Доналд Тайсън-"Новият маг"

Всяка друга магия, която не се вписва в останалите категории - Висша магия, Шаманизъм, Хрономагия, Древна Магия... всичко, за което се досетите. Тук можете да пишете за нови магически системи, вашите магически идеи.

Назад към Магия

Мнениеот Звездичка » 17 Яну 2006, 18:40

Какво е мнението ви за този текст? Макар че преди време много се говореше за книгата, аз така и не съм я прочела, едва наскоро си я намерих. Слушала/чела съм най-различни противоречиви мнения относно материалът, представен в книгата. Ако някой, който я е чел, желае да сподели впечатленията си, да зповяда.
Iehi Aour.
Аватар
Звездичка
MagicGateBg Приятел

Мнениеот AryanSun » 19 Яну 2006, 17:19

Звездичка написа:Какво е мнението ви за този текст? Макар че преди време много се говореше за книгата, аз така и не съм я прочела, едва наскоро си я намерих. Слушала/чела съм най-различни противоречиви мнения относно материалът, представен в книгата. Ако някой, който я е чел, желае да сподели впечатленията си, да зповяда.

Доста грешни неща вътре,някои като че ли умишлено написани.
Почни с оная глупост за това,че меркурий трябвало да е в центъ
ра на пентаграмата,а не Слънцето,структурата на ритуала,който
е дал.Освен това фанатизирания религиозен тон който държи,
нравоученията които вкарва-всичко това просто изнервя.

Да ти кажа,работил съм по неговата система,много отдавна,
някои неща ставаха,други-не...

Лично аз ще си взема неговата книга "Енохова магия".Виж,това
е вече интересно.
Аватар
AryanSun
MagicGateBg Фен

Мнениеот Dido » 19 Яну 2006, 18:44

90% съм съгласен с теб. Наистина има много грешки. Основна - използва тъждествено евокация и инвокация. Но и в класически гримоар като Свещенната магия на Абрамелин Мага присъства същата грешка.
Съгласен съм и с това, че може би тези грешки са умишлени. Твърдя това, защото преди 2 години прочетох неговата "Енохова магия" и мога да ти кажа, че той е сглобил в една система цялото знание за тази магия, сякаш не е същия автор. Е почти цялото, тъй като,както знаем ангелите не са предали цялата система на Енох и той е умрял излъган. И искам да ти кажа още нещо, ако пробваш нещо по - сериозно от книгата, внимавай. Има нещо в тази книга. Не знам дали ми се смееш в момента, но аз няколко дена след като я прочетох и молко на бъзик си четях ключовете, я заключих (в буквалният смисъл) в сандък.
Както и да е. За "Новият маг" не съм съгласен с теб, за това че Меркуриоориентираата ситема не е дабра - това е една нова и свежа идия в магията, за която знаеш, че се развива постоянно в нови насоки.
Аватар
Dido
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот nikoj » 20 Яну 2006, 10:22

Личното ми мнение е, че "Новият маг" е най-доброто произведение по рода си. Нужно е обаче да се направят някои уточнения:

* Книгата не е предназначена за ритуалисти.

* Не става за последователи на други системи, които държат да продължат да се занимават с тях.

* Ако си закостенял и не желаеш да изследваш нови хоризонти, не се захващай с нея.

* Ако си почитател на Кабала, това дава една нова гледна точка.

След като изпробваш техниките, а и самият автор препоръчва, е добре да ги захвърлиш и да си изградиш нови. Най-ценното в този труд е имено методиката или подходът да се търсят нови пътища за самоусъвършенстване.

ПП: Инвокацията и евокацията стават по един и същ начин (ангелите и демоните не са автономни същества, те директно са свързани с човешката природа (емпирично проверено)).
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Звездичка » 20 Яну 2006, 22:12

nikoj, Слънчев Ариец, Dido, благодаря ви за коментарите, изградих си известна представа относно това, което ме интересуваше. :)
Iehi Aour.
Аватар
Звездичка
MagicGateBg Приятел

Назад към Магия

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор