това за стъпката и аз го знам, обаче по нашия край е с пепел - инак някакво животно може да изяде брашното и да не си проличи (това ако е в гората), а другия вариант е да си хвърлиш ризата през пламъка(предполагам и друга дреха става, но да е твоя) и какъвто образ се очертае това е жертвата. Баба ми вика да се "пресече" огъня не знам точно как се хвърля. Както каза рейн - това не е шега работа в моето село знам за една гръцка обаче къща дето гърка са го изгонили оттам и той е заровил доста злато някъде по двора. И платил на цигани да го прокълнат и проклятието било "който го зарови, той да го вземе" - оня вече стар грък праща сина си да вземе златото, разказал му кое как къде, момчето отива (къщата вече не била тяхна) плаща си, подслонява го човекът бай Стамат се казваше го помня един едър човек на другия ден гледа ровено в двора и оставени 3 жълтици, момчето го няма, тръгва към нивата и по пътя гледа събрани хора - колата на момчето се обърнала и се запалила вратата затисната на едно дърво и той бил изгорял жив вътре, а златото го няма разбира се... Друг случай, само че това ми е разказано от баба ми - имало е в село някакъв човек свинар и прасетата (ама те не са негови той само ги пасе инак много беден) изровили делва злато оня щастлив че е намерил имане прибира се вкъщи - жена му обесена на асмата че й писнало от немотия (тогава сватбите са ставали с искане, а не по любов), погребал я, заминал нанякъде и никой не го видял повече. Така че наеми си някой вещ дето да дойде на място да ти каже за какво иде реч и не се връзвай на иманярски ритуали че по мое скромно наблюдение те си имат някаква идея ама който е взел такова нещо се е облажил материално ама в семейството му само лоши работи стават.
ПП: ако е копито или лапичка на му бери грижа - все ще си прежалиш котката за злато повярвай ми, гледай да не е някоя подметка ;) а между другото ако си го пробвал постни тук една снимчица на брашното ако има стъпка на него че ми е много интересно само съм чувал ама никога не съм виждал, плийз...

))