Кали

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот Blue star » 05 Фев 2006, 02:14

Тъй... понеже в темата за Баст нещо мн се прояви интерес към друга моя любима богиня/Кали/ реших да пусна малко инфо за нея.

[glow=red]:: Кали-Ма - Жената на Бог Шива ::[/glow]
Кали е известна, като богинята на мрака. Тя е свързана с времето и влиянието му в живота ни. "Йони" или утробата са нейните символи, защото те дават форма и облик на времето. Въпреки, че често е смятана за жестока богиня тя носи енергията на първичната женска сила. Тя ни закриля и подкрепя, както и ни разкрива къде липсват тези качества и как да се сдобием с тях. Тя е чернотата на утробата и нощта, в коята се раждат сънищата ни.
Богинята има жестока и плашеща страна. Без смърт, не можа да има живот. В същината на Богинята има мощни и понякога безмилостни енергии. Възмездие, отмъщение, отчуждение, ярост,
и космическо правосъдие са често приписвани атрибути на Кали и Лилит. Същите богини също са и носители на живота и Богини на съзиданието.
Почитането и благоговението на КалиМа е широко разпространено в Индия. Много съвременни езичници изповядват връзка с тези жестоки Богини. Женската сила по-често се представя като отрицателна, отколкота в истинската и светлина, така е и с двете Кали и Лилит. Да почиташ тези Богини е начин да почиташ своето свещено право на ярост.
Градушката
Богинята на Мрака
Познавача на мистериите
Майката, която е Живота и Смъртта
Танцьорката украсена с черепи
Унищожителна като огъня
Искрата на сътворението
Свещеното лакомство
Свещено създание
Кали Ма
Тя
Кали е винаги идващата, винаги унищожителната сила на Живота. Тя е едновременно невъобразим ужас и пълно блаженство, вечно вплетен в танца на съществуването. Тя е виждана в смътоносния танц на антилопата и лъва. Тя е свещения цикъл на всяко съществуване завихрено в необуздана енергия.
Кали е свещения парадокс, като дивия огън, който унищожава и преражда горите.

Изображение

PP: Информацията я бях чел в някой сайт, обаче беше преди доста време и не помня адреса му, само си запазих инфото. А снимката е от гугъл, колкото да не се напрягате да си я представяте :Р/в кръга на шегата, последното/
Аватар
Blue star
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Дек 2005, 21:45

Мнениеот Cath » 19 Авг 2008, 14:02

тези дни намирам доста време да се ровя из форума и четейки една интересна статия се заинтересувах от Кали. така намерих и тази тема. честно казано, останах крайно учудена, че в тема за тази така популярна сред окултистите богиня, няма ни един коментар от 2006 година насам!

направи ми впечатление картинката, така че реших да споделя какво открих за изобразяването на Кали.

http://westernqueensland.files.wordpres ... s-kali.jpg

това е най-честият вариант, в който се изобразява богинята Кали. както можете да видите тя е стъпила с десен крак върху трупът на своя съпруг Шива, облечена само с пола от човешки ръце и огърлица от човешки черепи, косите й са разпуснати. в левите й ръце има отрязана глава (понякога главата на самият Шива) и купа, в която се събира кръвта от главата. в десните й ръце, можете да видите тризъбец и окървавен меч. езикът на Кали е оплезен.

това изображение на Кали се нарича Daksinakali. то се обяснява с една легенда, която има различни варианти. в общи линии - след голяма победа, която постига изпивайки кръвта на враговете си, Кали се опиянява от кръвта и победата до такава степен, че започва да танцува на бойното поле върху труповете на враговете. сред труповете е и този на нейният съпруг Шива, когато го вижда, тя излиза от ... да го наречем транса на бесният танц, и се засрамва ( признак за това било прехапването на езика, макар че Кали влиза в боя с изплезен език, което символизира страшната й ярост). :Р

Кали е почитана и като Богиня-Майка. тук на мен ми стана много интересно, защото е някак алогично да си представиш една богиня, която се кипри с части от човешки тела, като майка възпитателка и родителка. друг вариант на горната легенда разказва, че за да спре танцът на Кали, Шива отива на бойното боле и приема форма на бебе. когато чува плачът на детето, Кали се осъзнава, спира танцът, взима детето-Шива и започва да го кърми. вероятно в образа на Богинята-Майка, тя е Майката, която поставя пред своето дете препятствия; не е Майката, която дава всичко на детето, а тази, която не му дава това, което иска, с цел научаване на някакъв житейски урок. аз лично не знаех за този образ на Кали и ми беше интересно да го открия.

http://i139.photobucket.com/albums/q285 ... OMANOM.jpg

другата по-известна форма на изображение на Кали е Mahakali :

http://images.tribe.net/tribe/upload/ph ... 1676cf6116

където богинята е изобразена с 10 ръце, 10 крака и 10 глави. аз си го обяснявам като нещо, подобно на Велика Кали - наблегнато е на нейната сила като божество и заради това е преувеличен броят на крайниците й.

ако имате по-различна, евентуално по-автентична, информация за Кали - нека да я видим! ;)

аз съм доволна, че се започнах да търся, надявам се да съм била в полза и на вас.
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София


Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 3 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: Majestic-12 [Bot] и 2 госта