KAT написа:Mortisha - написа по-горе че била на един курбан и трябвало да опита месо от хорски срам. По принцип щом си решила да не ядеш месо, не би трябвало някакъв курбан да те накара дори и да го опиташ месото. А пък да не говорим какво е това курбан, нали това е жертвоприношение на дадено животно примерно едно агънце в името на нещо и най-вече пред кого се прави този курбан пред някакъв несъществуващ Бог. Сега този Бог дето е създал този обичай за курбана аз го виждам като някакъв ибалник или по-скоро мазохист , защото той иска от едно биологично същество в случая човека, той човека да убие друго биологично същество за да му се угоди на този первезен Бог, нали ние хората занапред да сме си добре. Е според мен този Бог има нужда от психиатриччна намеса в разума му, или просто той ни се подиграва с това колко сме глупави. Май бях доста ясен че това за курбана също е измислено от тези така наречени астрални духове.
И понеже аз съм глупак само ще ви подхвърля една идейка за това защо може да се ядат растения, а защо не и месо. Защо този тъп Бог не иска например да му направим курбан не със животно ами примерно с някое растение, примерно да изкореним един корен с домати и да унищожим растението и ето курбана е готов, нали имаме жертвоприношение. Да ама не оня тъп Бог знае какво са растенията и той иска истинска жертва не нещо което само расте. Май пак бях доста ясен защо да се ядат растенията могат и защо не могат да се ядат животните.
Еми ето на, в една такава ситуация аз я правя жертвата - със себе си .
Когато трябва да направя нещо дето не го обичам, особено когато става дума за покойник, защото не е важно в какво вярвам аз, тъй като никога не съм смятала каквото и да е жертвопринушение за нещо добро, важно е в какво вярват близките..те вярват и традицията ги е научила, че така трябва, и това е един вид уважение към близките в такъв момент, не към традицията, или към Бог, макар да вярвам, че и Бог има, независимо как бива наричан- не съм много религиозна, а и ситуацията е такава, че не е място да спори човек и да си налага убежденията, поне аз немога да го направя.
Днес малко хора се наемат да колят живтони, защото някой друг върши мръсната работа, а хората си купуват готовия "продукт" от магазина. Ами виж какво правят например мюсюлманите по Курбан Байрам - масово се колят агънца, рядко се разчита на магазина. И това е така, защото хората им вярват на тези неща, но пък аз мога да се закълна,че ако нещо се промени и хората провярват ,че примерно с някое растение, примерно да изкореним един корен с домати и да унищожим растението , чисто психологически ще им свърши същата работа. Просто важно е в какво човек вярва, и остава да си избере нещо по-добро в което да вярва, защото нещо, което е във вреда на някого, или нещо, ще докара всичко друго, но не и добро. Даже самата идея за жертвопринушенията е изкривена- истинско би било жертвопринушението , когато човек жертва нещо от себе си, нещо което ще му струва огромно усилие - например един 40 дневен строг пост, като се откаже не само от месо, ами от други продукти и същевременно се труди много и тежко...може и нещо друго, сега ми хрумна това.
Има малко хора, които ще изменят убежденията си относно жертвопринушенията в този им вид, но на масата е трудно да се повлияе, и към подобна традиция , ще продължават да се придържат.
"18. Казах в сърце си за синовете човешки - да ги изпита Бог, и да видят, че те сами по себе си са животни,
19. защото съдбата на синовете човешки и съдбата на животните е съдба една: както умират едните, тъй умират и другите, и едно е диханието у всички, и човек няма предимство пред добитъка, понеже - всичко е суета!"
17. Пази ногата си, кога отиваш в Божия дом, и бъди готов повече да слушаш, нежели да гледаш, как безумни принасят жертви; защото те не мислят, че вършат лошо.
Еклисиаст