За учителя Беинса Дуно

Статии на окултна или магическа тематика. Ако не сте автор на статията, добре е да се посочи източника на информацията.

Модератор: venus

Назад към Окултни Статии

Мнениеот revan » 30 Сеп 2006, 21:00

Малцина българи знаят истината за Петър Дънов. За повече от един век и половина не успяхме да оценим напълно делото и мисията му. И посятите от него семена на новата епоха на Водолея намериха по-добра почва в някои други страни, където има негови последователи. Но тъй като точно на българите е отредено да приложат и продължат учението му, това предстои да се случи и едва след това ще бъдем благословени, както твърдят някои пророчества. Ненапразно и Алберт Айнщайн казва: “Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учцителя Петър Дънов от България”. А българската пророчица Ванга беше категорична, че “всички религии един ден ще изчезнат и ще остане само учението на Бялото братство, което

Като бял цвят ще покрие Земята и благодарение на него хората ще бъдат спасени.

Петър Константинов Дънов е роден на 12 юли 1864г. в с. Хадърджа, сега Николаевка, Варненско, на Петровден по стар стил, поради което е кръстен с това име. Този, който слиза и се облича в човешка плът чрез баща Константин Дъновски и майка Добра Георгиева, е Духът Беинса Дуно, казва неговият ученик Вергилий Кръстев, понастоящем съставител и издател на многотомника “Изгревът”. И Духът Беинса Дуно е Всемировият Учител на Вселената.
Още от детските години на Дънов си проличава, че е надарен с една изключителна чувствителност, непроникновена духовност и с ясновидски и пророчески дарби. Брат му Атанас, сестра му Мария и майка му Добра наблюдавали необикновено присъствие на същества от Невидимия свят, които придавали необикновено излъчване около Петър, който пребивавал повече в усамотение и молитви.
През годините на университетското си образование в Америка Дънов има замайващи преживелици и събития, описани от негови български състуденти. Един такъв случай е описан от Величко Гръблашев в първи том на “Изгревът”/стр.248/. Колегата на Дънов забелязва, че почти всяка седмица той изчезвал за по няколко дни, за което обяснявал, че ходи на екскурзия. Веднъж Величко поискал да отиде с него и заедно пътували първо с влак, после с кола и накрая прекосили едно езеро с лодка. Влезли в някакъв дом, като храм, построен в самата планина. Вътре около огромна кръгла маса ги чакали официално облечени хора, които станали и се поклонили на Дънов. После си говорили за религия, за богопознание, но Величко нищо не разрбрал. По-късно, за да се убеди, че това се е случило,Гръблашев предприел това пътуване самичък, но не открил никакво езеро там, където било преди това. По-късно разбрал, че то не съществувало във физическото поле.
Подобни неща разказвали и ученици на Дънов. Виждали как при него се появявали в плът индийски адепти, които след разговорите с него внезапно изчезвали.
Бащата на П.Дънов, свещеника Константин, е знаел много добре кой е неговия роден син. Дори собственоръчно е отбелязал в Библията си следното:”Изпълни се обещанието на Благия Небесен Баща да изпроводи в моя дом

Своя Възлюбен Син като знамение за всеобща радост на рода человечески

за по-добър, по-светъл и правдив живот”.
Така както Архангел-Гавраил благовестява на Мария благата вест, че Исус ще слезе на земята в плът и кръв, така за втори път се явява и пред младия Константин Дънов, бащата на Петър, в солунската черква “Св. Димитър”. Запътен с трима приятели за Атонските манастири да се покалугери, той преживявя корабокрушение. На излизане от Цариград, като навлезли в Мраморно море, били застигнати от силна буря и една голяма гемия връхлетяла върху тяхното параходче. Тогава Константин видял как небето се отваря от там слиза облечен в църковни одежди Помагач, който протегнал ръка и измъкнал младите момчета на брега. Първото нещо, което направили, било да отидат вКасъмъ Джамаси,/ по-късно черквата Св.Димитър / и да благодарят на Бога за спасяването им. Посрещнал ги благочестив старец, който поръчал на младия Константин отново да отиде на другия ден. Тогава се случило нещо необичайно, погледът му внезапно се изменил и над главата му се появява Огнен пламък и Благовестител заговорил чрез него.
Казал му да си отиде в къщи, на

Мястото, определено от Божия Промисъл да бъде прага на чудни световни промени

После старецът бръкнал в пазвата си и му подал един свитък, това бил Антиминсът /обрядна кърпа с нарисувано погребение на Христос/, на който имало три предсказания: Че Турция ще падне в строго определен срок, че ще се роди прославений Вожд и чрез неговата молба Бог ще измие гнусотията на мястото на падналото проклятие и че българската църква ще извоюва своаята независимост. И трите знамения на Святия Дух и на Ангела Благовестител се сбъдват.
Така се стига и до датата 7.ІІІ.1897г., когато в една страноприемница в село Тетово, Русенско, бащата и сина Дънови са отседнали да пренощуват. Върху главата на 33-годишния Петър Дънов слиза Божественият Дух, за да се роди от Дух и Сила Прославеният Вожд. Това е Всемировият Учител на Вселената – Беинса Дуно, който е от Божествената еволюция и

Слиза от звездата Сириус, седалище на най-висшата цивилизация и култура на Всемира

Затова годината 1897 е определена като Космическа година за човечеството от Петата Коренна раса. Това е краят на 19 век и според П.Дънов, за нея се говори в 19-та глава на Откровението на Св.Йоан, тъй като всяка глава отговаря на всеки отделен век. В нея пише, че е изпратен Оня, който язди на бял кон и името му е Божието Слово и из устата му излиза остър меч, защото мечът на Духа е Словото. И точно през тази свята и пророческа година П. Дънов издава книжката си “Хио-Ели-Мели-Месаил” във Варна. Това е Гласът Божий, Словото Божие, Духът на Третия Завет на Бога към избраника и помазаника Божий. Това Слово на Учителя е заветът за идното човечество от Шестата Коренна раса за един нов, чист и свят живот.
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот revan » 30 Сеп 2006, 21:09

1.Какво е Паневритмия?
Паневритмията е сакрален танц, който съчетава в себе си движения , музика и текст. Изпълнителите се движат в кръг по двойки и следват ритъма на създадените за целта мелодии. Значението на този танц намираме в етимологията на думата Паневритмия- всеобщ космичен ритъм. Създаден на базата на движението на небесните тела (планети, звезди), този танц има три части:
- Паневритмия ,състои се от 28 упражнения
- Слънчеви лъчи ( 12 лъчи по 6 двойки + външен кръг )
- Пентаграм ( всеки пентаграм по 5 двойки )
Oбщо времетраене на Паневритмията е около 1 час. В Паневритмията участвуват неограничен брой участници. Музиката се изпълнява от разнообразен инструментариум. Предимство има цигулката – най-близкият до човешкия глас изразител на мелодията.

2. Кога и къде се изпълнява Паневритмията?
Паневритмията се изпълнява от 22 март до 22 септември рано сутрин, сред природата. Там чистият въздух и светлината свободно влизат в човешкото тяло и го обновяват. От първите дни на пролетта до края на лятото енергиите, които действат в природата са положителни. По това време изпълнението на Паневритмията съсдава условия човек да влезе във връзка с тях и да се ползува от силата им.
Паневритмията може да се изпълнява и през останалите дни на годината, но тогава ефектът е по-малък.

3. Въздействие на Паневритмията?
Въздействие върху физическото състояние.
Под въздействието на ритмичната двигателна активност се повишава издръжливостта, гъвкавостта и силата на тялото. По време на игра се включват всички групи мускули и равномерно се натоварват горните и долни крайници. Играта на открито, на чист въздух и плавното дълбоко дишане подобряват кръвообращението Това има лечебен ефект върху дихателната система и нормализира циркулацията на кръвта. Подобрява се мускулния тонус, тренираността на организма и кръвооросяването, което облекчава работата на сърцето.

Въздействие върху психическото и душевно състояние.
Овладяването на координацията в движенията подобрява способността за концентрация и осигурява устойчивост на вниманието. Обогатяват се познавателните процеси за образно и позитивно мислене, за емоционално преживяване под въздействието на музиката и текста на отделните упражнения. Възприятията и представите стават по-пълни. Усъвършенства се мисловният процес. Груповото изпълнение възпитава редица качества на личността - умение за включване в общ ритъм, сътрудничество и взаимна подкрепа. Развива се стремеж към доброжелателност, общуване и позитивно отношение към околните и живота. Усещането за обща хармония има положителен психо-физиологически ефект върху развитието на участниците.

Връзка с природата.
Изпълнението на Паневритмията сред природата развива способност за положителна връзка с нея и за преживяване красотата на природните явления. По този начин Паневритмията спомага за екологичното възпитание на участниците.
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот revan » 30 Сеп 2006, 21:15

“Близо до Бога” - така звучи в превод от арабски името на Мусала, най-високия връх у нас. Извисяващ се на 2925 метра над морското равнище, той съществува повече от девет милиона години и според привържениците на учението на д-р Петър Дънов е най-старият център на Всемирното Бяло братство, в който е кодирана историята на Земята от сътворението до наши дни. Магнетичната сила на планината и нейната близост до небесата усилват връзките със света на незримото и провокират странни свръхсетивни явления, които спохождат посещаващите Рила от незапомнени времена.

Свидетели говорят за тайнствени светлинни илюминации, избухването на необикновено ярки и студени пламъци и срещи със загадъчни ефирни същества в околностите на Седемте рилски езера. Методи Шивачев, един от членовете на Братството, разказва за невероятна среща с безплътни обитатели на планината, състояла се в 1930 г. Късно следобед след поредната си беседа Учителят Дънов, Шивачев и други сподвижници от Братството се прибрали в хижата. Дънов предупредил Шивачев да си легне веднага, за да може на следващия ден рано сутринта да отиде сам на Мусала и посрещне изгрева на слънцето. През нощта Шивачев почувствал, че го събужда някаква незрима сила, надигнал се и тръгнал сам в полумрака към върха. Внезапно проблеснала феерична светлина, която осветявала пътя и угаснала, когато стигнал билото. В небето се появила голяма светлина с елипсовидна форма, сред която Методи Шивачев различил множество същества в ефирнобели дрехи, играещи по двойки небесен танц и съпровождани от вълшебна музика. Потресеният очевидец останал на сакралното място до следобед и когато се завърнал, разказал на всички преживяното. Тогава Дънов протегнал дясната си ръка към небето и казал: “Всичко това, което си видял в небето на Мусала, ние ще го свалим тук, долу на Земята” . Оттогава насам всеки 19 август при Седемте рилски езера привържениците на Бялото братство изпълняват танц, наречен паневритмия и пренасят алгоритъма на космичната хармония в човешкия свят.

Паранормалните прояви в дебрите на най-високата у нас планина продължават с нестихваща сила и в наши дни. През 1990 г. в района на Седемте рилски езера хижари и селяни от околните села многократно наблюдавали появата на НЛО. На 18 юли 1990 г. около 3 часа през нощта управителят на хижа “Иван Вазов” забелязал голямо светещо кълбо на поляната под връх Голям Калин, вляво от река Бистрица. Обектът, чиито видими размери двукратно надхвърляли тези на Луната, излъчвал оранжева светлина и се задържал в продължение на 15-20 минути, преди да изчезне внезапно. Феноменът се проявявал почти всяка нощ в продължение на около 2 месеца. В същия период силна бяла светлина по билото на Сухия чал над езерото Трилистника около 2 часа след полунощ предизвикала изумление у Васил Величков, друг очевидец от хижа “Рилски езера”.

Един от съвременните ръководители на Братството Светозар Няголов успява случайно да заснеме един от свръхсетивните феномени, обгърнали Рила в мистичен ореол. На 22 март 1998 г. около 22 часа група екскурзианти, между които и Няголов, излезли в открита местност, за да се насладят на приказното мълчание и планинския хлад. Плътната мъгла се разпръснала и над тях се открило обсипаното с безброй ярки звезди нощно небе. Групата позирала за няколко снимки с фотосветкавица. След проявяване на лентата на едно от изображенията ясно се откроили насложени върху лицата, дрехите и околния мрак десетки бели кълба. Няголов предполага, че сферата е идеалната форма за възвишените космически пратеници, чието присъствие усетил, въпреки, че останали невидими за несъвършеното човешко зрение.

В учението си Петър Дънов проповядва, че планетите и слънцата в цялата Вселена са населени от милиони същества от видимия и незримия свят с различни степени на интелигентност и изброява девет йерархически “чина” - херувими, престоли, господства, сили, власти, началства, архангели, ангели и напредналите човешки души. Той е убеден, че много от човешките същества от други звездни системи са далеч по-напреднали от нас, защото са “излезли по-рано от великия първоизвор на живота”. Според Дънов почитаната от много народи в древността звезда Сириус е център на културата на Мъдростта, а спрямо съществата от Сириус съв-ре-мен-ни-те хо-ра “не са да-же и де-ца”. Нашето Слънце също е обитавано от множество разумни същества, които изпращат своята разумност във вид на светлина. Пришълците от Слънцето и Сириус достигат до Земята през своеобразни време-пространствени шлюзове, сред които се откроява Мусала. През космическия портал до нас достига и астрално същество, притежаващо мощни божествени сили, което Дънов нарича “Дух на истината”. Пратеникът на Създателя посещава първо Сириус и Слънцето и достига Земята, като променя и извисява духовните вибрации на планетата и нейните обитатели по пътя към божествената мъдрост, истина и любов.
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот revan » 30 Сеп 2006, 21:20

“Човек има седем тела, в които има 49 сетива. Чрез тези сетива той се свързва с другите светове. В човешкият мозък има 49 центъра. За сега се пробужда само шестото чувство, за в бъдеще ще станат 12 тела с 12 сетива и в мозъка ще бъдат повече центрове.”

Учителят

Съвременните европейски религии отричат еволюцията. Те не се съобразяват със свещенните писания или ги тълкуват погрешно. Официалните християнски църкви и секти приемат буквално и наивно принципното обяснение за сътворението на човека от пръст (материя) и Дух (оживяване).

Науката не отрича еволюцията, но още няма задоволително обяснение за процесите, които я съпътстват. Не е ясно как възниква многообразието на формите. Така наречения “естествен подбор” на Дарвин, вече не задоволява сериозните учени. И наистина, не е възможно от грешките на природата да възникват съвършенни форми, удивително целесъобразни по съдържание и функции, както не е възможно от словестни грешки да се роди изящна книга-шедьовър.

На окултен език под еволюция се разбира одухотворяването на материята. Приема се, че материята се дели, но се съпротивлява на разширението, а духът се разширява без да се дели. Следователно при инволюция, при слизане, духът се материализира, а при възлизане материята се одухотворява.

Според много окултни източници и най-старите индийски учения нашата слънчева система е възникнала преди 1 995 844 806 години. За това време Ману казва: “Ишвара, планина от светлина, блясва, за да освети мрака.” После Ману обяснява, че Ишвара се появява в троен лик като творец, съхранител и разрушител.

Тази троичност се среща във всички религии. Около нея срещаме седем тайнствени свръхсъщества: в Индия - седемте синове на Адити, в Египет - седемте богове на мистериите, в Персия - седемте Амшас-пенди, при евреите - седемте Сефироти, при християните и мюсулманите - седемте Архангели. Това са вице-кралете на необятното слънчево царство. Около тези седем съществуват други дванадесет йерархии. Това са дванадесетте зодиакални знаци, 12 източника на живот. Друга йерархия съдейства за умствената еволюция и т.н. Човек е преминал през 35 хиляди форми преди да стане такъв. Във всяка форма е пребивавал най-малко 100 хиляди години. Според окултистите, животът започва от най-ниската си точка, тази на минералите, преминава през растенията и животните и стига до човека. Растението е в положение, обратно на човешкото. Неговата глава е в земята, оттам то се храни. Животните са в хоризонтално положение. Едва човекът се появява във вертикално положение.

Съществуват странни животински видове, които внасят смут сред учените… Това са особенни животински организми с двойствен облик. Те са нещо средно между птици и животни, между риби и сухоземни, между растения и животни.

Защо прилепът ражда малките си като животно, а лети както птица? Защо някои растения си организират истински пиршества с насекоми?

Наследствеността е факт, но тя също не може да обясни всичко.

Защо гениалните представители на човешкия род имат посредствени деца и обратно, защо гениални деца имат посредствени родители? Защо понякога детето не прилича на родителите си? …

Ето още един пример - превръщането на гъсеницата в пеперуда. Ако гъсеницата може да възкръсне от пъшкула-гроб, защо това да не може да стори човекът? Спорет окултистите и човекът е способен на такова превъплъщение, но не го помни, тъй както и пеперудата не помни, че е била гъсеница.

Учителят казва, че до седем години животът на човека напомня този на растенията (ограничен и неподвижен). До 14 години наподобява живота на животните, а от 14 до 21 - наподобява състоянието на човека. По-нататък тези периоди се повтарят по аналогия до 42-годишна възраст и т.н.

Днешното състояние на силно разслоение и индивидуализирано човечество е резултат именно от планомерната му еволюция… Тоталното разделяне на народи, партии, общества, религии и секти е последица от това развитие. Сега настъпва обратния процес - обединяване на разединените части на цялото.

И в Корана е казано: “Ако беше угодно Богу, Той щеше да направи всички ни един народ, но той ни изпитва.
Дето и да сте, всички се стремете с все сили към доброто. Ще дойде ден, когато Бог ще съедини всички.”

Хронологическата последователност на отделните стадии на еволюцията се разделят на седем етапа (вериги). Първите три са слизане (материализация), четвъртият е междинен, последните три са възлизане (одухотворяване).

Една обиколка на веригата се нарича кръг. Една верига има седем кръга. В една планета, животът преминава през седем стадия - седем коренни раси, като всяка коренна раса има седем подраси. Всяка коренна раса има свой континент. Континентите загиват от огън или вода. Сега ние преминаваме четвъртия кръг от четвъртата верига на нашата планетна система.

Кратко описание на коренните расите

ПЪРВА РАСА:
Праотците са излъчвали от себе си чрез медитация на йога съществата на тази раса. Те са почти лишени от съзнание. Безполови. Излъчвани от етерните тела на своите родители. Размножават се чрез пъпкуване, или деление, подрасите има се неясни и неопределени. След страшни катастрофи, първият континент изниква на Северния полюс.

ВТОРА РАСА:
В нея се появява слабо, интуитивно съзнание. Външната обвивка на първата раса става вътрешност на втората раса (етерно тяло). И тук размножаването е безполово, но има предчувствие за пол. Континентът й е Хиперборейския, или Плакша, на мястото на днешна Северна Азия.

ТРЕТА РАСА (ЛЕМУРИЙСКА):
Тя се отличава с наличието на съзнание, осенено от духа, интуицията и ума. Появява се гласното изразяване на радост, болка, скръб. Съществата са двуполови, родени от яйце. В шестата и седмата подраси половото размножаване става всеобщо. Континентът й е Лемурия. Някои от лунните и слънчевите праотци се съединяват с жени от тази раса. Последните са в конфликт с другите си събратя от високите йерархии, които не били съгласни да се общува със земните жители. Това са праотците на атландците.

Днешните австралийски туземци произлизат от седмата лемурийска подраса. Всички черни племена по земята имат лемурийски произход. Според окултната наука, маймуните са потомци на хора, кръстосани с животни през третата (лемурийска) раса.

ЧЕТВЪРТА РАСА (АТЛАНДСКА):
Ману на четвъртата раса подбира най-напредналите типове от четвъртата лемурийска подраса и ги отвежда в неизчезващата свята земя (на север). Континентът им е Атлантида (в окултните архиви Куша). Потъват Северна Азия и Атлантида. От последната остава само остров Посейдон, съществувал до 9 564 година преди Христа. На повърхността излизат Швеция, Норвегия, Южна Европа, Египет и Африка. Потомци на четвъртата раса са китайци, японци, баски и североамериканските червенокожи.

Подраси:
Рмохали; Тлаватлийци (жълтокожи); Толтеки (кафяво.червени, красиви, със завоевателски стремежи); Туранци (войнстващи и груби, известни под името Ракшази в индийската литература); Семити (свадливо племе, дало начало на еврейския народ, по-късно на пета коренна раса); Акадийци (чергарски племена край Средиземно море. От тях произлезли пеласгите, етруските, картагенците и скитите); Монголи (произлизат от туранците, пръснати по Северна Азия)

ПЕТА РАСА (АРИЙСКА):
Произхожда от петата подраса на четвъртата коренна раса, семитската. Водена от своя Ману - Вайвасфата, в неизчезващата свята земя. От там те се преселват във всички направления. Тази раса има задачата да развие ума на човечеството. Към досега развитите сетива се добавя обонянието. След големи катастрофи се появяват днешните пет континента, които ще претърпят съществени промени след земетръси, под силата на водата и огъня. Част от Европа ще потъне и ще се появи нов континент.

Подраси:
Арийска - обитава Индия. Изповядва религията индуизъм по законите на Ману; Халдейска (ариосемитска) - установена в Ефратската долина и Сирия. Изповядва религията сабеизъм; Иранска - водена от Заратустра, тя се установява в Персия и от там . в Арабия и Египет. Проявява интерес към алхимията; Келтска - водена от Орфей, тя се установява в Турция, Италия, Галия, Ирландия и Шотландия. Отличава се с култ към изкуствата; Тевтонска - емигрирала от Европа по целия свят; Шеста подраса - има за начало днешна Северна Америка; Седма подраса - ще се роди в Южна Америка.

Следователно днешното човечество се намира в пета подраса на пета коренна раса - тевтонската.

Някои предсказания на Учителя Петър Дънов:
* Наближава времето на шестата раса, която ще съществува 365 хиляди години.
* Славяните ще бъдат почвата и основата на новото човечество от шестата раса, защото Западът използва насилието. До днес човечеството (западноевропейската цивилизация) е развивало ума си, сега предстои развитието и култивирането на чувствата, т.е. на Доброто и на Любовта. Последната задача е поставена на Изтока и на славяните. За тази цел сред тях ще дойдат и ще се въплътят милиони души от Невидимия свят.



За Луната


Когато изучавате характера и способностите на човека, виждате, че върху тях са оказали влияние условията, при които даден човек се е родил, влиянието на различните планети върху него. Идеите на човека растат и се развиват в периода на празнене на Луната, а добродетелите - в периода на нейното пълнене.

Съответствието между явленията в природата и в човешкия организъм се забелязва особено лесно при влиянието на планетите върху даден човек. Запример,влиянието на Луната се отразява върху лунните типове. Изобщо пълненето и празненето на Луната се отразява върху изграждането на човешкия ум.

Всички трябва да се интересувате от месечината, защото тя оказва влияние върху нервната система, върху ума на човека.

Луната влияе върху въображението.

Луната дава разширение на челото.

Луната покровителствува семейния живот, специално майката. Син или дъщеря, които се намират под доброто влияние на Луната, имат добро отношение към майката.

Среброто е най-добрият проводник на енергиите, които идват от Луната. Тия енергии чистят човешкия организъм. Който иска да се очисти от греховете си, да се свърже с Луната. Тя пък може да действува върху онзи човек, който има сребро в кръвта си. Когато Луната минава през своите фази на пълнене и празнене, тя оказва различно действие върху среброто.

Животът се поддържа от Слънцето, а се пречиства от Луната. Всички нечистотии на Земята се изчистват чрез Луната. Ако разбираме законите на Луната, ще знаем по-добре как да се чистим и лекуваме. Много болести могат да се лекуват чрез лъчите на Луната. Затова ще поставим между нас и Луната среброто.

Луната изтегля всички отрови от Земята. Ако не е Луната положението на хората щеше да бъде ужасно. Почти половината от злините, които хората извършват на Земята, Луната ги изтегля. Тя е място за чистене. Силата на чистенето идва от Слънцето; а Луната го изпълнява. Външната страна на красотата се регулира от Луната, понеже образът на Слънцето не го виждаме. Образът на Луната виждаме, а Слънцето не го знаем какво е. Виждаме само светлината му, а какво е вътрешно, не знаем.

Вътрешните планети се изявяват отвътре - навън, от центъра към периферията. Външните от периферията към центъра. Всякога, когато човек има желание да му дадат нещо, Луната действува. Когато има желание да даде нещо, Слънцето действува. Когато си тъжен, това е Луната; когато си радостен - това е Слънцето. Когато обичаш - това е Слънцето, когато не обичаш, това е Луната. Когато си доволен, това е Слънцето, когато не си доволен, това е Луната.




Луната регулира растенията на Земята. Приливите и отливите, кръвообръщението в растенията се регулира от Луната. Ако Луната в теб е добре поставена, разбирам, че кръвообръщението в тебе става правилно.

Луната не помага пряко на растенията в растежа им, но косвено: когато тя грее, растенията спират процеса на растене. Когато човек завижда. Луната е взела надмощие в него; тя обича да заблуждава, да лъже хората. Нейният кредит е в лъжите. Но трябва да знаете, че всяка планета оказва и добро и лошо въздействие върху човека, а не само отрицателно.

Всички растения вечер растат. Месечината вече въздействува върху тях.

Когато се празни Луната оказва един род влияния върху явленията в природата; когато се пълни - съвсем други противоположни влияния има. Когато садите боб, царевица, любеници, или друго нещо, добре е това да става в периода на пълнене на Луната. Пълненето внася подтик, импулс за растене на растенията. Те имат само вътрешен подтик за растене, обаче самото растене спира. Щом Луната започне да се празни и растенето на растенията започва. Светлината на Луната при пълненето й се отразява отрицателно върху растенето, спира растежът. Когато болният иска да се излекува от болестта си, се препоръчва да гледа Луната, когато се празни, и да се свързва с нея, но пълни ли се, да затваря кепенците, да не прониква нейната светлина в стаята. Но на слънчевата светлина и болният и здравият трябва да се излагат.




Падането на Луната се дължи на падането на Земята. Че температурата на Луната е ниска, причината е Земята. Понеже Земята e изтеглила влагата от Луната, там стават големи изпарения. Жителите на Луната имат много малко влага, и онази влага, която е останала на Луната те я пазят и по-малко я употребяват. Страхуват се от хората на Земята и затова живеят под повърхността на Луната. Водата теглят по-малко, защото на Земята им я крадат. На Луната още преди милиони години, още преди да е имало живот на Земята, там има един отличен, културен живот. Окултната наука твърди, че сегашните жители на Земята са слезли от Луната. Понеже там било недостъпно за тях, карали са се, били се, пратили ги с парашут през пространството, не в тази форма, каквато ние знаем, че като слезли на Земята им съградили подходящи тела, те са дошли първи на Земята. Жителите на Луната се върнали пак на Луната. И сега отдалеч ги наблюдават. По някой път хората от Луната наблюдават отблизо хората на Земята, при това нищо не казват. Не може да има жители на Земята, а на Луната или на Слънцето, или на другите планети да няма. Температурата ни най-малко не пречи на живота. Защото за температурата, която има една планета, причината е животът. От самия живот зависи. Животът произвежда топлина. Истинският живот е господар на топлината. В слънчевата система има същества, съобразно с конструкцията, с естеството на самата планета. Земята е най-ниското положение, до което човекът е слязъл. Земните типове са крайни материалисти . Слънчевите типове са весели, слънчеви, оптимисти.

Животът на Луната е съществувал преди този на Земята. Съществата там са по-учени, по-културни от хората тук. Природата не търпи празни пространства, значи никъде няма ненаселени места. Навсякъде има същества, които се различават едни от други по устройството на организма. Различните климатични условия създават различни форми, различни организми.

На месечината има студ 200 градуса под нулата. Този студ служи като протекция на адептите, които живеят там. да ги запазва от същества, които биха ограбили богатствата им. Температурата на Слънцето е от три милиона градуса нагоре, някъде достига до 35 милиона. Във вътрешната страна на Слънцето обаче живеят възвишени същества, в красота и величие.

Сега Луната минава през едно пасивно състояние, животът е под кората й . Тези циркуси, тъмните петна на Луната, не са нищо друго, освен кондензатори на грамадно количество мисловна енергия, която лунните жители събират под кората на Луната, за да живеят. Било е време, когато хората са живели на Луната, но днес са слезли на Земята, понеже там условията са се снижили и влошили. Там са останали най-учените да живеят. Климатът на Луната е отличен за живеене: там няма микроби, няма прах и дим. Ако се качите на някоя тяхна лаборатория, много добре можете да наблюдавате оттам и небето, и Земята. Ще дойде ден, когато външният свят, обективният свят ще представлява за вас тера инкогнита. Запример, ако не ви върви на Земята, вие можете да обърнете погледа си към Луната. За сега влиянието и на Земята чрез Луната се изразява чрез среброто, а среброто е лечебен елемент. То лекува много болести и трансформира енергиите, които идват от Луната. Златото пък трансформира слънчевата енергия.

Луната на пълнолуние се показва такава, каквато не е. Тия светлите петънца по нея представляват циркуси, които са осветени отвътре. Циркусите имат дълбочина около 1000 метра н са толкова начесто, че може да хлътнете вътре. Тези циркуси са складове, за хващане на слънчевата енергия, в която жителите на Луната живеят.

На Луната има най-хубавите условия за научни изследвания, каквито другаде няма. На Луната няма условия за болести. На нея живеят доста учени хора.




В нашата епоха се създава една нова Луна. Досега нашата Земя е била само с една Луна, а сега вече се създава нова, с особена светлина. Луната не е мъртва, както някои смятат.

Като се е отделила от Земята, с това Луната е намалила нейната скорост, да не се движи толкова бързо. Ако ние бяхме се родили на Земята в това време, когато тя се е движела толкова бързо, в три часа отгоре тя би ни изхвърлила вън от себе си, нямаше да живее спокойно. За да се уравновеси нейното движение, за да се увеличи денят и за да се намали движението, и за да стане Земята така достъпна за органически живот, както е сега, при тия условия, трябвало е Луната да се отдели по някакъв начин и да въздействува върху движението на Земята. Втората функция на Луната е, че всички ония нечистотии, които хората имат, даже и най-престъпните им замисли и желания, Луната ги е намалила 75 процента - тя поглъща нечистотиите на Земята. Като се създава втората Луна на Земята, няма да има никаква престъпност, втората Луна съвършено ще уравновеси движението на Земята
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот BeLLe » 01 Окт 2006, 07:46

"Това Слово на Учителя е заветът за идното човечество от Шестата Коренна раса за един нов, чист и свят живот."
Е , добре де.. Нали попринцип се говори ,че ние сме петата раса..
Аз лично не знам нищо за щеста :roll: Някой би ли ми разяснил :roll: :mrgreen:
Аватар
BeLLe
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 102
Регистриран на: 13 Юни 2006, 18:16

Мнениеот revan » 01 Окт 2006, 17:47

Това е което успях да намеря за Шестата раса


1. Общи бележки



Понятието “раса”, в широк смисъл на думата има отношение към човешкия род, но така също и към растителното и животинското царства. Расата, в по-тесен смисъл - като понятие на съвокупност от индивиди от човешкия род - има определено биологично и морфологично съдържание. В случая играят специфична роля редица външни наследствени качества и белези, които са характерни за дадени раси от човешкия род изобщо. Специално в човечеството, устройството на черепа съдържа най-характерните белези на дадена раса. Съвременната наука се е занимавала малко с устройството на човешкия череп и специално - с човешкото чело. Тя е вземала под внимание редица други белези: цвят на кожата, характер на косъма - по форма и цвят; цвят и форма на очите; форма на носа; изпъкналост на скулите и устройството на челюстите.

Изхождайки от положението за необходимост да се направи връзка със съвременното състояние на човешката еволюция, ние ще хвърлим бегъл поглед върху миналото - по-далечно и по-близко - на човешките раси, в качеството им на фази, стъпала на тази еволюция; ще скицираме опитите, които е направила съвременната антропология да класифицира човешките раси. След това ще изложим накратко някои от окултните схващания в тази област. Това са действително ценни, макар и непълни опити, както от страна на позитивната наука, така и от страна на окултизма.

В това отношение науката е срещала препятствия в лицето на своя ограничен материалистичен възглед, а окултизмът, от своя страна, борави с мъгляви и неясни метафизични области.

Науката се опира на наблюдението на сетивно възприемани факти, на исторически паметници и на палеонтологични находки - това е известният индуктивен метод на изследвания, опиращ се на фактите от областта на сетивния свят. Окултизмът, от своя страна, има по-големи претенции за познаване на същините: той се базира върху указанията на древните традиции, от една страна, и върху ясновидството изследване на надсетивния свят, от друга страна. В случая науката страда от краен обективизъм, докато пък окултизмът отразява твърде много субективен елемент.

Нашето желание в случая е да бъдем критични и да се пазим от увлечение, в което и да е от тези две направления при третирането на тези проблеми. За нас е от особена ценност ключът, даден от Учителя: според него всичко, което е вече станало във физическия свят, предварително се е предхождало в духовния свят: физическото е следствие, ефект на духовни причини, на явления, вече станали в духовния свят.

Друг важен извод е, че сегашното развитие на човека във физическо, физиологическо и психическо отношение се явява като синтез на историята, от придобивките, от духовните и материални ценности на човешките раси и техните култури.

Ние изтъкнахме, че за в бъдеще астросоциологията ще разкрие големите закони на еволюцията, служейки си не само с познатите методи на индукция, дедукция, каузалност и сравнение, но и с интуицията, която ще ни даде достъп до космичната сила, заложена в основата на човешкото същество, с ясновидството. Това ново познавателно качество на човека - ясновидството - ще се опира върху законите на еволюционното знание. То ще бъде мостът, който ще се хвърли между материализма и идеализма, като философски концепции. Според Учителя това е една от основните задачи на новата епоха на Водолея. Към това се вече ориентира и новата мисъл: щом материализмът приема безкрайността като атрибут на материята, той вече граничи с идеалистичното схващане за безконечността и вечността на духа. Това значи, че материя и дух са само два аспекта на една и съща реалност.

Нашата задача, или мисията на новия мироглед, който Учителя разкри на човечеството, е да се хвърли мост между материализма като философско схващане, от една страна, и идеалистическите учения, от друга страна. Това е, собствено казано, и върховната задача на Школата, която през първата половина на ХХ столетие Учителя създаде на земята. Учителя идентифицира тази школа със самия живот, или, както той я назова - Велико Училище на Живота.

Естествените науки, които през последните две столетия реализираха голям прогрес, все пак оперират върху едно сравнително твърде ограничено поле за проучвания: те се ограничават предимно върху физическата страна на живота, без да вземат под внимание факта, че между еволюцията на формите и еволюцията на съзнанието съществува тясна целесъобразност в живата разумна природа, която движи и направлява този паралелизъм. Еволюцията на всички царства на нашата планета: минерално, растително, животинско и, най-сетне, човешкото царство, представлява от себе си един процес на постоянно развитие на висшия план на тази целесъобразност, който е функция от живота на Космичното цяло. Това прогресивно възхождане следва две направления - приготвяне на жизнените форми, за да съответстват на прогресивно развиващото се от по-ниски към по-висши стадии съзнание, от една страна, и качествено изменение и разширение на самото съзнание - от друга страна.

Чрез своите методи на изследване съвременната естествена наука не можа да проникне в непознатите най-духовни области на фини еманации, изтичащи от всевъзможните форми на различните царства на живота. В тази област окултизмът се е домогнал до известни позиции. Наистина съвременната наука разполага с твърде оскъдна документация и паметници на живота върху земята, докато за ясновидския анализ, с който си служи окултизмът, се предлагат безкрайни възможности за изследване миналите космични явления.

За характеризиране на връзката, която съществува между еволюцията на сетивните форми, с които оперира позитивната наука, и еволюцията на състоянията на съзнанието, с които борави окултното изследване, ние бихме си послужили със следната аналогия: както магнетофонната лента записва, така да се каже, материализира звуковите върни, трансформирайки ги в електромагнитни потенциалности, така също и духовният свят прехвърля във физическия свят своите електромагнитни мисловни вибрации; или още по-картинно изразената аналогия: пеенето пред микрофона кристализира, така да се каже, в грамофонната плоча.

Но нека да се върнем върху въпроса за антропологическите изследвания на съвременната научна мисъл по отношение на човешките раси.

Класификацията, която дават отделните автори на разните расови типове, са цяла редица. Нека споменем тези на Мюлер-Хекеля, която взема за критерии езика, цвета на кожата и косъма; тя почти не издържа критика. Друг автор е Андрес Редиус, който взема за изходна точка конфигурацията на черепа, разделяйки хората на два типа: дългоглави (долихоцефални) и късоглави (брахицефални). От друга страна, по формата на челюстите, той ги разделя на такива с перпендикулярни челюсти (ортогнати) и на други с изпъкнали челюсти (прогнати). По челюстните белези групира всички народи в четири раси: Ортогнати (висши раси) - долихоцефални и брахицефални; прогнати (нисши раси) - долихоцефали и брахицефали.

По-голямо внимание заслужава класифицирането на Егон фон Айнщедт, която смята, че има три главни раси: бяла раса или европеиди, към които принадлежат всички европейски народи, арийските индуси, иранците, персите, хамитите, берберите и семитите. Като преходни типове се вземат австралийците и племето айне. Втората рана той нарича негриди, или черна раса, като към нея причислява негрите, меланезийците, бушмените, пигмеите, хотентотите и микронезийците. Третата раса са монголоиди, към която спадат: китайците, монголите, японците, корейците, турко-татарите, османските турци, ескимосите, малайците, индийците - пр. В тази класификация има известно омешение, особено касателно бялата раса - към нея се причисляват много народи, които спадат към минали раси (атлантска), като напр. ведоиди, полинезийци и австралийци.

За характерни белези Айнщедт взема следните: за негридите - среден ръст, дълги крайници, широко лице, издадени челюсти, широк и плосък нос, месести устни; изобщо този тип е долихоцефален, с черни накъдрени коси; за монголоидите - жълт или мургаво-жълт цвят на кожата; ръст среден за монголите, висок за северните китайци и нисък за японците( И за трите той дава: труп дълъг, крайници къси, лицето е предимно четвъртито, широко, с изпъкнали скули, вежди наклонени, очи полегати, нос плосък и обикновено прав. Към третата раса - европеидите, или бялата раса, която е проучена специално от д-р Ханс Гюнтер и фон Айнщедт, се включват следните поделения: 1) северна; 2) алпийска; 3) динарска; 4) източно-балтийска; 5) фалска и 6) средиземноморска. Северната група е от долихоцефален тип, продълговато лице, висок ръст, светъл цвят на кожата, сини очи, руси коси. Тя населява Скандинавия, северна Германия, Англия и Балтийските страни. Алпийският тип има брахицефален череп, среден ръст, валчесто или четвъртито лице, очи и коса тъмни, нос - къс. Той населява Средна Европа, най-вече планинските страни. Динарският тип се характеризира със: силна костна система, дълго лице, плоска задна част на главата. Източно-балтийският тип има: кръгла и къса глава, широко лице с изпъкнали скули, руса коса и сини очи. Това е типът на северно-славянските народи: руси, поляци, чехи и народите на балканските страни. Фалският тип има следните характерни особености: лице и брада - четвъртити, телосложение едно и набито. Средиземноморският тип има: дълъг череп, овално лице, кафява коса, черни очи, лице и нос - средни. Среща се в Испания, Корсика, Сардиния, Италия и Африка.

Един друг антрополог, Деникер, дава 29 расови групи, върху които нямаме възможност да се спираме.

Изобщо, характеризирани по цвят на кожата, могат да бъдат набелязани следните три главни групи: черната, жълтата и бялата. Пропорционално взето, тези групи държат процентно: черната около 12%, жълтата около 23% и бялата - около 50%.

Преди да пристъпим към окултното определяне на расите, налага се да уточним понятията, с които се оперира: раса, народ и култура.

Расата, както се изтъкна по-горе, е понятие с предимно биологично-морфологичен характер, докато понятието народ има предимно социологичен характер. От окултно гледище, понятието народ представлява сложен комплекс от кармични възли между индивиди, които в дадена географска и политическа локализация имат обща историческа съдба. Това е полето, където се развързват специален род кармични връзки, изразени в семейните и родови отношения.

Под понятието култура разбираме разгънатите от даден народ материални и духовни възможности. Културите се следват по силата на известна вътрешна закономерност в човешката еволюция; те се редуват калейдоскопично в историческото развитие на народите.

Проявата на расите не е произволен процес в хода на човешката еволюция. Расите са определени фази в изходящото историческо развитие на човечеството. Взето като цялост, човечеството има същият генезис, както и индивидите: то се ражда, минава през своето детство и юношество, възмъжава, стига зряла възраст, напреднала възраст и старост.

Ние ще разгледаме хронологически, от гледище окултно, историческите фази на човешкото развитие.



2. Лемурийска раса



“Когато е станало грехопадението на

човечеството, преди 18 милиона години,

тогава се е появила черната раса. Това е

расата на лемурийците. Човечеството, което

е паднало в гъстата материя, е почерняло.

Останките, сегашната черна раса, са

получени от смесването на третата и

четвъртата раси.”



Учителя



Според окултизма, в своя космичен ход човечеството е минало до сега през пет отделни раси. За първите две раси е трудно да се каже нещо по-конкретно, защото липсват за това всякакви исторически документи и паметници.

Видният немски окултист, д-р Рудолф Щайнер, спирайки се на данни от ясновидски анализ, счита, че човешкото развитие, преди създаването на нашата планета, е минало през три предходни планети, условно назовани от него: Сатурн, Слънце и Луна. 1/ Върху Сатурн човешкото същество се развива в своята първична физическа същина; върху Слънцето физическият принцип бива усъвършенстван и се заражда и вторият принцип - етерният; върху Луната физическият принцип преминава в своята трета фаза на усъвършенстване, етерният принцип - в своята втора фаза на усъвършенстване и тук се заражда и третият принцип (тяло) - астралното тяло на човешкото същество. Така преди да бъде формирана нашата сегашна земя като планета, човешкото същество е имало вече развити и съответно усъвършенствани следните принципи (тела): физическото тяло - в неговата трета фаза; етерното - в неговата втора фаза и астралното - в неговата първа фаза на усъвършенстване. Върху Земята - четвъртата по ред планета в еволюцията - към тези три принципа (тела) се присъединява характерният и същинско-човешки принцип - човешкото Аз. Последният принцип е в своята първа фаза на развитие, а останалите три първи принципа се покачват съответно по на една по-висока фаза: (ІV, ІІІ и ІІ. Така физическото тяло се явява като най-старо и по развитие то е стигнало на Земята най-голямото си съвършенство, а Азът (менталното тяло) е сравнително на най-ниската си степен на развитие.

Самата земна планета, според Щайнер, т.е. сегашната наша Земя, е изглеждала тогава, за духовния поглед на ясновидеца като кълбо, съставено от “душа и дух, в което физическите и етерични сили са се проявявали астрално. Тази планета е съдържала в зародиш всичко онова, което по-после ще се трансформира и ще даде начало на създанията на физическата Земя. Светещото кълбо е светело със светлина, която нашите сегашни физически сетива (очи) не биха могли да възприемат, ако биха съществували тогава. То е светило с една чисто астрална светлина, доловима само с погледа на ясновидеца.”1/

-----------------------

1/ Тези три планети не са днешните физически небесни тела: планетата Сатурн, Слънцето на нашата планетна система и нашата земна Луна, а са други небесни тела от по-тънък, надфизически строеж.

------------------------

След това, върху това кълбо постепенно настъпва едно сгъстяване. В резултат на тази кондензация става преминаване от състоянието на огненост - към състоянията: “въздух” и “вода”. В човешкото същество паралелно се вселяват тези нови физически елементи (“въздух” и “вода”). Неговото огнено състояние се променя и то върви към агрегатни състояния по-плътни. Наличните принципи (тела) също напредват, а се зараждат съответно и по-висшите принципи. Върху тази еволюция на материята и на човешкото същество работят редица същества (същности) от Висшите Духовни Йерархии, боравещи с отделните принципи. В контакт със Земята човешкото същество развива и укрепва постепенно състоянията на съзнание и сетивата си. Човекът възраства и се свързва все по-здраво със Земята, върху която се появява и четвъртият елемент - “твърдото тяло”, което прониква постепенно в човешкия организъм. Върху земята са налице вече четирите царства: минерално, растително, животинско и човешко. Човешкото “Аз” се е вече инкарнирало. Земята е населена с човешки същества, първоначално имащи аспекта на “сянка”, които постепенно стават същества, живеещи върху Земята и изпитват нейното разнообразие в климато-географско отношение. От тук именно, според Рудолф Щайнер, започва същинското деление на човешките раси. В това време, от безполово същество, човешкото същество се е поляризирало - явяват се мъжкият и женският полове. Човешкото същество по същност е станало повече материално и по-малко духовно. Върху неговото земно развитие влияят мощни външни сили. Човешкото физическо тяло е стигнало високо развитие. В сравнение с останалите човешки принципи (тела), то е най-старо и най-усъвършенствано.

Слизайки първоначално върху Земята, човешкото същество не е имало още формирана костна система. Костите са били предхождани от един вид хрущялна материя, образувана в човешкото тяло, нещо като плетеница, още твърде гъвкава: тази субстанция е била първоначално от материя течна и дори, преди това, газообразна, и от естество още по-тънко - стигайки до духовно. В края от това духовно се стига до пълната материализация.1/

---------------------

1/ Рудолф Щайнер - “Тайната наука” ІV фр. Издание 1923 г., стр. 183

---------------------

Според Щайнера, човекът е бил в притежание на истинска, в днешен смисъл, костна система едва през третата човешка раса - Лемурийската. Тази раса се счита от Теософията, че е обитавала специален континент, простиращ се под екватора и покриващ по-голямата част от сегашните Индийски и Тихи океани, континент, наричан от теософията с името “Лемурия” (наименованието Лемурия е взето от природоизпитателя Склетер, който предполагал съществуването на подобен континент по широко разпространение в много от тези територии тип маймуна, наричана от туземните раси лемурийска маймуна. 2/

-------------------

2/ Джирараджадас - “Основни положения на Теософията”

--------------------

Останки от този древен континент се считат днешните: Австралия, о-в Мадагаскар, част от Южна Америка и др. Далечни потомци на тази лемурийска раса се сочат туземните племена на Огнена земя, дивите племена на Австралия и някои други днешни племена - предимно такива с къдрави коси. Японците се считат също потомци на лемурийците, макар и с известна силна смесица от по-късни раси. Ръстът на тези останки от лемурийската раса днес е силно снизен; някогашните лемурийци се счита, че са били с гигантско телосложение.

Общо взето счита се, че преди лемурийската раса е имало две предходни раси, от които, обаче останки липсват - тъй като те са били с неукрепнало физическо тяло. В теософията и в окултизма за тези раси се говори малко, тъй като и нищо не се знае.

При Лемурийската човешка раса сетивата у човека са били вече сравнително оформени. Цветът на кожата е бил предимно черен с нюанси към червено; чело ниско и тясно; нос - широк и сплеснат и челюсти - силно издадени. Тази раса постави началото на примитивния и едносложен говор. Като най-важен остатък от Лемурийската цивилизация окултната наука счита циклонските храмове и паметници: като център на същата се сочи града Шамбала, намирал се някъде всред пустинята Гоби. Счита се също, че много от така наричаните мегалитни паметници, открити в Африка, Южна Америка и някои Тихоокеански острови, са от лемурийски времена.

Според окултната наука развитието на човека по пътя на последователните прераждания е започнало именно през епохата на Лемурийската раса. Човекът през тази раса е бил още на сравнително твърде ниско стъпало на развитие в интелектуално отношение. През тази епоха културата, общо взето, не е била на твърде ниско равнище, защото за ръководители и наставници лемурийското човечество е имало въплътени напреднали същества, които са били завършили своята еволюция през предходни вселенски епохи.

Самосъзнанието у лемурийците е било още слабо развито; човекът тогава е бил потопен в общото съзнание на рода и племето. Той е притежавал известни неясни, инстинктивни ясновидски дарби, останали като рудимент от неговото развитие преди слизането му в материята. Лемурийците са си служили широко със силата на черната магия. Легендите говорят за напреднали същества под името Кабпри, които са се въплътявали в лемурийското човечество. Благодарение знанието на тези същества, лемурийското човечество е можело да развие известна духовна и материална култура. Тези напреднали същества са дали на лемурийците писмеността и архитектурното изкуство; те са поставили също така и началото на медицината.

Съвременните изследвания на мегалитните паметници на о-в Истър, находящ се между Австралия и Южна Америка, сочат известна връзка със също подобните паметници в Тнахунака, Ю. Америка, и това е дало основание на някои английски учени, базирайки се на тези факти и на
известна общност във флората и фауната на тези, иначе отдалечени земи, да твърдят, че е вероятно да е съществувала някаква сухоземна предисторическа връзка между Австралия и Америка.

Изследванията на окултната наука показват, че такъв континент действително е съществувал - че това е континентът на третата човешка раса - лемурийската, потънал поради сеизмични катаклизми преди третичната ера.



3. Атлантска раса



След потъването на Лемурийския континент, над повърхността на водата постепенно изплавал нов континент. Живата Разумна Природа издига този континент от океанските глъбини, за да го приготви за обиталище на следващата - четвърта по ред - човешка раса, т.е. Атлантската.

Този огромен нов континент е опасвал почти земното кълбо, като се започне от днешния Китай, Япония, съединявайки се със западните брегове на Северна Америка. Той е обхващал и част от днешна Индия, о-в Цейлон, Бирмания, Малайския полуостров, Персия, Арабия, Египет, Абисиния, земите, които сега се намират под Средиземно море и още по на запад: Италия, Испания, Англия, земите под Атлантическия океан, та чак до Южна и Северна Америка.

От седмата по ред култура на предходната лемурийска раса, напредналите същества, ръководители на Атлантската раса, са взели най-напредналите човешки групи и са ги насочили към Северна Азия. Там се е сложило началото на новата Атлантска раса - в лицето на първата нейна култура, останки от която култура са днешните лапонци, смесени впоследствие с хора от следващите култури на същата раса. Това е била именно, културата на червените гиганти.

За подразделението на атлантската раса на отделни култури, окултната и теософска литература дават следната класификация: 1/ 1/ Рисахали, 2/ Тлаватлийци, 3/ Толтеки, 4/ Първични туранци (планинските китайци и др. 6/ Първоначални семити, 6/ Акадийци и 7/ Монголи (японци, китайци, малайци и др.).

-------------------

1/ Според Джинараджадаса: “Основни положения на Теософията”

-------------------

Според окултизма, втората култура на Атлантската раса се развива в онази част на Атлантическия континент, която сега лежи под водите на Атлантическия океан. Населенията от тази култура, по цвят кафаво-червени, смесвайки се с някои от клоновете на предходната лемурийска раса, са дали начало на дравидите. Последователното ново смесване между тлаватлийци, дравиди и др., е дало начало на индусите.

Третата култура на Атлантската раса е тази на толтеките, медно-червени по цвят - останки от които са открити в днешна средна Америка. В лицето на толтекската култура, Атлантската раса стига до най-високата си точка. Перуанците и ацтеките, както и червенокожите индианци, са чисти представители на тази култура.

Членоразделната реч по това време още не се е била появила. Речта на толтеките е била слята. Архитектурни паметници от тази епоха се считат: северно-Юкатанската пирамида в Чечен-Нтца, на майясите стъпалообразната пирамида в Кочикалко и др. паметници, открити в Средна Америка.

Четвъртата култура на Атлантската раса, жълти по цвят на кожата, колонизатори по дух, са така наречените първични туранци (днешните планински китайци, леко отличаващи се от по-послешната монголска култура: японци, китайци и др.). Тя се е образувала от емигриращи от Атлантида на изток народонаселения, които са преминали от запад на изток, през Вавилон и Жълтата река, до Китай. От тази туранска група е изведен зародишът на по-послешната седма монголска култура, разпространила се по-после в Китай, Япония и други азиатски страни.

Петата по ред култура на Атлантската раса е така наречената Урсемитска, или култура на първоначалните семити - бяла по цвят на кожата и войнствени по дух. Техни потомци днес се считат чистокръвните юдеи, както и кабилите в Северна Америка. От народонаселенията на тази култура е изведен впоследствие зародишът на новата пета по ред раса - Арийската.

Шестата култура на Атлантската раса е създадена около Средиземно море в лицето на акадийците - бели по цвят, известни по-после като финикийци, мореплаватели и търговци по дух. На тях потомци се считат древните пелацги, етруси, скити, картагенци, баски и др.

Седмата култура на Атлантската раса са изнесли монголите (японци, китайци, малайци и др.) - жълти по цвят на кожата и земеделци по дух. Тази култура е имала за средище Средна Азия. Като останки от тези народи се считат днешните тибетци, фини, маджари, ескимоси и др. Днешните японци са последните най-жизнени усилия на Атлантската раса, преди да започне тя да запада.

Съвременната наука в лицето на геологията, археологията, етнографията и антропологията, разполага все още с недостатъчно паметници и други данни за едно позитивно познание на фактите, установени от преданието или чрез ясновидски анализ. Трябва да се признае обаче, че през първата половина на ХХ столетие науката направи твърде значителен напредък и можем да се надяваме, че много от горните установки в недалечно бъдеще ще бъдат признати като позитивни научни установки.

В писанията и летописите на древността има твърде много интересни алюзии относно съществуванието на Атлантида, последният къс от която се счита за потънал преди около 9-10 000 години, в лицето на о-в Посейдония, т.е. в едно време, което е почти в началото на историческата епоха. За такъв остров, зад Гибралтар, или така наричаните тогава Херкулесови стълбове, говорят някои гръцки автори. Платон в съчинението си “Тимея”, дава разговори между гръцкия държавник Солон и един египетски жрец. Последният укорява гърците за това, че не познават своето славно минало. Жрецът казва: “В нашите летописи се говори, как великото царство на Атлантското море е извършило нашествие в Европа и Азия и как атиняните са се съпротивлявали храбро на неприятелския напор. В това време съществувал голям остров срещу протока, наричан от вас Херкулесови стълбове. Този остров е бил по-голям от Ливия и Азия, взети заедно. Жителите на Атлантида лесно доплавали до другите малки острови, лежащи между Азия и Европа, а от тях - и до материка, който обикаля това море (Средиземно море). Атлантида е имала царе, които се славили със своето могъщество. Те господствали над съседите: дори и части от материка са били под атлантска власт. Цялата Ливия до Египет и цяла Европа - до Тирелия са били под атлантско владение. По едно време тази могъща атлантска държава се заема да покори всички народи, живущи около Херкулесовите стълбове, в това число и нашия (египетския) и вашия (гръцкия). И тогава именно вашият град (атиняните) показал пред целия свят своята сила и могъщество. Той противостоял на най-страшните опасности и удържал победа над неприятелите, спасявайки от робство не само себе си, но и народите, които още не били покорени от Атлантида, а на други пък народи, като например на нас (египтяните) върнали свободата. Но скоро след това начеват страшни земетръси и наводнения. Всички войски на Атлантида, които нападали нас (египтяните) били погълнати от разбунтуваната земя и вода в течение на един ден и една нощ. В сегашно време на това място, дето е бил остров Атлантида, е невъзможно да се плава по море и да се изследва. На това плаване пречи огромното количество тиня, останала от острова във водата, когато той е потъвал под морските вълни.”

Нам е невъзможно да цитираме множество други древни историци, които предават сведения, относно съществуването на Атлантида. От няколко десетилетия се правят интересни проучвания на профила на морското дъно на Атлантическия океан. В тези океанографски изучавания се установява, че една дълга подводна планинска верига се протака между португалските брегове и о-в Мадейра и т.н. И много други подобни възвишения, особено между африканските, европейските и южноамериканските брегове говори за наличност на един профил на океанското дъно, представляващ профил на планинска верига на потънал континент.

Но не само геологичните и океанографски проучвания, които ни дават данни за съществуването на подобна сухоземна връзка между Европа и Африка, от една страна, и Америка, от друга. Археологичните изучавания, от своя страна, дават още по-убедителни данни за подобна връзка между тези континенти. Археологическите паметници: пирамиди и други, говорят за общност в стил между Египет и Америка.

Има значителна литература върху това, което са установили редица американски и европейски експедиции. Например, туземното население на Канарските острови, които са останки от потънали части от Атлантския континент, имат особена своя писменост, изучавали са астрономия, имали са земеделие на високо някога равнище и т.н., изобщо цялото минало на това население носи далечен спомен за богато далечно минало.

Материците се явяват като декори на великата драма на човешкото развитие: щом дадено действие на тази драма завърши, пада завесата и настъпва смяна на декорите.

Като живи същества: човеци, планети и слънца се раждат, идват за разцвет, остаряват и загиват; така също се явяват и изчезват континентите. Тук изпъква голямата загадка: какво цели Живата Разумна Природа с този нескончаем процес на човешко развитие?

На този въпрос може да се даде единствен истински отговор: целта на Живата Разумна Природа е да оформи и развие самосъзнанието у човека, да събуди у него и усъвършенства висшите умствени и духовни способности. Начало на това умствено развитие се слага още със слизането на човека в материята - още с лемурийската раса, макар и в тази раса да се проявяват главно качествата на човешката чувственост и емоционална природа.

Основна задача на Атлантската епоха, с нейните седем култури, е била да се развие все повече и повече самосъзнанието у човека, за да се почувства, обособи и оформи той като отделно осъзнаващо се “Аз”. В това отношение най-високи постижения отбелязва в интелектуално отношение петата, древно-семитска (Урсемитска) култура на Атлантската раса. От тази именно култура духовните ръководители на човешката еволюция са избрали по-напреднали хора, за да турят начало на развитие на следващата човешка раса - арийската.



4. Петата (бяла) раса и нейните култури.



Арийската раса, както се казва, се извежда от петата урсемитска култура на предходната раса. Какви бяха духовно културните задачи на епохата, изградена от новата пета раса?

Човек трябваше да развие нови центрове в своя череп: нови космически сили трябваше да се събудят в човешката природа. Тези сили стоят в органическа връзка с висшите човешки умствени космически сили, трябваше да се събудят в човешката природа. Тези сили стоят в органическа връзка с висшите човешки умствени и духовни способности. Челото на човека, в горната му част, морфологически трябваше да се разшири. След като другите раси, и по-специално четвъртата, атлантска раса, бяха оформили конкретния ум, който изгради у човека света на сетивното познание, както и човешкия сетивен ум, или втората зона на човешкото чело, на бялата раса се слагаше върховна задача да събуди каузалната мисъл, философските центрове, с една от най-високите умствени способности - сравнението. Тази област на човешката умствена сфера имаше за задача да локализира една способност, а именно - способността да се обясняват дълбоките закони, движещи физическия свят. Науката бе поставена пред необходимостта да навлезе в разбирането на малките мистерии, свързани със света на материята. Човечеството трябваше да проникне чрез съзнанието си, в лабиринта на материята - да изгради здрава материална култура. Така духовното съзнание почти трябваше да отстъпи място на умственото съзнание, което постепенно трябва да разкрие всички закони и загадки на материята.

Според Рудолф Щайнер,1/ епохата на петата раса (бялата раса) ще очертае седем култури, съобразно с астросоциологичните закони на Битието. До сега в човешкото развитие са проявени следните пет култури: първата, най-старата култура от тази раса е староиндуската, втората - староперсийската, третата - египетско-асировавилонската, четвъртата - гръкоримската и петата - съвременната западноевропейска култура.

----------------------

1/ Ние се позоваваме често на Рудолф Щайнер, защото го считаме като предтеча на новата култура на Водолея.

-----------------------

Проучвайки историята на човечеството от старо индуско време насам, наистина не можем да не се изпълним с учудване пред тази смяна на културите: пламва със своя величав блясък древната индийска култура и пръска светлина във всички известни тогава части на света. Индия трябва да се счита тогава като фокус на човешкия гения. Но ето, тоя блясък полека-лека отслабва и пламъкът най-сетне угасва. Но тогава, в друго съвсем неизвестно до тогава място, а именно в Иран, започва да блести ново огнище, нова цивилизация, съвсем различаваща се от предходната. Но и тя, стигнала своя апогей, започва да отпада, за да заблести вместо нея с още по-голям блясък, цивилизацията на Древния Египет, на Асирия и Вавилон. Целият по-събуден тогавашен свят гледа на тая новопоявила се цивилизация, която дава на човечеството нещо ново, нещо невиждано до тогава - с истинска почуда. Но и тая висока цивилизация най-сетне угасва и на мястото, гдето някога е цъфтяла високата вавилонска цивилизация, сега е пясъчна пустиня. На свой ред, пред изумения зрител заблестява ново огнище - цивилизацията на древна Атина, а по-после и тази на Рим, или по-точно казано, фокусът на тази цивилизация се премества от Атина в Рим, а по-после и по-на север - в онези земи, където според старите римляни, са бродили “варвари”.

За по-задълбочения зрител изниква мисълта за някакъв паралелизъм между линията, по която се слагат едни след други центровете на горепоменатите култури и спиралоподобният ход и нашата Земя в космичното пространство. И действително, тази учудваща на пръв поглед смяна на културите далеч не се явява случайност. Както казахме, историята на човечеството, от старо индийско време насам, представлява по същността си едно все по-голямо и по-дълбоко овладяване на материалното, една по-голяма заинтересованост на човека от материалните фактори на живота. Това навлизане, потъване на човешкото съзнание в материалното е било най-слабо проявено при староиндийската култура. Тук става въпрос не за исторически познатата ни индуска култура, а за онази на древна Индия от преди много хиляди години. Понеже у тези древни индуси съзнанието е започнало да се задълбочава в материята, спонтанно съществувалото дотогава у тях ясновидство е започнало съответно да упада, подобно на това, което е наблюдавано у някои животни, които, поставени поради промени във външните условия да живеят на тъмно, са изгубвали полека-лека зрението си, като ненужно имат повече в тъмнината на пещерите, в които са поставени да живеят. Но тъй като древните индуси бяха току-що изгубили унаследеното от предходната атлантска раса спонтанно ясновидство, те оставаха да живеят само със спомена за него. Те още не се отдаваха твърде много на повика на материалното, а се отдаваха повече на спомените си по душевния и духовен мир, копнееха по него и изпитваха неохота и отвращение към материалното, към физическото. Тях не ги привличаше мисълта за подобно овладяване и използване физическите сили за подобрение на материалното им битие - каквато мисъл обхвана хората от последующите култури.

Втората култура - дневноперсийската, сочи едно по-дълбоко навлизане в материалния свят. Докато индусите считаха за действителност само духовния свят, а видимият свят считаха само за илюзия (Майа), за сън, то старите перси, от времето на великия Зороастър (обитавали мястото, където по-сетне се основава исторически познатото персийско царство), считаха материалния свят за действителност, противопоставяща се и враждебна на духовното. Те считаха, че животът е полесражение на духовното с материалното и че задачата на човечеството е да способства за победата на духовното над материалното. Това е същността на дуализма на персийската религия на Зороастър: добрият бог, Ормузд (Ахура Мазда), е във вечна борба за надмощие над слезлия бог, Ариман, в която борба победител трябва да излезе Ормузд.

Третата култура - египетско-асировавилонската - отива още по-нататък в потъването в материалното. Индусите считаха света на материята за илюзия, персите признаваха материята за реалност, макар и за реалност неприятелска, а египтяните не считаха вече материалното за враждебно на духовното; нещо повече, те го считаха като израз на духовното, те се мирят с него и се стремят да намерят физически израз на дълбоката мъдрост на Божественото. От там и развитието на египетско-халдейската астрономия и нейния особен характер. Те вече виждат във всяка планета тяло на едно Божествено Същество. В движенията на планетите те се стараят да прочетат волята и плановете на боговете и да ориентират съобразно с това собствения си живот.

Старият грък и римлянин отиват още по-нататък в овладяване на физическия свят. Едно сравнение на живота на древния грък и още повече на този на древния римлянин, с живота на поменатите по-стари народи, е от естество да ни покаже, че гръко-римската култура е далече по-материалистична.

След гръко-римската, идва днешната култура, чийто център първоначално е Западна Европа, от където в последствие се е разпространил до степен да обхване и господства над целия свят.

В днешната култура човечеството е в напрегнат стремеж да запечата в материята и самите природни закони. Човекът на петата култура изследва силите на електричеството, на парата, на тежестта и пр., и с тяхна помощ видоизменя външната действителност в много по-голям размер, отколкото такива промени са могли да предизвикат старите народи. Културата става още по-материалистична. Днешната епоха е епоха на висша механична цивилизация. В сравнение със старите народи, съвременният човек е потънал най-дълбоко в материята. Никога до сега човешкото съзнание не е слизало тъй дълбоко в материята, както днес. Тук основателно би могъл да бъде поставен въпросът: Какво собствено трябва да се разбира под израза: потъване на човешкото съзнание в материята? Външно това се изразява във факта, че културата става все по-материалистична, а вътрешно - в устройството на човешкото естество, това е изразено в изменяване на връзката между видимото и невидимите човешки тела; например връзката между физическото и етерното тяло на човека е била по-друга в атлантско време от тази в днешно време.

Съвременният човек е отишъл толкова далече в потъването в материята, културата му е станала толкова материалистична, че най-сетне той идва до убеждението, че нищо друго не съществува, освен материята; с други думи, човекът изобщо отрича духа. Тъй, както древният индус отричаше реалността на материалното, тъй днес съвременният материалист отрича реалността на духовния мир.

Човечеството е днес, прочее, най-дълбоко потънало в материята. Обаче днес то е същевременно в един завой на историята си. Ако до сега е имало едно постепенно слизане в материята, отсега-нататък ще следва едно възлизане нагоре, т.е. културата ще става занапред все по-духовна. Окултното гледище в това отношение е най-малко реакционно; нему е чужд всякакъв фанатизъм; за него материалистичната култура е необходима фаза в развитието на човечеството. Тази култура има определена задача: да развие самосъзнанието и мислителните способности на човека. А това развитие бе възможно само доколкото човечеството за известно време се откажеше от пряката си връзка с духовния мир и се ограничеше само в сетивния мир. Това е един окултен закон.

От това гледище, потъването в материята бе необходима за днешната раса, за да може тя да изпълни своята мисия. Днес, в сравнение с това, което е било по-рано, умствените способности следват по-успешно своето развитие. Днес и необразованият може да смята и разсъждава. Днес образованието дава такава храна, която развива умствените способности. Днес в живота нищо не се цени тъй високо, както умът. Още Паскал е казал, че съвременният човек би счел за по-голяма обида да го нарекат глупак, т.е. без ум, отколкото да го нарекат лукав, т.е. неетичен.

А защо е било необходимо развитието на умствените способности и на самосъзнанието? На този въпрос може да се отговори с твърдението, че умът е една от страните на душевния живот на човека. Еволюцията на човека предполага всестранно развитие на душевните му заложби в тяхната цялост. Ако умствената страна на душевния живот би останала несъразмерно развита, то еволюцията не би била цялостна, тя би останала едностранчива. Затова именно, който иска да следва великия път на усъвършенстването, с развитието на ума човек става ярко изразена индивидуалност: той е един вид стъпил на собствените си крака. Преди развитието на умствените способности, човек се чувства като част от цялото (подобно на капката в чаша вода), а след това развитието на умствените способности, той добива духовна самостоятелност. Тази самостоятелност, това заставане на собствени крака, е необходимо за човека, с оглед продължаването на по-нататъшната му еволюция. Даже нещо повече: развитието на мислителната сила до известна степен е необходимост за всеки, който иска да премине през степените на посвещението.

И така, това потъване в материята, което днес се наблюдава, е една естествена необходимост. В наше време огромни духовни сили се изразходват за задоволяване на чисто телесни нужди. Всичко това е също така една естествена необходимост. Против това никой не би трябвало да възразява. Но ние сме вече в процес на започване на едно възхождане. И както материализмът беше естествено необходим, както той е бил естествено полезен за човешкото развитие до сега, т.е. докато се извърши процесът на постепенното слизане в материята, така сега, когато започва новата фаза на човешката еволюция - едно постепенно възхождане нагоре, материализмът се превръща в едно препятствие за човешката еволюция. И онзи, който упорства твърдо на позициите на материализма, той не е наясно с посоката, която е поела еволюцията на човечеството, т.е. той не си дава ясна сметка за обстоятелството, че днес са в ход сили ,които подготвят настъпването на идващата нова (шеста) култура, която ще бъде отправна точка за създаването на новата (шеста) раса.



5. Създаването на шестата култура и мисията на славянството

“Славянството е девствена

почва на бялата раса. Това, което

евреите не можаха да разрешат,

славяните ще го разрешат.

Бъдещето е на славяните. В този

смисъл славяните не трябва да

вървят по пътя на западните

народи. Защото досегашните култури

на бялата раса, са култури на насилия.”



Учителя



Човечеството се намира пред прага на шестата култура на сегашната раса. Тази култура е определена да послужи като духовен кълн, от който ще се развие почвата, шестата раса, расата на Синовете Божии. Това е повеля на великите и неотменни закони на Битието.

Културите сами по себе си представляват терен, външни условия за развитието на вътрешните потенциални възможности на душите. Расите, както и културите, са само преходен етап. Те залязват, загиват, след като дадат своя принос за емоционалното, интелектуалното и волевото развитие на човешките души.

Не трябва да бъдат смесвани тези две идеи - идеята за еволюцията на расата и идеята за еволюцията на човешките души. Расите, това са различни облекла, които обличат душите и които се сменят, но според ритъма на Времето и Пространството. Душите, напротив, са вечната трайна същина. Тези души са същите, които използват расите и културите като средство за своя прогресивен възход по великата стълба на усъвършенстването. Расите и културите постепенно и последователно потъват в архивите на Времето, а душите живеят вечно и се превъплътяват в безкрайната верига на Времето и Пространството.

Всички политически пертурбации в цялата съвременна духовно-културна криза, изобщо, е предвестник на раждането и възхождането на новата култура, на шестата култура, която ще разкрие първите си страници на творчество най-напред в недрата на славянството. Славянските народи, както сочи Учителя, са най-пригодната девствена почва, върху която той сам заложи семената на Космичната Любов, която ще издигне културата на братство между народите, обществата и индивидите.

Ние се позоваваме на твърденията на един от най-видните окултисти на века - на духовния гений на немския народ, Рудолф Щайнер, когото считаме като предтеча на Учителя1/: “Земята е станала един свят на Мъдростта, благодарение на Космичните сили, които са обработили нейните елементи. Сегашната земя е съставена от елементите на Мъдростта. Човек сега ги намира. 2/ Но една нова сила влиза в тази Мъдрост - това е Любовта. Тя издига човека до самочувствието на независим член на духовния мир. Светът на Мъдростта ще се превърне в свят на Любовта. “Азът” (човекът) може да разцъфне в себе си и това трябва да стане по любов. Най-широкият и най-понятният образец на Любовта е Христос. От него е положен зародиша (кълна) на любовта вътре в човешката душа. От там Любовта ще се разпространи в света. Както първоначалната Мъдрост се е изразила във външни земни сили, така и в бъдеще Любовта ще се прояви като една естествена сила. Това е тайната на бъдещото развитие. Всичко онова, което човек ще извърши в съзнателна хармония с цялата земна еволюция, ще бъде проява на Любовта. Поради самото свое естество, духовното съзнание се превръща в Любов.”

---------------------

1/ Рудолф Щайнер - “Тайната наука”

2/ вж. стр. 51

---------------------

Чрез своите велики закони, природата върши фантастични алхимични операции. Историята ни сочи ясно по какъв път възникна петата западно-европейска култура. Трябваше да настъпи стълкновение, сблъскване между изтощения древен римски свят и северно-европейските варварски народи, за да се създаде и развие петата, европейската култура.

В настоящите от голям стил стопански и политически стълкновения между Запада и Изтока, ще се роди шестата култура на Бялата раса. Западно-европейската култура е вече изявила последните си творчески възможности.1/ В тази залязваща съвременна култура се откриват перспективи за буйната и неспокойна славянска кръв - за зараждане в нея на шестата култура на Бялата раса, която култура ще сложи началото на новата, шестата раса.

-------------------

С какво майсторство, например, е устроено човешкото сърце, човешкото ухо и пр. Също така с не по-малка мъдрост и майсторство се характеризира устройството на растенията, на животните и пр.

1. В книгата си “Залезът на Запада”, Освалд Шпенглер характеризира най-убедително това твърдение.

---------------------

Европейският свят издигна религиозните форми на християнството: но тези форми трябва да бъдат запълнени, да бъдат одухотворени с мистичния огън на славянството.

Учителя характеризира по следния начин нашата съвременност, сочейки верния път за изход от днешната безпътица: “Съвременната бяла раса е вече стигнала върха на своето външно физическо развитие. Сега идва вече вторият процес - процесът на вътрешното развитие. Никой народ не може вече да расте. Сегашните народи могат да се смалят, но не и да растат. В това тяхно вътрешно развитие трябва да се създадат по възможност, условия за всички индивиди да могат да работят. Това е вътрешното им развитие: най-първо, съвременните народи трябва да определят в какво да вярват и към каква цел да се стремят. Те са опитали вече материалната сила, опитали са богатството, опитали са удоволствията. С една реч, всичко, което може да се вкуси на физическия свят, те са го опитали. Няма храна, от която да не са вкусили, няма плод, който да не са яли, няма удоволствие, което да не са преживели. А законът в природата е, че тя не търпи еднообразните повторения. Тя обича разнообразието в прогресивна и възходяща степен. Единственото, прочее, което остава сега, то е чисто духовното развитие, усъвършенстването силата на човешката душа. Най-възвишените и благородни чувства се намират още в латентно състояние. Те трябва да се завладеят. Всички народи, общества и индивиди, всички системи, каквито и да са те, трябва да се насочат само към тази област. Ако съвременните народи не вземат тази насока, те ще бъдат заставени към това чрез изтощаване на тяхната нервна система, ще станат всички неврастеници и така ще бъдат принудени, щат не щат, да напуснат старите си понятия и стремежи и да тръгнат по новия път.

Вземете, например, един богат човек, който е свикнал да яде пищна храна - неговата нервна система отслабва, стомахът му се изтощава, започва да повръща и да не може вече да приема такава храна. Тогава той се съгласява да приема най-простата храна - мляко. А с мляко се хранят само децата. Затова и Христос казва: “Ако не искате да станете като малките деца, няма да влезете в Царството Божие”. Това значи, да възприемем новото в живота, защото само малките деца знаят тайната на възприемане на новото. И всеки знае, че когато малките деца дойдат в един дом, носят радост на родителите и на всички околни, и всички ги обичат; те носят в себе си новия живот, новия стремеж, носят в себе си непристорената любов и обич, дух на смирение и примирение. Следователно, и съвременните народи трябва да станат като децата, т.е. да се примирят с новите наредби. Само високо развитите и чувствителни души могат да схващат това ново, което влиза в живота, тъй, както ранобудните пойни птички и нежните цветенца схващат приближаването на пролетта, едните със своите мелодични песни, с които посрещат изгрева на слънцето и изпращат неговия залез, а другите - със своето израстване и цъфтене. Прочее, новото време налага по необходимост да изменим своите стари възгледи, да се съобразим с новото и да започнем да прилагаме новите методи, които животът изисква.”

Бялата раса, както и по-горе изтъкнахме, имаше за върховна задача да събуди човешкото самосъзнание и затова трябваше за известно време фаза от своето развитие да навлезе по-дълбоко, да инволюира почти до дъното на материята. Но това слизане спомогна да се събудят всички интелектуални способности и човешкото съзнание достигна до крайните предели, до самата периферия на битието.

Този фундамент ще послужи като сигурна опора за събуждане на ясновидството в една по-висша степен, почиващо вече върху умствените способности. Ясновидството като могъща сила в шестата раса, в расата на Синовете Божии - ще има онази Космична пълнота, която липсваше на човечеството от атлантската раса.

При атлантската раса и при веригата от нейните култури, човекът е живял в сферата на родовото и племенно съзнание, той е нямал още строго очертана индивидуалност и самосъзнание. Едва при петата културна епоха на атлантската раса се явяват наченки, проблясъци на самосъзнанието и човекът се почувства и оформи като личност. Тази култура постави основата за идването на петата, на бялата раса.

Примитивното, колективно-родово и племенно съзнание, в което бе потопено човечеството при атлантската раса, се коренно различава от новото - от самосъзнанието при бялата раса. Шестата култура на бялата раса ще означава зазоряване на новото Космично съзнание, което ще блесне в своята пълнота при шестата раса.

Това са естествените и необходими етапи в човешкия път на развитие. Животът е велико училище, където съществува една върховна последователност при разкриване на потенциалните възможности, заложени дълбоко, дълбоко в човешкото естество. Човешката душа при всяко свое въплъщение се обогатява емоционално, умствено и волево.

Шестата култура на бялата раса ще се осъществи главно чрез славянските народи. Но - подчертава Учителя: “Но това не е ни нацизъм, ни шовинизъм, понеже мисията на славянството не е расова, а общочовешка. При изграждането на шестата раса, славянството ще използва всички духовни и културни ценности, издигнати от големите европейски народи: английския, французкия, германския и др., както и от американския народ. Тези народи ще дадат външни условия, външни форми, при които ще се разгъне шестата култура чрез славянството. Славяните от физиогномична гледна точка, имат къс нос, защото са още млади и неизхабени народи, подлежащи на по-нататъшно развитие.”.

Едно от съществените качества, което ще бъде важен елемент в шестата култура, е духът на самопожертването. Според Учителя това е една от характерните народностни черти на славянството. Славяните са определени от Великото Всемирно Братство, което направлява еволюцията на всички култури и народи, да бъдат първите пионери и носители на предстоящата нова, шеста култура. Затова и Природата е предоставила на един от най-големите славянски народи, на руския народ, такава обширна територия. След Октомврийската революция широките емигрантски маси разнесоха руската култура по целия свят. По този начин руската душа, руската музика, руската литература, изкуство и философия, изобщо руската особеност и влияние, се почувства и на Запад.

В шестата култура на бялата раса славяните са определени да бъдат най-подходящ проводник на Космичното съзнание, на Мировата Любов: те ще бъдат носители на идеята за братство между всички народи. Няма друг народ на земята, у когото да е развито тъй силно мистичното чувство, както у руския народ. Руската душа е по природа дълбоко религиозна. По този повод Учителя казва: “Русите си остават в душата религиозни, макар и да нямат външно една религия. Религиозното чувство, както и да изменя формите си, не може да се изкорени. Нищо не е в състояние да го изкорени от човешката природа. В сравнение с всички други народи и раси, у русите, и изобщо у славяните, най-много е развито чувството любов към Бога. И затова славяните са предопределени да дадат тласък на новата култура на света.”

От гледище на планетната символика, Каспийско море е аналогично на Мъртвото море. Както в Мъртвото море се влива реката Йордан, така в Каспийско море се влива река Волга.

Днешната Съветска Русия представлява женският елемент и твърдата форма. Началото на всички култури се поставя от женския елемент. Англия, Германия и Америка следват мъжката линия, а Франция, Италия и Испания вървят по женска линия.

Учителя е изтъквал много пъти погрешността на българската политика, когато тя е била насочвана в противоречие с руската. Той изтъква: “Евреите преди две хиляди години отхвърлиха идеите на Христа, но носят дълбоките и трагични исторически последици. В шестата култура, в Русия ще възтържествуват идеите на Христа”.

Тази дълбока мисъл на Учителя е за Посветените. Тази материя не може да бъде третирана пред съзнанието на неосведомените. Невежеството е една голяма пречка и опасност в живота на човечеството. “В Русия ще настъпи един ден висок духовен подем. Сега се извършват там процесите на чистене: всички стари, вековни възгледи трябва да се пречистят.

За посрещането на шестата култура се извършват подготвителни промени в широк стил. Американските народи, по отношение на външния израз на тази култура, ще играят голяма роля. От петстотин години насам Великото Всемирно Братство приготовлява американците да сътрудничат на славянството в изграждане на шестата култура, която е определена да даде, както се каза по-горе, началото на шестата човешка раса. От трите клона на бялата раса - романския, англо-саксонския и славянския, Живата Разумна Природа е трябвало да извлече личностите с най-голяма волева съпротивителна сила, най-смелите и най-годните, които елементи в средата на европейската култура бяха преследвани и гонени заради стремежа им към духовна и политическа свобода, а именно: квакери и пуритани в Англия, хугеноти във Франция, духобори в Русия и т.н., и да разположи тези елементи в Америка, където тези предприемчиви и смели синове на човечеството да изградят съвременната американска култура.

Съществува един велик план, изготвен от Великото Всемирно Братство, от Съвършените, който план ще се осъществи. Сътресенията, които руският народ преживява, са последица от хилядолетната му карма. Дворянството, духовенството и целият руски народ подлежаха на едно пречистване, за да се пробуди у тях едно Космично съзнание. Според Учителя в славянството ще се въплътят осем хиляди адепти. Велико бъдеще очаква славянството. То не трябва и няма да следва отъпканите пътища, следвани от народите на Запада. Петата културна епоха на бялата раса привършва, културата на Запада е на залез, защото тя си служи с кърваво насилие, което насилие неминуемо довежда до изхабяване и израждане. Новата шеста култура, която ще замени сегашната, ще бъде култура на международно побратимяване, на истинско духовно-културно сближаване на цялостно стопанско сътрудничество.



6. Шестата култура от бялата раса, зародиш на шестата раса



“Петата раса ще предаде управлението

на шестата раса. Шестата раса не е още

слязла. Тя слиза. Тя подготвя формите,

с които ще слезе на земята.”



Учителя



Както вече се изтъкна, от Шестата култура на бялата раса ще се създадат условия и духовни предпоставки за създаване на Шестата човешка раса.

За всяка раса Живата Разумна Природа подготвя специален континент. За континентите на предходните раси ние се спряхме по-горе.

Според Учителя: “За да се развие дадена раса или култура на земята, последната трябва да премине в пространството през нови зони. Земята заедно с цялата наша слънчева система има вече възходящо движение. Тя по-рано е слизала, а сега се възкачва. Затова всеки човек на земята в своето духовно развитие трябва да бъде в хармония с възходящото движение на Земята и Слънцето. От хиляди години Земята минава през една област в пространството, която е изпълнена с отрови. Понастоящем, от 1914 год. насетне, слънчевата система е влязла в една по-духовна област, в знака Водолей. В тази област живеят по-напреднали същества, затова животът е под знака на големи световни събития.”

Влизането в тази област обуславя изграждането на шестата култура на петата човешка раса. Тази нова култура ще разкрие нови хоризонти на човечеството; тя ще му разбули дълбоките скрити закони на Живата Разумна Природа и ще го направи по-възприемчив за новите идеи, които сега слизат към Земята.

Културата на Водолея ще хармонизира и ще примири всичко. През тази култура ще възтържествува също така и справедливостта. Тя ще бъде истинска духовна пролет на човешката душа. Главното качество на Водолей е чистотата. През тази култура ще се изпълни писаното в Апокалипсиса1/: “И видях слезваше от небето Ангел, който имаше ключа на бездната, верига голяма в ръката му. И улови змея, старовремната змия, който е дявол и сатана и го върза за тисящи години и хвърли го в бездната, и заключи го и запечата зад него, за да не прелъстя вече народите, докле се свършат тисящите години и след това трябва да бъде отвързан за малко време.”

---------------------------

1/ Стр. 1-3

---------------------------

Културата на знака Водолей2/ носи третия завет: прослава н Синовете Божии. Под завета на Синовете Божии някои разбират епохата, когато светът ще бъде управляван от светии. Светът действително ще се оправи, казва Учителя, когато Бог ще се всели и започне да живее във всички хора. Тогава цялата земя ще бъде едно семейство и ще има един ум и едно сърце. Семейството ще мине в съвсем друга форма; хората няма да изразходват физически толкова много енергия: в който и град да отиде човек, ще работи дневно по два часа и след това може да продължи своя път; дрехи, храна, услуги - всичко това ще бъде на свободно разположение; и в който и град да отиде, човек ще се чувства като член на това общежитие. Цялата земя, целият свят ще бъде като едно общежитие, като една кооперация. Такава ще бъде културата на Водолей.

-------------------

2/ Думата “Водолей” на мексикански език, а именно йероглифът означава - водаз, което е корен на думата.

--------------------

Великите души ще дойдат през културата на Водолей, за да създадат новите форми на живота и да разрушат старите форми и кумири.

Първата група напреднали души се е вселила вече през 1945 г. Голяма група от светли същества ще се всели през 1975 г., защото тогава Бялото Братство ще предприеме важна акция за делото Божие.

През периода на културата на Водолей ще бъдат осъществени изненадващи открития в областта на стратосферата, в областта на проучванията и познаването на газовете, на различните радиации, вибрации, ритми и пр., ще бъдат реализирани също така епохални открития в областта на химията, астрофизиката, археологията, биологията и пр. Ще се завършат опитите по всестранното приложение и оползотворяване на атомната енергия. Всички тези открития ще спомогнат за икономическото освобождаване на човека, на обществата, народите и цялото човечество. Стопанските и културни блага ще станат изобилни и напълно общодостъпни, така, както днес са общодостъпни въздухът и светлината. Човешкото въображение е още безсилно да обхване невероятните възможности, които се разкриват за човечеството в културата на Водолей.

За някои от тези възможности Учителя се изразява така: “Луната, Слънцето, планетите са отлични училища. Един ден ще посетим Юпитер, или жителите на Юпитер ще дойдат на посещение тук, на Земята. Непрестанни гости от Луната, Слънцето и планетите ще посещават Земята. Например, когато човек се обезсърчи, ще си вземе билет и ще посети Луната и когато след това се върне на Земята, ще бъде весел и изпълнен с големи вътрешни придобивки.”

Подобни изказвания някога бяха окачествявани от учения свят като фантазии и утопии. Днес ние сме вече пред прага на тяхното практическо осъществяване и съвременната наука вече разрешава с успех значителна част от свързаните с това теоретически и практически проблеми.

Има обаче, едно твърде важно обстоятелство, за което не всички са в състояние да си дадат достатъчно ясна сметка. А то е, че за правилното, културно и разумно използване на големите потенциални творчески възможности на културата на Водолей, на шестата поредна култура на Бялата раса, е безусловно човечеството, т.е. индивидите, обществата и народите да се опират на здрави морални устои. Последното, именно, е условие за справедливо разрешаване на обществените и международни въпроси, които въпроси се твърде много усложняват при високото равнище на прогрес, което светът е в напън да овладее. Без притъпяване на грубия шовинизъм и национализъм, без изглаждания на търканията, които неизбежно се раждат в някои от точките на агрегатите на огромния технико-производствен механизъм, с който разполага днешното човечество и с още по-голямо право ще разполага утрешното човечество, без ликвидиране на антагонистичните тенденции, които се раждат между отделните съсловия, класи и народи и териториални земи - човечеството
рискува да бъде въвлечено във военни и политически стълкновения, които ще доведат до физическо изтребление на народите. На мястото на този антагонизъм трябва да се издигне високо идеята за международно братство и сътрудничество. На мястото на идола на силата и насилието трябва да се постави знамето на правото и справедливостта; на мястото на омразата - знамето на любовта и на мястото на грубия егоизъм - знамето на самопожертвуването.

Старата култура - петата култура на Бялата раса - е стигнала и преминала връхната си точка. Тя е в ход към упадък и залез, за да отстъпи място на новата, шестата култура, която има за мисия да подготви условия за идването на новата, шестата човешка раса.

Живата Разумна Природа издига един велик закон - за поредна раса е необходим специален, нов континент. Според Учителя, новият континент ще се издигне на сегашното дъно на Тихия океан. Там ще бъде сцената, на която ще се разиграе шестото действие на великата драма на човешките раси; там ще се зароди и развие животът на новата шеста човешка раса. Част от Азия, а именно Сибир и някои други области на Северна Азия, ще бъдат съединени с новия шести континент, където ще се развие расата на Синовете Божии. Някои от съвременните континенти, от друга страна, ще бъдат потопени във водите на сегашния Тихи океан.



--------------



Бялото Братство през епохата на шестата раса ще добие окончателно надмощие в света. Хората на лявото посвещение ще му станат служители. Ръководството, което последните бяха имали в продължение на хилядолетия и с което те злоупотребиха, ще им бъде отнето завинаги. Според Учителя, главното ядро на шестата човешка раса ще се формира от Белите Братя, от Синовете Божии: а/ Слънчевите Деви на чистотата; б/ Синовете на Мъдростта, Светлината и Знанието и в/ Синовете на Истината, Волята и Свободата. Напредналите същества от съвременните народи ще влязат също в състава на шестата раса. Народите от бялата раса ще останат да съществуват, но шестата раса ще бъде главата, която ще ги ръководи с горепоменатите три категории души.

За тази епоха Учителя дава следното прекрасно сравнение: “Йосиф беше любимият син на Якова. И в новата епоха ще има много народи, но шестата раса ще бъде любимият син. Другите народи ще бъдат като останалите синове на Якова. И както Йосиф спаси Египет, така и шестата раса ще спаси сегашните раси от погибел.”.

Съществуващите мистични, тайни центрове на земята, различните духовни братства подготвят условията за идването на шестата раса. Шестата раса ще бъде синтез, ще съчетава всички духовни и културни ценности, създадени през течение на досегашните епохи, раси и култури. Съвременната бяла раса ще предаде изцяло придобивките си на новата шеста раса. Когато бъде създадена новата шеста раса, всички изостанали членове на народите от бялата раса ще бъдат поставени под общия знаменател на закъснели души и ще влязат в безплодната седма по ред култура на бялата раса, също така, както в безплодните шеста и седма култури на предходната четвърта атлантска раса влязоха остатъците от всички предходни тем култури от същата раса.

При следващата шеста човешка раса, фигуративно казано, ще имаме следното положение: “Най-старите раси ще бъдат корените на дървото, бялата раса ще бъде стеблото и клоните му, а шестата раса ще бъде плодът на дървото. Плодовете на шестата раса ще бъдат свобода и р
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот revan » 01 Окт 2006, 17:51

КОРЕНИТЕ НА ШЕСТАТА ЗЕМНА РАСА ЩЕ ПОСТАВЯТ БЪЛГАРИТЕ
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот revan » 01 Окт 2006, 18:08

Слънцето нагряваше големите камъни край езерото Елбур и те излъчваха топлина. По водите на езерото тичаха отблясъци по стъпките на светлината. Ние бяхме насядали около Учителя на малката полянка край езерото. Във въздуха се носеше лек, сладостен дъх. Някакво малко цветенце разкриваше душата си. Върховете в околовръст подпираха големия небесен купол, изпълнен с благоухание и светлина.

Учителят каза:

Истинската църква е горе.

Когато ви питат: “Вие кои сте?”, кажете им: “Ние сме от една много велика църква!”

Един брат каза:

Във Франция има намерени документи, от които се вижда, че богомилите приемали прераждането.

Учителят отговори:

Време е вече да излезем да говорим по-открито за богомилите.

Прераждането е метод за самоусъвършенстване.

Самоусъвършенстване без прераждане не може да има. Детето нали расте и се променя? Променя се, за да стане господар на условията, при които живее. “Прерада” - т. е. идва, за да преработи своето минало, нищо повече. Понеже “рада” значи още “работя”.

Щом вчера е работил и днес ще работи. Сега някои религиозни хора считат, че Бащата трябва да работи, а човек да не работи - наготово да се живее. И Христос дойде на земята да помага, да работи. Втори път пак ще дойде, но в душите. Организирането на света се дължи на Бялото Братство. Всички религии са методи на Бялото Братство. Пратениците на Бялото братство са създали религиите.

В архивите на Бялото Братство се пазят всички тайни. Няма нищо пропуснато. Всички светии са негови членове и действат от Негово име. Бялото Братство е онова велико общество на Божествения свят, което е в прямо общение с Бога и с Христа. В края на века всички светии ще бъдат на земята. Те са вече тук на земята. Не казвам, че са тук на земята в плът, но в една или в друга форма са на земята и работят.

Учението на Бялото Братство е неизменно. То е основано на канара, която не може да се разбие. В това учение още от създаването на света, още от самото начало има ред факти, които са записани и се пазят. И един ден, когато вие се развиете, ще четете това, ще видите, каква е историята за създаването на света от началото до сега. Ще разберете всички стадии, през които сте минали, ще почнете да виждате тези фази. Те ще се явят пред вас като живи картини. Струва си да бъдете ученици на великото Бяло Братство, понеже Учителите на това Братство държат всичката архива на Космоса. Те пазят книгата на живота и всички вие трябва да изучавате тази книга. По-голямо благо от това няма. Ще се стремите да придобиете това изкуство. Изведнъж няма да дойде, но постепенно. Един ден ще си кажете: “Благодарим, че тръгнахме в този път”. Колкото по-рано тръгнете, толкова по-добре. Колкото по-късно тръгнете, и по-късно ще стигнете.

Щом сте верни на закона на Любовта, няма да има никакви изключения и тогава всичко ще се научите. Сега искам да запиша за ученици онези от вас, които искат да влязат в първия клас на Любовта. Учениците, които влязат в класа на Любовта, ще почнат да се записват постепенно. Белите Братя ви отварят място в своята школа. Първото нещо е да имате една беззаветна Любов. Ще влезете с пълно сърце, ум и душа. Но ще започнете всички с Любовта. Това е Божественият път. Бялото Братство върви по пътя на Любовта. Като влезете в този път, ще видите, че той е един от най-добрите. Няма друг по-хубав път. И в един живот няма да го научите. И в два, три, десет живота няма да го научите.

Пътят на Всемирното Бяло Братство е път на Любовта, Мъдростта и Истината едновременно. Основната цел е Любовта, а Мъдростта и Истината крепят Любовта.

Богомилите едно време работиха и понеже българите не бяха готови, паднаха под робство. Богомилите отидоха горе и сега, като се освободи България, пак дойдоха. Това е, дето се казва: слизане и качване. Те са сегашните ученици на Бялото Братство. Комунизмът е социално учение на физическия реален живот. Комунистите са най-външният кръг. Като се качат по-горе, те ще се приближат до богомилството. Комунистите не защитават богатите, но бедните. А в Писанието се казва, че Бог е Бог не на богатите, но на бедните и слабите.

Богомилите (в широк смисъл на думата) са били в Египет, Асирия, Вавилон, Персия, Гърция и пр. Те са били там в разни свои прераждания. Във време на Христа са минали в Палестина и от там пак в Гърция, от Гърция в Рим, Англия, Германия и пр. Богомилите (в широк смисъл на думата) се разделят на три клона.

И трите клона са живели дълго време в Египет. И трите клона са били в Индия, само че са излезли от там в разни времена.

Първият клон можем да наречем египетски. Той отива от Египет в Персия, Гърция и пр.

Вторият клон можем да наречем палестински. Той от Египет отива в Палестина и в християнската епоха отива в Рим, Англия, Германия и пр.

Третият клон можем да наречем богомилски в тесен смисъл на думата, или български клон. Той от Египет отива в Индия, от там в Арабия, Сирия, Мала Азия и България. Учениците на Всемирното Бяло Братство в днешната епоха представляват сбор от трите клона. Сега в България работят и трите клона.

Тези три клона - Египетски, Палестински и Богомилски в тесния смисъл на думата - идат от едно по-високо място. Тези, които ръководят трите клона, са посветени. Най-рано е излязъл първият, египетският клон, после палестинският и най-после българският или богомилският клон. Тези три клона могат да се нарекат клонове на Всемирното Бяло Братство.

В Гърция те се наричат орфисти, в Палестина - есеи, в Египет - херметисти, в Персия - маздеисти. Маздеистите са разклонение на първия, египетския клон.

Първият клон е построил в Египет пирамидите. В Индия трите клона са оставили повече философска наука, а в Египет - повече научен материал.

Съвременната култура почти прилича на египетската. И в двете култури имаме подобни прояви: вдигане на тежести, строеж на пирамиди, на Айфелова кула, на параходи, пробиване на тунели и пр.

Първият клон имал за цел да подготви условията за християнството, да подготви съзнанието на човечеството за християнството.

Вторият клон имал за цел да внесе християнството в света, да го разпространи.

Третият клон имал за цел да реализира Божественото учение, християнството.

Богомилите не са успели в България поради гонението от реакционните кръгове, но са дали мощен тласък на европейската култура.

Розенкройцерите са разклонение на третия, богомилския клон. И те имат за цел подготвянето на новата култура. Първото име на богомилите е било съвсем друго. В България са им дали името богомили. Ще ви кажа по-нататък тяхното име. Може да се напише книга, в която да се прокара идеята, как българите като изгониха богомилите, пострадаха и попаднаха под турско робство. Да се напише съчинение: “Недоброто отнасяне на българите към богомилите и последствията от това”. Най-виден богомил е бил Боян Магът. Поп Богомил е бил проповедник, разпространител.

Чешкото братство в Чехия, квакерите в Англия, илюминатите и пр. са произлезли все от богомилите. После реформацията се разрази в богомилски дух.

Богомилите не са били мирен елемент. От България са отишли във Франция, Англия и много други страни. След откриването на Америка те са отишли и там. Богомилите са били много смели. Ние ще изнесем данните. Те ще кажат: “Докажете го исторически”. А ние ще кажем: “Опровергайте го исторически”. Законът е такъв: “Дето е текло вода, пак ще тече”.

Един брат каза:

В списанието “Училищен преглед” има статия против богомилите.

Учителят отговори:

Кажи на автора така: “Ти си писал за богомилите без свещ. Запали си свещта”.

Тук се работи за Царството Божие на земята.

Някои проповядват национализъм. Оставете тези идеи.

Национализмът е идея на старата култура.

Всеки народ е уд на Цялото. Краката работят за тялото и тялото за краката.
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот revan » 02 Окт 2006, 19:51

Избрани мисли на световни учители

Беинса Дуно

1."Първото качество на истинския човек е Любовта... Без Любов той е изложен само на грехове и престъпления. И каквото мисли, каквото чувства този човек, от единия до другия край на живота му, това са само грехове и престъпления."

2."Човек е нещо повече от ум, от сърце, от душа и от дух. Някога човек е бил ум, но сега е повече от ум; някога е бил сърце, но сега е повече от сърце; някога е бил душа, но сега е повече от душа; някога е бил дух, но сега е повече от дух. Като съберете ума, сърцето, душата и духа на едно място и получите от тях едно сложно съединение, получавате това, което наричате човек. Човек носи качествата на ума, на сърцето, на душата и на духа заедно, но сам по себе си човек е същество, което по качества не прилича на отделните елементи, които го съставят... Навярно в съединението влиза нещо ново."

3."Сега цялото човечество се намира пред една Велика епоха на промени, която ще донесе Новото... В Писанието е казано, че около Бога ще останат само 24 Старци с дълги бради, които ще отбелязват епохите, през които човечеството е минало. Всички други ще бъдат все по на 33 години... Когато човек стане на 33 години, когато създаде нещо хубаво и велико в своя живот, той може да се нарече вече истински човек."

4."У вас ще се пробуди друго съзнание, което ще обхваща и самосъзнанието, и подсъзнанието, и свръхсъзнанието. Всички тия съзнания ще се обединят в едно и тогава вие ще видите Божественото начало и човешкия край, както и човешкото начало и Божествения край. Тези две начала ще се съединят в едно."

5."При какви случаи в живота си човек може да прояви Божественото? - Когато е най-скръбен. Човек проявява най-големите си добродетели при най-големи скърби. Когато забогатее и стане щастлив, тогава той проявява най-малките си добродетели."

6."Защо иде нощта в живота? - За да разберем Божествения живот на земята. Защо има ден в живота? - За да разберем човешкия живот... Слънцето изгрява за хората, а залязва за Бога. Денят иде за хората, а нощта - за Бога. Другояче казано, дните идат за хората, за обикновения живот, а нощите - за Бога, за необикновения живот... Хората се плашат от нощта... Обаче нощта крие в себе си Любовта, Мъдростта, Истината - изобщо всички опитности на живота. Що е нощта? - Денят на Бога. Що са страданията ? - Денят на Бога."

7."Когато говорим за Любовта, трябва да знаем, че ония, които истински ни обичат, те не са на земята между нас, но са горе, на небето, отдето изливат своята дълбока Любов към нас. Те не говорят с думи, но ние чувстваме тяхната любов."

8."Някои казват, че са намерили Истината. Не, Истината се търси вечно. Който търси Истината само за един момент, той не е разбрал още какво тя представлява всъщност. Който е разбрал Божията Истина, той вечно ще я търси... Любовта, Мъдростта и Истината се разкриват постоянно, затова човек непрекъснато трябва да ги търси."

9."Колко години са нужни на човека, за да свърши един факултет? На земята са потребни четири години, за да се свърши един факултет. Обаче за да свърши човек един факултет в ангелския свят, нужни са 777 прераждания... Който е свършил ангелския университет, той знае много неща, минава за учен човек. Достатъчно е този учен да духне един житен клас, за да узреят моментално зрънцата му... Казвате: Какъв е смисълът на живота? Вие можете да разберете смисъла на живота, само след като сте се прераждали 777 пъти на земята, и то епохални прераждания, в които да сте извършили нещо велико."

10."Само съвършеният човек има право да се занимава с погрешките на хората, защото той е в сила да ги изправи."

11. "Любовта към Бога носи в себе си тайните на живота."

12. "Животът никога не е бил създаван, а животът само се проявява от Бога. Животът не може да се създаде,... той излиза от бога, той е велико проявление на една висша разумност."

13. "Бог... за всеки човек отделно, Той има по един образ. Милиони образи има, но всеки един се отличава с най-малки подробности."

14. "Работата е упражнение, дишането е упражнение, храненето е упражнение. Де е животът тогава? В Любовта. Когато в сърцето на човека се яви първият лъч на Любовта, едва тогава той започва да живее."

15. "Човек трябва да има една основна идея. Тя е зародишът на живота."

16. "Направите ли най-малък контакт с Бога, вие изведнъж ще обърнете цял лист от своя живот."

Орфей

1. "Жреците на Изида и Озирис ми разкриха тайните си. Аз имах за свой бог - любовта и вдъхновен от любов - аз пях, говорих и победих."

2. "Да си свободен, това значи да си господар, а да си господар, това значи да изтичаш от любовта."

3. "Победи раздвояването и ще победиш смъртта."

4. "Ти си пламък. Ти трябва да се разрастваш ежедневно. Пламъкът е ключът на живота."

5. "Има само една власт, само един Бог и само един Учител и ти можеш да го откриеш само чрез пламъка."

6. "Тайната на съпруг и съпруга е известна само на посветените. Тази тайна е скрита от хората. Тази тайна е скрита в пламъка."

7. "Посветените са същества на пламъка."

8. "Който намери любовта - той намира пламъка. Той се слива с него и се освобождава от печалната пропаст на преражданията."

9. "В разгръщането на пламъка е всяко истинско постижение."

10. "Истинската любов, това е неизменният етер, а чистото сърце се превръща в пламтящо слънце. Такова всъщност е сърцето на Бога."

11. "Пламъка е който възпроизвежда в нас Божественото."

12. "Истините, това са силите на светлината."

13. "Божествеността е вечна и безкрайна, а човечността е крайна."

14. "Всички са произлезли от свещеният пламък, който е първоначалната светлина."

15. "Космическата идея е плпламтящ огън. Духовете са огън от огъня - пламък от пламъка и един ден те ще светнат и ще станат като пламъци. Ще разкъсат илюзията и ще възкръснат по-живи от всеки друг път във висините на седмото небе."


Лао Дзъ

1. Човек се ражда за да постигне дълбокото. Дао е дълбоката основа.

2. Чрез тишината на Дао човек навлиза в собствената си Вечност.

3. Спасението е потапяне в Абсолюта.

4. Когато не работиш с пустота, ти правиш много усилия и се изхабяваш. Когато работиш с пустота, ти се съхраняваш и съграждаш.

5. Дао е съкровището, което трябва да се търси. Извън Дао дсяко съкровище е извор на тревоги.

6. Силата на Дао е в неговата неизреченост.

7. Дао е зад пределите на размишленията.

8. Когато познаеш себе си, Дао става твой път и от твоето сърце започва да извира Древната Светлина.

9. Светът е хубав за онези, които нямат собствени очи, а очите на Дао. Очите на Дао са безпределни.

10. Дао създава блага, но не забогатява, защото е вечно. Ако вечното забогатява, то не е съвършено.

11. Непроявеното е вечният корен, неизменният извор на живота.

12. Дао действа, но не се появява.

13. Когато проникнеш в Дао, ставаш едно с тайната.

14. С Дао се разговаря в мистично мълчание. В това мълчание всичко се постига.

15. Пътят е това, което постепенно изяснява Дао.

16. Всеки, който иска да се приближи до съвършената Мъдрост, трябва да се обърне към своето Дао.

17. В Дао всеки е дълбок според своята същност.

18. Дао е 12 милиарда вида дълбочина и след тази мярка започва неговата необятна безпределност.

19. Когато Дао е в човека, тогава тялото на човека се превръща в свещен космос и тогава Вечността се пренася в човека.

20. Вечността и Мъдростта са много близки. Те са свързани от Дао в един общ път.

21. Твоето отношение към Дао е твоят път.

22. Дао е обозначение на Истината и на естествения път на живота.

23. Всеки, който посвети живота си на Истината, постига Дао.

24. Който няма желания, се одухотворява от Дао.

25. Дао дава на човека нещо повече от себепознание.

26. Светът е възникнал от Прадиханието, което е единно с всичко.

27. Който търси Дао, търси безпределност. Безпределност е името на пътя.

28. Дао вечно се възвръща към самото себе си. Възвръщането е нов разцвет на жизнената сила.

29. Пустотата е безпределната цел на мистичното съзнание. Тази пустота е мистичната утроба на световете и всичко е родено от нея. Тя е началото на всеки завършек.

30. Само пустото сърце обичасвоя път и само пустото сърце може да го извърви


Боян Магът

1. Човешкият Дух е същество, което може да живее само в своята дълбочина.

2. Умът живее в миналото. Душата търси бъдещето. Само Духът живее в настоящето и затова управлява и миналото и бъдещето.

3. Съдба има само тогава, когато не си буден в настоящето. Всяка съдба е родена, когато е изпуснато едно настояще.

4. Всяка съдба може да се пречисти от настоящето, защото в него работи Духът на Истината, която преобразява.

5. Навсякъде всичко е жива светлина.

6. Със смисъл е пропита и най-малката прашинка.

7. О, малко камъче и тебе твоята мечта те носи!

8. Когато човек познае душата си като Светилище, тогава Незнайното идва да царува в нея.

9. Дълбоко в мен Ти си написал Свещения си закон. Той е: Любов необятна.

10. Само със своята необятна Любов се приближавам до Тебе и само тогава разбирам живота.

11. Всички явления имат тайно ръководство и това аз наричам Свято Начало.

12. Себепознанието означава, че всяко същество си има свой път към тайната на Реалността.

13. Любовта към Истината е първата крачка към Незнайното.

14. Имаш ли Любов към Истината, Незнайното ще те привлече.

15. Само когато Истината е изстрадана, можеш да бъдеш господар на своята душа.

16. За да намериш своя вечен път, ти трябва да изстрадаш своята Истина и тогава тя ще ти даде своята Вечност, която е твоят собствен път по рождение.

17. Когато се движиш по чужд път, ти изгубваш своето висше ръководство и не можеш да общуваш пълноценно със своята душа.

18. Само човешкият Дух е устроен да издържи Истината. Другите тела са неустойчиви и затова Истината може да се разбере само с Духа.

19. Пробуденият стъпва на основата на Истината и минава отвъд страданието.

20. Пробуждане-това е осмислянето на страданието, а осмислянето на страданието е врата към великата Истина.

21. Истината изгрява в твоя живот, когато Бог навлезе в Своето дълбоко страдание чрез теб.

22. Аз съм видял много души, които са потъвали в морето на застоя и скръбта с разумни разсъждения. Не са разумните разсъждения, които водят към Вечната Истина.
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот nordika » 02 Окт 2006, 19:57

Това всичкото което го пишеш е много красиво и ценно , а твойто лично мнение какво е ?
Аватар
nordika
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 87
Регистриран на: 25 Сеп 2006, 10:20

Мнениеот revan » 02 Окт 2006, 20:34

Че ЛЮБОВТА ще спаси света.ДА пребъде
Аватар
revan
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 20:30

Мнениеот Mell » 13 Окт 2006, 19:58

Ами лично моето мнение е,
че последователите на Бениса Дуно са
точно толкова фанатизирани , колкото и самата
Христова Църква...
единствено цитиране на чужди думи
без следа от собствено мнение...
Mell
 

Мнениеот xermes » 14 Окт 2006, 13:10

Интересно...надявам се да ме извиниш-ако успееш разбирасе....защото ще се изразя максимално точно и..болезнено откровенно...и така..знаеш ли колко е важно за духовни свят или божествения например твоето мнение..?
Точно толкова колкото за някой възрастен и опитен човек мнението на едно невръстно и прохождащо бебе--тоест-кръгла нула..:)
Не се засягай, но кога например един човек-специалист например ще го вземат на отговорна работа?Когато покаже старание,способностти,когато вложи усилие,когато покаже че е съпричастен към общото дело на фирмата с дела, а не с думи.
Сега си сложи ръка на сърцето и си кажи пред себе си-ти какво направи досега в живота си за общото..да речем издигане,одухотворяване,повдигане на съзнанието..?
Прости ли на някой който те ядоса,или му отвърна,замълчали когато те обвиняваха в неща които не си сторил?
Написа ли нещо досега за хората?Публикува ли го..?Заведе ли някой някъде да го нахраниш?Колко пъти?Направи ли някаква благотворителност без да се показваш и да те знаят..какво направи досега..може би нищо..тогава си никой...следователно каквото и да кажеш за неща за които не си се постарал да ги преживееш,да ги усетиш,да отделиш от залъка си за някой или нещо..каквото и да си мислиш-то е изкуствено,неприживяно лично и неистинско мнение..фалшива информация за нещатата..мнението е напълно неадекватно..по добре си замълчи... и обърни внимание на хората които са направили нещо по въпроса...КОЯ СИ ТИ!!!! ЧЕ ДАДАВАШ МНЕНИЕ ЗА БЕИНСА ДУНО!!! ТИ ВЪОБЩЕ ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА ЗА !!!!КОГО!!!!!ГОВОРИШ...?БОДХИСВАТА БЕИНСА ДУНО!!!! ЗНАЕШ ЛИ ВЪОБЩЕ НЕЩО ЗА БОДХИСВАТИТЕ...!!!?ВЪОБЩЕ ПИША ЗА ТЕЗИ КОИТО СА ТОТАЛНО НЕПРОСВЕТЕНИ ЗА ТОВА ЗА КОЕТО СЕ ОПИТВАТ ДА ГОВОРЯТ!!! ПО ДОБРЕ МЪЛЧЕТЕ ЗА НЕЩА КОИТО НЕРАЗБИРАТЕ..ИНАЧЕ-РЕКЛАМИРАТЕ СОБСТВЕНОТО СИ НЕВЕЖЕСТВО...
xermes
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 73
Регистриран на: 25 Фев 2006, 17:22
Местоположение: Bourgas

Мнениеот Mell » 14 Окт 2006, 21:23

ако го напиша,ще е показност, която оаставям на вас.....Робите та Учителя :))))))))))))))
Mell
 

Мнениеот xermes » 15 Окт 2006, 05:28

:)) то просто няма какво да кажеш...
но и да има...пак е някакаво мнение твое...основано но какво..?на..нищо:))
Малко инфо-няма как да съм от"роботите" на Учителя, защото просто не съм Дъновист..но знам кой е ТОЙ,КОИ СА "ТЕ"-БОДХИСВАТИТЕ И КАКВО ПРАВЯТ...И ПРЕКЛАНЯМ ГЛАВА ОТ УВАЖЕНИЕ...НЕ СЕ МИСЛЯ ЧЕ "ЗНАМ" И "МОГА"...КАКТО ПОВЕЧЕТО ТУК СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ...И ЧЕ "ЗНАЧАТ" НЕЩО...ВИНАГИ ИМА "НЯКОЙ"МНОГО ПОВЕЧЕ..КАКТО УЧИТЕЛЯ..ТАКА ЧЕ СЕ ОСЪЗНАЙ И НЕ КОМЕНТИРАЙ НЕЩА НАДХВЪРЛЯЩИ ПРАГА НА ВЪЗПРИЕМАНЕ И АСИМИЛИРАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО ТИ.
xermes
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 73
Регистриран на: 25 Фев 2006, 17:22
Местоположение: Bourgas

Мнениеот Mell » 15 Окт 2006, 05:37

Ти за моето съзнание... идея си намаш, оставам зад думите
си и ги повтарям... РОБИ на едно празно учение....
Mell
 

Мнениеот Мона » 10 Яну 2008, 09:12

Защо свързвате непременно еволюцията на расите специално с Дънов, Рудолф Щайнер.
Много по-подробно за окултизма пише например Елена Блаватска.

А самият Петър Дънов е ярка фигура в българската история, но твърде спекулативно е отношението на последователите му днес към философията и учението му...

Намирам темата за много интересна, но е добре да пишат и последователи на Беинса Дуно, за да споделят своя опит и преживявания.
Мона
Модератор
 
Мнения: 19
Регистриран на: 07 Яну 2008, 19:05

Мнениеот xermes » 10 Яну 2008, 16:21

Ами мисли6 ли, 4е 6те пи6а за не6то което непознавам..?Както пове4ето хора тук от форума..дават си мнението за не6та за които само бегло са 4ули или про4ели...нека си даде6 лептата за не6то..години..последователност..жертване на не6то за постигане на друго.. опитност.. и тогава да говори6...ама какво ли си хабя думите..каквото съм имал да казвам съм го казал...
ако наистина се интересува6--ела на 7-7е рилски езера през август-10-25 когато идват хора от цял свят..лекари,у4ители,професори...пилоти..какви ли не интелигетни и ети4ни хора...дори моделиера Пако Рабан...и така.. 6те усети6 някои не6та..ако ти е "отредено" може и да види6 не6то...6те се докосне6 до Всемирния У4ител на Цялата Вселена ..Беинса Дуно..който е 4аст от Бодхисватите..съ6тествата,които управляват и контролират системите на живот във вселените..и проявлението на Любовта във 4ове6ки аспект..и не само...и така..
ето ти пове4е:
http://www.beinsaduno.eu/
http://www.paneurhythmy-beinsaduno.com/
но най-ве4е

http://www.beinsadouno.org/ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

и ако не разбира6..не се притеснявай..просто не ти е до6ло времето...запони едно-няма по-вис6е у4ение от това...няма по-голяма сила от това...няма по-истински живот това!..както казва6е Ванга "след време вси4ки религии ще из4езнат..6те остане само едно у4ение на българина Петър Дънов,което като пелена 6те обхване цялата земя.."успех.
xermes
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 73
Регистриран на: 25 Фев 2006, 17:22
Местоположение: Bourgas

Мнениеот venus » 10 Яну 2008, 18:10

Учението на Петър Дънов е просто един път към мястото, до което водят много пътища. Всеки има право и възможност да открие и избере своя път. Друг е въпросът, че личността на Петър Дънов е едно, а неговите последователи - съвсем друго. Мисля, че Петър Дънов може да се открие по-добре у дома насаме с книгите, отколкото на публични места.
Аватар
venus
Модератор
 
Мнения: 542
Регистриран на: 12 Окт 2007, 09:36

Мнениеот Вендор » 10 Яну 2008, 21:55

Няма дъновист или запознат с учението на Дънов, който да не е казъл "ще разбереш, още не му е дошло времето", хвала на такива просветени духом, възпяващи мировата любов и смирение пред бог, но всъщност, криещи собствената си невъзможност да вземат живота си в ръце и отговорност за делата си.
Аватар
Вендор
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Яну 2008, 21:21


Назад към Окултни Статии

cron
  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта