Елена Вакуленко - Магия за всички??

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Lubopitko » 30 Авг 2005, 21:05

Онзи ден си взех книгата на Елена Вакуленко "Магия за всички том I". Купих я само защото името на авторката е доста популярно, а пък и заглавието предразполага начинаещите като мен. Не съм я прочел все още, но я прегледах подробно - някои неща много ме объркаха.
Най-напред в книгата се отрича мистиката и се обяснява магията по научен начин с повечко физика, което да си призная ми се струва леко нелогично да си МАГ и да казваш, че не вярваш в мистичното. Стори ми се странно, че никъде и дума не става за богове, пантеони и т.н. Освен това обясненията й за това как се прави магически кръг ( в/у дървена маса се рисувал с тебешир и в зависимост от зодията в този нарисуван кръг се слагали различен брой свещи и до тук)се разминават с тези в книгите за Wicca,които съм чел,където пише че магическият кръг обгражда нас самите и олтара. Освен това в приборите за работа се наблягаше най-вече на цветове на тебешири и на това дали свещника е бронзов или меден, а не какъв цвят е свещта.

Интересно ми вие подкрепяте ли тези неща и защо се получават такива разминавания м/у Елена Вакуленко и някои западни автори като този на "Съвременна Магия 1 и 2" и авторката на "Да яхнеш сребърната метла". А може и да не са разминавания,а различни гледни точки. Надявам се някой да обясни, особено ако е чел книгата.
Изображение
Аватар
Lubopitko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот AryanSun » 31 Авг 2005, 07:11

По света съществуват и са съществували десетки магически
системи и традиции,които не прибягват до същите неща,които
ти изброи.Хаос магията например твърди,че е е нужно да вяр
ваш в неща като аури,чакри,богове за да правиш ефективна
магия.

Това,което прави всеки ритуал,независимо дали се изпълнява
по системата на Уика,Златната Зора,някаква древна магическа
система...основотото което се изисква е да се създаде енергострук
тура,която да се вгради в общата схема на Цялото,на Вселената и
да задейства нещата.

Елена Вакуленко не дава схеми за ритуали,церемонии и заклина
ния,а просто ти дава една "мандала",по която да създадеш
въпросната енергоструктура.

Просто говорим за различни методи,които постигат една и съща
цел.
Последна промяна AryanSun на 31 Авг 2005, 12:51, променена общо 1 път
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот Wizard » 31 Авг 2005, 12:46

Освен това, надявам се не си мислиш, че САМО от книжката би могъл да се научиш на магия...
Едно нещо е това, което се описва там, а съвсем друго са нещата, които се случват на практика.
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот Lubopitko » 31 Авг 2005, 12:54

И през акъла не ми е минавало, че от книжката ще се науча..Просто ми беше интересно да видя какво мислите вие за книгата
Изображение
Аватар
Lubopitko
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Wizard » 31 Авг 2005, 13:02

Книгата е с много полезна информация, но я използвайте главно като въведение в Магията, а не толкова като учебник. Добре е човек да има различни познания и различни гледни точки...
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот nikoj » 31 Авг 2005, 23:57

Май всичко е въпрос на философия. Светът е това в което ние вярване, а ние вярваме в това, което са ни учили да вярваме.
Ако по някакъв начин разчупим мирогледа си и започнем да вярваме в други неща, светът ще остане ли същия?

Колкото до книгите и уроците по магия... смисълът се губи. Ако вярваш - можеш, ако не вярваш - не можеш :)
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Vrania Volosia » 03 Сеп 2005, 14:14

Елена Вакуленко си има собствена техника, базирана на нейния си ппит, знание и т.н на дългогодишен маг. Мен лично много ми харесва системата и:). И то точно това ми харесва, че магията се обяснява със законите на физиката и липсват богове...Направо ми е писнало от реплики, че магията е ефективана ако я свързващ с някой Бог...Не е вярно... Силата е в теб!
Dominus Spiritus Viritus Satanas!
Аватар
Vrania Volosia
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Shadow Mage » 04 Сеп 2005, 22:28

Agreed with u Vrania ;)
The many men, so beautiful
And then all dead did lie
And a thousand thousand slimpy things
lived on and so did I.. :)
Аватар
Shadow Mage