Свещи - основна информация

Всеки, който за първи път се сблъсква с Oкултното знание и Mагическите практики, да пише само в тази част на форума!

Модератор: Cath

Назад към За Начинаещи

Мнениеот Cath » 07 Фев 2011, 21:23

Изображение


1. Обозначаване на свещите


Първата стъпка в подготовката на една свещ е нейното обозначаване. То включва изписването на буквални или символични инструкции за духовната цел на свещта. Може да се издълбаят името на целта, върху която се работи, свещени символи на духове, Елементали и т.н., за да се увеличи силата на свещта.

В идеалния случай работата по свещта се извършва върху олтара, в подходяща атмосфера (запалено благовоние, олтарни свещи, които да осветяват помещението). Енергията, която се влага в приготвянето на свещта е точно толкова важна, ако не и повече, от тази, когато я използвате.

Свещта може да се изрисува практически с всичко, но е добре да използвате въображението си. Например използването на трън от роза за любовни или секс магии; или ръждясал пирон или счупено стъкло за проклятия, отмъщения.

1.1. Изписване на име – кога и как трябва да се прави?

Ако се работи върху определен човек, може да се изпише името му върху свещта. Има няколко метода. На първо време е добре да се уточни, че винаги трябва да се започва с чисти и сухи свещи.

-Ако се опитваме да привлечем някой – името се изписва от долу на горе.
-Ако се опитваме да се отървем от някой – името се изписва от горе на долу.
-Ако целта е контролиране, принуда, манипулация, името се изписва спираловидно около свещта. За тази цел се пише няколко пъти.

Всяка една свещ може да представлява само един човек. Ако се работи върху много хора или група, всеки един трябва да има собствена свещ.
Името на целта трябва да се казва силно и ясно всеки път, когато се изписва. Можете да казвате и някаква команда/желание, която да отеква във Вселената.

1.2. Изписване на символи, знаци и сигили

Тук не мисля, че има какво да се коментира, просто според целта се използват подходящите символи, знаци и сигили, като допълнение към името или самостоятелно.

Източник: Преди доста време съм превеждала тази информация от интернет. Търсих, но не успях да намеря сайта, за което се извинявам. Ако все пак го намеря, ще споделя.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 676
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот EliKarim » 12 Фев 2011, 19:06

Супер Кат! Една моя любима тема, която мисля че преди време, преди години бе коментирана във форума. Или поне такива са спомените ми.

Работата със свещи е една от основните в окултиката. Не само заради влиянието на пламъка, но и заради символиката... Това е една наистина много обширна тема. Свещи можем да избираме по цвят, с аромат, по брой, в зависимост от това какво ще правим, за какво и в какъв момент. В практическа работа аз бих препоръчала визуализирането на свещ и огън. Имат изключително силен ефект... В практиката е важно свещите, които ще използваме в даден ритуал да не са използвани преди това за друг ритуал, или от друг човек. Разбира се има вариянт в който свещ може да бъде ползвана от един и същ човек за няколко различни ритуала. В зависимост от ритуала в пламъка на свещта могат да се прибавят различни "неща", да се докосва с пръст, да се гори лист хартия... примерите са наистина много.

Лично аз не смятам че винаги е нужен традиционният ни и познат олтар. Свещите могат да бъдат в определен бой, наредени в кръг и вътре в кръгът да си извърши нужната операция... А примерите за ритуали за безброй...

Нямам много време да напиша за всички цветове, но разбира се това могат да направят и друг от вас..особено ако вече има приложен ефект. Разбира се примерите които ще напиша са така както ги знам аз, така както ги използвам... Ще бъда благодарна ако има такива, които ще добавят още по темата за цветовете и каквото се досетят!

Бяла свещ - най-използваната и за мен универсална. Смятам че може да замести останалите цветове в някои случаи. Използва се за както в ритуали за връзка с мъртвите, така и за ясновидство, лечение..., пречистване, за работа с ангели и архангели, работа с Луната, и в някои случаи прикриване и заличаване на "следите".

Черна свещ - Използва се и за лечение и за подпомагане на ритуали в сатанизма... Носи магнетизъм, спомага за отблъскване на чуждо влияние в ритуали за защита. За медитация, спомага за навлизане на дълбоките нива на подсъзнанието, бих я свързала с енергията на Сатурн и в някои случаи с Венера.

Червена свещ - Цвят любим на демоните, цвят за здраве. Използва се в ритуали за сила, плодородие, любов, страс. Използва се в ритали за даване на сила и отнемане на сила.

Синя свещ - според мен неподходяща за ритуална работа и цветът който лично аз не бих използвала. Но в някои случаи може да бъде комбинирана в ритуали за лечение на психични проблеми, в ритуали за хармония и душевен мир (комбинирана с други цветове), в ритуали в които се търси откриването на някакво правило, търсене на формула и или идея. В някои случаи се използва за ритуали които целят да изкушат някой към .. не особено добри цели.

Тъмно синьо, светло синьо .. - Информацията ми не е много, но мисля че за ритуали също за работа с търсене на истината за нещо.

Зелена свещ - Много добър цвят и за визуализиране. Свещ която може да се използва за ритуали за здраве, за пари, за лотария, за просперитета, късмет, плодородие, успех. Може да се използва и за обратното - за отнемане на изброеното и загуба на пари. Може да се използва за ритуали за физическа красота, за влияние на излъчването ни в очите на околните, за подмладяване. Тъмнозелен цвят се изоплзва за сила, но и в ритуали които имат за цел да възбудят алчността и завистта в някой.

За жълта свещ, оранджева, пурпурна, сребърна, златна, сива, кафява и розова... ще добавя друг път. Ако някои има коментар по темата некапродължи...
Аватар
EliKarim
Модератор
 
Мнения: 781
Регистриран на: 24 Сеп 2004, 19:57

Мнениеот StellaMorgana » 12 Фев 2011, 19:40

Жълт

Планета: Марс
(според Златната зора: Меркурий )
Архангел: Ариел и Уриел
Елемент: Огън
Дума: Адаптивност

Жълтото ни дава радост, оптимизъм и топлина. Свързано е с интелекта и менталната енергия. Дава мъдрост и знания. Също така свързано с радостта от живота. Още с комуникативността. Жълтото има и негативен аспект - свързвано е със страхливостта и зависта. Използвайте жълти свещи в ритуали за креативност, приятелство и приятни моменти. Жълтото помага на концентрацята, паметта и изразяването.

Оранжев

Планета: Меркурий
(според Златната зора - Слънце)
Архангел: Задкиел
Елемент: Вода
Дума: Такт, дипломация

Оранжевото съчетава енергията на червеното и интелекта на жълтото. Социален, приятелски, успокояващ цвят. Оранжевото помага на новите идеи, на радостта от живота. Използва се и за мотивация и напътствия. Добър цвят ако имате затруднения с ваши близки. Оранжевата свещ премахва енергийни блокажи, потиснати идеи и инат. Използвайте оранжеви свещи при ритуали за сбъдване на желания.

Пурпур (маджента)

Цвят на освобождаването от миналото. Притежава някои от качествата на червеното и виолетовото. Свързано е с любов, красота, обич към себе си, увереност.

Сребрист

Цвят на вътрешното израстване, интуицията, вътрешната красота, изкуствата.

Златист

Златното е царствен, величествен цвят. Свърза се с материално благополучие и изобилие.

Толкова за цветовете. В случай, че искате да комбинирате качествата на няколко цвята, тогава при направата на свещи, комбинирайте самите цветове.

Розов

Този цвят притежава много от качествата на червеното, но в по -мек вариант. Това е цветът на романтичната любов, не на силната физическа страст и похот. Използва се в ритуали за придобиване на увереност и обич към самия себе си.

По книгата на Ричард Уебстър "Магия със свещи за начинаещи"

Магията със свещи винаги ми е била слабост - от дете обичам цветните и ароматни свещи - без особена причина, просто ме привличат :) Изключително интересно ми беше да се науча да правя свещи сама. Рядко използвам каквито и да било ритуали, но свещите винаги са правени от мен и в зависимост от целта на ритуала. Смея да твърдя, че това е доста по - добре, отколкото да ползваш закупени отнякъде свещи.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот Cath » 16 Фев 2011, 22:24

Радвам се, че темата ви е допаднала, а още повече ще се радвам да бъде така обогатявана с информация, както направиха StellaMorgana и EliKarim. Аз продължавам по моята схема, където стигнахме до:

2. Обличане на свещите (или т.нар. dressing)


След като свещта е обозначена, тя може да бъде обработена с изсушени билки, масла, пудри/прахове и други.
Ако се използват няколко масла за една свещ, ръцете трябва да се мият с някакъв силен алкохол или спирт след всяка манипулация. Чак след това може да се продължи с поставянето на следващия пласт.

2.1. Поставяне (нанасяне) на масло

Ако свещта ще се ползва за привличане или за премахване на нещо, то може да се ползва същата техника като при обозначаването. Има, разбира се, и други техники.
Ако се цели въздействие върху човек или институция, подходящ е и метода „усукване”.

-Горе/Долу

Изображение

Когато се привлича нещо се започва отдолу нагоре. С показалец потопен в масло се започва от основата на свещта и въртейки я се покрива цялата. За самата посока на усукването лично аз смятам, че за благотворни действия следва да въртите показалеца надясно, а за негативни - наляво, като в това число влизат и любовните заклинания. Ще се радвам да чуя и вашето мнение по въпроса.

Аналогично при премахването на нещо се започва от върха на свещта.

Изображение

-От средата навън

Изображение

Разпространено е и поставяне на маслото от средата на свещта първо нагоре, а после пак започвайки от средата – надолу.

-Триъгълник (на вещиците)

Изображение

Не мога да дам логично обяснение защо носи такова наименование, вероятно за да е по-внушително. Започва се от „предната” страна на свещта в основата – отляво надясно. След това до върха от дясната страна – визуализирайки една страна на триъгълник. После отново от основата, но от лявата страна нагоре към върха, завършвайки триъгълника. Свещта се обръща и процедурата се повтаря и от „задната” страна.

-Усукване с две ръце

Намазват се дланите с масло и се потъркват визуализирайки целта, поради която свещта ще бъде запалена. С движение, подобно на това, когато се изцеждат мокри дрехи, маслото се втрива в свещта от средата към краищата.

2.2. Нанасяне на билки

След нанасянето на маслото, върху свещта може да се сложат и билки. Просто сложете подходящите билки в някакъв съд и овъргаляйте свещта в тях.

2.3. Нанасяне на прахове

Праховете са последният материал, който следва да се нанесе върху свещта. Характерна практика за африканските традиции, това става чрез „издухване” на праха върху свещта, което е и един от най-удачните варианти. Поставяте в дланта си праха, пред нея свещта и ..."издухвате".

Успех!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 676
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот StellaMorgana » 17 Фев 2011, 07:02

С надеждата, че не нарушавам схемата на темата много, пускам инфо за видовете свещи.
Олтарни свещи Биват бели или черни, или бяла и черна. Символиката е следната : бяла свещ - пречистване, бялата свещ може да замести всички останали, независимо от целта. Черната свещ е за по - дълбоко навлизане в дълбините на съзнанието. В случаите, когато се използват бяла и черна свещ, обикновено това става, за да се символизира равновесието във вселената.

Жертвени свещи. Те са различни на цвят, аромат, различни по форма и големина, в зависимост от целта на ритуала.

Архангелски свещи. Те се използват, за да се измоли помощ от съответния архангел. Синя или златна свещ е за Михаил. Такава свещ се пали за ментална, емоционална или физическа защита.
Зелена или розова свещ се пали на Рафаел. Него можете да помолите за лечебна енергия.
Тъмно - синя свещ - Гавраил - за помощ и напътствия.
Златна или лилава свещ - Уриел. Пали се за спокойствие, смелост.

Астрални свещи. Те символизират хората, които участват в дадения ритуал. Те са различни на цвят, в зависимост от зодиакалния знак. В случай, че палите астрална свещ за някой, чийто зодиакален знак не ви е известен, можете да я заместите с бяла. Както казах, белите свещи заместват почти всички останали.

Лунарни свещи. Те обикновено са с формата на полумесец, но всъщност всяка свещ с нарисувана луна на нея, върши работа.

Молитвени свещи. Обикновено се продават в стъклени контейнери и горят по 7 дни. Употребяват се за по - добро съсредоточаване в молитвата.

Фалически свещи. Използват се при ритуали за потентност. Имат формата на мъжки полов орган. Женският вариант се нарича "Йони" свещ и има формата на вагина.

Черепни свещи. Имат формата на череп и се използват при ритуали за внушаване на мисли на някой друг. Ако са зелени, помагат на хора с психически проблеми. Също така могат да се използват при "борба" с бюрокрацията.

Други видове. Свещи за защита - ползват се при ритуали за пречистване и прогонващи ритуали.
Свещи за бдение - горят се 3 дни, когато някой почине.
Отново по книгата на Ричард Уебстър.
Life is a journey!
Аватар
StellaMorgana
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 142
Регистриран на: 17 Дек 2009, 18:13

Мнениеот valko » 27 Фев 2011, 03:39

уфф...

восъчните свещи - за каквото и да е
черните свещи и за чистене и за въздействие
венчалните свещи - за разделяне.
поминални свещи (от гробището) - за чистене на негатив свързан с гробището и всякакъв боклук прихванат от църквите
гробови свещи (от гроба по време на опяване)- за премахване на подселените същности.
има и тези които са били ползвани и държани от хора по време на опяване и те стават за любовна магия.
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 97
Регистриран на: 18 Апр 2009, 08:29

Мнениеот Cath » 27 Фев 2011, 16:58

StellaMorgana Не се притеснявай, радвам се че има интерес и темата е "жива"! :)

С многозначителното "уфф..." предполагам, че Valko е имал предвид, че все пак свещите са си свещи, и няма защо да се вманиачаваме в цвета им. Това разбира се зависи много от традицията или системата, която следвате. За мен например няма значение цвета на свещта, а по-скоро символизма на нейния пламък. Ето защо ползвам съвсем обикновени бели свещи. За някой друг, примерно последовател на уика или церемониална магия, ще имат значение всичките тези цветове и ще пали свещи с различен цвят според случая. Разбира се в това няма нищо лошо - всеки сам избира в какво да вярва и какво да прави, а темата е с цел да помогне на всички.

Свещите в момента масово се произвеждат от парафин, не от восък (мисля, че изключение правят главно църковните). Всичко, свързано с гробищата, в това число и свещите, се използва най-вече за негативни влияния.

Valko Интересно ми е от къде, или по-скоро къде, се използват по начина, който си описал? :wink:
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 676
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 18 Апр 2011, 12:59

Все още очаквам отговор от Валко, за тази интересна употреба на свещите, а през това време продължаваме нататък.

3. Измерване на свещта


Измерването на свещта е разделянето й на предварително изчислен брой части, като се поставят игли или карфици забити във восъка. Прави се при ритуали, в които трябва да се гори свещ няколко вечери. Това улеснява самият процес на горене, за да не се случи така, че да изгорите повече или по-малко от свещта, в следствие на което самата свещ да не ви стигне до края на ритуала.

3.1. Как се измерва свещта?

Разделянето на свещта на части е лесно, може да се направи с линия, за по-голяма прецизност или просто на око. Милиметрите не са от особено значение. Една от иглите се забива в основата на фитила в горната част на свещта, т.е. точно там, където ще запалим свещта. Ако се прави магия за привличане, тази игла се поставя последна, ако магията е за премахване се поставя първа. Другите игли се слагат на местата, които сме отбелязали при измерването.

3.2. Игли или карфици – има ли значение?

Първо искам да направя уточнението какво е игла и какво е карфица, тъй като предполагам, че голяма част от вас нямат идея, че всъщност това са различни неща. Бог да пази българското образование! Игла е това, с което се шие, т.е. тя има „ухо” в единия край, през което минава конеца. Карфица е това, което на края има малка главичка (като мъничък пирон) или пластмасово топче, те се ползват при подготовката на плата за шиене или например, когато закачаме мартеница на палтото си.
Използването на карфици има предимството, че те могат да бъдат различни цветове – пластмасовото топче може да е зелено, червено, бяло, жълто и др. Така може да се ползват червени карфици за любов, зелени за пари и т.н.

Иглите могат да се ползват при премахването на лош късмет, проклятия, както и при защита. На Карибите много хора счупват ухото на иглата, когато работят срещу магьосник. Вярва се, че счупеното ухо прави по-трудно за човека, към когото се прави магията, да разбере кой му прави магия. Игли със счупено ухо се ползват за раздяла, объркване, отмъщение и преобръщане на заклинания. Може да се използват и при премахването на подобни заклинания, когато е нежелателно противникът да разбира за самото премахване. На картинката с червено е показано точно къде се чупи ухото.

Изображение3.3. По специален начин ли се гори „измерената свещ”?

Когато се гори измерена свещ, това се прави на интервали. Да предположим, че сте решили да правите ритуал, в който трябва да горите една и съща свещ в продължение на 7 дни. На първия ден запалете свещта и оставете първата игла при фитила да падне. Изчакайте свещта да изгори точно до следващата игла. Ако ритуалът го изисква или вие чувствате, че е нужно, през това време можете да се молите или да медитирате за това, което искате да постигнете с ритуала.
След като загасите свещта (за самото загасяне ще говорим подробно следващия път), трябва да запазите иглите, които вече са паднали по време на горенето. Често условие е под самата свещ да има лист с изписани имена или желания, в който се поставят иглите. Но в общи линии трябва да следвате описанието на самия ритуал. В някои случаи остатъците от ритуала (прах от благовония, восък от свещи) се заравят, хвърлят се по вода, оставят се на определени места и т.н.

4. Наричане на свещта


Подготовката на свещта завършва именно с наричането. Това означава, че над самата свещ се изричат имена, желания, заклинателни формули и т.н. Това вече е строго индивидуално според вярванията или системата, която ползвате.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 676
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот Cath » 17 Мар 2012, 19:37

Реших, че ще е полезно да публикувам значението на цветовете на свещите, според един от най-известните и значими окултисти от епохата на Ренесанса - Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм. Трябва да се има предвид, че предложените цветове би следвало да се разглеждат в контекста на работата на Агрипа, т.е. като използваеми в тази сфера на окултизма, с която той се е занимавал. За това, разбира се, ще се наложи да потърсите малко информация за занятията му. Например, ако работите с планетарни енергии е хубаво да се съобразявате с тези значения. Ето ги и тях:

Златна, Жълта - успех, постижения, цели, пречистване

Сребриста, Бяла - емоционално лекуване, отглеждане, успокояване, плодородие

Червена - защита, конфликт, война

Оранжева - комуникации, скорост

Червена и черна - заклинания за противодействие

Лилава - артистичност, градивност

Синя - лечение, защита, пари

Розова - любов

Зелена - притегляне, разширяване

Черна, Сива - проклятия, пари, разврат
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 676
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София

Мнениеот silver sea angel » 10 Фев 2013, 18:46

Темата е много интересна и страшно полезна. Имам малко въпроси : Червена свещ - Цвят любим на демоните, цвят за здраве. Използва се в ритуали за сила, плодородие, любов, страс. Използва се в ритали за даване на сила и отнемане на сила. За каква сила става въпрос магическа или физическа? Тази функция не е ли присъща на черния цвят ? На моя олтар имам една златна и една бяла свещ, които ползвам за олтарни, това грешно ли е трябва ли да се придържам към нормата с бяла и черна свещ ?
Водата е моята същност
Аватар
silver sea angel
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 134
Регистриран на: 06 Авг 2007, 12:44
Местоположение: Морските дълбини

Мнениеот Sogodarius » 12 Фев 2013, 07:50

silver sea angel написа:Темата е много интересна и страшно полезна. Имам малко въпроси : Червена свещ - Цвят любим на демоните, цвят за здраве. Използва се в ритуали за сила, плодородие, любов, страс. Използва се в ритали за даване на сила и отнемане на сила. За каква сила става въпрос магическа или физическа? Тази функция не е ли присъща на черния цвят ? На моя олтар имам една златна и една бяла свещ, които ползвам за олтарни, това грешно ли е трябва ли да се придържам към нормата с бяла и черна свещ ?

По принцип червеният цвят е символ на сила.Може да се използва в контекст на много ритуали, но същността е една - сила, груба, мощна, неразумна - страст, гняв, битка, сексуалност и т.н.
Черния цвят реално не е цвят - това е отсъствие на цвят и затова се вижда черно.Черното е принципа на унищожение, ентропия, нищо, инертност.
Относно олтарните свещи - бяла и черна дават баланс, но и по-малка сила на ритуалите.Можеш да групираш за добро бяла + цвят съответстващ на ритуала или ако е за черно - черна свещ + свещ съответстваща на характера на ритуала.
Твоята комбинация бяла+ златна е добра за бели магии, връзка с духа, успех , сила, бляскавост и слава и още др. съответствия на цветовете.
Успех.
Аватар
Sogodarius
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 50
Регистриран на: 23 Фев 2011, 01:06

Мнениеот silver sea angel » 13 Фев 2013, 12:34

Е това е нещо ново :) Благодаря за отговора .
Водата е моята същност
Аватар
silver sea angel
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 134
Регистриран на: 06 Авг 2007, 12:44
Местоположение: Морските дълбини

Мнениеот valko » 11 Май 2013, 22:28

Всяка свещ е с мястото на употреба и си има енергетика която тя поема и наследява.

Червените се ползват в любовната магия. Черните за специфична връзката с егрегора. Има си тревни свещи или овчи или кози и те са или с билки или са от мас на животните и са специфични за ритуалите. Стандартните са за всичко. Това е за ръчно направени свещи. Църковните се взимат при определени дни и при определени църковни обреди с определена цел. За пример, че свещта ползвана при опело може да се ползва и при любовна магия като се ползва енергетиката на скърбящите, така и за вредоносното въздействие.
Целунете ми чакрата!
Аватар
valko
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 97
Регистриран на: 18 Апр 2009, 08:29

Мнениеот Entice » 21 Яну 2014, 18:44

Незнам дали ме помните - имах проблеми с бившия ми съпруг и молех за помощ, и Дегегамент дори с 5-6 мейла и нужната информация много ми помогна. Думите й още отекват в ума ми като се сетя за този период. Та така, искам да й благодаря за краткото и силно присъствие живота ми, като думите й бяха ключови.


Съвсем скоро гледах клипове в ютуб за магии със свещи и много ми допада този метод, има и много страховити със въпросните карфици и черна свещ. През цялото време докато гори свещта, той нареждаше някакви заклинания. Искам да попитам дали знаете цели ритуали със свещи? Смятам да изпитам ритуала за влияние, като вид отмъщение, просто искам да си играя с този човек, както той си играеше с мен.
Колко често трябва да се правят ритуалите със свещи, защото например за пари го правя всяка седмица - изписвам Феху отдолу нагоре на бяла свещ в понеделник и оставям да изгори.
Но не виждам кой знае какви приходи ... може би защото е седмична. Слаба ми се вижда тази магия ....
Аватар
Entice
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 21
Регистриран на: 31 Яну 2012, 15:49

Мнениеот Entice » 21 Яну 2014, 20:09

Всъщност с ето това търсене на Гугъл извадих всичките резултати за ритуали със свещи в този форум, дано да ви е полезно, така както на мен:

https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D ... 1&safe=off
Аватар
Entice
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 21
Регистриран на: 31 Яну 2012, 15:49


Назад към За Начинаещи

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта