Онзи ден си взех книгата на Елена Вакуленко "Магия за всички том I". Купих я само защото името на авторката е доста популярно, а пък и заглавието предразполага начинаещите като мен. Не съм я прочел все още, но я прегледах подробно - някои неща много ме объркаха.
Най-напред в книгата се отрича мистиката и се обяснява магията по научен начин с повечко физика, което да си призная ми се струва леко нелогично да си МАГ и да казваш, че не вярваш в мистичното. Стори ми се странно, че никъде и дума не става за богове, пантеони и т.н. Освен това обясненията й за това как се прави магически кръг ( в/у дървена маса се рисувал с тебешир и в зависимост от зодията в този нарисуван кръг се слагали различен брой свещи и до тук)се разминават с тези в книгите за Wicca,които съм чел,където пише че магическият кръг обгражда нас самите и олтара. Освен това в приборите за работа се наблягаше най-вече на цветове на тебешири и на това дали свещника е бронзов или меден, а не какъв цвят е свещта.
Интересно ми вие подкрепяте ли тези неща и защо се получават такива разминавания м/у Елена Вакуленко и някои западни автори като този на "Съвременна Магия 1 и 2" и авторката на "Да яхнеш сребърната метла". А може и да не са разминавания,а различни гледни точки. Надявам се някой да обясни, особено ако е чел книгата.