Терминът ,,психологическа'' инвокация идва защото тук разглежданата техника принадлежи по-скоро към сферата на психологията,отколкото към строго погледната като такава ритуалната дейност,при която се контактува основно с обектвно съществуващи окултни сили.
Настанявате се в позиция осигуряваща оптимален мускулен релакс.Преминава се към отпускане част по част на главата и тялото( натежели,сякаш пълни с олово) както и визуализирането на числа и/или природна картина(разходка по планинска пътека)като не се прекалява,защото се преминава към състояние загуба на концентрация или просто сън.Необходими са обаче някои основни занимания в/у автосугестията,като въпросната книга е чудесен наръчник именно за това.
Да вземем за пример-искате да напишете книга,обаче вдъхновението ви убягва.Представяте си,че на столът с/у вас се е настанил да речем Шекспир,или Тери Пратчет(което ви е по-близко) и докато си говорите вие получавате цени съвети или идеи.Това може да се случи и след известно време под формата на сън или пък внезапен порив на вдъхновение.Фактически вие съветвате сам себе си,но от позицията на по-фината ви интелигентност.
Прилагал съм тази техника-и продължавам да го правя-с особена успеваемост особено когато съм се занимавал с театър или състезания по дебати.Това е била и основата на вътрешната ми подготовка,проявявала се като решаващ фактор.
По едно време бях създал 10-на такива образа,(на интелектуалец,боец или просто забавен тип)които ,,обличах'' при необходимост,чрез събиране на три пръста на ръката(по метода на Станиславски).Получи се обаче ситуацията на новакът планинар,помъкнал цяла къща ненужни вещи на гърба си

Препоръчвам на начинаещите тази методика,преди да се пристъпи към опит за контакт с реални окултни сили-по-безопастно е,а и може по-лесно да се отграничат след това състоянията,кога се общува със самостоятелно съществуващи окултни сили,или просто с въображението ни.
Приложението на тази методика е практически всеприложимо,подобрява концентрацията,или въобще съдейства за случването на процеса възприеман като връзка с Вътрешният АЗ