсна.Да не казвам добра дума ама все едно никакъв водосвет не е направен.
Не му се чудете много ама Бг свещенниците ,особено в старите времена само имената им са свещенни според каноните.Моя съвет е ,ако решите да викате свещенник за да успокоит работите ,накарайте го да направи панахида .Прави се за да се почетат и успокоят духовете на починалите.И един водосвет да направи.А ако не искате ,като дойдат църковните празници когато се подава ,дайте подавка за починалите ,не е нужно да уточнявате кои точно ,вземете си от църквата вода и напръскайте из двора,но докато изсъхне почвата не е хубаво да се стъпва по пръсканото (макар ,че заключението до което стигнах в времето когато се занимавах с това е че светотата която е в водата попиведнага и остава само водата ,но това са си мои проблясъци).
Надявам се да съм ти помогнал