Крияамана карма или карма-семена

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Shedinko » 12 Сеп 2007, 20:34

Откакто започнах да се ровя по сериозно из форума ме замъчи идеята за кармата.Разбира се чувал съм за нея ,но и представа си нямах какво точно изкупва.Прибягнах и до любимата ми енциклопедия в Укипедия.Почти успокоен,че това което съм правил сега ще се върне в следващо прераждане се притесних от отговора на Укипедия.
"Карма....Има три вида карма:

1. Санчита карма - Натрупана, събрана карма, чиито резултати още не са се проявили.

2. Прарабдха карма или карма-съдба е тази част от санчита кармата, която съставя сегашния ни живот. Събират се плодовете на част от натрупаната карма. Никой не може да избяга от нея, както и да се опитва.

3. Крияамана карма или карма-семена. Това е кармата, която човек сега създава, чрез своите мисли и постъпки и чиито плодове ще бере в бъдеще."
За първите два вида съм безсилен и предполагам,че няма как да им повлиая.НО третия вид ме притеснява повече.Ако приемем "Десете Божи заповеди" за опорна точка.Си признавам,че повече от 50% съм натрушил.
А въпроса ми е:Как да променя това което съм правил последните 7-8 години,за да не ме сполети в бъдеще.Може ли да се повлияе на това което съм направил ,за да изкупя вината си?
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот runner413 » 12 Сеп 2007, 20:45

Какво по-точно си направил?
I don't play your rules I make my own!
Аватар
runner413
Модератор

Мнениеот Shedinko » 12 Сеп 2007, 20:53

Ако 10 заповеди са опорната точка само :"5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята. 6. Не убивай"
Общо взето за 7-8 години общо взето всичко друго съм направил.На места съзнателно ,на места не.
Отворете душите си ...и помирете сърцата си ;)
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот runner413 » 12 Сеп 2007, 21:01

Охххххх.Тогава трудно би могъл да създадеш равновесие.Може да опиташ да направиш обратните неща на това което си правил(ПРИМЕР:убил си човек-трябва да спасиш човек).Така може би ще компенсираш своите действия.Нищо не ти пречи да опиташ.:)
Аватар
runner413
Модератор

Мнениеот Shedinko » 12 Сеп 2007, 21:04

От извесно време се мъча да въведа живота си в равновесие.Без негативни мисли,без негативни действия.Ама на НЕ ПОЖЕЛАВАЙ НА БЛИЖНИЯ ЖЕНАТА примерно как да направя обратната?
Как да разбера дали част от нещата не са ми се върнали вече .
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот runner413 » 12 Сеп 2007, 21:09

Ами незнам!Намери си своя жена/гадже!Въпреки че това правило е много трудно за спазване.Аз лично не го зачитам за правило.:)
Аватар
runner413
Модератор

Мнениеот Shedinko » 12 Сеп 2007, 21:21

По принцип не се водя кой знае колко много по тях ,но е най-лесния начин да си задам въпроса.Каква е вероятноста да ми се върне точно в момента в който го правя .Примерно:Не кради..и момента в който имам каквото имам да ме окрадат.Или Не прелюбодействай и момента в който не го правя да ми го направят (не че не е станало).
И въпрос Тройното правило се отнася само за магии или за всичко ?
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lanukio » 12 Сеп 2007, 21:28

Ама и вие сте седнали да дискутирате екзистенциалните въпроси, вместо да си жевеете живота. Няма да изпадам в обяснения, само малко инфо: ако решиш да следваш някакви заповеди, най-добре си ги напиши сам. Бог, който и бог да било няма да те осъди за нищо никога, ако искаш да убиеш и 300 човека. Това е много обширен дебат няма да се спирам тук на него. What the bleep do we know и The secret са филмчетата, които можеш да изгледаш по темата за мислите. Също книгите на Дон Мигел Руиз засягат темата с мисленето и живота като цяло. За кармата по специално също няма да говоря, тук из форума има няколко теми с много мнения 'за' и 'против' кармата и връщането по принцип. Идеята за връщането не мисля, че е с цел 'отмъщение' за нещо сторено, повече с цел осъзнаване на действията и мислите. Как да оправиш нещата, които си сторил. С прошка и извинение-звучи доста шаблонно, но за да се измъкнеш от нещо лошо, трябва да си простиш, защото твоя собствен ум (съзнанието ти или Съдника) те трови най-много. Ако си обидил някой толкова много винаги може да му поискаш извинение. Има още много други методи, но за мен работата със самия себе си, убежденията си и заблудите си е най-ефективна. Равновесието ще го усетиш, то винаги е налице. Има добри дни и лоши дни и не всички дни зависят от нас, въпроса е как ще подходиш в лошите дни. Жената на ближния? -контрол на мислите. Идеята за 10те божи заповеди не ме кефи, но няма да я коментирам.
В тези два реда
няма нищо умно.
Аватар
Lanukio
MagicGateBg Приятел

Мнениеот runner413 » 12 Сеп 2007, 21:32

И значи ти как смяташ има или няма такова нещо като "карма"?
Аватар
runner413
Модератор

Мнениеот Shedinko » 12 Сеп 2007, 21:43

Lanukio в интерес на истината не разбрах какво точно искаше да кажеш.
"Десете Божи заповеди" ги дадох като най-лесно и всеобщо знаещо,т.е. всеки ги знае и мога по лесно да обясня проблема си.Колкото до Боговете.Свъзан съм до някъде с възприетия от православното хрисиянството Бог.И не мога да се отреча на 100%.Бих казал че съм мелез на различни философии.За това ми беше и въпроса как да се предотврати близкото минало на фона на идващото бъдеще.Ако се водих изцяло на вярата в православието с една изповед и щях да си изчистя дерзанията и натрупаните грехове ;) .
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Lanukio » 12 Сеп 2007, 22:03

На практика имаш само един миг живот-сега. Според теория на квантовата физика (ако не се лъжа) времето не е точно това, което си мислим, че е. Тогава идва въпроса дали имаме минало и бъдеще и къде точно се появяват тези моменти на минало и бъдеще. Ако задълбаем върху понятието и разбирането за 'време', темата малко се измества настрани и идеята за последователността на действието на кармата малко се обезсмисля. Не отричам християнството, има доста неща да се учат от там, но за мен това е религия свързана с много ограничения и разминавания. Не е ли по-добре вместо да се центрираш да оправяш последиците от нещата, които си правил досега, да помислиш какви последици ще имат нещата, които правиш занапред или по-точно в настоящия момент?
В тези два реда
няма нищо умно.
Аватар
Lanukio
MagicGateBg Приятел

Мнениеот demonic » 13 Сеп 2007, 05:11

Shedinko защо толкова се страхуваш от последиците,за всяко действие си има последица било то добро или не,но какво значение има защо си пропиляваш времето с размишляване над това какво да направиш че да не ти се върне просто живей и не му мисли толкова няма лошо в това да се замисляш над нещата които правиш но не и само за това да мислиш,а и за 10те заповеди защо избра точно тях да следваш не ми е ясно :)
QUOT ME NUTRIT ME DESTRUIТ
Аватар
demonic
MagicGateBg Фен

Мнениеот Shedinko » 13 Сеп 2007, 07:53

Демоник дадох ги за пример като опорна точка,защото повече хора знаят за тях, а и са нагледен пример за неща ,които не е подходящо да се правят ако не искаш да ти се върнат тъпкано :) и не бих казал,че ги следвам.Сметнах ,че са най-подходящия и нагледен пример да задам въпроса си.А размишлявам,не бих казал толкова задълбочено само за това,но човек е хубаво да се познае и да знае какви биха били последиците на делата си.Примерно като знам ,че ако гътна някой ще вляза в кафеза намирам др. начин да му се противопоставя без да нарушавам закона.Нещо в тоя дух angel13.gif
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 13 Сеп 2007, 09:59

Lanukio, за хвалба си. :mrgreen: . Виждам, че си поразчупила традиционното мислене.
Тук е място за много мъдра мисъл...
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 13 Сеп 2007, 16:25

Shedinko - И да живееш напълно по критериите на църквата до къде мислиш че ще стигнеш и какво би спечелил точно от това ; какво би се случило с теб ?
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Shedinko » 13 Сеп 2007, 19:48

B-L-O-T както пише по горе съм мелез на различни философии и мирогледи от които си взимам най-близкото до разбиранията ми.Не мисля, че ако живея според която и да е философия на 100% ще стигна до някъде или ще получа нещо което да е задоволително и да не е в разрез с разбиранията ми за живота :)
Аватар
Shedinko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот archangel_metatron » 13 Сеп 2007, 21:10

Shedinko ако се задълбочиш в расъждения за последиците от Крияамана карма или карма-семена на база енциклопедичното й значение от Уикипедия няма да стигнеш до никаде. За ма разбереш в деиствителност мисула на карма и докаква степен можем да и повлияваме ще ти трябвад дулги години на изучаването и като философия, осъзнаването и като част от нашия живот и волбще като фактор които може да го определя. Дали това което смяташ за Крияамана карма не е нешо което ти е било отредено от предишен живот за да осъзнаеш смисула на злото и да започнеш да го изкореняваш от себе си с цел опрощение на грехове които смяташ че ще изкупваш в следвашт живот а всъщност това опрощение да е за минал не е ясно. За мен карма сега в тези времена е път които ние предначертан от най - първите ни пребивавания по земята и които е много криволичещ и разклонен - като идваики на земята с всяко наше следващо прераждане ное просто избираме по кои от всички тях да поемем с цел отстраняването им и оставането на един единствен път на праведност и хармония, на обсолютен балан и достигане на осъзнаване на онова което сега ни е много трудно да осъзнаем до момента в които не се отървем от земните си обвивки. Кармата е път които сами избираме но винаги можем да променим, неможеш и да си представиш колко лесно само за един миг - в подходящия мин с подходящото осъзнаване можеш да промениш кармата си за животи напред, въпреки че рано или късно ще се върнеш по пътя които си си избрал в първото си слизане на земята. Аз съм се заравял в множество изчисления и медитации за да разбера повече за предишните си животи и уроците които е трябвало да научавам и които трябвада уча в сегашния си и съм щастлив че постигнах много добри резултати и че имам вазможност в 375 -тото си прераждане от своя кармичен цикал да разбера какъв е моя път онова което сум си избрал още от първото си слизане тук
Cogito ergo summe
Аватар
archangel_metatron
MagicGateBg Наблюдател

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор