Общи астрологични принципи

Още от най-древни времена Магията и Астрологията са вървели ръка за ръка... Астрологическа карта, Фази на Луната, Зодиак, Асцендент, Планети, Звезди, Хороскопи... - тук ще бъде мястото за всичко това!

Модератор: Lunohod

Мнениеот Lunohod » 12 Окт 2007, 17:33

[align=center]Въздействието на небесните тела над човека може да се разглежда от различни гледни точки. Независимо към коя се придържаме, всяко влияние достига до нас и земята чрез зодиака. Той модифицира всичко което попадне в него и се асимилира с него. Първоначалната и неизменна форма на планетната сила, ние не преживяваме никога. До нас достига смесения им и съединен вид , който се получава от приспособленията им към особените свойства на знаците на зодиака и земната аура. Ние не получаваме никога например чистото влияние на Юпитер, защото то винаги е свързано с влиянието на знаците на зодиака, в които се намира в определен хороскоп. В действителност сложността е още по голяма, защото както е известно на всяко небесно тяло въздействие оказват и аспектите на другите планети. Юпитер в опозиция със Сатурн не е същия Юпитер, който е в тригон с Марс; събитията, които предизвиква и типа характер, който причинява, много се отличават и в двата случая. Ако видим как планетата в хороскопа често се намира в аспекти с множество други и че всяка от тях се модифицира от знака ,в който попада, влияейки на земята, сложността става много по-голяма, от колкото можем да си представим. Би било по-просто, ако една планета е свободна от аспекти, което се случва крайно рядко. Но дори в този случай простота или изолация не са достижими.
Значението на домовете можем да разберем, ако приемем идеята, че те се явяват израза на планетарните и звездни сили и признаци в материалните области на живота.
[/align]
по мотиви на Алан Лео

II

Човекът възприема Вселената и като материя, и като загадка. За да си представи небето с планетите по него, той го изобразява като кръг. Подобно на всички други окръжности и небесната се състои от 360 градуса. Планетите са разположени вътре в тази окръжност.
Ние, астролозите, също използваме кръг –360 градуса за да отбележим разположението на планетите и наричаме този кръг рожденна карта. Влиянието на планетите върху живота ви зависи от тяхното положение във вашата раждена карта. Отбелязваме всяка планета на определено място в зависимост от това къде се е намирала тя в мига на вашето раждане. От значение е и къде точно сте родени- това също влияе на разположението на планетите върху картата. За това всяка рождена карта е уникална и важи само за вас.
За да разтълкуваме рождените си карти, трябва да умеем да отбелязваме местонахождението на планетите върху картата и да знаем какво означава то. Така се е появила система, която всеки може да прилага: 360 градуса в рождената карта са били разделени на 12 равни части, наречени домове. Всеки дом съответства на един от дванайсте зодиакални знака в зависимост от времето но вашето раждане. Всеки дом управлява и определена област от живота ви, например: семейството, парите, взаимоотношенията.
Тази система е приложима за всички нас, за това и каэваме, че астрологията е своеобразна философска система. Тя е организирана изумително добре.

Асцендентът или изгряващият знак


Изгряващият знак е отправната точка в рождената ви карта и е смятан за един от трите най- важни фактора, когото определяме цалостния фокус на хороскопа. Другите два са зодиакалното положение на слънцето, или слънчевият ви знак, и положението на Луната в деня, когато сте се родили. Изгряващият знак е показателен за подхода ни към живота, за начина по който посрещаме предизвикателствата и изразяваме себеси пред другите. Слънчевият знак – това е нашата същност, характера ни, а асцендентът, или изгрявашият знак е активното проявление на тази същност.
Впускате ли се през глава в живота, както правят хората с асцендент Овен? Чувствителни ли сте, променяте ли се непрекъснато, както прави Ракът? Или сте бляскави и неотразими като хората с асцендент Лъв?
Ето списък на всички домове и на житейските сфери, които те управляват.

1-ви дом
Първи дом – това е Асцендентът. В него се намира изгряващият знак , тоест зодиакалният знак , който е на хоризонта в мига на вашето раждане. Първи дом е домът на вашата личност, на това как се представяте пред света и на външния ви вид. От този дом започва и астрологичната ви карта- след тази отпровна точка домовете са разположени по посока, обратна на часовниковата стрелка.

2-ри дом
Домът управлява имотите, финансовите ви въэможности и начина, по който боравите с парите.

3-ти дом
Трети дом управлява кратките пътувания, кореспонденцията, общуването и учението, а също и съседите и роднините- братовчеди, братя и сестри.

4-ти дом
Този дом управлява вашата среда, вашия дом и майката.

5-ти дом
Този дом управлява творческите идеи, любовта, спекулациите и забавленията, свободното време, децата и секса.

6-ти дом
От този дом се разбира как служите на другите, как се трудите, какви са вашите навици. Това е и домът на зравето.

7-ми дом
Този дом управлява брака и съдружията, тук първи дом се слива със света и вие си разкривате повече за останалите. Пак тук откривате своя спътник в живота и деловите съдружници.

8-ми дом
Този дом управлява общите пари, данъците, наследствата и завещанията, парите на вашия съпруг и деловите съдружници. Пак от осми дом ще разберете как се отнасяте към парите на другите. Този дом управлява и секса, както и по духовните връзки.

9-ти дом
Този дом управлява далечните пътувания, религията, етиката, роднините на съпруга или съпругата.

10-ти дом
Този дом съвпада с дванадесетия част върху циферблата на часовника. Управлява професионалното поприще, вашето положение в обществото, славата. Свързан е и с бащата.

11-ти дом
Този дом управлява приятелите, надеждите, желанията и въжделенията. Олицетворява и връзките.

12 -ти дом
Този дом управлява тайните, ограниченията, подсъзнателното.

Линда Гудман

III

Как ни влияе движението на планетите ?

Думата “планета” поризлиза от гръцкото “planes”, което ще рече “блуждаещ”. Планетите се движат в различни посоки по небето и прекосяват различни зодиакални знаци. Докато се местят и се въртят, тяхната енергия се променя и влияе на нас, хората на Земята. Човекът реагира на тези вибрации, точно както растенията реагират на Слънцето от мига, в който то изгрее, до залеза му.
Има много примери за това как вселенските ритми са свързани с човека и неговото тяло. Знаем, че през денонощието телесната ни температура се променя, а годишните времена ни помагат, когато сеем и жънем. Знаем и че човек се нуждае от слънчева светлина, за да си набавя витамин D. Знаем също така, че през зимата, когато слънчевите лъчи не са така силни, някои от нас се чувстват потиснати. Всички планети ни въздействат с енергията си по различен начин, принципът обаче е един и същ. Той е част от взаимовръзката човек и природа.

Слънцето
Кръгче с точка в средата
Управлява
физическата сила, жизнената енергия, характера.
Разкрива
бащата, мъжете като цяло, мъжкото у жените.

“Аз олицетворявам жизнената сила и физическото тяло и съм средоточие на рождената карта. Каква зодия сте? Или : какъв е слънчевият ви знак? Слагаме точката, за да ни напомня да не се пилеем. Жизнените сили трябва да са насочени и съсредоточени, не бива да ги пилеем за щяло и нещяло.”

Луната
Полумесец
Управлява
Чувствата, състраданието, възприемчивостта, отклика на подсъзнателните потребности.
Разкрива
Майката, жените като цяло, женското у мъжете.

“ Аз олицетворявам емоционалните потребности и се променям постоянно. Понякога потребностити ми са по-големи от обикновено. Изобразяват ме с полумесец, но в рождената карта може да се появявам и като пълна луна, в зависимост от това колко внимание заслужавам.”

Меркурий
Меркурий прилича на Венера, но с шапчица отгоре
Управлява
Умствената дейност, ума и интелигентността, логичното мислене, общуването.
Разкрива
Кратките пътувания, братята и сестрите, обучението.

“Аз олицетворявам мисълта, фразите и звучите на вашата реч. Определям начина, по който говорите, вдъхновени от неповторимите ми астрологични аспекти с другите планети.”

Венера
Кръг с кръстче отдолу
Управлява
Любовта, брака, привличането.
Разкрива
Способността да обичаме, красотата и хармонията

“Аз олицетворявам цветовете, звуците, музиката, любовта и обичта. Освен това съществувам за да ви осигуря попътен вятър през бурното море на живота. Нося красота и благословия”

Марс
Стрела с кръгче отдолу
Управлява
Енергията, жизнените сили, подбудите.
Разкрива
Как постъпваме, сексуалните ни желания, страстта и предизвикателствата, секса при мъжете.

“Аз олицетворявам физическата енергия, начина, по който постъпвате и отвръщате на предизвикателствата”

Юпитер
Голяма сплескана отпред четворка
Управлява
Ползите, доброто бъдеще, новаторските идеи, способността да се приспособяваме
Разкрива
Личната етика и светоглед, личностното израстване

“Аз олицетворявам обещанието за доброто, което ще ви споходи. Аз съм залог, че ще ви върви и ще имате късмет. Присъствам в рождената ви карта за да правя добрини дори когато ви е най-тежко и за да ви напомням, че нито за миг не сте оставени на произвола на съдбата”

Сатурн
Кръст с ченгелче отстрани
Управлява
Изявите на професионалното поприще, личния светоглед, личностното израстване, признанието на околните и на обществото.
Разкрива
Чувството за отговорност, верността, дълга към семейството, стабилността.

Защо ли нощес сънувах Сатурн ?
Да, защо Сатурн?
Строгата, каменната, смълчаната
Планета на кармата,
На смъртта и дисциплината,
Защо сънувах...Сатурн?
В малкото часове, когато ме спохожда сънят,
защо тревожните ми сънища са за Сатурн?
Сатурн спокойствие не носи...

Из “Губърс” на Линда Гудман

Уран
Буквата “Н”с чертичка по средата и кръгче под нея
Управлява
Умението да експериментираме, новаторството и промените, внезапното и неочаквоното.
Разкрива
Безразсъдното у нас, авантюризма, нашите особнячества

“Аз олицетворявам планетата на промяната. Появявам се и нося шеметни, заредени с електричество промени. Аз съм тръпката във вашата звездна карта. Изниквам изневиделица, точно когато ме очаквате най малко. Но не съм неприятен, освен ако не ми се съпротивлявате тотално.”

Нептун
Тризъбец с кръстче отдолу
Управлява
Заблудите, въображението, прозорливостта, погрешните представи и фантазиите.
Разкрива
Романтичната ни страна, романтичните ни фантазии, къде можем да се заблудим, къде ни се иска да избягаме

“Аз съм планетата на лъжата и измамата. Понякога нося объркване и суматоха. Друг път ви лъжа или се опитвам да ви заблудя. Нося мечти и илюзии. Всеки има нужда от мен, от малко вълшебства. Представете си животът да беше ясен и недвусмислен, такъв, какъвто го виждате. От време на време всички ние имаме нужда от розови очила. Точно така, предпочитам да ме възприемате като розови очила. "

Плутон
Кръст с две листинца, които крепят кръгче. Или буквата ”Б”, само че преобърната.
Управлява
Преобразованията, способността ни да се преоткриваме, подсъзнателните подтици и сили, промяната.
Разкрива
Обновлението, кризите, началото и края.

“Здравейте, аз съм Плутон и съм тук, за да променя живота ви. Появя ли се в звездната карта, очаквайте да руша основи и да съэиждам наново. Като теглим чертата, тук съм за ваше добро или най-малкото за да се опитам да ви насоча към него, стига да не се съпротивлявате на енергията ми. Аз съм планетата на живота и на смъртта, на новото и старото у вас. Поправям и възкресявам. Карам ви от време на време да се преоткривате. “

Линда Гудман
и така нататък...
Аватар
Lunohod
Модератор
 
Мнения: 401
Регистриран на: 20 Окт 2004, 09:12

Назад към Астрология за Всеки

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта