Магия и отговорност

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Мнениеот hamster » 18 Май 2011, 02:06

На първо място изключително съм учудена, че като "напреднала" все още не си разбрала, че всичко се връща. Това всъщност е отговорността, която човек поема, заемайки се с магия - в даден момент всичко се връща

по скоро се плаща според мен а може и "някой друг" да плати вместо теб и незнам какво толкова се плашите от това искаш нещо плащаш си го

ако не вярваш, че няма да ти се върне, то няма да ти се върне

ако отидеш в магазина да си купиш нещо независимо дали вярваш или не ще искат да го платиш

Освен за собствена изгода, някой от магьосниците в този форум, претендиращи, че са навътре в нещата и учещи другите да не правят магия за собствена изгода, прави ли магии за друго, освен за личната си изгода? За благото на обществото например - вярвам, че сега половината ще твърдите как само магии за всеобщото благо правите?

най отговорно ти отговарям не смятам че "обществото" заслужава да правя каквото и да е за него
Аватар
hamster
MagicGateBg Приятел

Мнениеот MaurDragon » 18 Май 2011, 09:22

Според мен е абсолютно нормално да правим магии и за собствена изгода. Аз го правя и то не рядко. Когато имам нужда от решаване на проблем по възможно най-адекватния начин и задръстения ми мозък не открива решението на момента, се обръщам към Боговете за помощ; имам нужда от малко повечко пари и то бързо- пак правя нещо (и никога не използвам дословно заклинания,написани от някой друг и никога не си водя записки върху това,което правя аз...което вече си е голяма грешка).
Помагам и на приятели,когато се обърнат за помощ към мен. И често отказвам,когато виждам,че исканията им са инфантилни лигавщини (Една приятелка искаше да "върже" едно момче, защото той не искаше да е с нея... Заслужава ли си хабене на енергия? Още повече,че момчето е гей и де факто трябва да му разбия психиката,за да угодя на приятелката ми?)
И винаги има "заплащане" - било то за добро или за лошо. За това гледам да правя повече положителни неща...така това,което се връща също е положително. Да,знам,че сега някой ще писне ,че за положителната магия няма възвръщаемост,ама има. При мен има.
Относно .... "напредналостта": имам един приятел, който от 7-8 години се занимава с будизъм. Миналата година ми разказа,че е ходил при някакъв гуру(или нещо от сорта,не съм мн в час с будизма) и човекът го питал разни неща. Цитирам "Отидох при него с ясната мисъл,че имам поне някакво елементарно ниво на познание,че все пак знам нещичко,след всичките тия години на изследване и учене. В един момент,когато той започна да ми задава разни въпроси, аз осъзнах,че не знам нищо, като ниво на знание съм сто пъти под нулата!"
Мисълта ми е- не е ,че нищо не знаете. Напротив ,можете да знаете стотици печати,хиляди заклинания за какво ли не, да сте изучили десетки техники за медитация, да знаете предназначението на всеки камък,всяка билка, да сте назубрили значението на всяка карта от Таро,Ленорман, да познавате всяка руна.... И ПАК ще има нещо ,което НЕ ЗНАЕТЕ. Винаги!
И аз се дразня на надменността на повечето във форума... Преди наистина много се впрягах. Сега пак се впрягам ,но по-малко. За това и пиша рядко. Не че няма какво да кажа. Но знам,че каквото и да кажа,ще се намери някой ,който да се заяде и да се проведе един дълъг и безсмислен спор. Точно,както се случва в момента.
Witch is magic
Аватар
MaurDragon
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Cath » 18 Май 2011, 12:36

eXPerience
Все още не мога да разбера това разделение - по-по-най. Тук и към hamster и MaurDragon - идеята не е да знаем всичко и да сме ВИП, защото се занимаваме с окултизъм. В някои течения, може и да е така (също както в чалгата трябва да си много ВИП и фешън), но реалното предназначение на магията и окултизма не е това, а просто да бъде в помощ на хората и да води до някакво духовно израстване. А колкото до плуването над тинята, мисля, че това е доста по-добре формулирано от Оскар Уайлд - "Всички сме в калта, но някои от нас гледат към звездите". А ако погледа ти е ориентиран към звездите, то ни най-малко не мислиш за калта и тези, които са в нея.

hamster
Никой няма проблеми с плащането, защото то не зависи от нас самите. Просто повечето хора имат проблем с осъзнаването и приемането на мисълта, че всичко се плаща (или връща, за да не звучи толкова финансово). :wink:

MaurDragon
Ако някой писне, че положителната магия няма възвращаемост, то би било доста странно. В крайна сметка къде е баланса, ако лошото се връща, а доброто не? :)
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот MaurDragon » 18 Май 2011, 13:41

Cath, сърдя ти се! хаха,защо го каза. Трябваше да изчакаш ,за да се убедиш сама,че ще излезе някой и ще го каже... Уви,свърши вече :/
И не съм казала ,че трябва да знаем всичко. То и без това е невъзможно(отново очаквам някой да викне "Няма нищо невъзможно" и че от мен няма да стане окултист,щом не вярвам в ...разни неща)
Идеята ми беше,че колкото и много да знаем,пак ще се намери нещо,което да не знаем и за това няма смисъл да се натягаме.
Баланс... Отговорността ни е именно в това - да пазим Равновесието.
Witch is magic
Аватар
MaurDragon
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот eXPerience » 19 Май 2011, 17:54

Всички сме в калта, но някои са до колене, а други - до уши. Съгласен съм, че трябва да си помагаме, но тук става, както в приказката за циганския и българския ад. В циганския всички построяват кула от хора, за да може поне един да се измъкне. В българския ако някой по чудо успее сам да намери начин за измъкване, все някой ще го дръпне назад в последния момент за да падне. Не знам как могат да бъдат променени такива хора. На човек, който изкривява контекста на всяка чута дума и й придава сексуален смисъл, не може да се помогне (Освен с тояга може би. На животинското мислене - по животински начин.) Доста голямо духовно развитие ги чака такива, ако въобще някога достигнат до някакво. И не знам защо трябва да ги считам за равни на себе си.
Аватар
eXPerience
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arhimikus » 20 Май 2011, 12:27

"Не вярвайте на онова, което чувате; не вярвайте на традициите, само защото те са предавани между много поколения; не вярвайте на неща, само защото са чути и казани от мнозина; не вярвайте сляпо, само защото тези послания идват от древни писания; не вярвайте на предположения; не вярвайте и не приемайте за истина онова, към което сте привикнали по силата на навика; не вярвайте сляпо на авторитета на своите учители и на по-възрастните. След разглеждане и анализиране, когато това нещо не противоречи на здравия разум и допринася за доброто и благото, както на отделния човек, така и на всички, тогава го приемете и живейте в съответствие с него" Гаутама Буда (казано преди ок. 2600год.)

Много ми харесва как си говорите тук и благодаря на девойката, постнала темата. Всички сме хора преди всичко и моралните ценности на всеки един от нас показват що за личност е. Без значение дали си окултист или не, ти си първо човек. От теб зависи как ще използваш силата си. От теб зависи какво предизвикваш и какво получаваш. Личният ти оптит те отвежда на правилния път. Закон, който не се нарушава и не може да бъде нарушен.
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор

Предишна

Назад към Самоусъвършенстване

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор