Карма

Форум за Напреднали и начинаещи, които биха желали да усъвършенстват своите знания в областта на Магията. Теория и практика на системите за развитие на Ума, Духа и Тялото. Техники за самоусъвършенстване.

Модератор: ultramarin

Мнениеот venus » 11 Апр 2008, 12:03

Думата карма по същество се отнася до универсалния закон за причина и следствие и е идентичен с библейската идея, че “Каквото човек посее, такова ще пожъне”. Този закон е просто по-широко приложение на нашите земни представи за причина и следствие; очевидно е, че нито един човек, засаждащ магарешки бодили, не може да очаква реколта от рози. Законът на кармата е подобен на закона от Нютоновата механика: “На всяко действие съответствува равно противодействие”. В такъв случай универсалният закон на кармата може да бъде смятан за начин за достигане и спазване на всеобща справедливост и равновесие. Той всъщност е един от най-простите и всеобхватни закони на живота. Той е неделим от това, което някои наричат закон на благоприятната възможност – т.е. универсален закон, който поставя всеки от нас в условия, които осигуряват верните духовни уроци, от които се нуждаем, за да станем по-богоподобни.

Концепцията за карма е основана на явлението на полярността, чрез която вселената поддържа състояние на равновесие. Това не е състояние на инерция, а по-скоро динамично, постоянно променящо се равновесие. Тази концепция е присъща на предположението, че индивидуалната душа (или “същност” в някои мисловни школи) имат вътре в себе си причинната сила, която накрая донася плодовете, следствието. Способността, която поражда този процес е волята, а цялата структура на причинния феномен се нарича желание. Желанието може да се смята за прилагане на волята по такъв начин, че да насочи енергията на личността към изява на импулси или идеи.

Жребий, карма, съдба – наречете го както искате – е закон на справедливостта, който някакси, но не случайно, определя нашата раса, нашата физическа структура и някои от нашите ментални и емоционални черти. Важно нещо, което е необходимо да се разбере е, че въпреки че не можем да се изплъзнем от нашия основен модел, можем да работим в съгласуваност с него. Именно тук идва свободната воля. Ние сме свободни да избираме и да разпознаваме в рамките на нашето разбиране, и, ако правилно използваме нашата сила на избор, нашето разбиране расте. Тогава, направил избор, човек трябва да приеме и последствията на своя избор и да се оттласне от това.

Както Юнг е посочил:

Психологичното правило казва, че когато вътрешната ситуация не е съзнателна, това се случва отвън като съдба. Тоест, когато индивидът не съзнава своите вътрешни противоречия, светът трябва по необходимост да разработи конфликт и да се разкъса на противоположни половини.

Колкото по-дълбоко е самоосъзнаването на човек, толкова повече той влияе на цялата вселена със своите недоловими духовни вибрации и толкова по-малко е засегнат от феноменалния поток (карма).

Детето се появява на света в този ден и час, когато небесните лъчи се намират в математическа хармония с индивидуалната му карма. Хороскопът му е сложен портрет, разкриващ неговото недопускащо промени минало и неговите вероятни бъдещи резултати.

Понякога казвах на астролозите да изберат моите най-лоши периоди, съгласно планетарните показатели, а аз все пак ще изпълня всяка задача, която ще определя за себе си. Вярно е, че моите успехи по това време бяха съпровождани от необикновени трудности. Но увереността ми винаги се потвърждаваше; вярата в божествената закрила и правилното използуване на волята, дадена на човека от Бога, това са сили по-значителни от които и да са други.

Една древна индуска традиция прави дълбок анализ на кармичния закон, като разделя видовете карма на три групи:

Pralabd карма се счита за съдбата, жребий, карма, която трябва да срещнем в този живот. Смята се, че според своята същност този основен модел на съдбата не допуска промяна, просто това е модел и последователност на изпитания, с които индивидът трябва да се срещне в това прераждане. Твърди се, все пак, че духовният подход към живота, помощта на духовен наставник или просто Божията милост понякога се намесват, за да намалят влиянието на особено тежка карма, като по такъв начин превръщат “ударът на меча” в “леко убождане”.

Kriyaman карма е кармата, която създаваме в този живот, с ефектите на която ще се наложи да се срещнем в бъдеще. Основната причина за суровите понякога дисциплини на различните духовни пътища се състои в това, че такъв контрол върху поведението може да помогне на пътешествуващия по този път да се въздържа от създаване на допълнителна карма, която възпрепятства неговия духовен прогрес в бъдеще. Друг начин (освен практикуване на такива дисциплини) да се избегне създаване на карма в настоящето е, въздържане от интензивни желания и привързаности, като едновременно се развива подходящ дух и безпристрастна позиция при изпълняване на ежедневните ни задължения. Естествено, запазването на подходящ дух и безпристрастност е много трудно и в духовните учения се счита за абсолютно невъзможно без помощта на медитацията.

Sinchit карма е термин, означаващ запас от карма, който ние сме натрупали в течение на много години, но той не е особено активен в това прераждане. Според тези учения, от хилядите прераждания ние сме натрупали толкова кармични заплетени положения, че би било невъзможно за един живот да се сблъскаме с всички резултати от минали мисли и действия. Ние просто бихме били потиснати физически, психически и емоционално. Затова тази част от нашата карма, която не е предназначена за съдбата на настоящия ни живот (pralabd), остава в резерва. Съгласно тези учения ще ни се наложи да се сблъскаме и с всичката тази карма някога в бъдеще, ако Висшият Духовен Учител не ни освободи от част от това бреме.

Себепознанието и самоосъзнаването са необходима прелюдия към божественото осъзнаване, но в ранните стадии изучаващият духовните истини често пада духом, когато неговата нова способност да надниква в себе си разкрива толкова много негативни черти, емоции и модели на навици. Следва да се обясни, че както отварянето на неголяма пролука на врата и пускането на лъч светлина в тъмна стая открива всевъзможен прах във въздуха и, вероятно други нечистотии, които преди не са били видими в стаята, така и при първата стъпка към себепознание, или използвайки лъча светлина, известен като астрология, или друг пръскащ светлина метод, начинаещият обикновено бързо развива негативно отношение към своето “Аз”, към съдбата и т.н. Трябва също да се обясни, че когато интензивността на светлината нараства, ученикът ще осъзнава дори по-непосредствено своите недостатъци, слабости или негативни качества, но такова осъзнаване трябва да се приеме като указание на нараснало себепознание и определен прогрес в развитието. Той следва да се поощрява да използва такава способност да надникне навътре в себе си като подбуда да предприеме конструктивно действие за позитивна трансформация на индивидуалния живот, а не като причина или оправдание на страха или безпокойството. По-нататък може да му се посочи, че с нарастване нивото на себепознание, кармата на личността обикновено започва да се проявява на по-фино ниво, тъй като сега индивидът е открит за знанията, които трябва да научи за себе си, и, следователно, няма повече необходимост от разтърсване или драматични събития, които да го събуждат от съня на духовната летаргия.

Следователно, себеразвитието и себепознанието не само предлагат перспектива на индивида да бъде цялостна, щастлива и просветена душа в бъдеще, но също, че такава стъпка обикновено започва да смекчава значителна част от страданията в настоящето, когато първоначалният смут и упадък на духа бъдат преодолени.---------------------
"АСТРОЛОГИЯ, КАРМА И ТРАНСФОРМАЦИЯ", Стивън Аройо


Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот Anuel » 11 Апр 2008, 12:38

За мен в кармата е базисно несправедлив процес, защото ние просто нямаме спомен за минали "прегрешения", а трябва да плащаме за тях в настоящото.
От друга страна г-н Черепа (нашия хазартен бос) да не би да е бил Гарибалди или капитан Петко Войвода в миналия си живот, че сега да има 2 лични самолета ?
А мутрите да са преродени хайдути от отоманското робство, които сега да жънат "плодовете" на своето българолюбие ?
Аватар
Anuel
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Мар 2008, 15:19

Мнениеот venus » 11 Апр 2008, 13:01

Кармата не е свързана само с наказания, но и с възнаграждения - което всеки от нас ежедневно изпитва в живота си.

А затова, че не помним... Ние не помним и това, което сме направили в този си живот. Не помним, не отдаваме дължимото значение, не правим връзки между постъпките от миналото си и това, което ни се случва след години. При мен напоследък последствията започнаха да се случват толкова бързо - от часове до месеци, че няма начин да не забележа връзките - има ги, това е факт. А преди не съм обръщала внимание.

Всъщност мисля, че няма нищо страшно в това, че причинно-следствените процеси съществуват - просто не трябва да игнорираме фактите само поради причината, че не ни харесват. И огънят пари, но като го знаем и имаме правилно поведение към него, не ни застрашава.

А за мутрите - те затова доживяват в блаженство до 30-годишна възраст :) На мен поне не ми изглеждат щастливи хора, не бих желала за себе си тяхното щастие.
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот ultramarin » 11 Апр 2008, 14:00

Анюел, смесваш материалното с духовното... от гледна точка на духа, дори и най-големият разкош струва по-малко от ена дума. Важни са делата ни, не какво ни заобикаля :)

Каква е връзката на справедливостта със нашите спомени??? Това че сме забравили какво сме правили си е само наш личен проблем... и Вселената не се интересува дали помним или не! Тя се интересува само от настоящето ни състояние. Ако носим върху себе си следа от някога стореното, то ще се получаваме пак и пак и пак Урока, докато следата изчезна... към спомена това има точно нулево отношение, защото кармата не работи със спомените, а със това което СИ в момента... а ние сме това което сме правили.

Нещо повече, принципът на Кармата не е нито справедлив, нито справедлив! Да му придадем такова качество е все едно да казваме, че гравитацията е несправедлива, или електромагнитното взаимодействие(в химическите процеси) е неморално... Нищо общо! Морълът и справеливостта са човешки социални понятия. Те са свързани със обществото и се променят с него... оня ден е било справедливо за кражба да ти режат пръстите, днес дори за убийство не убиват, утре може съвсем друго да е.

Кармата е вселенски закон, закон на причинно-следствените връзки, закон за това че всяко действие си има последствие! Нищо повече! ако хвърлиш един камък, той ще падне... ако направиш такова или онакова действие, ще има такива или онакива последствия - нищо повече!
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 313
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот venus » 15 Апр 2008, 17:38

Колко е проста работата на кармата:
на този, който се вълнува - повече вълнения,
на страдащия - повече страдания,
на любящия - повече неяснота,
на щастливия - повече щастие.


----------------------------------------------------------
"Ръководство на начинаещия медитиращ", Ра Хари
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот Anuel » 16 Апр 2008, 11:50

ultramarin написа:Анюел, смесваш материалното с духовното... от гледна точка на духа, дори и най-големият разкош струва по-малко от ена дума. Важни са делата ни, не какво ни заобикаля :)


Здрасти,
според мен не е възможна такава прецизна калкулация на причинно следствени връзки базирани дори и върху една дума. Например ако кажа на приятелите си: "Всички сте педали" да не би някой да ми се разсърди ?
Преди време пуснах в друг форум една тема озаглавена: "Кармата, лайняна приказка без край?" (да ме прощавате за "заглавието") ако се абстрахираме от философията пак може би ще отидем до материалното, защото: (1) един слязал на Земята да ни изкупува греховете; (2) друг ти обещава кармично чистене и кармична корекция трети те зарибява и те прави на хамав с нещо друго...въобще темата за кармата като източник на финанси е сравнима с петролен кладенец.
За мен винаги този закон ще си остане несправедлив, защото виждам само един живот, видял съм много човешка злоба и простотия, които се изливат под форма на поръчка за "магия" и няма как някой да ме убеди, че тези хора ще си платят ако не им се развали магията...и тогава къде е кармата, в следващ живот ?
А ако няма такъв ?
Ако има само тук и сега ?
Или ако пребиваването на Земята е само еднократен акт и после душата попада в друг кръговрат ?
Ако има извънземни при тях дали ще има такъв вселенски закон ??
Аватар
Anuel
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Мар 2008, 15:19

Мнениеот mandragorko » 16 Апр 2008, 19:25

...наскорох в една много интересна книга,която ще засегна в последствие прочетох следното,взето от друга "свещена" книга(цитатът е неточен,за което се извинявам):

...нашите чувства стават мисли...
...нашите мисли стават думи...
...нашите думи стават действия...
...нашите действия стават втората ни природа...
Предай нататък....
Аватар
mandragorko
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 373
Регистриран на: 07 Ное 2007, 22:01
Местоположение: там нейде,след светлината и мрака

Мнениеот venus » 03 Май 2008, 18:23

В основата си кармата е резултат от невежеството на егото, което се заблуждава, че е независима единица.
А всъщност човек е твърде зависим. Нещо повече – той си създава зависимости и привързаности, които изграждат кармата, т. е. се подчиняват на закона за причините и следствията.

Основните привързаности, създаващи кармата, са:
1. Привързаност към желания.
2. Привързаност към емоции.
3. Привързаност към мисли.


Желанията понякога са силни колкото инстинктите – като тоя за хранене или размножаване. Ние всъщност непрекъснато нещо желаем – дори, когато желаем да не желаем. Превръщат се в карма, когато им позволим да ни обземат така, че да не можем да се разделим с тях. Желанията, които трупат карма, обземат съзнанието ни и не сме в състояние да мислим, да говорим, да вършим нещо друго, което не е подчинено на конкретното ни желание.

Емоциите са реакциите на ума към различни стимули. Кармата започва тогава, когато емоциите станат твърде лични. Проблематичните емоции са силните като страх, омраза, любов. Ако емоциите, дори да са силни, не са трайни, като отминат не оставят следи, то те не създават и карма. Ако се вкопчваме в емоциите и те надделеят над разума, то те създават мощна карма. А кармата, дори когато е положителна, иска отработване. Например добра карма, която ни носи много щастие в тоя живот, ако не се споделя и раздава, в следващ живот тя ще бъде нерадостна.

Привързаността към мисли – това е третият мощен фактор за формиране на кармата. Мислите са също функция на мозъка и независимо колко обективни са според нас, те са изцяло субективни. Превръщат се в карма, когато се откъснат от реалността и запратят човек постоянно да живее в друг свят.

Животът не е възможен без мисли, емоции и желания. Но е възможен без привързаност към тях (т.е. фактически към резултатите от тях), а това освобождава личността от кармичните окови.

Привързаностите ни са резултат на карма и създават нова карма. Душата престава да се преражда в материалния свят, когато превъзмогне привързаностите си.
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот МагНаско » 24 Май 2008, 01:30

ЩЕ си позволя да добавя дори и малко да се отклоня от темата че никой не може да променя и коригира кармата на друг , единствено може да помогне в процеса на осъзнаване оттам нататък сам трябва да си учи кармичните уроци било то по лесния или по трудния начин
истината е някъде там
Аватар
МагНаско
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 186
Регистриран на: 21 Май 2006, 19:58

Мнениеот heress » 25 Май 2008, 07:31

Може обаче да трупаш собствената си карма на "чужд гръб" Т.е. друг да носи бремето на собствената ти карма а ти да си чист като пушка :P

Разбира се това е до време, В един момент волята става достатъчно силна за да прави каквото си поиска без да се притесняваш от кармичните, уиканските и кви ли не там закони. Тогава вече личната кармата губи смисъл.

--.>Will,
. . . the ultimate force in the universe...
show me the power of darkness(:(((:<-
Аватар
heress
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 206
Регистриран на: 05 Май 2005, 07:14

Мнениеот alana_lire » 25 Май 2008, 15:16

хммм,някой ми беше казал че човек сам градял бъдещето си,но при наличието на карма .....кой определя кармата ни?щом човек се ражда с определена мисия,то тогава защо казват че всеки сам ковял съдбата си???не е ли гадно някой друг да определя живота ти още преди да си го започнал???
ГатаКа
Аватар
alana_lire
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 339
Регистриран на: 23 Мар 2007, 12:21

Мнениеот ultramarin » 26 Май 2008, 09:43

кой определя кармата ни? НИЕ, със собствените си дела :)

затова и казват, че човек си кове съдбата сам.. защото последното сторено от нас се отразява на всичко досега сторено, с едно дело има възможност да изчистим всичко или да осерем всичко... силата е във нашите ръце... защото кармата не е нищо повече от ОГЛЕДАЛО на делата ни - каквото сторим, при нас се връща, но вече ВЪРХУ нас приложено...

казват също, че в Отвъдното ние притежава абсолютна съзнателност за самите себе си и съответно сами избираме над какво имаме нужда в идващия живот да работим... евентуално може да получаим помощ от други души, но само помощ, изборът отново е в нас... така казват де... сигурно е така... може да вярваме, да не вярваме или де проверим(не знам как, не ме питайте... медитирайте и търсете)
Аватар
ultramarin
Модератор
 
Мнения: 313
Регистриран на: 06 Фев 2008, 09:15
Местоположение: София ...и България въобще

Мнениеот venus » 26 Май 2008, 10:18

ultramarin написа:... евентуално може да получаим помощ от други души, но само помощ, изборът отново е в нас...

Като под помощ най-често трябва да се разбира, че някоя душа ни разказва играта :)
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот Anuel » 26 Май 2008, 18:57

МагНаско написа:ЩЕ си позволя да добавя дори и малко да се отклоня от темата че никой не може да променя и коригира кармата на друг , единствено може да помогне в процеса на осъзнаване оттам нататък сам трябва да си учи кармичните уроци било то по лесния или по трудния начин


И кой ще ми каже кои са ми кармичните уроци, някой намазан тарикат срещу съответното заплащане ?
И ако не можем да си променяме кармата, що ни е магията тогава ?!?
Пример: мога да пуша, а мога и да не пуша - последицита са различни, де ми е кармичния урок или ще пуша като комин в следващ живот, ако сега откажа цигарите ? icon_occasion
Аватар
Anuel
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Мар 2008, 15:19

Мнениеот venus » 26 Май 2008, 20:23

Anuel написа:И кой ще ми каже кои са ми кармичните уроци, някой намазан тарикат срещу съответното заплащане ?
И ако не можем да си променяме кармата, що ни е магията тогава ?!?

Сам ще разбереш какви са кармичните ти уроци. Ако се влюбиш в една жена и всичко е ок и стигнете до сватба и тя те зареже... и това се повтори още 3-4 пъти - кармичен урок е. И той ще изисква не магия, а промяна на характера ти, на поведението ти, за да успееш да създадеш семейство.

Магията не променя кармата, а само я утежнява - поне в повечето случаи. Чрез магията ти засилваш тази черта в характера ти, която би трябвало да промениш. И ако в този живот би могъл да реагираш така, в следващия примерно ще си някой олигофрен (с извинение), за който магията е абсалютно недостъпна като средство на избор, и ще трябва да се справяш пак със същия недостатък на характера ти, само че мултиплициран + последствията от самата магия.
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот Abathor » 27 Май 2008, 11:09

прекалено много се спекулира с кармата.
КАРМАТА СЪЩЕСТВУВА но определено не е тая глупост с която ни заливат.
според мен модерното разбиране за карма служи да сплаши хората и да ги направи безволеви и безащитни идиоти.защото видиш ли ако се опиташ да направиш нещо има опасност да ти се върне тъпкано.
най много ме дразни уиканската глупост че ще ти се върне тройно
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 185
Регистриран на: 02 Яну 2007, 18:42

Мнениеот Moerin_Elf » 27 Май 2008, 13:05

То ще се върне ,ако само пожелаеш да се върне :)
WYRD
Аватар
Moerin_Elf
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 255
Регистриран на: 06 Апр 2008, 18:15

Мнениеот Anuel » 29 Май 2008, 17:21

Магията не променя кармата, а само я утежнява - поне в повечето случаи. Чрез магията ти засилваш тази черта в характера ти, която би трябвало да промениш. И ако в този живот би могъл да реагираш така, в следващия примерно ще си някой олигофрен (с извинение), за който магията е абсалютно недостъпна като средство на избор, и ще трябва да се справяш пак със същия недостатък на характера ти, само че мултиплициран + последствията от самата магия.
icon_angel

Извини ме но не съм съгласен с теб по различни причини: (1) нима праисторическите хора са имали карма, и там е имало деца идиоти :) (2) нима почти всеки идиот в настоящото е бил маг в миналото; (3) някой да се е върнал от оня свят, че да каже как е там; (4) аде има ретгоргадна хипноза, но антеградна хипноза (за спомени от бъдещето) все още не е измислена така че твръдението, че магията утежнява кармата си е чисто спекулативно ?
Аз по причината, която изтъкваш (с идиотисването) вероятно няма да имам прераждания повече, щото много магии съм правил и повечето успешни. Е променял съм моята съдба предимно, понякога и чужда: на едно старо гадже му помогнах да се задоми в Истамбул - то си е туркичне, а преди това една врачка му бе казала, че ще вземе момче от нейното село - забутано в Балкана... Кое му е лошото на това ? Просто променяш вероятностите...в своя полза.
За мен битието е палитра от вероятности, не че няма закон за причинно следствена връзка, но както има закони така има и бандити, тъй че ме таксувай като кармичен бандит, който не се покланя на авторитети, а се опитва да си мисли с главния мозък.
Щото аман от книжари, дето са чели по от 1 до 20 или повече книги книги и са трънгали да оправят света преди да са си оправили дереджето...
Аватар
Anuel
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Мар 2008, 15:19

Мнениеот ilusia » 29 Май 2008, 18:17

heress
Кармата не съществува само в "уиканските и кви ли не там закони " понятия изразяващи случващото се на индивида в следствие на негови минали прегрешения съществуват в почти всяка религиозна система и традиция, както в културата и съзнанието на множество, племена и народи. Не под една и съща форма и не с едно и също обяснение но всяка една философска или религиозна система залага на това, че един ден човек ще отговаря за действията си, в християнството това са рая и ада, в източната философия е прераждането и кармата, в уика е трикратния закон, в исляма е съдния ден, в Юдеизма постъпките се одобряват или наказват от Йехова, ако щеш дори в българските пословици и поговорки съществуват подобни предпазващи средства. Твърде наивно е да се говори за неща, с които човек не е запознат :roll:

Abathor
Ще ме прощаваш но двете основни монотеистични религии си служат с практики на страх и терор от самото си създаване, като през годините нещата малко се облекчават, но си остава проблема, че огромна част от вярващите не знаят в какво вярват, поради това кармата е най-малкия проблем, и най-нищожния начин за манипулация и "сплашване".

venus
Много ми хареса последното ти изявление. Ужасно съблазнително е да прехвърлиш отговорността за случващото се като го отдадеш на магия или проклятие, без дори да опиташ да си дадеш сметка, че може би собственото ти поведение е проводник на реалността, в която живееш.

Anuel
Препоръчвам ти да задаваш въпросите си един по един, защото са много широкообхватни и ако държиш на смислен отговор давай по-кротко. Намесваш неща, далеч извън компетенцията на който и да било човек, за това всеки може да ти отговори само с догадки и хипотези.... а в даден момент цялата работа става " трай коньо за зелена трева"

:) Хубава вечер.
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 923
Регистриран на: 07 Апр 2006, 14:28

Мнениеот nick » 05 Юни 2008, 20:52

heress защо ти трябва да отваряш очите на слепите, а те после да те замерват с камъни. icon_occasion

----------------------------------
IA ZI DINGIR ENKI KANPA!
IA ZI DINGIR MARDUK KANPA!
IA ZI DINGIR INANNA KANPA!
IA ZI DINGIR ENLIL KANPA!
IA ZI DINGIR ANU KANPA!
IA ZI DINGIR NANNA KANPA!
IA ZI DINGIR NEBO KANPA!
IA ZI DINGIR SHAMMASH KANPA!
IA ZI DINGIR NERGAL KANPA!
IA ZI DINGIR NINIB KANPA!
Аватар
nick
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на: 30 Мар 2006, 17:41

Следваща

Назад към Самоусъвършенстване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта