Бял Маг що е то?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот dark Mind » 06 Апр 2006, 15:33

Много моля по- компетентните да ми обяснят какво е Бял Маг.
Това което засега разбрах е , че това са нещо като пратеници
които да помагат на другите. Хора имащи способности,
които не осъзнават и все от тоя род неща.
С две думи - доброта, любов и красота.....
Отдаване на живота в името на другите, като по този начин
помагат и на собственото си израстване.....
Някой да знае нещо по въпроса?
Аватар
dark Mind

Мнениеот EliKarim » 07 Апр 2006, 14:32

Пратеници? Магът е обикновен човек с придобита или вродена сила или дори свръхсила, но не бих го нарекла точно пратеник. Вероятно нямаш предвид прероден шаман, лечител или жрец който би могъл да се смята за пратеник за дадено племе или род..[B]?!
Не съм от най-компетентните :wink: , но според мен това са повече нарицателни ... бял, черен, сив.... Нали знаеш, че магията стои някъде между така наречените от нас: доброто и злото. Мисля, че това дали си отъждествяван с бялото или доброто и обратно за всеки е индивидуално...
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 06:25

Аз също не съм от най-компетентните... но мила , в магията " бяло" и "черно" са такива ословни понятия..... Енергията , която използваш за създаване или рушене.. е една и съща. Дали ще е " бяла" или " черна" тя е една.... За да бъдеш истински добър , трябваа да се извисиш над понятия като добро и зло.... Те са ословни и не пълни... Доброто е добро.... за мен :)
А за тебе ? В природата и на всякъде другаде , всичко е в хармония и равновесие. И така трябва да бъде :) Ин и ЯН.... няма само и единствено добро, няма само и единствено зло... Всичко зависи едно от друго , всичко зависи от нагласа , мислене и психика
Последна промяна ilusia на 08 Апр 2006, 07:01, променена общо 1 път
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот AZA » 08 Апр 2006, 06:53

Съгласен с по горните мнения .. т.е. Бял Маг , Черен Магьосник и Сиво Магъосниче :wink: може да има само според .. аурите ?:) .. Всичко е относително и еднакво .

П.П. Една молба към хората който пишат с цветен шрифт : МОЛЯ ви , не използвайте тъмни цветове , защото на тъмна тема на форума .. грам не се чете. Благодаря. ;)
П.П.П. Илюзийке .. плс намали си малко аватара ;)
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Poison » 08 Апр 2006, 09:47

Ами пратеник или бял маг може да бъде всеки знахар и всеки народен лечител. Нали върши добро.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 09:53

Това никак не значи , че е пратеник ;)
Доброто и злото в живота са относнителни понятия .
Ако един човек върши добро , това непременно ли значи , че е бял маг ? ЗНачи ли изобщо , че е маг ?
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Poison » 08 Апр 2006, 09:58

Мммм имах предвид само тези вършители на добро които имат магически умния. то инъче и аз дето дадох закуска на едно гладно циганче ще съм бял маг. Разумиш ли ся маце?! И абадауей ся по-трудно се чете светлолилавия шрифт. По-яко беше преди това, дръж го така.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 10:04

icon_flowerface
Няма да се разбереме май с тебе по тоя въпрос.
Всеки има магически дарби. Магията е просто енергия. Едни осъзнато я използват други не.
Относно шрифта ми ай най- накрая вземете се разберете , че немога да угодя на всички :roll:
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Poison » 08 Апр 2006, 10:15

Ми според мен не е точно така. Поне за мен магията не е просто енергия пък всеки да има магически дарби е абсурд. Вярно има и хора дето имат и не осъзнават че носят това в себе си, ма моето мнение че не всеки е роден и може да притежава такава сила. Естествено не слагам под общ знаменател аутисти, психичноболни, шизофриници, параноици и така нататък макар че и те носят нещо различно.
От наученото до момента мисля че всеки има своя енергия своя воля, свой магнетизъм, ама тва не е магия не е и магическа сила. Освен ако чарът и магнетизмът на фейса не го причисляваш към магията.

За шрифта - бомба!
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот AZA » 08 Апр 2006, 10:20

Поизън ... във всеки има енергия , а и около всеки , т.е. остава да се научки как да е управлява и да ВЯРВА, че може да го напрви и .. би трябвало да се получи нещо. До колко ще е добро и пълно , зависи от уменията му да управлява енергията .. и от това дали е намерил себе си и пътя който му пасва.
А за шрифта на илюзийката - ами .. нека бъде така , щом е по удобно на повече .. аз си маркирам и пак си чета на тъмна тема ... :)
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 10:20

:roll: А за тебе какво е магията ? Дрехите , талисманите , камъните и свещите ? За Бога не ме разсмивай :)
Целият свят е магията.... магията е всичко и нищо. Тя не се противопоставя на реалността . Тя е самата дейстивтелност.
Магията се тайви в начина на мислене , начина на възпреиемане на света...
Магията е енергията която препращаш... за да ти се върне...
Аз като лекувам от разтояние, без свещи , без заклинания, дори без докосване... ?
Не се имам за магьосница, не желая и да бъда :)
Аз просто усъзнвам възможностите си icon_flowerface
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Poison » 08 Апр 2006, 10:30

Ся за мен могията също е обширно понятие ма няма да пишем тука теореми и определения що е магия. съгласна съм както написах одеве че всеки може да има енергия ма тя не е магична. Пък за дрехите, талисманите и другите ала-бала могат да са само част от магията ако ти пожелаеш. Пишеш ми че целият свят е магията.... магията е всичко и нищо. Ми нищо подобно. Ся говорим за магията на природата и разпънахме понятието магия до други точки. или греша? щото ае кажи на някой чобанин или на някой в колбасарския цех дето мята сатъра че магията не се противопоставя на реалността и ще видиш облещен поглед. Тва е твое разбиране. магията е самата дейстивтелност но само за тези които я осъзнават. За другите магия няма. Ти ако лекуваш от разстояние извършваш магически процес някакъв. Ма за каква се имаш - тва си го решиваш сама.
Я, напиши повече за възможностите си.

Аза, бе на къв фон си ти?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 10:36

Така ... говорим за магията на прирпдата а ?
ОК. Магията на природата... Магията не е ли във топлотата на пръстта ? В живота която тази пръст носи у себе си ?
МАгията не е ли цъфналата череша ? За теб това е просто " природа"
А за мен е цялата магия на земята...
Ще ти препоръчам нещо от личен опит :)
КОгато питаш... бъди готова да понесеш отговора.
Когато искаш , бъди готова да получиш
Когато някой ти дава дадена информация , първо я смели , прочети , проумей , иии чак тогава тръгвай да спориш.
Питаш за да ти се отговори , или за да отговриш ти на въпросът показвайки колко много знаеш , а в действително правиш точно обратното :)
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот Poison » 08 Апр 2006, 10:44

Ами не не споря нито питам в случая. Смятам че това са моите разбирания и просто ги излагам писмено. Тва е. Кой казва че мго знам?! Ти.
Пък магията на природата, черешите и всичко което ще ми посочиш нямат връзка с този тип магия която би направила една вещица например. Едното се случва по принуда или желание, пък другото просто със сила която ние не виждаме и не управляваме. Не бих казала че имат общо. това си е мое мнение.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 10:47

icon_flowerface
ех ....... :P
СЛадко , наивно дете :)
Отвори очите си :)
Какво прави една вещица ли......... Ами честно казано от прочетеното до тука се уверих , че ти май нищо не знаеш по тая тема :)
А като тя не се занимава в природата и черешата ми кажи според тебе Уиика с какво се занимава ?
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот ilusia » 08 Апр 2006, 10:50

Мисля , че доста се отклонихме от темата и моля модераторите за извинение
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен

Мнениеот EliKarim » 08 Апр 2006, 20:56

Виждам че тук се е заформил спор за същността на магията, което не е много далеч от началото на темата... Мисля че мненията ви изразяват личната ви нагласа към магията и въобще вероятно към окултиката.
Бих могла да кажа че и двете разсъждавате по своему правилно, тъй като магията е индивидуална за всеки, еволюираща у всеки различно и практикуваща се също толкова индивидуално...

Струва ми се обаче че темата се разраства като се има в предвид това че смесвате природната магия (енергия) с тази на човека. :wink:

Пойзън, май това са най-смислените ти постове от доста време насам, или греша в преценката си. Явно тази нирвана или както си го наричаш сама ти се отразавят добре.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Марио » 08 Апр 2006, 21:22

Пойзън от една година и косур ти гледам мненията в този форум, заклевам се обаче че днеска ми се вдигна доста в очите ;)))) Тази твоя нирвана, аз я наричам небесно-летящо състояние. Гледай да я подържаш повечко време ;)

По темата.. Бял маг, черен маг, сив маг - дрън-дрън :P Това са просто думи и определения. Отвъд тях всичко е ЕДНО ЦЯЛО. Възприемането на това цяло зависи от нивото на неосъзнаване-осъзнаване.

Магията не е просто една думичка и нейното разбиране по своемо неможе да бъде едностранно.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Shadow Mage » 08 Апр 2006, 21:45

Законите на магията не се явяват продукт на законотворчество, но подобно на физическите закони или музикалната хармония, са изведени на основата на многовековни практически наблюдения.

ЗАКОН ЗА ЗНАНИЕТО: Това е най-широко използвания и прилаган закон и в много голяма степен обхваща всички останали закони. Той се основава на факта, че разбирането и познанието дават контрол. Колкото повече е известно за обекта, толкова по-лесно може да се осъществи контрол над него. ЗНАНИЕТО - ТОВА Е ВЛАСТ.

ЗАКОН ЗА САМОПОЗНАНИЕТО: Закона за самопознанието се явява основна производна от закона за знанието, но с допълнителни нюанси. Маговете не познаващи себе си, не могат да притежават знание, а от там и власт над своята собствена магия. Този закон илюстрира причината, поради която злите магове се срещат сравнително рядко - преданоста към злото заради самото зло обикновенно води към загуба на интроспекция и самопознаване. Трудно е да навредиш на някой друг, когато напълно разбираш последиците за себе си. ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ.

ЗАКОН ЗА ПРИЧИНАТА И ЕФЕКТА: Този закон се явява просто научно-магическо заключение - точно определено действие извършено при точно определени условия води до точно определен резултат. Магьосниците имат толкова силна вяра в закона за причината и следствието, колкото и съвременните психиатри. Те просто осъзнават, че добре изпълненият ритуал, както и добрата театрална постановка или вкусната стара кулинарна рецепта са винаги предсказуеми. В действителност заклинанията включват толкова много променливи, че пълното им управление или дори разбиране често е невъзможно. Ключ към успеха на магията е в изучаването на по-важните променливи и начините да се запази тяхното постоянство. КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ПРОМЕНЛИВИТЕ Е КАТО “ГЛАЗУРАТА НА ТОРТАТА”.

ЗАКОН НА СИНХРОНИЗАЦИЯТА: Две или повече събития случващи се едновременно - това е повече от просто съвпадение. Има определени събития, които се случват много рядко изолирано едно от друго. Това винаги НЕ Е ЧИСТА СЛУЧАЙНОСТ …

ЗАКОН НА АСОЦИАЦИЯТА: Ако две произволни палитри имат общи елементи, то те си взаимодействат “посредством” тези общи елементи. По този начин, управляването на едната палитра дава възможност да се влияе и върху другата (другите), в зависимост от количеството/броя на общите елементи. По важност този закон се класира редом със закона за знанието.

ЗАКОН НА ПОДОБИЕТО: Наличието на качествен физически или мисловен образ на обекта облекчава контрола върху него. Примерите са съвършенно очевидни - притежаването на модел, изображение или друг образ на вашата цел (като вуду кукла) ви дава власт да въздействате върху тази цел. “Изглеждащото подобно е наистина подобно. ”

ЗАКОН НА КОНТАКТА: Обекти, които са имали физически контакт помежду си продължават да си взаимодействат и след като се разделят. Всеки човек, с когото сте се запознавали някога има магическа връзка с вас, макар и слаба. Засилването на тази връзка става след повишаване интензивността на взаимоотношенията или тяхната продължителност. Магическата сила е контагеозна; разбира се, притежаването на нещо от обекта (коса, нокти, др.) дава по-добра контактна връзка.

ЗАКОН ЗА ИМЕТО: Познаването на пълното и ИСТИНСКО име на обекта или процеса дава контрол над него. Този закон работи, тъй като името се явява дефиниция, също както контактната връзка и асоциацията (ако наричате даден обект с определено име отново и отново, то името става асоциирано с обекта). Освен това, познаването на пълното и истинско име/наименование на някого или нещо означава, че сте получили пълно познание за неговата природа.

ЗАКОН ЗА СИЛАТА НА ДУМИТЕ: Съществуват някои думи, които имат способността да изменят вътрешната или външна реалност за този, който ги произнася и тяхната сила може да се дължи, както на тяхното звучене, така и на значението им. Много от тези думи са имена, чието значение е изгубено или забравено; много магически манипулации изискват изписването на тези думи върху обект или носител и/или произнасянето им по време на изписването и/или използването им.

ЗАКОН ЗА ПЕРСОНИФИКАЦИЯТА: Всеки феномен може да се приеме за жив и притежава личност - това означава, че има разлика между “да бъдеш” и “да съществуваш”. Всичко може да бъде персонифицирано. Много магьосници и вещери, занимаващи се с контрол върху времето, персонифицират примерно ветровете и облаците и по този начин фокусират своята магическа енергия.

ЗАКОН ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯТА: Може да бъде установена вътрешна връзка между процесите вътре и извън човек, като се извиква определен вътрешен процес по време на установяване на връзката.

ЗАКОН ЗА ПРИЗИВА: Може да се установи външна връзка между процесите вътре и извън някого, предизвиквайки външен процес по време на установяване на връзката.

ЗАКОН НА ИДЕНТИФИКАЦИЯТА: Чрез максимална асоциация на елементите между мага и някой друг човек или обект, е възможно превръщането в този друг човек, до степен в която се придобиват неговите знания и стане възможно манипулирането на неговата сила.

ЗАКОН ЗА ЛИЧНАТА ВСЕЛЕНА: Всяко същество е свободно и способно да създаде своя собствена вселена, която никога не може да бъде идентична на 100% с вселената на друг. Така наречената “реалност” това е консенсус между мненията на съществата за техните собствени вселени.

ЗАКОН ЗА БЕЗКРАЙНОСТТА НА ВСЕЛЕНАТА: Абсолютния брой на вселени, в които се реализират всички възможни комбинации на феномена на съществуването - това е безкрайност … Всичко е възможно, макар да има неща, които са по-вероятни от други. Тази препратка към “световете на алтернативните възможности” може да се възприема за научна фантастика, но трябва да се знае, че има много широко приложение.

ЗАКОН ЗА ПРАГМАТИЗМА: Ако спектърът от цели и убеждения позволяват на едно същество да преживее и достигне до избраните цели, то тези убеждения (комбинации от поведенчески правила) са “верни”, “правилни” и “разумни”. Това което работи е вярно. Понякога този закон се нарушава, но като цяло мнозинството го спазва.

ЗАКОН ЗА ИСТИНСКАТА ЛЪЖА: Възможно е, с цел разбиране или действие, да се наруши спектъра на истината за дадена лична вселена и въпреки това се запази “верността”, приемайки факта, че това “работи” в специфични ситуации. Това е парадокс, но в него се съдържа понятието за “истина”. Като цяло този закон е слабо приложим, освен в случаите, когато трябва да се оправдае използването на предишните три закона в условията на Вашата версия за реалността на света.

ЗАКОН ЗА СИНТЕЗА: Синтезът между два или повече “противоположни” спектъра от данни образува нов спектър, който е по-истински от всеки един от изходните. Новият спектър може да бъде приложим на повече нива от реалността, но не като компромис, а като нещо ново, по-голямо и всеобхватно.

ЗАКОН ЗА ПОЛЯРНОСТТА: Всеки спектър от данни може да бъде разделен на две “противоположни” характеристики, като всяка от тях ще съдържа сърцевината на другата в себе си.

ЗАКОН ЗА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ: Подзакон на предходния. Противоположният спектър съдържа информация за другия спектър, предполагайки информация за това, което спектърът НЕ Е. Посредством този закон, контролирането на противоположния спектър дава възможност да се влияе върху желания. (?)

ЗАКОН ЗА ДИНАМИЧНИЯ БАЛАНС: С цел оцеляване, придобиване на повече сила, е необходимо да се поддържа динамичен баланс между всеки аспект от личната вселена и произволен друг аспект. Крайностите са опасни, тъй като крайните същности стават толкова асоциирани с граничните аспекти, че губят способността си да се отделят от тези аспекти. Това е една от причините рядко да се срещат зли магове, тъй като постоянната асоциация с болката и смъртта предизвикват болка и смърт във вселената на мага и ограничават възможностите му.

ЗАКОН ЗА ИЗКРИВЯВАНЕТО: По-известен като законите на Мърфи. Ако някой може да се развива неправилно, той така и ще прави, при това по най-дразнещия начин. Магическите асоциации често довеждат до противоположното на желаното и многочислените съвпадения, които би трябвало да са неблагоприятни, работят положително. Дори и ако нищо не може да се промени, някои елементи на вселената могат да се променят толкова много, че всичко да тръгне наопаки. Независимо дали ни харесва или не, но боговете (или съдбата, природата, Абсолюта, каквото ви харесва) имат право на чувство за хумор. Емоционално здравият маг има по-малко проблеми с този закон, тъй като обикновенно има достатъчно чувство за хумор - най-добрия репетитор за обясняване на този закон.

ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВОТО: Всеки феномен на съществуванието е свързан пряко или косвено с произволен друг феномен от миналото, настоящето или бъдещето. Усещането за липсата на връзка се основава на непълни знания и/или неразбиране.
The many men, so beautiful
And then all dead did lie
And a thousand thousand slimpy things
lived on and so did I.. :)
Аватар
Shadow Mage
MagicGateBg Фен

Мнениеот Poison » 10 Апр 2006, 10:51

Ами благодаря за оценяването на нирваната ми icon_flowerface Смятам да работя върху Аза си.
Шадоу, готини закони но не разбирам кой ги спазва и кой ги е мислил. Не е ли всичко едно лично предпочитание и разбиране? С някои бих се съгласила ама не с всички
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Следваща

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор