Уика и христянството?

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот ~Talyn~ » 07 Май 2008, 17:15

Здравейте! Аз се ориантирах към Уика,Изкуството най-много ме влече.Но искам да попитам,защото съм роден в христянско семейство,дали мога да почитам и христянските празници,традиции и обичай същевременно и Уика.Защото нали Уика единственото нещо което неудобрява е това,че христянството опреличава вещиците за поклонници на дявола.Което всички знаем,че не е така...
П.П. Извинете ме ако има подобна тема.Не съм я улучил.
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Яну 2008, 16:07
Местоположение: Казанлък

Мнениеот ilusia » 07 Май 2008, 17:36

Захващаш една много тънка и обширна тема, която лично на мен ми е безумно интересна :)
Като начало е хубаво да се изясниш Ти лично в какво или кого вярваш. После разбираш вярванията си на пух и прах с едно малко лично твое изследване на корените на вярванията си и отново ги съграждаш ;) И така цял живот ;) Човек цял живот учи. Ако имаш достатъчно късмет и здрав разум много дълъг път ще извървиш докато установиш себе си и вярата си. Но накратко - проблема ти е точно никакъв. Всички почти християнски празници произлизат от древни езически обреди. Особено в България.
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 923
Регистриран на: 07 Апр 2006, 14:28

Мнениеот EliKarim » 07 Май 2008, 20:35

Днешното християнство е почти тъждество на езичеството...без да искам да засегна привържениците тук... А и повечето от нас са родени в християнски или мюсюлмански семейства, а ни влече в друга посока. Много от нас са били и кръстени в християнска църква още в детството, когато е твърде рано човек да избере своята религия.
Лично аз съм против в това "наследяване" на религията, без да се осъзнава... За това има и отричане от религията и прекръстване и т.н..
Както и да е, ако те влече Уика, няма лошо да се потопиш в дълбините и, да промениш възгледите си и принципите си по отношение на вярата. Това е моето мнение.
Аватар
EliKarim
Модератор
 
Мнения: 781
Регистриран на: 24 Сеп 2004, 19:57

Мнениеот Nemezius » 08 Май 2008, 05:49

~Talyn~ написа:...Защото нали Уика единственото нещо което неудобрява е това,че христянството опреличава вещиците за поклонници на дявола.


Може и да греша, но в Уика няма забрана да не се почитат празниците на другите релиии, дори напротив- Уика е земна религия, която не отрича останалите; която не ги нарича "неверници" и т.н. Изучавал съм Уика и Вещерство като религии и нямам спомен в която и от двете да има забрана да празнуваш християнските празници със семейството си.
П.П: Празнивай си ги- не си единствения, който някога е применил системата си от вярвания, но не е казал за това на останалите :)
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор
 
Мнения: 941
Регистриран на: 18 Юни 2006, 20:32
Местоположение: Templi Ad Noctum

Мнениеот venus » 08 Май 2008, 06:29

За да промениш вярата си, трябва да разбереш в какво точно вярваш - нещо, което за младите българи е доста трудно поради спецификата на ситуацията в България. Повърхностната промяна на вярата не вярвам да има някакъв ефект. Повечето хора като решат да се занимават с магия, решават - а, този бог ми звучи симпатично, почвам да вярвам в него и да му принасям дарове. Много се съмнявам в реалния ефект на такава вяра.

Ако става въпрос за атеист, как един атеист започва механично да вярва в Бог? Не смятам, че е възможно (да не се бърка с това, че човекът може да се убеди, че вярва). Истинската вяра се предава или чрез традициите, в продължение на годините възпитание на човека от неговите родители, или в критични ситуации, в които ножът опира до кокала - и или намираш път към Бог, или към смъртта.

Човек не може да смени любимия си футболен отбор просто така, какво остава за вяра - който реши да сменя вярата си, нека първо пробва с футболен отбор. Когато фенът на Левски почне да се радва от сърце на победите на ЦСКА, вероятно ще е направил първата малка стъпка по пътя на промяна на себе си.

Ако пък става въпрос за човек, сменящ реална вяра с друга, ми се струва още по-невъзможно. Освен ако не се направят съответни аналогии между двете системи и да се обединят по такъв начин, защото отделните религии реално твърде много си приличат.

Но честно казано, не виждам никакъв смисъл да се прекодира подсъзнанието на един късен етап - не се знае какви последствия може да има това и въпросът е много по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Осъзнаването на допълнителна информация за света, която не е в противоречие с вярата на човека, протича болезнено и разбива цялата му ценностна система на пух и прах, какво остава за смяна на вярата. Какво е вярата? Вярата е онова, което остава, когато човек загуби всичко останало - семейство, любими хора, приятели, дом, работа, пари. В такива моменти човек остава сам с Бог. И ако в такъв момент вярата към стария Бог е разклатена, а към новия - не е достатъчно силна... ясно е какво се случва. Човек, който пристъпи към такава стъпка, трябва да е готов за всякакви резултати - вкл. лудост и самоубийство.

Разбира се, вярата не изключва и не ограничава изучаването на религиите и философските системи - напротив, аз мисля, че се обогатява от това. Повечето гледни точки дават по-пълен образ на света.
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот ~Talyn~ » 08 Май 2008, 09:05

EliKarim написа:Днешното християнство е почти тъждество на езичеството...без да искам да засегна привържениците тук... А и повечето от нас са родени в християнски или мюсюлмански семейства, а ни влече в друга посока. Много от нас са били и кръстени в християнска църква още в детството, когато е твърде рано човек да избере своята религия.
Лично аз съм против в това "наследяване" на религията, без да се осъзнава... За това има и отричане от религията и прекръстване и т.н..
Както и да е, ако те влече Уика, няма лошо да се потопиш в дълбините и, да промениш възгледите си и принципите си по отношение на вярата. Това е моето мнение.

Съгласен съм с теб за "наследяване" на религията без самият човек да може да осъзнае какво наистина желае.Аз не съм кръстен...(което донякъде може да се каже,че майка ми и баща ми са ми дали избор,нали?)
Nemezius написа:Може и да греша, но в Уика няма забрана да не се почитат празниците на другите релиии, дори напротив- Уика е земна религия, която не отрича останалите; която не ги нарича "неверници" и т.н. Изучавал съм Уика и Вещерство като религии и нямам спомен в която и от двете да има забрана да празнуваш християнските празници със семейството си.
П.П: Празнивай си ги- не си единствения, който някога е применил системата си от вярвания, но не е казал за това на останалите :)

"12. Ние не приемаме концепцията за "абсолютното зло", нито почитаме някакво създание известно
като "сатана" или "дявол" по определенията на христианската традиция. Не се домогваме до
власт чрез страданията на другите, нито приемаме схващането, че личните облаги могат да се
извлекат единствено чрез отричането на другия." Това е 12-тото от 13 правила на Уика.А това за забраната за почитането и на други религии, наистина няма и съм леко объркан затова поставих темата.Тя наистина неотрича съществуването и на други богове,но също така твърди,че всичко около нас е Вселената,Бог е събирателното на Вселената,съответно Бог е всичко.

Venus,много си права! Да се сменя религията не е шега работа.Наистина вярата е упора,за която можеш да се упреш в труден момент.Но аз питам друго(можеби не съм го написал достатъчно ясно).От когато се помня аз изучавам Египет-НАЙ-МОНОГО той ме влече.Още като малък знаех доста от колкото моите връсници(говоря за към възраста 5-6г).В египетските богове имам много силна вяра(нали Уика има различни пантеони-Дървото на Боговете,ако не ме лъже паметта-и ти избираш пантеона на който да следваш).В моя случаи не аз избрах пантеона,а той мен.Египетския...Това чувство от малка възраст да те запленят до такава степен,че... само гогато се чуеше името Египет в нашето семейство аз започвах да блуждая,да мечтая за онези митични богове и богини и подвизите на които са способни.От тогава ги изочавам и имам огромно доверие на тях.За онова ,че е късно да се сменя вярата,немисля така.С извинение,че не съм ви казвал,аз съм на 14г(просто не е ставъло на въпрос).Майка ми и баща ми много добре знаят с какво се занимавам и не се тревожат.Даже баба ми ми помага в повечето магически начинания.И тя е окултистка,прави магии и всичко останало,затова наще са спокоини.Промених възраста си във форума,защото прочетох поста на Wizard,където пишеше,че е възмотен от това,че родителите ни незнаят с какво се занимаваме.Форумът е забранен под 17г затова смених възрастта.Но се отклоних от темата.Иначе всички сте прави,само че постат на Venus ме стресна :) .
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Яну 2008, 16:07
Местоположение: Казанлък

Мнениеот Arhimikus » 09 Май 2008, 07:54

Има течение в Уика, наречено Христианска Уика. Има книжки по тази тема. Не мисля, че ще има проблем ако почиташ дадени празници от христианството (защото самите те са основани на хода на слънцето, луната, и са приемници на древните езичски обичаи и празници). В интерес на истината в един момент ще осъзнаеш ти самият кои празници и как да ги празнуваш. Първото си посвещение в уика получих преди повече от 5 години. От тогава научих доста неща, които ми помогнаха в прехода. Така че, щом си още в началото, не се насилвай да знаеш всичко наведнъж. Бавно и полека усвоявай нещата. Празнувай както христианскитев, така и уиканските празници. Сам ще усетиш кога и какво трябва да правиш :)
Късмет!
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор
 
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:14
Местоположение: Сливен

Мнениеот ~Talyn~ » 09 Май 2008, 08:02

Благодаря ви на всички!
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Яну 2008, 16:07
Местоположение: Казанлък

Мнениеот Cagliostro » 19 Май 2008, 19:07

Talyn видимо е че се нуждаеш от малко яснота по въпросите с Култовете и “верите” и това какво са празниците в различните традиций като ще се опитам да наведа мисълта ти към няколко важни момента .Както Илюзия миролюбиво отбеляза всички “християнски” ПРАЗНИци “произлизат” или по-точно с изключение на коледа и може би сретение “господне” са или откраднати и узурпирани от естествените им Паганистки извори или са историческа измишлъотина .Юдаизмът е наи злокачествения ,агресивен и нетолерантен култ които Земята някога е виждала и да се надяваме че заради него няма да изчезне не само Човекът като вид ами Живота на Планетата като цяло. Не трябва да си фен на конспирационни теорий (които са до такава степен тривиализирани и банализирани че е вече е въпрос на добър тон те да бъдат осмивани) за да видиш че че зад почти всяка глобална заплаха в момента стоят последователи на въпросния култ като най често това са представители на етносът дал името на учението или последователи на двата основни деривата или секти които са “християнтвото” и “ислямът” и техните атеистични събратя - капитализма и социализма в неговия тоталитарен вид .
Важно е да не се пренебрегва миналото независимо от това че много често “хора”
гледащи да избегнат последствията от своите или чужди деиствия(поради шубе или невъзможност да видят причините и следствията ,което е типично за”ндивиди” на ниско Ниво) или за да ни отклонят вниманието от личната ни отговорност за действията ни за да ни използват и манипулират ще се опитат да да ни натрапят формули от сорта на “било каквото било” или “никой не се е върнал от Отвъдното та да каже как е” или “стига сме се ровили из миналото нека погледнем към бъдещето”и много други подобни. Факт е че докато не сме си изчистили личното минало или по добре казано докато в настоящето не променим Характерите или навиците си които са оформени такива каквито са в миналото или се оформят в момента заради фактори от миналото които предопределят настоящата ни Съдба ние няма да сме в състояние да се развием тъй като не сме свободни .Това касае и Човечеството като цяло .Всеки се е родил в страна с някакви установени от някого си правила на поведение и морал и това най-често са правила и догми които са създадени само и единствено с цел контрол от определена група Алфа-индивиди било то фамилия ,клан или раса(не само видими в нашето измерение)над други подобни фамилий,кланове или раси и това грубо и открито се заявява в “библията”(народ божий) или множество държавни конституций където се фиксира какво е “официялно” вероисповедание или какъв е обществения строи и в много държави на това се основава и наказателния кодекс .В България както и в целия Свят “християнството” е натрапено с измама,терор и смърт и до нищо друго не е довело и това не трябва да се забравя !! Изумително е как в Рим Император Теодосий забранява всички останали Религий освен юдаизма и “християнската” му изява и слага начало на най мракобесната Епоха в Човешката история .По сегашни изчисления направени върху различни запазени от средновековието архиви и църковни летописи(освен тези които Ватиканът никога не би побликувал) се смята че за Вещерство в Европа са избити 9 милиона Жени за 200 години отделно да не говориме че клерусът ВИНАГИ е бил особено активен в борбата си срещу абсолютно всяка прогресивна Идея или начинание които биха поставили Човека и неговото развитие на преден план. “Християнското духовенство” ВИНАГИ от първите си стъпки от времето на “апостол” Саул до днешните си представители папа некои си и “вселенски патриарх” Сулъо и евангелски пастор Пулъо са били врагове на Човека и неговата Природа и това важи и за другите форми на аврамитизма .
Зловеща ирония е факта как през средните векове за “договор или пакт с дявола”
благополучни или талантливи Хора са били изгаряни живи в името на книга в която така наречения “стар завет” е цветущ пример за точно такъв пакт(завет).
Като започнем с насилственото покръстване на всички Народи минем през кръстоносните походи ,инквизицията ,Вещерските гонения ,заклеймяването на естествените функций на Тялото ,натрапването на срам от Живота и неговото изживяване чрез единението между всяка Жена с този Мъж или Жена или аспект на Природата с когото и/му е Воля и наказването на Хора със смърт заради практикуването на определени форми на Секс ,налагането на морал и хигиена довели до най зловещите епидемий стрували живота на почти половината население на Европа ,поробването и геноцидът над Народите от другите континенти(всичките)Първата и Втора световни войни и стигнем до съвременната мизерия състояща се от ултра консуматорство и борбата между глобален хищнически капитализъм ,ислямски фундаментализъм и абсолютно тоталитарни “демокраций” и да не изброявам още колко съвременни фактора които очевадно произлизат от резултатът от “завета на Авраама”.Едно от най гадните престъпления на юдео-християнството е създаването на разделение и конфликт между Тялото и Духа ,Мъжът и Жената и Природата и Човека .Това разделение го имаме в древна Персия както и в древна Елада но като властваща духовна доктрина неследването на която може да струва на Човек Живота е натрапено от “религията” която вече 2000 години оцелява с насилие и измама благодарение на това че е станала институция и се е превърнала в нещо обикновено и прието и макар въпросната институция да няма власта която е имала някога тя продължава да се грижи народа да бъде ПРОЗ по всички параграфи (погледни само стила на действие на православната църква в България).Ако имаха възможноста да се здобият с власт “духовните пастири” било те “християнски” или мохамедански( които са двете страни на една чужда за нас(Европейците) монета)ще пламнат отново клади и Ти и аз и всеки пподобен който им падне в ръцете ще горим и аз нямам никакви съмнения в това .Всяко Духовно учение има свой специфичен ореол или атмосвера която се усеща недвусмислено когато Човек се “включи” към конкретния поток и от тази гледна точка може да се наложи адаптирането към потоци като тези които обсъдих по горе за да се култивират дадени състояния които изискват точно определена нагласа на съзнанието .
Българското “православие” притежава един особен уют които аз лично не мога за сега да не използвам като отправна точка за дадени практики изискващи да се идентифицирам с “Българщината”. Да се спазват “християнските” ПРАЗНИци е морално оправдано според мен ако работиш с тази парадигма но не забравяш че си поканен в къща където всичко е откраднато а собствениците са избити по най зловещ и садистичен начин в името на някои в които ти е позволено само да вярваш но не ти се дава да си сигурен камо ли да разчиташ че ще ти помогне каквото и да направиш както би се очаквало от родител или приятел .
Ако “християнството” не бе станало институция и ако не беше Антоний Велики да сложи началото на Великото Черно Братсво на Лявата Ръка (един от филиялите е монашеската Република в “света гора” на полуостров Атон) то нямаше да оцелее или щеше да е едно Учение което можеше и да допринесе и за нещо добро но нещо се замечтах прекалено .Всички Богове и Богини според юдаизма са дяволи в извратения смисъл на думата и всяко занимание с Тях е Магъосничество и се наказва с смърт по най гаден начин -на скоро четох саита на “Амнести Инт.” и там се изброяваха няколко случая на обезглавяване на Хора заради магъосничество през миналата година в Саудитска Арабия и Йемен . Цялото си неодобрение към тези “вери” го основавам на познанията си по История и на думите на Исус който казва че по плодовете им ще ги познаем защото неможе добро дърво да даде лош плод както лошо дърво няма да даде добър плод....
Венус относно твоето мнение трябва да кажа няколко неща като повярвай не смятам да те заяждам тъи като смятам труда ти и посоката ти на работа която се вижда като ти чета постовете за супер и почти няма нещо с което да не съм съгласен но сега се появиха първите такива моменти . Според мен си в изпитна сесия и затова мисля че не би било добре да те конфронтирам защото трябва да си във форма да си вземеш изпитите .Наистина много Хора си избират в какво да “вярват” по симпатия и това е добре така ,вяра или Религия не се сменя тъй като освен в Юдаизма които касае само кръвни Еврей и неговите империялистически инструменти почти няма други Религий които да забраняват вярването,почитането или общуването със Силите на Природата и само защото това отрицание към многообразието и Свободата на Волята за Любов е станало нещо ежедневно не значи че трябва да му се обръща каквото и да е внимание .
Ако почиташ Амон ,Зевс ,Мардук ,Яхве и Юпитер или Перун е много вероятно да почиташ множество Изрази на Една и съща Природна Сила и да се вкарва момент на конфликт между тези различни форми на една и съща Страна от Природата може да навреди тъи като разликите между тези Богове често е само в разликата в Нивото на тези които са ги описали и тъи като често това са били или манияци или в последствие последователите им са се вманиячили поради загубата на контакта с въпросните Сили са създали догми и поради тъпота са забранили разглеждането на въпросните Сили в един многомерен план с които те самите не биха могли да се справят.
Да се потърси опора чрез вяра или да се подходи с абсолютна сигурност в Боговете когато ни се стъжни не е доказателство за “праведност” или бескористност ами да се ппотърси тяхното присъствие когато не ни е нужно говори за истинска духовност .Боговете би трябвало да са благовазпложени към нас винаги тъй като ние каквото и да правиме го правиме учеики се да бъдем като Тях за да се завърнем(РЕлигия) или тепърва да достигнем състоянието на съвършенство което е тично за Тях .Прекодирането на подсъзнанието е единственото нещо което може да ни извади от мизерията на собствените ни реакций нагласи и ако на младини това е лесно като достъп но трудно психически поради факта че младите хора се идентифицират с няколкото квадратни сантиметра епидермис които усещат пълноценно от цялото си Тяло и търкането на които определят разликата между Рай и Ад то в по-зряла въздраст е по-възможно заради опита които някои сме натрупали ,и много важния момент да не забравяме да не се взимаме толкова на сериозно от които и зависи вътрещно колко сме втвърдени или дърти .
НЯМА ДРУГ БОГ ОСВЕН ЧОВЕКА !!!
In Gods We Trust
Аватар
Cagliostro
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Фев 2008, 14:35
Местоположение: Германия

Мнениеот galina_dim » 19 Май 2008, 19:42

Cagliostro, много старателно ти изчетох поста, само с леки премигвания на моментите на грешките (предполагам, че отдавна не си в страната и поради това е разбираемо) и на чуждиците (на български клерус всъщност е клир). ВСИЧКИ християнски празници за взети от слънчевия календар, без изключение, а които не са взети оттам, се подчиняват на луната. Коледа е краднат Юл - първо от римляните, които са имали подобни на древните шествия и пиршества по време на Зимното слънцестоене, наричали са ги Сатурналии, което си е жив сабат като се има предвид кой ден са почитали Сатурн (и не само те, сведение могат да дадат всички англоговорящи). Така че коледа е чисто езичество, и днес се разглеждат теориите, според които Исус е риби (за което има други свидетелства, справка - символът на старите християни, съкращението на Ихтиос и Яхве като оригинал - ако ти е интересно, мога да дам още препратки), т.е. - роден е през март. Но Юл/Сатурналиите са били вече добре установен широкопопулярен празник, а как по-лесно се налага религия, освен да се намести в рамките, по които хората така или иначе вървят...
Сретение Господне е жив Имболк откъдето и да го гледаш, не е просто съвпадението на датите. Датата е избрана, защото е между зимното и пролетното слънцестоене, това е било значещо за древните народи. И хоп, защо да не кръстим тогава и исус. Корените на празника са толкова дълбоки, че чак си противоречат с библията. По древни, повтарям древни обичаи, щом кръсти детето, майката принася (християнско жертвоприношение - трънци пълни, та нали то дотолкова се отрича, че Авраам тръгва да принася сина си, само и само да не заколи агне...) в жертва... агне. Ако не може агне - гълъби/гургулица (които са в последствие прекроени на символ на Светия дух, ама и логиката...). Та... Сретение Господне е чиста проба езически празник, отново добре замаскиран и ужким обвързан с християнски факт.
Това, което правят приналагането на християнството, е не да изменят празниците на хората, а поводите за тях... Светът е един и същ - и като светоглед и като светоусещане, просто има централизация на вярата, която може би е била нужна, за да се запази човечеството такова, каквото е днес. :wink:
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Мнениеот galina_dim » 19 Май 2008, 19:51

...Зимното слънцестоене и пролетното равноденствие...
Хора, моля ви се върнете опцията за оправяне на мнение, поне я настройте 30 минути след пускане да можеш да си оправяш мнението... Като се разпеня по някоя тема и изпиша гига постовете, после ме хваща яд, че съм допускала грешки...
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Мнениеот Cagliostro » 20 Май 2008, 06:13

Извинявам се за дървения пост ,просто предишната нощ си претоварих главата с едни Магий и вчера не бях съвсен наред ,та се извинявам още веднаж а българския правопис си ми е дървен по природа а и не съм точно Българин .
Имах впредвид великден а не коледа и сретение господне не е кръщенето или даването на име на Исус то е било на 8ят ден след раждането му,когато е и обрязан ,сретението или срещата му с тристолетника Симеон които му е дал “своето”така да се каже е на 40тия ден след раждането му .8ият и 40тият дни след “рождество” не са 1 януари и 2 февруари и Галина си права че са ги нагодили да съвпаднат с Езическите празници както ако се задълбае някои в това кога точно е бил Исус принесен в жертва и е “воскресъл” ще види че това е най вероятно 1 Април 33 година от вулгарната ера но много рядко се празнува на този ден защото се следва лунния календар като се гледа първото пълнолуние след пролетното равноденствие(все пак е странно как Исус е бил мъртъв 3 дена и 3 нощи между Петък следобед и Неделя сутрин дори и Евреите да броят дните от залез до залез) което показва че за да има полза църковната институция е готова да пожертва всичката автентичност на историческият Исус ,автентичност в която аз не се съмнявам но и смятам че учението му е задънена улица като доктрина и метод за развитие и просто Исус е поредния голям Майстор които не е оставил практическа система за работа или ако го е направил което също е възможно всичко е било скрито или погубено от църквата защото тя винаги се е стараела да ограничи Човека по всякакъв начин и Исус е бил убит (ако това все пак е истина а не е бил упоен)точно от този тип хора които по късно са овчиците и пастирите в стадото господе .Коледа разбира се че не е рожденият ден на Исус и това е може би най-не християнският празник от всички .Откраднат е от Рождеството на SOL INVICTUS което се е празнувало на тртия ден след зимното Слънцестоене и е бележело краят на Сатурналийте за които много може да се изпише но ще кажа само че през тези 3 или 7 дни стареца мъртвец дава благословията си на децата и се првръща в така да се каже добрия дядо и е първообраза на Дедо Коледа или Дядо Мраз .Наи-късия и мрачен ден в годината се символизира от старецът и новото начало се символизира от новороденото Слънце което расте с растенето на деня .Много различни теорий има по въпроса кога е роден Исус и много манияци смятат че това е било когато Слънцето е било в знака на Рибите или когато “витлеемската звезда” е била в Рибите но за да е могло да се види през ноща бидейки в Рибите Слънцето трябва да е било от другата страна на зодияка(ако се гледа геоцентрично) някъде в Девата може би .Работата с Рибите е много на почит сред разните нюейджъри заради Еонът на Рибите или на Озирис и също символът на ранните християни ИХТИС навежда на подобни мисли .Мисля че си оправих грешката и ми е малко смешно колко разяснения относно Исус си разменят Езичници .
Венус имам впредвид че сега виждам неща в постовете ти с които не съм съгласен но това не значи че не си права може би .
In Gods We Trust
Аватар
Cagliostro
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Фев 2008, 14:35
Местоположение: Германия

Мнениеот ~Talyn~ » 20 Май 2008, 15:15

Cagliostro написа:Talyn видимо е че се нуждаеш от малко яснота по въпросите с Култовете и “верите” и това какво са празниците в различните традиций като ще се опитам да наведа мисълта ти към няколко важни момента .Както Илюзия миролюбиво отбеляза всички “християнски” ПРАЗНИци “произлизат” или по-точно с изключение на коледа и може би сретение “господне” са или откраднати и узурпирани от естествените им Паганистки извори или са историческа измишлъотина .Юдаизмът е наи злокачествения ,агресивен и нетолерантен култ които Земята някога е виждала и да се надяваме че заради него няма да изчезне не само Човекът като вид ами Живота на Планетата като цяло. Не трябва да си фен на конспирационни теорий (които са до такава степен тривиализирани и банализирани че е вече е въпрос на добър тон те да бъдат осмивани) за да видиш че че зад почти всяка глобална заплаха в момента стоят последователи на въпросния култ като най често това са представители на етносът дал името на учението или последователи на двата основни деривата или секти които са “християнтвото” и “ислямът” и техните атеистични събратя - капитализма и социализма в неговия тоталитарен вид .
Важно е да не се пренебрегва миналото независимо от това че много често “хора”
гледащи да избегнат последствията от своите или чужди деиствия(поради шубе или невъзможност да видят причините и следствията ,което е типично за”ндивиди” на ниско Ниво) или за да ни отклонят вниманието от личната ни отговорност за действията ни за да ни използват и манипулират ще се опитат да да ни натрапят формули от сорта на “било каквото било” или “никой не се е върнал от Отвъдното та да каже как е” или “стига сме се ровили из миналото нека погледнем към бъдещето”и много други подобни. Факт е че докато не сме си изчистили личното минало или по добре казано докато в настоящето не променим Характерите или навиците си които са оформени такива каквито са в миналото или се оформят в момента заради фактори от миналото които предопределят настоящата ни Съдба ние няма да сме в състояние да се развием тъй като не сме свободни .Това касае и Човечеството като цяло .Всеки се е родил в страна с някакви установени от някого си правила на поведение и морал и това най-често са правила и догми които са създадени само и единствено с цел контрол от определена група Алфа-индивиди било то фамилия ,клан или раса(не само видими в нашето измерение)над други подобни фамилий,кланове или раси и това грубо и открито се заявява в “библията”(народ божий) или множество държавни конституций където се фиксира какво е “официялно” вероисповедание или какъв е обществения строи и в много държави на това се основава и наказателния кодекс .В България както и в целия Свят “християнството” е натрапено с измама,терор и смърт и до нищо друго не е довело и това не трябва да се забравя !! Изумително е как в Рим Император Теодосий забранява всички останали Религий освен юдаизма и “християнската” му изява и слага начало на най мракобесната Епоха в Човешката история .По сегашни изчисления направени върху различни запазени от средновековието архиви и църковни летописи(освен тези които Ватиканът никога не би побликувал) се смята че за Вещерство в Европа са избити 9 милиона Жени за 200 години отделно да не говориме че клерусът ВИНАГИ е бил особено активен в борбата си срещу абсолютно всяка прогресивна Идея или начинание които биха поставили Човека и неговото развитие на преден план. “Християнското духовенство” ВИНАГИ от първите си стъпки от времето на “апостол” Саул до днешните си представители папа некои си и “вселенски патриарх” Сулъо и евангелски пастор Пулъо са били врагове на Човека и неговата Природа и това важи и за другите форми на аврамитизма .
Зловеща ирония е факта как през средните векове за “договор или пакт с дявола”
благополучни или талантливи Хора са били изгаряни живи в името на книга в която така наречения “стар завет” е цветущ пример за точно такъв пакт(завет).
Като започнем с насилственото покръстване на всички Народи минем през кръстоносните походи ,инквизицията ,Вещерските гонения ,заклеймяването на естествените функций на Тялото ,натрапването на срам от Живота и неговото изживяване чрез единението между всяка Жена с този Мъж или Жена или аспект на Природата с когото и/му е Воля и наказването на Хора със смърт заради практикуването на определени форми на Секс ,налагането на морал и хигиена довели до най зловещите епидемий стрували живота на почти половината население на Европа ,поробването и геноцидът над Народите от другите континенти(всичките)Първата и Втора световни войни и стигнем до съвременната мизерия състояща се от ултра консуматорство и борбата между глобален хищнически капитализъм ,ислямски фундаментализъм и абсолютно тоталитарни “демокраций” и да не изброявам още колко съвременни фактора които очевадно произлизат от резултатът от “завета на Авраама”.Едно от най гадните престъпления на юдео-християнството е създаването на разделение и конфликт между Тялото и Духа ,Мъжът и Жената и Природата и Човека .Това разделение го имаме в древна Персия както и в древна Елада но като властваща духовна доктрина неследването на която може да струва на Човек Живота е натрапено от “религията” която вече 2000 години оцелява с насилие и измама благодарение на това че е станала институция и се е превърнала в нещо обикновено и прието и макар въпросната институция да няма власта която е имала някога тя продължава да се грижи народа да бъде ПРОЗ по всички параграфи (погледни само стила на действие на православната църква в България).Ако имаха възможноста да се здобият с власт “духовните пастири” било те “християнски” или мохамедански( които са двете страни на една чужда за нас(Европейците) монета)ще пламнат отново клади и Ти и аз и всеки пподобен който им падне в ръцете ще горим и аз нямам никакви съмнения в това .Всяко Духовно учение има свой специфичен ореол или атмосвера която се усеща недвусмислено когато Човек се “включи” към конкретния поток и от тази гледна точка може да се наложи адаптирането към потоци като тези които обсъдих по горе за да се култивират дадени състояния които изискват точно определена нагласа на съзнанието .
Българското “православие” притежава един особен уют които аз лично не мога за сега да не използвам като отправна точка за дадени практики изискващи да се идентифицирам с “Българщината”. Да се спазват “християнските” ПРАЗНИци е морално оправдано според мен ако работиш с тази парадигма но не забравяш че си поканен в къща където всичко е откраднато а собствениците са избити по най зловещ и садистичен начин в името на някои в които ти е позволено само да вярваш но не ти се дава да си сигурен камо ли да разчиташ че ще ти помогне каквото и да направиш както би се очаквало от родител или приятел .
Ако “християнството” не бе станало институция и ако не беше Антоний Велики да сложи началото на Великото Черно Братсво на Лявата Ръка (един от филиялите е монашеската Република в “света гора” на полуостров Атон) то нямаше да оцелее или щеше да е едно Учение което можеше и да допринесе и за нещо добро но нещо се замечтах прекалено .Всички Богове и Богини според юдаизма са дяволи в извратения смисъл на думата и всяко занимание с Тях е Магъосничество и се наказва с смърт по най гаден начин -на скоро четох саита на “Амнести Инт.” и там се изброяваха няколко случая на обезглавяване на Хора заради магъосничество през миналата година в Саудитска Арабия и Йемен . Цялото си неодобрение към тези “вери” го основавам на познанията си по История и на думите на Исус който казва че по плодовете им ще ги познаем защото неможе добро дърво да даде лош плод както лошо дърво няма да даде добър плод....
Венус относно твоето мнение трябва да кажа няколко неща като повярвай не смятам да те заяждам тъи като смятам труда ти и посоката ти на работа която се вижда като ти чета постовете за супер и почти няма нещо с което да не съм съгласен но сега се появиха първите такива моменти . Според мен си в изпитна сесия и затова мисля че не би било добре да те конфронтирам защото трябва да си във форма да си вземеш изпитите .Наистина много Хора си избират в какво да “вярват” по симпатия и това е добре така ,вяра или Религия не се сменя тъй като освен в Юдаизма които касае само кръвни Еврей и неговите империялистически инструменти почти няма други Религий които да забраняват вярването,почитането или общуването със Силите на Природата и само защото това отрицание към многообразието и Свободата на Волята за Любов е станало нещо ежедневно не значи че трябва да му се обръща каквото и да е внимание .
Ако почиташ Амон ,Зевс ,Мардук ,Яхве и Юпитер или Перун е много вероятно да почиташ множество Изрази на Една и съща Природна Сила и да се вкарва момент на конфликт между тези различни форми на една и съща Страна от Природата може да навреди тъи като разликите между тези Богове често е само в разликата в Нивото на тези които са ги описали и тъи като често това са били или манияци или в последствие последователите им са се вманиячили поради загубата на контакта с въпросните Сили са създали догми и поради тъпота са забранили разглеждането на въпросните Сили в един многомерен план с които те самите не биха могли да се справят.
Да се потърси опора чрез вяра или да се подходи с абсолютна сигурност в Боговете когато ни се стъжни не е доказателство за “праведност” или бескористност ами да се ппотърси тяхното присъствие когато не ни е нужно говори за истинска духовност .Боговете би трябвало да са благовазпложени към нас винаги тъй като ние каквото и да правиме го правиме учеики се да бъдем като Тях за да се завърнем(РЕлигия) или тепърва да достигнем състоянието на съвършенство което е тично за Тях .Прекодирането на подсъзнанието е единственото нещо което може да ни извади от мизерията на собствените ни реакций нагласи и ако на младини това е лесно като достъп но трудно психически поради факта че младите хора се идентифицират с няколкото квадратни сантиметра епидермис които усещат пълноценно от цялото си Тяло и търкането на които определят разликата между Рай и Ад то в по-зряла въздраст е по-възможно заради опита които някои сме натрупали ,и много важния момент да не забравяме да не се взимаме толкова на сериозно от които и зависи вътрещно колко сме втвърдени или дърти .
НЯМА ДРУГ БОГ ОСВЕН ЧОВЕКА !!!


Ако знаеш колко съм съгласен с теб!!! Пляскам ти не с 2,а с 222 ръце... icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap
това за празниците сега когато постнах темата се загледах,че наистина съвпадат.
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Яну 2008, 16:07
Местоположение: Казанлък

Мнениеот galina_dim » 20 Май 2008, 17:57

Имах впредвид великден а не коледа и сретение господне не е кръщенето или даването на име на Исус то е било на 8ят ден след раждането му,когато е и обрязан ,сретението или срещата му с тристолетника Симеон които му е дал “своето”така да се каже е на 40тия ден след раждането му .8ият и 40тият дни след “рождество” не са 1 януари и 2 февруари

Тук не си много прав, Cagliostro, в разсъжденията си, защото ако приемем, че Иисус, както е според доктрината, е роден на 24ти декември, то първи януари, когато му е дадено име, е и началото на Новата година. А 40 ден след раждането на бебето е точно на Имболк :wink: . Между другото много дълго във времето е устояло вярването, че бебето трябва да се кръсти на 40тия ден, като това кръщене е ритуал, при който му се дава "духовен баща". За Иисус, както това сам казваш, е Симеон. Сега тук е моментът да се намеси и Йоан Кръстител и да обясним що е то инициация, или посвещение.

Не е смешно, че езичници си разменят разяснения относно Иисус. 80% от езичниците, които познавам и 100% от вещите са страхотно начетени хора (друг е моментът, че в един момент четенето отшумява, защото се е натрупало достатъчно и почва да води практиката и слушането). Ние по-скоро разменяме възгледи, или поне аз самата съм далеч от мисълта, че разяснявам нещо някому. За мен знанието е важно и аз си го търся :wink: , а и освен това умирам от кеф да си споделям възгледите с религиозни християни, защото първо им обяснявам в какво вярват те самите (колко мислиш знаят какво е Сретение Господне като празник и защо се празнува), а след това им разбиват прясно изградената вяра на пух и прах.

Великден е езически празник. Това е Остара, празник на много стара богиня, преди келтите още от германските племена, името и е Eostre, което в последствие се видоизменя в германските езици, отива в Easter или Ostern и оттам до великден :) Не е само името общото, като се замислиш...
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Мнениеот zaek » 21 Май 2008, 08:10

~Talyn~мисля че отоговрите които получи са достатъчно изчерпателни по темата.Нямам какво да добавя.Аз ппрактикувам Уика но празнувам и християнските празници най вече семейните.Прочети малко повече инфо и наистина ще намериш ужасно много сходства в двете религии с тази разлика че Уика е древна като света.Християнството доста е "откраднало" от нея това си е чистата истина и примерите ти ги даде Галина
Гале ужасно ще ми е гот ако някой ден имам честа да те видя как разбиваш на пух и прах вярата на горките вярващи в това което им разправят в сетата ни църква.Как ненавиждам тази институция целяща само собственото си благо използвайки вярата на хората.Няма да се разпростирам че бяс ме хваща.Вярата няма нищо общо с тази покварена институция.
Та по темата няма причина да не можеш да почиташ християнските празници по свой си начин няма ззабрана поне аз не съм видяла такава.Важното е по скоро кой празници почиташ със сърцето си.
Аватар
zaek
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 196
Регистриран на: 01 Дек 2005, 13:27

Мнениеот ~Talyn~ » 21 Май 2008, 11:29

Да и аз мисля че изчерпахме темата.Благодаря на всички,научих много!
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Яну 2008, 16:07
Местоположение: Казанлък

Мнениеот Cagliostro » 23 Май 2008, 16:09

Това че се каза доста по въпроса не означава че се е казало достатъчно и по отношения на това какви са въобще тези празници които се интегрират от различните Системи не се каза почти нищо и затова защо са ни нужни въобще някакви предписани дати за да знаем как трябва едва ли не задължително да се чустваме когато настъпят не се каза нищо а това е най-Важното . Според мен осмият ден след 24 Декември като самият 24 е включен в броенето( тъй като Исус се смята че се е родил през ноща което при нашето денонощие не би било правилно но според евреиската традиция денят започва и свършва от залез до залез така че ако Исус се е родил през ноща на 24 срещу 25 по нашата традиция то според евреиската система до залезът на другия ден ше е все още 24) се пада 31 Декември а 40ия ден след рождението е 1 Февруари което според някои също е Имболк а дали Исус наистина е бил обрязан е спорно макар и да е бил роден евреин той открито се противопоставя на обрязването по късно заради което някои християни смятат че тои не е бил .Както и да е като отправна точка за Магически действия според мен и двете дати са “мъртва работа” .С риск да бъда обявен за еретик от Езическите си събратя и сестри във форума ще трябва да кажа че при сериозно вглеждане което е необходимо за да се работи практически пълноценно се вижда че и “празниците”които се смятат едва ли не за “светая светих” в традицийте на Западния Паганизъм и празнуването на които е една от главните опори за идентификация с Природата както е била видяна от различните Народи на Запада преди християнизацията също са КУХИ .Много Магъосници взимат Народните предания но и разните книги по Вещерство за абсолютно чиста монета и не подлагат на сериозен анализ различните класификаций и предписания a това е необходимо ако искаме да имаме успех в Магията използваща древни Символни Системи .Ще дам пример с четири от може би главните празници в Традицийте на Западното Вещерство от което Уика е част .Преди 15 години във връзка с едни практики свързани с Египетското Масонство и работата ми в О.Т.О. се бях захванал със съставянето на серия от ритуали за инвокация и иеднтификация със така наречените Сили на Сфинкса и се сблъсках с един неочакван от мен проблем .За тези които не знаят кои са тези Сили ще обясня на кратко .Класическия елински Сфинкс(описан от Омир и Хезиод) има женски глава и гърди ,орлови криле и лъвско тяло но на много места се изобразява и с предни или задни краиници от бик .Тези 4 същества са споменати например в “стария завет” като “Тетраморф” и са Животните които съставляват Божият Трон във визията на “Меркавата”(огнената Колесница) описана от пророк Йезекиел където той краде идей отАстрологията на Вавилон(където е живял тогава) за да придаде тежест на кой зане до колко реалните си визиий. Тази символика на Тетраморфът или Сфинкса е важна в доста Системи на посвещение при културите чийто символни системи може да се каже че съставляват “Гностицизма” и християнството което е основната гностическа доктрина през късната Античност на прави изключение макар и Символиката да е грубо профанизирана и 4те “животни” въплъщават 4мата “евангелисти”.В “християнството” при честването на различните празници не се прави връзка между 4те Животни като Зодиакални Знаци и 4мата автори на “евнгелията”. Около 4000 год.пр .в.е. кардиналните Зодиакални знаци(знаците в които Слънцето влиза при равноденствията и слънцестоенията) са били Телец ,Лъв ,Скорпион и Водолей ,това е и Епохата или Еонът през които се създават Цивилизацийте във вида в които ги изживяваме днес и макар писменост да съществува от по-рано “Писаната История” ,Държавата и Религията с институциялизирано Жречество се зараждат през този период и това е горе-долу за Евреите когато е създаден Светът .В Европа множество мегалити и светилища са ориентирани към посоките на изгревите или залезите при равноденствията или слънцестоенията и явно съзвездията свързани с тези точки в Небосвода са имали огромно значение тъи като и след като нови съзвездия са застанали на тези ключови места (поради промените през Голямата Звездна Година където поради прецесията на равноденствените точки всеки 2160 години Пролетното равноденствие е в различен Зодиакален Знак което са и Еоните от астрологическа гледна точка) в различните Народи като Римляните ,Келтите и Сканднавците се е продължило ритуалното празнуване на датите в които Слънцето влиза във въпросните съзвездия-съзвездието остава същото ,датата на която се празнува се променя(не е известно какви са били тези съзвездия като описание или символизъм тъи като нищо писмено не е открито по въпроса още).Всички Европейски Народи в последствие приемат имената и Символите на съзвездията от гръко-римската астрологична Символика която произхожда от Вавилон . Проблемът с които се зблъсках докато съставях ритуалите за идентификация със Сфинкса беше че някак си без да се замислям реших да ги изпълня на 1ви Май ,1ви Август ,1ви Ноември и на 1ви Февруари -дните в които Слънцето е влизало в знаците Телец ,Лъв ,Скорпион(за Орела)и Водолей(за Човека)преди около 1600 години ,времето на края на Рим и началото на натрапването на “християнството” върху Европа .С изумление открих че “съвремената” Астрология изхожда от разположението на съзвездията спрямо точките на равноденствията такива каквито са били по времето на строежа на Вавилонската Кула и че от тогава доста неща са се променили(без мнозинството “астролози” да ги е грижа) и ние си имаме нови Кардинални Знаци(от 5ти век насам Пролетното равноденствие е в Риби и ще е там още близо 600 години преди да настъпи Ерата на Водолея) и макар и да знаех че “херувимските” знаци са се преместили и затова за Телеца се взима 1ви Май а не 20 Април се вдъбих от това че дори и това отдавна не е вярно и как в повечето писания по Астрология не се говори за огромната разлика между това което разните му бумажници “астролози” които не поглеждат към Небето смятат за реалност и това какво е наистина положението на нещата .Белтеин астрологически или по точно казано реално атрономически се пада около 15тия градус на Овен и поне аз не мога да видя никаква особеност на този ден освен че е бил важен Соларен празник за последно преди поне 1500 години и същото касае и Имболк и Самхаин .Така аз взех съответно реалните дати на които Слънцето влиза във въпросните знаци -Телец на 16 Май ,Лъв на 16 Август ,Скорпион на 16 Ноември и Водолей на 15 Февруари и си свърших работата с невероятен успех .Смятам че това ми позволи да разбера защо в древноста са се празнували точно тези моменти от годината през които Слънцето ,Земята ,Луната и останалите Планети започват или завършват своите цикли .Всеки знае че в зависимост от Силата ни се определя как се чувстваме било денем или нощем ,през Зимата или Лятото и как според фазите на Луната например се променят и маса неща в нас .Всеки Народ за които мога да се сетя има някакви празници или по някакъв начин отбелязва Небесните Цикли и може да се каже че главните разлики между Културите(и Расите) са се оформили от това кой как и до колко пълноценно е успял да разбере,да се адаптира ,усвои и испозлва Енергийте проявяващи се в различните фази на активност на техните първични източници или техните отражатели или трансформатори били те Небесни или вътрешни Човешки .Престъплението на “църквата” по отношение на Целестиялните празници е че независимо от това до колко феномените свързани с движението на Земята и Небесните Тела са били важни за здравето и оцеляването на Хората те са били или забранени или върху структурите на ритуалите чрез които се е извършвало отъждествяването с Природните проявления са се натрапвали по най-груб начин символи и образи нямащи нищо общо с първоначалния смисъл на “празнуването” и това натрапване е целяло малоумизирането на Народите и пренасочването на вниманието на Хората (за които през средновековието е било тотално задължително да спазват “новите” и старите осакатени празници в името на “царя на Израел” които е и “спасителя” на “грешните” им Души) чрез което се измества и фокусът на проектираните Съкровени Енергий които се екзалтират съобразно цикличните промени в Макрокосмоса от реалните обекти на Обожание(били те външни или вътрешни) и се поставя върху символите на доктрина изразяваща структурата на “мисъл форма” която чрез последователите си успява да узурпира и си припише Качествата и Атрибутите на всички Върховни Богове на Човечеството(и продължава да го прави) и след като насилствено Им заеме местата в съзнанието(и в подсъзнанието) на Хората да ги обяви за опасни Демони които трябва да се призовават с куп предпазни мерки или въобще е забранено дори мисленето в подобна посока .Мисъл-формата за която говоря не успя все пак да устои пред Новото Време и загуби много “ключови” позиций в Колективния Ум на Човечеството но основния и аргумент СТРАХА(които се разглежда като главна добродетел сред последователите и) все още и позволява да се храни изнудваики Хората чрез осакатяването на най-Съкровените ни Инстинкти и независимо от това дали някои е религиозен или не съвремения обществен живот( поне при нас които използваме пари ,медий ,централизирана власт базираща се на капитал които се разпределя в голямата си част от самите власт-имащи за да гарантира власт-имането им) ни принуждава да се съобразяваме с условия които не ни касаят от-никъде ,да се борим за статус и имущества които от-никъде не са ни реално нужни и да блянуваме по идеали които целят само и единствено просперитета на въпросната мисъл-форма и “избрания”(по-скоро зомбирания и нуждаеш се от освобождение) от нея етнос .Нуит и Хадит ,Ийн и Янг ,Арадия и Цернун ,Атом и лявата Му Ръка ,Материя и Движение са само част от Имената на Богинята и Богът от Чийто Съюз произлиза и изчезва Всичко и Този Съюз е Любовта и Тази Любов е динствения инструмент на изява на Волята на Боговете и е Това което създаде Света и този Процес продължава и никога няма да спре и там е Нашето спасение в изживяването на Тази Божествена Любов която ни е достъпна само когато открием(или създадем) Собстената си Божественост и Я въплътим .От гледната точка на един примерно ренесансов монотеист за когото Бог е Любов(аз респектирам и споделям една такава гледна точка когато ми се позволи да изживея този Бог по естествения за мен начин) копнежът към тази Любов а не стаха от нея би трябвало да е двигателя на Духовния Живот и постигането и гарантирането на Свободата Човек да я открие във всяко едно нещо което ни се дава от Природата и да я изпита по всеки възможен начин така като ни се дава ,чрез когото или каквото и тогава когато ни се дава е според мен единствения социален Идеал които ни е нужен .
ИЗЛЕЗТЕ О ДЕЦА ПОД ЗВЕЗДИТЕ И ВЗЕМЕТЕ СВОЕТО ИЗОБИЛИЕ ОТ ЛЮБОВ !
In Gods We Trust
Аватар
Cagliostro
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Фев 2008, 14:35
Местоположение: Германия

Мнениеот Cagliostro » 23 Май 2008, 16:11

Това че се каза доста по въпроса не означава че се е казало достатъчно и по отношения на това какви са въобще тези празници които се интегрират от различните Системи не се каза почти нищо и затова защо са ни нужни въобще някакви предписани дати за да знаем как трябва едва ли не задължително да се чустваме когато настъпят не се каза нищо а това е най-Важното . Според мен осмият ден след 24 Декември като самият 24 е включен в броенето( тъй като Исус се смята че се е родил през ноща което при нашето денонощие не би било правилно но според евреиската традиция денят започва и свършва от залез до залез така че ако Исус се е родил през ноща на 24 срещу 25 по нашата традиция то според евреиската система до залезът на другия ден ше е все още 24) се пада 31 Декември а 40ия ден след рождението е 1 Февруари което според някои също е Имболк а дали Исус наистина е бил обрязан е спорно макар и да е бил роден евреин той открито се противопоставя на обрязването по късно заради което някои християни смятат че тои не е бил .Както и да е като отправна точка за Магически действия според мен и двете дати са “мъртва работа” .С риск да бъда обявен за еретик от Езическите си събратя и сестри във форума ще трябва да кажа че при сериозно вглеждане което е необходимо за да се работи практически пълноценно се вижда че и “празниците”които се смятат едва ли не за “светая светих” в традицийте на Западния Паганизъм и празнуването на които е една от главните опори за идентификация с Природата както е била видяна от различните Народи на Запада преди християнизацията също са КУХИ .Много Магъосници взимат Народните предания но и разните книги по Вещерство за абсолютно чиста монета и не подлагат на сериозен анализ различните класификаций и предписания a това е необходимо ако искаме да имаме успех в Магията използваща древни Символни Системи .Ще дам пример с четири от може би главните празници в Традицийте на Западното Вещерство от което Уика е част .Преди 15 години във връзка с едни практики свързани с Египетското Масонство и работата ми в О.Т.О. се бях захванал със съставянето на серия от ритуали за инвокация и иеднтификация със така наречените Сили на Сфинкса и се сблъсках с един неочакван от мен проблем .За тези които не знаят кои са тези Сили ще обясня на кратко .Класическия елински Сфинкс(описан от Омир и Хезиод) има женски глава и гърди ,орлови криле и лъвско тяло но на много места се изобразява и с предни или задни краиници от бик .Тези 4 същества са споменати например в “стария завет” като “Тетраморф” и са Животните които съставляват Божият Трон във визията на “Меркавата”(огнената Колесница) описана от пророк Йезекиел където той краде идей отАстрологията на Вавилон(където е живял тогава) за да придаде тежест на кой зане до колко реалните си визиий. Тази символика на Тетраморфът или Сфинкса е важна в доста Системи на посвещение при културите чийто символни системи може да се каже че съставляват “Гностицизма” и християнството което е основната гностическа доктрина през късната Античност на прави изключение макар и Символиката да е грубо профанизирана и 4те “животни” въплъщават 4мата “евангелисти”.В “християнството” при честването на различните празници не се прави връзка между 4те Животни като Зодиакални Знаци и 4мата автори на “евнгелията”. Около 4000 год.пр .в.е. кардиналните Зодиакални знаци(знаците в които Слънцето влиза при равноденствията и слънцестоенията) са били Телец ,Лъв ,Скорпион и Водолей ,това е и Епохата или Еонът през които се създават Цивилизацийте във вида в които ги изживяваме днес и макар писменост да съществува от по-рано “Писаната История” ,Държавата и Религията с институциялизирано Жречество се зараждат през този период и това е горе-долу за Евреите когато е създаден Светът .В Европа множество мегалити и светилища са ориентирани към посоките на изгревите или залезите при равноденствията или слънцестоенията и явно съзвездията свързани с тези точки в Небосвода са имали огромно значение тъи като и след като нови съзвездия са застанали на тези ключови места (поради промените през Голямата Звездна Година където поради прецесията на равноденствените точки всеки 2160 години Пролетното равноденствие е в различен Зодиакален Знак което са и Еоните от астрологическа гледна точка) в различните Народи като Римляните ,Келтите и Сканднавците се е продължило ритуалното празнуване на датите в които Слънцето влиза във въпросните съзвездия-съзвездието остава същото ,датата на която се празнува се променя(не е известно какви са били тези съзвездия като описание или символизъм тъи като нищо писмено не е открито по въпроса още).Всички Европейски Народи в последствие приемат имената и Символите на съзвездията от гръко-римската астрологична Символика която произхожда от Вавилон . Проблемът с които се зблъсках докато съставях ритуалите за идентификация със Сфинкса беше че някак си без да се замислям реших да ги изпълня на 1ви Май ,1ви Август ,1ви Ноември и на 1ви Февруари -дните в които Слънцето е влизало в знаците Телец ,Лъв ,Скорпион(за Орела)и Водолей(за Човека)преди около 1600 години ,времето на края на Рим и началото на натрапването на “християнството” върху Европа .С изумление открих че “съвремената” Астрология изхожда от разположението на съзвездията спрямо точките на равноденствията такива каквито са били по времето на строежа на Вавилонската Кула и че от тогава доста неща са се променили(без мнозинството “астролози” да ги е грижа) и ние си имаме нови Кардинални Знаци(от 5ти век насам Пролетното равноденствие е в Риби и ще е там още близо 600 години преди да настъпи Ерата на Водолея) и макар и да знаех че “херувимските” знаци са се преместили и затова за Телеца се взима 1ви Май а не 20 Април се вдъбих от това че дори и това отдавна не е вярно и как в повечето писания по Астрология не се говори за огромната разлика между това което разните му бумажници “астролози” които не поглеждат към Небето смятат за реалност и това какво е наистина положението на нещата .Белтеин астрологически или по точно казано реално атрономически се пада около 15тия градус на Овен и поне аз не мога да видя никаква особеност на този ден освен че е бил важен Соларен празник за последно преди поне 1500 години и същото касае и Имболк и Самхаин .Така аз взех съответно реалните дати на които Слънцето влиза във въпросните знаци -Телец на 16 Май ,Лъв на 16 Август ,Скорпион на 16 Ноември и Водолей на 15 Февруари и си свърших работата с невероятен успех .Смятам че това ми позволи да разбера защо в древноста са се празнували точно тези моменти от годината през които Слънцето ,Земята ,Луната и останалите Планети започват или завършват своите цикли .Всеки знае че в зависимост от Силата ни се определя как се чувстваме било денем или нощем ,през Зимата или Лятото и как според фазите на Луната например се променят и маса неща в нас .Всеки Народ за които мога да се сетя има някакви празници или по някакъв начин отбелязва Небесните Цикли и може да се каже че главните разлики между Културите(и Расите) са се оформили от това кой как и до колко пълноценно е успял да разбере,да се адаптира ,усвои и испозлва Енергийте проявяващи се в различните фази на активност на техните първични източници или техните отражатели или трансформатори били те Небесни или вътрешни Човешки .Престъплението на “църквата” по отношение на Целестиялните празници е че независимо от това до колко феномените свързани с движението на Земята и Небесните Тела са били важни за здравето и оцеляването на Хората те са били или забранени или върху структурите на ритуалите чрез които се е извършвало отъждествяването с Природните проявления са се натрапвали по най-груб начин символи и образи нямащи нищо общо с първоначалния смисъл на “празнуването” и това натрапване е целяло малоумизирането на Народите и пренасочването на вниманието на Хората (за които през средновековието е било тотално задължително да спазват “новите” и старите осакатени празници в името на “царя на Израел” които е и “спасителя” на “грешните” им Души) чрез което се измества и фокусът на проектираните Съкровени Енергий които се екзалтират съобразно цикличните промени в Макрокосмоса от реалните обекти на Обожание(били те външни или вътрешни) и се поставя върху символите на доктрина изразяваща структурата на “мисъл форма” която чрез последователите си успява да узурпира и си припише Качествата и Атрибутите на всички Върховни Богове на Човечеството(и продължава да го прави) и след като насилствено Им заеме местата в съзнанието(и в подсъзнанието) на Хората да ги обяви за опасни Демони които трябва да се призовават с куп предпазни мерки или въобще е забранено дори мисленето в подобна посока .Мисъл-формата за която говоря не успя все пак да устои пред Новото Време и загуби много “ключови” позиций в Колективния Ум на Човечеството но основния и аргумент СТРАХА(които се разглежда като главна добродетел сред последователите и) все още и позволява да се храни изнудваики Хората чрез осакатяването на най-Съкровените ни Инстинкти и независимо от това дали някои е религиозен или не съвремения обществен живот( поне при нас които използваме пари ,медий ,централизирана власт базираща се на капитал които се разпределя в голямата си част от самите власт-имащи за да гарантира власт-имането им) ни принуждава да се съобразяваме с условия които не ни касаят от-никъде ,да се борим за статус и имущества които от-никъде не са ни реално нужни и да блянуваме по идеали които целят само и единствено просперитета на въпросната мисъл-форма и “избрания”(по-скоро зомбирания и нуждаеш се от освобождение) от нея етнос .Нуит и Хадит ,Ийн и Янг ,Арадия и Цернун ,Атом и лявата Му Ръка ,Материя и Движение са само част от Имената на Богинята и Богът от Чийто Съюз произлиза и изчезва Всичко и Този Съюз е Любовта и Тази Любов е динствения инструмент на изява на Волята на Боговете и е Това което създаде Света и този Процес продължава и никога няма да спре и там е Нашето спасение в изживяването на Тази Божествена Любов която ни е достъпна само когато открием(или създадем) Собстената си Божественост и Я въплътим .От гледната точка на един примерно ренесансов монотеист за когото Бог е Любов(аз респектирам и споделям една такава гледна точка когато ми се позволи да изживея този Бог по естествения за мен начин) копнежът към тази Любов а не стаха от нея би трябвало да е двигателя на Духовния Живот и постигането и гарантирането на Свободата Човек да я открие във всяко едно нещо което ни се дава от Природата и да я изпита по всеки възможен начин така като ни се дава ,чрез когото или каквото и тогава когато ни се дава е според мен единствения социален Идеал които ни е нужен .
ИЗЛЕЗТЕ О ДЕЦА ПОД ЗВЕЗДИТЕ И ВЗЕМЕТЕ СВОЕТО ИЗОБИЛИЕ ОТ ЛЮБОВ !
In Gods We Trust
Аватар
Cagliostro
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Фев 2008, 14:35
Местоположение: Германия

Мнениеот moon_dancer » 29 Юли 2008, 14:42

Който иска може да практикува вещерство или уика и пак да вярва в бога на християнството.Аз лично не съм привърженичка на християнството ,но това съм аз ,всеки решава за себе си.
Аватар
moon_dancer
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 24
Регистриран на: 14 Юли 2008, 13:20
Местоположение: В лунното сияние.

Мнениеот galina_dim » 30 Юли 2008, 21:23

Cagliostro, страшно много ти благодаря за времето, което си отделил да пуснеш това тук. Съжалявам, че чак сега го виждам, но ме зарадва искрено. Между другото, изчетох го с невероятен интерес, но не виждам къде са КУХИ празниците, напротив доста добре осмислени са. Имай обаче предвид, че Уика за мен е начин да сведа разбиранията си до нещо по-познато на масата, не съм последовател на неопаганизма.

Към модераторите - мисля че тази информация трябва да се сведе до знанието на всички астролози и такива, които имат претенцията да са такива. Методите изберете вие :)
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Следваща

Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта