Изравяне на прокълнато злато

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Irnik » 11 Сеп 2010, 20:10

Въпросът е свързан с турско-арабската магия. Може би вещите в тази сфера ще дадат предложения. Та...Имам едно село. На това село имам една къща, в която навремето преди Освобождението са жевели турци. Когато се наложило да бягат, те заровили имането си в двора на къщата. Преди години мои роднини са питали Ванга за това злато. Тя им обяснила точно мястото на което е заровено, но също така казала, че е прокълнато и ако бъде извадено ще умре човек от рода. Аз нямам представа от тези практики. Мисля си, че може да е нещо подобно на сервитор. Ще се радвам, ако някой ми помогне с информация, някакъв ритуал или съвет. Аз съм чувал, че се коли агне и от кръвта му се капе върху златото, принася се животното в жертва, която да замени човешката.
Истинскиятврагевътревтеб.
Аватар
Irnik
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот rain » 11 Сеп 2010, 21:13

Това за което питаш освен с турско-арабските традиции е свързано предимно и с нашите народни. Във фолклора ни има
много такива легенди и предания за заровено имане, което се пази от зли сили, таласъми или духове на покойници и
над което тегне проклятие, защото обикновено е било насилствено придобивано с цената на човешки животи. Има също
така и различни поверия, че в определени дни и празници през годината над мястото на заровените пари (жълтици) се
появяват определени светлини и пламъци, които са знак за наличието му. Много такива съкровища са били заравяни по
времето преди Освобождението и някои все още лежат неоткрити, а други са били скривани и зазиждани в стените или
основите на старите къщата и т.н. От стари хора знам подобни разкази и взимането на нещо такова не е шега работа.
Сред иманярите дори си има определени правила и условия за да бъде взето такова злато, като в различните краища
на страната се различават, но основното е да се направи жертва за омилостивяване, като понякога се изисква тя да
бъде човешка и в този случай не може да се замени с друго. А дори и да се извърши проклятието става по-лошо и
смъртта понякога може да засегне и целия род. В турско-арабската традиция също има определени начини и ритуали
за омилостивяване на пазителя на златото или неговото прогонване за да може да бъде взето безопасно, като
прекадяване с определени смоли и растения, поднасяне на жертви, различни молитви и заклинания и т.н.
модератор цербер
Аватар
rain
Модератор

Мнениеот Irnik » 12 Сеп 2010, 10:08

Rain: "...различни поверия, че в определени дни и празници през годината над мястото на заровените пари (жълтици) се
появяват определени светлини и пламъци, които са знак за наличието му."

Това съм го видял. На пети срещу шести май, нощта преди Гергьовден над мястото се появяват сини пламъци.
Аватар
Irnik
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Sfe7lio » 13 Сеп 2010, 10:16

И аз знам, че трябва да се направи жертва. За да разбереш каква, трябва да сложиш брашно ня мястото, където е заровено златото. Оставяш една нощ брашното и на следващия ден трябва да има на него стъпка от някакво животно - такова животно трябва да си принесе в жертва.
Аватар
Sfe7lio

Мнениеот Irnik » 13 Сеп 2010, 21:11

Това е интересно. Ще го пробвам. Само незнам ако има копито как ще разбера точно на какво животно е. Благодаря...
Аватар
Irnik
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Lucky » 14 Сеп 2010, 00:43

това за стъпката и аз го знам, обаче по нашия край е с пепел - инак някакво животно може да изяде брашното и да не си проличи (това ако е в гората), а другия вариант е да си хвърлиш ризата през пламъка(предполагам и друга дреха става, но да е твоя) и какъвто образ се очертае това е жертвата. Баба ми вика да се "пресече" огъня не знам точно как се хвърля. Както каза рейн - това не е шега работа в моето село знам за една гръцка обаче къща дето гърка са го изгонили оттам и той е заровил доста злато някъде по двора. И платил на цигани да го прокълнат и проклятието било "който го зарови, той да го вземе" - оня вече стар грък праща сина си да вземе златото, разказал му кое как къде, момчето отива (къщата вече не била тяхна) плаща си, подслонява го човекът бай Стамат се казваше го помня един едър човек на другия ден гледа ровено в двора и оставени 3 жълтици, момчето го няма, тръгва към нивата и по пътя гледа събрани хора - колата на момчето се обърнала и се запалила вратата затисната на едно дърво и той бил изгорял жив вътре, а златото го няма разбира се... Друг случай, само че това ми е разказано от баба ми - имало е в село някакъв човек свинар и прасетата (ама те не са негови той само ги пасе инак много беден) изровили делва злато оня щастлив че е намерил имане прибира се вкъщи - жена му обесена на асмата че й писнало от немотия (тогава сватбите са ставали с искане, а не по любов), погребал я, заминал нанякъде и никой не го видял повече. Така че наеми си някой вещ дето да дойде на място да ти каже за какво иде реч и не се връзвай на иманярски ритуали че по мое скромно наблюдение те си имат някаква идея ама който е взел такова нещо се е облажил материално ама в семейството му само лоши работи стават.

ПП: ако е копито или лапичка на му бери грижа - все ще си прежалиш котката за злато повярвай ми, гледай да не е някоя подметка ;) а между другото ако си го пробвал постни тук една снимчица на брашното ако има стъпка на него че ми е много интересно само съм чувал ама никога не съм виждал, плийз... :)))
Аватар
Lucky

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор