Картините на Alister Krowley

Място за поетично вдъхновение и художествени продукции на магическата ви мисъл... В думите и цветовете се крие Магията!

Мнениеот Krin le Fee » 05 Дек 2006, 14:00

Mr.Wynn написа:Уин или Вин, whatever, и аз не знам на какъв език го написах :)
Знаеш ли, винаги има усещания, зад думите, с които нещо е казано, винаги има усещания и за целта, защо нещо е дадено за обсъждане. И ако ти е направило впечатление има два типа хора, едните реагират като подкрепят това усещане - първоначалният импулс или леката манипулация ги зарежда и насочва. Вторият тип реагират като разсейват това. Най-силно се противопоставят тези две неща ако е използвано някакво магическо намерение, за да накара хората да мислят нещо, което не отговаря на истината. Ела да ме видиш как приемам хората, които са наблегнали на "Аз съм силен, аз съм красив и умен", ако ме разбра :P

НАправило ми е, мистър Вин(по лесно ми е така :))
Направило ми е впе4атление и друго - а именно 4е много 4есто се търси мистика в неща, които са от прости по прости и имат пове4е общо с ... пътната обстановка по трасетата да ре4ем ,отколкото с мистиката. :)
Дай сега вместо това да ударим по едно НАЗДРАВЕ за усеЩанията и тяхното правилно възприемане.
А колкото до последното ти изре4ение, ВЕРВАМ ТИ ! :)
С най добри 4увства!

icon_eusa_dance
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Trismegist » 05 Дек 2006, 17:17

Да интересно е да се поразсъждава.И аз ще направя едно тълкувание набързо. :)

За синия цвят знам,че символизирал истината, ползва се чето в защитни ритуали.Инъче това под черната топка или е вода или е вода и въздух(и двете).

Змията-даам ;) Ами той е имал в предвид змията,която е пазила Буда от дъжд, докъто е медитирал на една поляна,като аскет.Това ми се струва очевидно.

Значи тука змията може да е пазител и ли нещо подобнио.
Или дали не забелязваме триединството между Бог Син и Светия дух.
като змията трябва да е светия дух.

Е дали човекът е имал всичките тези неща в пердвид ???

Изглежда ,че черната топка е символ на най-низшето ниво.Материален свят-земя,малкут или окултните практики.
Да определено имаме дъно център и небе.

Интересно,че в момента погледът ми попадна точно ан книгата на Джон Бейн - "Тайното учение". Книгата е черна с жълта пентаграма на нея,даже е преплетена,като тази от картината :).
Какво ли точно символизира?
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 05 Дек 2006, 18:16

Почнах разговора не за да се коментира дали Кроули може да рисува (защото е очеизбождащо че не може) а за да се изтълкува това което е сътворил на платното. Мнението на Trismegist ми се струва интересно и вместо да продължите да флуудвате кажете какво синволизира жълта пентаграма на черен фон.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Krin le Fee » 05 Дек 2006, 19:06

ZefaS написа:Почнах разговора не за да се коментира дали Кроули може да рисува (защото е очеизбождащо че не може) а за да се изтълкува това което е сътворил на платното. Мнението на Trismegist ми се струва интересно и вместо да продължите да флуудвате кажете какво синволизира жълта пентаграма на черен фон.

Зеф , нали това правим тълкуваме, а колкото до това 4е не винаги ще сме на еднакви мнения, то се знаеше, нали така?Ти впро4ем какво мислиш?

Трисмегист,
интересно.Кълбото и Змията ги свързах по подобен на4ин, само за предположението с триединстовото малко нещо си мисля, 4е едва ли е свързано, имайки предвид на4ина на живот на многоуважавания ни Кроули... Особено детската и юношеската 4аст...
:)
ЗА пентаграмата на 4ерен фон.. Хм.. Аз ве4е написах моето мнение...
но ще се порови4кам да водя ще ли изсмукам някъде друго инфо... А вие тука поддържайте огъня и гледайте някой а не ритне пак разговор4ето в друга посока...
Абе, Уизард, давай втората картина ве4е, да я потълкуваме и нея, виждаш ли колко сме умни и на4етени вси4ки... :))))))))
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 05 Дек 2006, 19:55

Може да ви се стори тъпо, но според
мен той просто е нарисувал едно
човешко лице и то използвайки
елементарна символика, може да и рисувал някого
или себе си
Mell

Мнениеот Wizard » 05 Дек 2006, 20:26

Абе Хора, изписахте един куп думи, къде глупости, къде не... А не се ли замислихте, защо е направена тази картина и какво е искал Алистър Кроули да постигне, като я е нарисувал...

Ето ви друга картина:

[align=center]Изображение[/align]
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот Mell » 05 Дек 2006, 20:57

За втората нямам мнение,
и не ми харесва толкова колкото и
първата, т.е и двете не ги харесвам,
но продължавам да мисля,
че той е изобразил на първата лице.
Продължавам да мисля така,
очите гледат нагоре...
змията е носът и изглежда така,
все едно вдишва с пълна сила...
устата е пентаграма...
Все едно казва на някого /или вижда някого/,
които гледа нагоре,вдишвайки живота, даже
напрегнато, устата е пентаграма /езикът е магията/. И все си мисля, че това лице се издига над нещо... Може би
преди доста време е изобразил твърде типични за днес неща...
А може просто да си е драскал...
Луда работа :)
Mell

Мнениеот Mr.Wynn » 05 Дек 2006, 20:59

ето ти още думи, тази съм я пропуснал някакси като гледах негови картинки преди време, но сега си обяснявам връзката с "прави каквото искаш" и падението.
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Trismegist » 05 Дек 2006, 21:22

Хайде Wizard ако имаш нещо в предвид - кажи го :)

Не съм чел нищо за и от Кроули, и много работи се сещам, дето може да е искал да постигне.

Примерно да кодира знание, което да се предава за виждащите или
самата му картина е някакъв ритуал(магия) и има някакво влияние.

И какво означава надписа на последната картина?
Правете това,което ви.... последната дума е повяхвам.

Инъче тази картина символизира архитекта на този свят - Сатаната ;).Поне така си мисля.

666 - Соларно число.Слънцето е създателят,логоса и върховното божество.
3 - 6 и 9 - Числа на злото общо взето.

Червеното - цвътът на материялния свят.Цвят на бога на Войната.Цвят на Луцифер.
Кръстовете са символ за дуализъм, олицетворяват двете сили,които са в непрекъсната борба за надмощие.

В лицето не са спазени пропорциите за равенство между трите лицеви части.Тоест ако се съди за характера на човека по тях-той има повече развит интелект, отколкото сърдечност,а и силна воля.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mr.Wynn » 06 Дек 2006, 00:05

готино тълкувание, трисмегист. и аз някакви подобни изводи си извадих, но за лицето имам друг извод - издава прекален акцент върху материалния свят, удължена долна половина, ниско чело (ако нарисуваш коса ще видиш колко е челото), издава и някакъв застой и самодоволство в този застой, сила, уплътняване на цветовете в долната половина, т.е. прекален акцент в нисшето.
666 е числото на слънцето, но дали е употребено тук в този смисъл? Кроули доста е пренаписал кабала, за да я следва като традиция.
Относно това, дали е кодирал нещо, възприятията ми за тази и предишната картина са нулеви, дори да го е направил не го възприемам. Всичко е до резонанс.
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ZefaS » 06 Дек 2006, 09:53

"прави каквото искаш"

Thou е много стара дума за душа. Сега се използва само soul. Thou съм срещал само в Нек. Превежда се "Прави каквото душата иска".
А тва червено е депресиращо. Тоя какъв е? Тибетски монах ли? Кроули май беше ходил в Тибет но не виждам защо тибетците(или както им се вика) ще носят чидлото на светлината. И нз да имат толкова квадратни долни челюсти. Иначе те са skinhead май, а тоя има нещо на главата.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 06 Дек 2006, 10:49

Зефас престани да ръсиш такива простотии за картините на Алисър, отнася се за всички. Достатъчно опетнихте старата му картина... не го правете и с тая!!!
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 06 Дек 2006, 11:42

Mr.Wynn написа:ето ти още думи, тази съм я пропуснал някакси като гледах негови картинки преди време, но сега си обяснявам връзката с "прави каквото искаш" и падението.

Връзка няма(или поне аз не виждам), Do what thou wilt - прави каквото искаш, следвай волята си - the true will, онова нещо отвътре, "пътят", нещото което прави магията да действа и т.н. превода малко бяга. "Книга на закона" - http://mariocska.data.bg/thelaw.doc

Zefas, по-лесно щеше да ти е да погледнеш някой английско-български речник;) - THOU pers. pron. - ти

Колкото до картината, тази не ми харесва.. Освен очите де, доста е наблегнал върху тях.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mr.Wynn » 06 Дек 2006, 12:35

@марио,
аз не съм на мнение, че човешката воля=вселенска воля, за да се съглася, че всичко, което правя или мисля е "правилно". сещам се за една дзен притча:
един архат (архат е просветлен, като бодхисатва, но не се е отдал да помага на другите и те да постигнат същото, а се е съсредоточил само върху себе си, т.е. бодхисатва минус състраданието) след като се осъзнал, умрял и в следващия си живот взел, че се преродил в лисица. Естествено се шашнал от този "неестествен" развой и отишил при Буда да го пита защо така е станало. Буда му отговорил, че е станало защото е имал погрешен възглед. Архатът попитал, нали просветлените не се прераждат, те са свободни от карма, на което Буда отговорил, просветлените са дори още по-подвластни на карма и на вселенските закони и воля, защото ги разбират. Между просветлен и вселенска воля няма разлика, а на теб погрешният ти възглед за това какво си ти (защото архатите имат този неприятен навик, според будиската традиция, да се мислят за върха на сладоледа) ти е погодил този номер с прераждането в лисица и сега си влечеш последствията.
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Krin le Fee » 06 Дек 2006, 12:47

Я да видим сега...
И аз е запитах дали това е будистки монах...
Но то4но какъв е не е важно.. Направи ми впе4атление 4е лицето от о4ите надолу към бради4ката е много тъмно нарисувано...
Големия нос и много малка уста..
Тоя тип на картината не ми харесва.. И самата картина не ми хареса още в първия момент като я видях... А "логос " с кирилски букви ли е написано или аз съм сляпа? И ако е така, от кой зор?
НО като цяло в тая картина има нещо, което ме кара да не се взирам дълго в нея...
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Марио » 06 Дек 2006, 13:11

аз не съм на мнение, че човешката воля=вселенска воля, за да се съглася, че всичко, което правя или мисля е "правилно".

На едно мнение сме. А сега? :)
Притчата иначе е хубава, въпреки че имах друго в предвид.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mr.Wynn » 06 Дек 2006, 14:47

@марио :) сега нищо, вчера си отпразнувах рождения ден според календара на маите, воина остана в миналата година, сега идва друго и май няма нужда да поплясквам насам натам :P

@крин ле фрий логос е гръцка дума, не знам защо е написана с кирилица. логос означава съзнанието в центъра, това, което излъчва. иначе заеби картината. аз само си представям кроули, нейде из астрала дето се скита, как се киска как няколко хиляди човека половин век по-късно взимат насериозно това, което е сътворил, докато е експериментирал най-вече със себе си и се е опитвал да налучка някакъв път към целите, които си е поставил :)
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот WandaBlenda » 06 Дек 2006, 20:35

Само една дребна подробност.Пише се Crowley, a нe Krowley. Освен това най-често го изписват AlEister а не Alister.Среща се и вариант АlistAIr.Вариантите са английски и идват от Alasdаir,което е шотландския вариант на Alexander,което пък идва от гръцкото Александрос,което пък значи защитник.(йех, колко пъти написах което :roll: )Но в конкретния случай човека сам се е прекръстил от Edward на AlEister.Не че има отношение по темата, ама аз съм зла,заядлива гад :P icon_eusa_dance
Последна промяна WandaBlenda на 06 Дек 2006, 20:50, променена общо 1 път
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот WandaBlenda » 06 Дек 2006, 23:13

Мила Krin le Fee понеже днес ми е ден :) а ти небрежно спомена,че :
Ако трябва да следим логиката на това може ли не може ли да рисува, да не б и Пикасо да е могъл???

Искам да ти споделя,че Пикасо,преди да стане оня Пикасо, за който предполагам 4е съдиш от едно поглеждане на Герника, е бил ей този Пикасо:
http://www.abcgallery.com/P/picasso/picasso.html
Ако благоволиш да хвърлиш едно погледче и на ранните му картини,предполагам ще ти стане ясно поради що, не на всеки стиснал моливче в юмруче и решил, че щом не може да рисува ще стане кубист,му се отдава да е Пикасо:wink:
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Krin le Fee » 07 Дек 2006, 13:00

WandaBlenda написа:Мила Krin le Fee понеже днес ми е ден :) а ти небрежно спомена,че :
Ако трябва да следим логиката на това може ли не може ли да рисува, да не б и Пикасо да е могъл???

Искам да ти споделя,че Пикасо,преди да стане оня Пикасо, за който предполагам 4е съдиш от едно поглеждане на Герника, е бил ей този Пикасо:
http://www.abcgallery.com/P/picasso/picasso.html
Ако благоволиш да хвърлиш едно погледче и на ранните му картини,предполагам ще ти стане ясно поради що, не на всеки стиснал моливче в юмруче и решил, че щом не може да рисува ще стане кубист,му се отдава да е Пикасо:wink:

Уонда, благдаря..
НО зная прекрасно кой е Пикасо, по простата при4ина 4е на времето ми се наложи да пиша реферат за твор4еството му, 4е и на немски...МОже заради това,но не харесвам Пикасо, а и както по горе написах, важи правилото-на който му харесва,твърди 4е е художник , на който не му харесва, твърди 4е не е... аз съм старомодна дърта вещица и си харесвам Боти4ели :)
Впро4ем, аз съм на мнение 4е няма художник, или по4ти няма , който да е нарисувал само картини , които се харесват.
Но като се замисля 4е ние все още нищо не сме оставили зад гърба си, а Кроули, 4е даже и Пикасо са познати на поне 1/3 та от 4ове4еството , май по добре да си траем и да не се увли4аме в критика, а да се погрижим за собствената си "безсмъртност.... " на който както му харесва да я постига. :)

П.с Линка ина4е ми хареса, досаттъ4но из4ерпателен... Де да съм го знаела тогава ,така добре събрана и компактна информация за него,а не както я търсих по библиотеки и 4итални ...
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Предишна

Назад към Поезия и Арт

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор