За Буквичката "Ъ"

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Trismegist » 19 Мар 2006, 11:19

Абе някой знае ли случайно кое е числото отговарящо на тази буква(Ъ),защото в другите азбуки няма аналог на този звук.

Та ако си нямате идея приемам и всякакви видения и информации получени по други пътища.Хайде напънете се,че без тая буква всичките ми изчисления пропадат.

Ще съм ви благодарен ако помогнете.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот Poison » 19 Мар 2006, 11:32

Ма нали буквите във всяка култура имат цифрова стойност ма всяка за себе си. Поне аз това видях от някои таблици качени в сайта.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Stalik » 19 Мар 2006, 18:11

Според популярното кирилско номерологично построение Ъ отговаря на 9.

Прави се таблица с девет колонки. Всяка колонка отговаря на числата от едно до девет. И вътре започва да се нарежда азбуката. В крайна сметка Я остава в третата колонка. Има три изключения - К и Ю (=11) и Х (=22).

При латиницата е същото. Там Z се пада в 8 колонка, а изключенията са K (=11) и V (=22).

Ако ще се тълкува българско име обезателно трябва да се вземат и трите имена и то рожденните. Никакви псевдоними и галени имена, никакви смени на фамилните имена (при жените). За по-голяма точност името може да се транскрибира в латиница, въпреки че точни правила за това в номерологията май няма. Има стриктни международни правила при транслитериране на български думи и имена в латиница, но те включват диакретически знаци и спираме с точността дотук.

Системата за транслитерация, утвърдена през 1956 г. от Върховният комитет по стандартизация има следния вид:

а = a | и = i | р = r | ш = š (sh)
б = b | й = j | с = s | щ = št (sht)
в = v | к = k | т = t | ъ = â
г = g | л = l | у = u | ь = j
д = d | м = m | ф = f | ю = ju
е = e | н = n | х = h | я = ja
ж = ž (zh) | о = o | ц = c | дз = dz
з = z | п = p | ч = č (ch) | дж = dž (dzh)

Ето защо аз предпочитам кирилската таблична система, защото в голяма степен е аналогична на английската. Друг вариант е да намериш числовата стойност на â в някоя друга азбука според тяхната номерологична система и да я сравниш с този табличен метод.
Последна промяна Stalik на 19 Мар 2006, 20:41, променена общо 1 път
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Poison » 19 Мар 2006, 19:18

В такъв случай на кои букви и стойности ще отговаря Ъ в магьосническите азбуки?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 22 Мар 2006, 19:02

Благодаря за отговора ти Сталик,но очаквам и други предложения.
Все пак един източник ми е малко,за да се доверя.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 22 Мар 2006, 22:46

Всъщност Сталик е прав в това което казва. И аз мисля така. За други азбуки (без да визирам магьоснически или не, както Пойзън пише) вероятно става въпрос за тези таблици с цифрови стойности на букви:

http://www.magicgatebg.com/forum/viewto ... highlight=

Сега, Trismegist ...ще ми се да попитам за какво е нужно това тъй като в някои езици имаблизки до звучене на "Ъ"? В арабския и някои древни езици бих посочила най-близки до "Ъ" придиханията, трансформирани и пригодени към речта - Ха, Хъ, Ху...и т.н. При някои от тях звук "Х" почти не се чува или въобще не се произнася.
При руните на Папа Хонорий буквата която обозначава тези придихания е една и аз я доближавам най-много до нашето "Ъ". Цифровата и стойност е = 8.
Струва ми се че в готическата азбука има такъв звук, но незнам цифровата стойност и тук не бих дала пример.
"Ъ" има аналог в една от най-древните писмености регистрирана на европейския континент - линеарно писмо от раннобронзовата епоха (2500 - 1500 г.пр.н.е - централен Анадол) Там пак има почти обеззвучени Х при ХА, ХЪ и по-рядко GA. Тук цифровата стойност е в няколко вариянта - 1, 2 и 5, които не разбирам и нямам обяснение.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Trismegist » 23 Мар 2006, 05:15

Благодаря ти Ели,дано сте прави.
Ами то-както и ти каза буквите имат различни стойности в различните азбуки.Не всички са еднакви,но не и всички азбуки са магически.
Абе както и да е.
Буквата ме интересува,защото искам да изчисля едно име,а какво ще стане ако Ъ не е 9 а 8-проваля се цялото изчисление.Резултатите ще бъдат коренно различни.

Само тази буква спъва,за да постигна определената ми цел.

Ами ще пробвам с 9 и ще видя дали характеристиките наистина съвпадат с дадения човек и тогава ще продължа-другите си задачки.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 23 Мар 2006, 21:30

Аа, за това ли било. Предположих че вероятно изчисляваш име или дума.... но провери от къде е възникнало името. Май така най-лесно би се доближил, въпреки че не е задължително. Едва ли бих ти препоръчала в такъв случай хонориевите букви, освен ако не правиш ритуал с въпросното име. Тогава нещата биха били различни.
Късмет все пак! Ако имаш нужда от помощ - ЛС!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Stalik » 23 Мар 2006, 23:19

Ели, аз имах предвид стандартната номерологична таблица, публикувана в повечето издания по темата в последно време:

Изображение

Може да се потърси отговор и в кабала. Примерно разбира се. Имам мътна, мътна теория, която минава през девет планини на път за десетата. Ако изходим от идеята, че кирилското Ъ вокално се доближава до ə от международната фонетична азбука, то според следната таблица може да открием съответствие в еврейската азбука:

Изображение

Така може да се използват и числовите тълкувания на буквите в кабала. Но това си е моя налудничава хипотеза...
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 24 Мар 2006, 08:55

:) И аз следвах същата хипотеза и се сетих за цифровите стойности в Кабала. Не бях сигурна кой звук се доближава най-много до нашето "Ъ". Май нещата тук се размиват.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Stalik » 24 Мар 2006, 11:25

EliKarim написа::) И аз следвах същата хипотеза и се сетих за цифровите стойности в Кабала. Не бях сигурна кой звук се доближава най-много до нашето "Ъ". Май нещата тук се размиват.

Има и друг момент. Не съм на "ти" с номерологията, тъй че не съм сигурен вокалната близост достатъчна ли е за подобно оравняване в стойностите... :?
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Stalik » 24 Мар 2006, 16:05

"9 съответства на: планетите Нептун (Сила за промяна), Луна (чувствителност, въображение) или Марс (себеутвърждаване); буквите И, С, Ъ; цвят - златен."

-- Христо С. Енев. Светът на символите. Г., 2003

Това отговаря на таблицата, която приведох горе. Междувпрочем не си мислете, че шарените колонки са само за красота. Те отразяват цветови съответствия.
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 24 Мар 2006, 20:16

Ами май е така, вокалната близост не винаги е достатъчна за подобно оравняване в стойностите. Трябва да се търси произхода на името, а и да се гледат езиците дали са от една група....сравнеия и т.н. Общо взето интересно е.
За цветовете...и аз се чудих на тази таблица, която Wizard бе постнал и която е на линка в първия ми пост по темата.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Stalik » 25 Мар 2006, 15:34

EliKarim написа:Ами май е така, вокалната близост не винаги е достатъчна за подобно оравняване в стойностите. Трябва да се търси произхода на името, а и да се гледат езиците дали са от една група....сравнеия и т.н. Общо взето интересно е.
За цветовете...и аз се чудих на тази таблица, която Wizard бе постнал и която е на линка в първия ми пост по темата.

Нее... Аз имах предвид ТАЗИ таблица:

Изображение
Аватар
Stalik
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Trismegist » 26 Мар 2006, 14:25

Виж Сталик,не може да се подрежда българската азбука,подобно на латинеца,защото,когато са мислили латинеца са редили буквите в определена последователност.Българската азбука-глаголицата а и по-късно произлязлата кирилица,също си имат определена подредба на буквито,може би подобна с тази на латинеца,но не и същата.

например абвг и abcd са различно подредени звуци,а тази таблица,която посочваш се ползва за латинеца.
Значи звука отговарящ на буквата С би трябвало да отговаря на нашето В.А това са 2 различни звука,които няма как да имат една вибрация.

Ето защо ще се опитам да получа тази информация направо от източника.Предполагам,че след дълга упоритост ще видя нумерлогичната стойност на този звук.Но ако някой има по-развити способности,може да удари едно рамо.

Буквата Т не е единица примерно.В "Статии" съм публикувал номерологичната стойност на българските букви според Учителя Петър Дънов,който е ползвал съответствието между българските и еврейските букви.Според глаголицата стойността на звуците е почти същата.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 26 Мар 2006, 17:07

Stalik написа:
EliKarim написа:Ами май е така, вокалната близост не винаги е достатъчна за подобно оравняване в стойностите. Трябва да се търси произхода на името, а и да се гледат езиците дали са от една група....сравнеия и т.н. Общо взето интересно е.

Нее... Аз имах предвид ТАЗИ таблица:

Изображение

:) Разбрах те. Имах в предвид че другата таблица също е с цветни полета. Виж я.
Аватар
EliKarim
Модератор

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор