религията - задължителна част от магията???

Всеки, който за първи път се сблъсква с Oкултното знание и Mагическите практики, да пише само в тази част на форума!

Модератор: Cath

Мнениеот Black Wolf » 28 Дек 2008, 22:33

Религиите ограничават свободата, докато окултизма прави човек свободен и толерира всестранните му познания и занимания с мистичното и неявното (скритото).

Пак да се върнем на въпроса - коя религия по-точно от всичките, съществуващи по света? :wink:
И кой окултизъм по-точно (защото той не е нито един, нито два вида).
Повечето окултни системи май не смятат човек за венец на творението, така че май не отричат и съществуването на по-висши сили... :mrgreen:

Прочее, като казваме "мистика" (т.е. нещо скрито, ако го преведем от гръцки), то кое е това неявно? Ако мистицизмът не приема идеята за някаква надчовешка същност, то това неявно явно е в човека... :mrgreen: Тогава наистина ли е неявно? :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Black Wolf » 28 Дек 2008, 22:44

Освен това, в повечето окултни системи има достатъчно ясни и категоречни принципи и правила, така че едва ли можем да говорим за "свобода". :mrgreen:
Е, освен ако не приемем определението на дядо Маркс за свободата като осъзната необходимост... :mrgreen:

Всеки, който се е занимавал с нещо конкретно (без значение спорт, политика, бизнес, наука или магия - но не с приказки за тези неща, а с реална практика!) знае, че за да се постигнат РЕАЛНИ успехи, трабва дисциплина и работа. И за мо-о-ого дълго да се забрави думичката "свобода". :wink:

Бедата на повечето "окултисти" (т.е. на 99 % от тях), че те се занимават с разговори за окултизма; когато опре до практика, виждат, че живота е сурав и курав. :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Black Wolf » 28 Дек 2008, 22:53

Впрочем, свободата и упоритата работа не си противоречат.
Както е казано, "Arbeit Macht Frei"... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Знаете къде са стояли тези надписи. :wink:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 28 Дек 2008, 23:15

Paparosko просто взе за пример християнството.
Е чак пък с всички сили и средства, не знам. Малко пресилено прозвуча, но да, анти магьосничеството и всичко свързано с окултни науки. То християнството, поначало е анти всичко, което е по-различно. И да, това е форма на управление, която не толерира никаква инаквост и хвърля прекалено много средства за разруха, отколкото да изгражда нещо.
Може би отново бъркаме понятията, защото религия е едно, а вяра друго. Според мен от това, което разбирам, а то не е много, окултизмът и магията, са по-скоро свързани с вярата, а не толкова с религията.
Black Wolf написа:Всеки, който се е занимавал с нещо конкретно знае, че за да се постигнат РЕАЛНИ успехи, трабва дисциплина и работа. И за мо-о-ого дълго да се забрави думичката "свобода". :wink:

Свободата е в избора, на това, над какво да работи човек. Тези, които смятат свободата за ядене и спане, няма какво да ги обсъждаме, те са ясни. За тях и да отидат до банята е посегателство върху личната им свобода.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот paparosko » 29 Дек 2008, 14:00

Black Wolf,

Каквото имах да кажа по темата, казах го - Религията не е задължителна част от магията!
Не е задължително моето мнение да съвпада с твоето, имаш свобода на личен избор, но все пак добре би било.
За практикуването си прав, хората повече теоретизират, отколкото практикуват, но това е право на свобода на личният им избор!

sanguinary,

Благодаря за разбирането!

:)
Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Black Wolf » 29 Дек 2008, 19:30

Има и християнски окултизъм... :mrgreen:
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KaFFe^ » 29 Дек 2008, 19:39

Здравейте, от давна не съм се включвал в този форум и реших да ви посетя пак :) Моето мнение относно този въпрос на момичето се свежда до заключението ми: Магията е антиматерия, ти не я докосваш както и тя теб по стария old-fashion начин. Ти я усещаш със сетива и чувства следователно не е нужно тя да се свърза с нещо материално което води до извода, че вярата в бог,рай,ада и етц. са еквивалентни на магията като антиматерия. Хората използват вярата си в нещо за да бъдат по стимулирани и да получават по - бързи,лесни,качествени резултати който каквото цели. За да успееш в магията трябва и да вярваш в нещо което ти угажда за да ти помага. Та извода е, че магията е спомагана от вярата в нещо за да я крепи цяла и да я създава като цел за човека.
Аватар
KaFFe^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот sanguinary » 29 Дек 2008, 20:38

KaFFe^ написа:Та извода е, че магията е спомагана от вярата в нещо за да я крепи цяла и да я създава като цел за човека.

Извинявай, кафе, но ми убягна смисъла. Ако ти е възможно, разясни поне това си изречение. Ако не, здраве да е. Пак недоразбрал ще си ходя :roll:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот paparosko » 29 Дек 2008, 21:03

KaFFe^,

Би ли разяснил какво имаш предвид под думата антиматерия?

Съответно, кое те кара да смяташ, че "магията, вярата в бог, рай, ад и т.н." са антиматерия?

Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Black Wolf » 29 Дек 2008, 21:18

Аз схващам какво иска да каже. :wink: Има известно основание. :wink:

Не искам да навлизаме в научни добри и да намесваме антропология, културология, сравнително религиознание и пр. сложни материи. :P

Все пак ще вметна, че въпроса свързана ли е науката с религята не е съвсем точен. Въпросът, над който се водят спорве сигурно от 100-ина години е дали магията е вид религия или е съпътстваща религията, но обособена практика. :mrgreen:

Лично аз смятъм, че магията не е самостоятелна религия, а е част от по-комплексни религиозни системи.
Аватар
Black Wolf
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Cath » 29 Дек 2008, 23:16

Кумчо Вълчо, подкрепям те! както неведнъж съм казвала - магията сама по себе си е безсмислена!

Превод за тези, които не разбраха: магия без религия е безсмислено!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот sanguinary » 30 Дек 2008, 01:36

Cath написа:магия без религия е безсмислено!

Добре, да погледнем от друга страна на нещата.
Значи, предполагам всички са съгласни, че магьосниците, шаманите, вещерите и тн. практикуващи магия, са хора, които са във връзка с невидимият свят на духовете. Съответно, колкото е по-добър, толкова по-умело ги манипулира и използва за постигане на съответна цел.

Религия - това са взаимоотношенията на човека с Бог. Окултизъм - това е са по-скоро взаимоотношенията на човека с духовете. Разликата между двете е, че докато религията може да съществува само и единствено в света на хората, то духовете ги има, независимо от хората и техните многобройни религии.
Ритуалите, свързани с религиите, нямат толкова общо с магията. Става дума за неща, от сорта на свадби, погребения, кръщанета, обрязване ако щете... и тн. Все неща, в които аз поне не виждам магия или контакт с духове.
Магията няма пряко отношение към богове, религии и вероизповедания.
По тази, твоя логика, Cath, аз бих могъл със същият успех да изкарам твърдение, от сорта на "Астрология без религия е немислимо" или "Гадателство без религия е немислимо".
И един въпрос. Предполагам всички тук знаят какво е медиум.
Е, кажете ми тогава, медиумите има ли значение каква религия изповядват и къде живеят? Дали в джунглата или в Ню Йорк.
Същото важи и за шаманите и за всички видове духовни практики.
И в заключение.
Няма абсолютно никакво значение и отношение религията на отделният човек, практикуващ магия, така, както няма значение какво е завършил или какви филми харесва. Това са земни неща, създадени от нас и съществуват, докато ние съществуваме. Духове и магия би имало и без нас, дори и само едноклетъчни да балбуцират из планетата.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот paparosko » 30 Дек 2008, 05:35

Всеки може да прави магии, без значение дали е религиозен или не.

Животът е една постоянна магия.
Мислите творят нашата действителност.
Мислите са енергия.
Разликата е, че във всеки един момент човек твори, чрез мислите си своята действителност несъзнателно, а когато това стане съзнателно действие, тогава се нарича магия.

Вярата е много важна - вярата в собствените сили и възможности.
Не смесвайте вяра с религия.
Религията те ограничава да вярваш в Бог, който единствен ще те спаси и отрича вярата в способността на човека сам да бъде Бог.

Окултизмът освобождава човек да вярва в собствените си сили и възможности.
Затова по принцип магията се свързва с окултното, а не с религията.

А това, как чрез мислите (фина енергия) всеки от нас сътворява своята, същевременно и колективната действителност е друга тема.

Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mason » 30 Дек 2008, 07:39

Paparosko, да не забравяме все пак, че магията е истинската религия и че за да направиш нещо значимо в магията имаш нужда от енергията и благословията на Висшия си Аз, т.е. на едно от проявленията на универсалната сила
Аватар
Mason
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Cath » 30 Дек 2008, 08:35

не съм казала, че магията е невъзможна без религията. казах, че е лишена от смисъл, когато е извадена от контекста на религията, т.е. безсмислена.

иначе да, всеки може да прави магии, въпросът е защо ги прави и как ще ги направи?

по въпроса с разликата между джунглата и Ню Йорк - да, има значение. дори ако погледнем по енергийният начин - нима твърдиш, че джунглата и Ню Йорк имат еднакъв енергиен заряд? не мисля.

Папароско, религията не те ограничава да вярваш в Бог, който единствен ще те спаси. има и други религии освен християнството. религията е [url=http://bg.wikipedia.org/wiki/Религия]описана тук[/url].

Окултизмът освобождава човек да вярва в собствените си сили и възможности.

даааааа :mrgreen: , именно заради това окултистът трябва да вика едни духове... как беше?

Окултизъм - това е са по-скоро взаимоотношенията на човека с духовете.

и да призовава едни демони, и едни ангели, и да ползва едни гримуари, където му обясняват как да ги призовава, именно защото е много самостоятелен и свободен! :roll:
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот sanguinary » 30 Дек 2008, 11:30

Това кой как назовава, това, което вика, в различните краища на света, не е определящо за това, как е. На едно място демони, на друго ямадути, на трето съвсем различно.
Това, че ти наричаш Господ - Христос, не означава, че той така се казва! Това, че някои го наричат Буда или Тункашила, също не означава, че така се казва. Навсякъде, където има човек, има различно виждане, названия и дори с различни образи отъждествяват своите богове. Това, че някои наричат лошите духове демони, не означава, че са демони, нито това, че наричат добрите - ангели...
Това, което казах и се опитвам и сега да кажа, е , че всичките тези неща са едно и също, навсякъде, а религията е начина, по който хората си създават улеснения, за да ги възприемат
...Тя е просто система от правила, морален кодекс, съответно имена, образи и дори истории, свързани с тези имена и образи. Религията, Кат, колкото и налудничаво да ти прозвучи сега, ще ти кажа, че са свободни съчинения. Различно тълкуване на едно и също нещо. В резултат на това различно тълкуване, което наричаме религия, са станали най-жестоките зверства и безчинства, за които можеш да се сетиш, в историята, та до ден днешен. Едни хора, нападат и колят и бесят други, само защото наричат Твореца - Аллах, а видиш ли те пък го нарекли Христос...
Това е религия... А вярата, това е нещото, което прави човек по-силен духом, тя не го кара да се обърне срещу себеподобните си, а напротив, вярата е тази, която ги обединява, в трудни моменти, тази, която ги кара да правят неща, които и до ден днешен наричаме чудеса... магия! :)
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Cath » 30 Дек 2008, 11:56

хайде само да се уточним, че ОПРЕДЕЛЕНО не наричам Бог - Христос!!! и изобщо не наричам Божественото с имена, защото Божественото не е личност, за да има име, а с епитети.

да, разбира се, фанатици има във всяка религия, но това не означава, че самата религия е "лоша" или лишена от вяра! езическите традиции също са религия и също са били причина за безчинства, дори против своите принципи. това малко го пропускаме обикновено.

религия, вяра и магия за мен са неделима съвкупност.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот paparosko » 30 Дек 2008, 12:50

Cath,

Уважавам твоето мнение, макар че не го споделям.

Искам само да кажа, че аз не съм религиозен и въпреки това всеки ден ползвам успешно различни магически похвати със силата на мисълта си, един от които е с лечебна насоченост.

Това е от моята практика.

Никога не казвай никога!
Аватар
paparosko
MagicGateBg Приятел

Мнениеот sanguinary » 30 Дек 2008, 13:17

Вече използваш вяра като отделна думичка. Имаме напредък :Р
Ами какво е фанатизъм, Кат? Хайде и това ми намери в уикипедията.
Нямам представа ти как наричаш който и да било, говоря примерно.
Cath написа:да, разбира се, фанатици има във всяка религия, но това не означава, че самата религия е "лоша" или лишена от вяра

Някъде казах, че е лоша религията ли? Не... лоши са последствията, когато човек започне да я чува и тълкува по угоден за него начин.
Cath написа:езическите традиции също са религия и също са били причина за безчинства, дори против своите принципи
Да, когато са религия са били причина за какво ли не... но знаеш ли?
Хайде ти ще ми изброяваш по едно такова безчинство, а аз на всяко ще ти оговарям с пет от тези, причинени на религиозна основа. При това в пъти по-унищожителни? Но не тук...
Просто ей така, приеми го като предизвикателство, докато пием кафе. Нали обичаш предизвикателства?Надявам се не е нужно да ти казвам, че както има добри хора, така има и лоши? Когато добри хора се занимават с нещо - се получава добро нещо, а когато лоши хора се занимават с нещо, - резултатите са лоши.
Когато лош човек се занимава с магия, естествено е да използва дарбата си, за да навреди. Почти всичко измислено и използвано от човек, е носело щети, в една или друга степен.
А и , честно казано не разбирам защо ми го казваш това. Някъде да съм казвал, че магията, практикувана от човек е задължително прекрасна?!
Хм, между другото, току що се сетих за една възрастна женица, която определено е нанесла доста щети на не един и двама, някои от които нейни близки роднини. Една част зная от слухове, другата част съм я видял с очите си.
Тази женица, не само, че е анти всичко, в това число и религии и каквото и да е, ами е и против всякаква светлина. За това може би често се засичме.
Единственият път, за който, когато са я видели посред бял ден навън, било, когато свидетели на йехова и позвънили и тя хукнала подире им да ги кълне, та чак до спирката.
Със сигурност мога да ти кажа, че тази жена не изповядва и не вярва в никаква религия. И това е само един пример... Пример, който идва от място, където информацията пътува със скоростта на
светлината и човек лесно би могъл да си избере, както прическа, така и религия, по свой вкус.
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Cath » 30 Дек 2008, 13:36

ох, Жесток и Коварен човеко,
съгласна съм с това ти твърдение, но не мога да разбера защо ме уведомяваш за неща, които са ми известни...

макар че не обичам да се повтарям, ще се повторя - да, може да има магия без религия и да, тази магия ще "действа".

НО се губи проклетият смисъл на магията, и на религията, и на вярата, и изобщо! както вече казах (ето отново се повтарям) това е МОЕТО мнение!

аз думата вяра си я употребявам често - все пак вярата е първопричина за религията. може да има вяра без религия, но религия без вяра не е много логично. а тук говорим за религия - подразбира се, че има вяра!

говорим си едни и същи неща в момента! а темите за вече прословутото кафе вече ще почна да си ги записвам!

Папароско, благодаря за разбирането!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към За Начинаещи

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор