Шифърът на Леонардо, Хари Потър, Лъвкрафт

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Lustre4108 » 26 Авг 2015, 15:06

Помните ли какъв скандал вдигна светата черкова, когато излязоха на книжния пазар бестселърите "Шифъра на Леонардо"(романизираният вариант на "Светата кръв и светия Граал") и "Хари Потър"? То не бяха сатанизации, то не бяха анатемосвания...Обвиненията към тия две книжлета беше, че подтикват младите към сатанизъм, отричане от правия път на вярата, богоборчество, антихристиянство.

Доколкото един човек разполага с мозък и що-годе нормална интелигентност, ще види суетата на тия обвинения. И преди е имало книги, които са твърдяли, че Христос е бил дори "лява резба" , но не са се чували такива вопли, както беше сега. Много по-учудващ е фактът, че има фентъзита, които са си отявлено анти-клерикални и анти-християнски, пълни с богоборчество, но срещу тях не се чува нищо или почти нищо. Най-известната от тях, която беше дори филмирана е "Златният компас" на Филип Пулман(с участието на Кристофър Лий, лека му пръст!). Златният компас е част от трилогията "Северно сияние" на този автор и в нея се говори за войната срещу Господ и ангелите, за гнета на религията и затова как един мъж и една жена запращат Господ на дъното на една бездна(самоубийвайки се заедно с него). Не по-малко тежък случай беше недотам известната "Диамантен трон" на Дейвид Едгинс, също изпълнена с отявлено презрение към Господ, църквата и светиите. И все пак, милите църковни отци решиха да замълчат тактично по темата. Не е ли странно всичко това? А дали има някакво разумно обяснение?

Последното може да бъде разгадано с помощта на един научен рисърч по темата, който ми попадна неотдавна. Дал съм един от линковете тук, но при добро желание, може и вие да се разровите. И това търсене ме отведе доста по-далеч. Оказва се, че според учените, които изследват причините хората да лудват по конспиративни теории(а писанията на Ричард Лий, Майкъл Бейнджънт и Дан Браун са такива!), Шифъра на Леонардо действа благотворно на хора, които имат (невротичен) страх от смъртта и им помага да го преодолеят! Е, сума ти учени опровергаха историческата стойност(то щото историята е много научна дисциплина, ама хайде!) на тия писания. Църквата не вярвам да не го знае, но все пак кръвното на поповете(за тях то е супер опасно, само ги вижте какви телесни габарити показват!) показваше високи стойности. Това, че романът на Дан Браун е действал успокояващо на хора със страх от смъртта обяснява какво ги уплаши там! Онова, на което се базира църковният майнд контрол е точно страхът от смъртта, точно на тази човешка, психологическа слабост, тази институция е паразитирала в течение на еони. И тази тайна е от психологическо и езотерично естество.

Това, което се посочва в статията, която цитирах по-горе е, че в дъното на цялата работа стоят следните моменти(не цитирам дословно, дал съм тълкувание на моментите):

- Христос и Мария Магдалена са имали деца(идеята за обезсмъртяване).
-Църквата е дала мило и драго да потули тая тайна и евентуално да изтреби кръвната линия на Христос, нещо, което затрашава авторитета й.
- Било е създадено тайно общество от влиятелни хора, които са опазили тази тайна и действат в сянка с една единствена цел: да разкрият тайната и да върнат на власт потомците на Христос(а неговата кръвна линия е царска кръвна линия!).

По-късно, мисля, че в книгата на Ричард Лий и Майкъл Бейнджънт се казваше, че ще дойде ден, когато потомците ще се върнат на власт и ще настане нова епоха.

Абсолютно същата структура имаше и Хари Потър - като сюжет. Приликата с историите за кръвната линия на Христос са очевидни. Църковните отци и архийереи надихаха фалцет до небесата. То не бяха обвинения в сатанизъм, черна магия, подтикване на младите към вещерство и прочие. Има куп приказки, които подтикват много повече към магия и вещерство(да вземем Пепеляшка, приказките на братя Грим), нежели Хари Потър. А що се касае до сатанизъм, г-жа Роулинг ще чака да се вреди и ще има да почака. Преди нея са Филип Пулман и много други. Някъде бях чел интервю на самия Пулман, как тържествено потрива ръце и сам изразява учудване, колко много се е старал да обругае църквата, а Хари Потър отнесе всичко. Излиза, че църковните отци са или малоумни, или има друга причина(по-вероятното!). Поне става ясно, че на поповете за Христос и религията...им е през църковния жезъл. И все пак, има ли я тази идея за безсмъртието и в Хари Потър? Да видим:

- на мястото на децата на Христос са магьосниците
-на мястото на Църквата, стои образа на злодея Волдеморт(в превод от френски Vol De Mort - полет на смъртта), а негов символ е базилискът, който по една странна причина е символ на църквата(от по-ранни векове).
-Волдеморт се е опитал да изтреби онези магьосници, които му се противопоставят, но Хари Потър оцелява, оставайки сирак
-вместо орден на Сион, имаме Хогуортс
-идеята за безсмъртие е въплътена в образа на Хари Потър чрез Камъка на Смъртта(единият от трите велики дара на смъртта).

И Лъвкрафт оставам за най-накрая. В неговите романи се говори за една изключително древна раса от създания, които не са просто от тази планета, а са отвъд тая Вселена.Те са най-старите обитатели на Земята и са създали целия живот тук. Най-видните техни представители са Шуб Нигурат(Великата майка), Хастур, Йог Сотот(който пази Вратата, през която Древните ще се завърнат) и разбира се, Кхтулху, богът октопод, който "не е мъртъв, но спи". Древните били създали и хората, но...станало така, че тяхната власт им била отнета от една друга раса, наречени Старите. Е, тези последните били извънземни, но все пак са от нашата вселена. Старите победили Древните и ги прогонили отвъд пределите на този свят, Портата към когото захлопнали здраво. И все пак, "не може да умре това, що е призвано да пребъде във Вечността; след странни еони време, умира безсилна дори смъртта". Древните оставили своя кръвна линия тук на Земята, хора, носители на тяхното "семе", които вероятно се скитат немили-недраги в този свят. Лъвкрафт посочва, че тези души са хора на изкуството, мистици и магьосници, а също и особняци. Те могат да чуят зова на Древните. И подобно на Хогуортс и Орденът на Сион, съществува и сенчестият Езотеричен Орден на Дагон(как се римува със Сион само :) ), който работи денонощно за връщане на Древните на Земята.

И кой е Кхтулху все пак? Един от Древните, който е бил заточен на дъното на Океана и потопен в дълбок сън от Старите Богове. Но ще дойде ден, "когато звездите ще са точни" и той ще се събуди, а когато това се случи, ще дойде и края на света(този свят) и начало на нов, когато на власт ще дойдат потомците на Древните, въздигнати до ниво на нещо като Свръххора(за да разбере човек Лъвкрафт, трябва да познава много добре Фридрих Ницше). Това много напомня за гностическия мит за Христос, който е бил хвърлен от Ялбодабаот в тъмница, загдето искал да просветли хората и да ги освободи от гнета на Демиурга. Но щял да дойде ден, когато Христос ще се освободи и...за Ялбодабаот(който всъщност е богът, на когото се кланят "редовите" християни, мюсюлмани и евреи) и неговия свят ще настанат лоши времена. "Събуждането на Древните" и много напомня на християнския апокалипсис(когато Христос ще се върне като "мощен цар" и ще сложи край на този свят и този световен ред; а в Библията отново се говори за определени звездни съвпадения, когато ще настане апокалипсиса, нали?).. И връзката Кхтулху=Христос е видна!

Други са прегрешенията на Дан Браун и Роулинг, но във всеки случай, абсурдните обвинения на вярващите са меко казано несъстоятелни. Единствения проблем на тия два автора е, че, както личи, са плагиатствали.

Що се касае до магическите практики, базирани на Лъвкрафт, много окултисти ще се съгласят, че работят. Много окултисти, всред които Кенет Грант, Колин Уилсън, Бойд Райс и други създават разни теори и теорийки, как Лъвкрафт сънувал бил всичко, защото го уловили магическите потоци и дейности на разни окултисти, я на Кроули, я на Елифас Леви или някой друг! Има и куп ентусиасти, които твърдят, как са се охарчили за "истинския некрономикон" с хиляди долари, но напразно. Всяка система, базирана на Лъвкрафт ще работи и ще го прави заради това, което представляват самите Древни, а не друго. Лично аз съм успявал с просто устроените ритуали на Скорпио и "Book of the Old Ones", както и с лично направени ритуали.

По- важно за нас обаче е, можем ли да разкрием алхимичната тайна, алхимичната формула, която е скрита в тия три произведения и всъщност съдържа тази огромна магическа сила,толкова зловеща за някои и да я прилагаме в магическите си практики. След като с Древните магическите практики са упешни, то би следвало да бъдат и с гностичните митове(то всъщност традицията на херметизма, средновековната алхимия и церемониалната магия са точно това!), с Хари Потър и дори с наши собствени фентъзи митологии. Ако успеем, дори и църквата( и не само тя - въпросът за безсмъртието е слабо място на материалисти, атеисти и скептици) да оказва някакви антагонистични влияния на магическите практики, с помощта на тази формула това влияние може да бъде "хакнато".
Аватар
Lustre4108
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 170
Регистриран на: 08 Ное 2014, 18:16

Назад към Въпроси

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта