Въпрос за видение - египетската богиня Бастет

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Arian Star » 28 Юли 2006, 13:47

Здравейте,

Исках да попитам според вас, какво значи да видите като видение богинята котка - Бастет?

Освен това видение, днес на пътя ми застанаха четири котки, които се някак втренчиха в мен, искайки да ми кажат нещо.

Моля Ви, ако знаете нещо повече за тази богиня да ми дадете информация.

Предварително ви блягодаря:)) icon_flowerface icon_angel
Аватар
Arian Star
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Bloody Alibis » 28 Юли 2006, 14:36

Изображение

Бастет или Баст е едно от най-почитаните божества в древен Египет. Богинята е била дъщеря и жена на бога на слънцето Ра. Почитали изображенията й във вид на котка или на жена с глава на котка. Първоначално богиня на войната, в последствие Бастет се утвърждава като богиня на слънцето, плодородието, радостта и веселието. Бастет е причината и до днес в Египет котките да са на почит.

Преклонението пред котките в древен Египет било толкова силно, че през 525-та година преди Христа, както гласи преданието, довело до ужасни последици. Персийският цар Камбиз решил да превземе долината на Нил. Персите не умеели да щурмуват градове, затова били спрени при град Пелусия. На персийския цар обаче му хрумнала блестяща мисъл: по негова заповед всеки войник прикрепил към гърдите си жива котка, така че добре да се вижда. Армията тръгнала напред, защитена от живия щит. Египтяните се уплашили да не ранят или убият свещените животни, ако се отбраняват. И се предали. Така Камбиз завладял Египет и основал 27-мата династия.

Център на култа към Бастет в древен Египет бил град Бубастис - на египетски - Пер-баст, на изток от делтата на Нил. За този град Херодот разказва, че там се е намирал най-прекрасният храм на Египет, а в центъра му е имало статуя на богинята. В следващите векове гърците отъждествявали Бастет с Артемида.
Аватар
Bloody Alibis
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Arian Star » 29 Юли 2006, 14:09

Здравей , Bloody Alibis

Благодаря за отзивчивостта ти и за информацията относно тази богиня:))

Но в мен все още остава недоумението защо точно тази богиня се появи пред мен като видение. Явно трябва да потърся отговора в самата мен.

Ще се радвам и на други мнения:))

Още веднъж благодаря ти:)) icon_flowerface icon_angel
Аватар
Arian Star
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Shadow Mage » 29 Юли 2006, 21:48

Arian Star: Възможно е Баст да е една от твоите богове-пазители и да е решила че има достатъчно основателна причина/и да ти се представя по този начин. :)
The many men, so beautiful
And then all dead did lie
And a thousand thousand slimpy things
lived on and so did I.. :)
Аватар
Shadow Mage
MagicGateBg Фен

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор