Символа на светата троица ?

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот ZefaS » 04 Яну 2007, 12:20

Малко е станично от темата, но искам да питам за символа на светата троица. До колкото знам масоните изобразяват антихриста с обърнат на долу раностранен триъгълник. В тоя случай същото ли значение има?
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 04 Яну 2007, 16:55

Триединството е същтността на Бога.То олицетворява баланс и обединение на енергиите.

Мисъл, Чувства и Воля

Когато триъгълникът е нагоре имаме възход на духа от материлята към Бога-това е единият поток на душите.

А другият поток е слизане на духа в материята и се изобразява или с обърната пентаграма или с обърнат триъгълник.

Първите са сили и на съзиданието а вторите-на разрушението.

Духът слиза,за да се учи и да разбере какво е той,а се издига,когато реши,че не желае да се учи,а иска свобода и щастие.

За едни слизането надолу е съзнателен избор,но има една граница,когато това се превръща във вече несъзнателно падане.

А това,че антихристът се олицетворява с триъгълник-не означава,че има запазен баланс на енергиите,а тъкмо обратното.Триъгълникът се ползва според мен,замо да зададе посоката на движение.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот B-L-O-T » 04 Яну 2007, 18:39

Аз пък знаех че светата троица е от - Светия дух , господ , третото го забравих (май богородица беше . . .)
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот WandaBlenda » 04 Яну 2007, 18:57

Бог,син(Христос) и Светия дух.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 04 Яну 2007, 19:14

Между другото тази света троица е доста универсална и не е само за христянството ако се промени името на светия дух каквото значи . . .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот nikoj » 04 Яну 2007, 20:35

Интересно защо християнството отрича четвъртия аспект. Някой да има мнение по въпроса?
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 04 Яну 2007, 20:46

Ако под четвъртият аспект разбираш
женското начало, все си мисля, че изначално
християнството не го е отричало. Това си е работа на църквата
още не мога напълно да си обясня защо са
решили да отричат участието на жената.Но колкото до самият им
символ "кръст" Освен трите си лъча, кръста определено има
и четвърти
Mell

Мнениеот Kotentseto » 04 Яну 2007, 22:13

Имам два принципни въпроса за изясняване по тази тема...
Първо: Масоните не почитат антихриста. Ако можеш да ме убедиш в противното, опитай.
Масоните почитет Единия Бог, като приемат мъже от различни религии, стига да са монотеистични и да отговарят на моралните изисквания, които движението смята за задължителни за последователите си.

И второ: В Еклогата пише, че "на тия, дето казват, че освен Господа Бога, неговия Син и Светаго Духа има и Бог четвърти, трижди анатема", цитирам по памет... Кой четвърти аспект имате предвид наистина?

Светата троица православните християни изобразяват с трите събрани пръста, погледни коя да е икона.
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ZefaS » 05 Яну 2007, 11:01

Първо: Масоните не почитат антихриста. Ако можеш да ме убедиш в противното, опитай.

Аз не казвам, че ГО ПОЧИТАТ, че ГО ИЗОБРАЗЯВАТ по тоя начин.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот B-L-O-T » 05 Яну 2007, 11:19

Няма определен 4ти елемент . Той може да бъде всичко . . .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 05 Яну 2007, 13:33

Аз мислям, че християните се кръстат с 3 пръста заради триединството - казано по горе. По тази логика те нямат 4ти елемент.
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Nemezius » 05 Яну 2007, 17:36

Светата Троица, както бе казано наистина е Отца, Сина и Светия дух. Те са триединно, 3 части от едно цяло. Затова е писано "и той произлиза от Отца"; три части на един и същи Бог, създател на всичко живо и неживо. Поставянето на въпроса за 4-ти елемент като женско начало, признавам досега не се бях замислял за това, е невалидно в смисъла на Светата Троица- не заради името, а поради същноста й. Отца, Сина и Светия дух са едно цяло, триединното начало. Изхождайки от това, вкарването на 4-ти елемент, противоположен на Отца, би разрушило цялостта на тази същност.

Но да се върнем на началния въпрос за Символ на Троицата. Ето го и него(прикрепения файл).

П.П.: FireSun's Viking, да именно това изразяват трите тръста, с който полагаме Кръстния знак.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение
Аватар
Nemezius
Модератор

Мнениеот nikoj » 05 Яну 2007, 21:48

Четвъртия аспект е разрушението. Може би дяволът (сатаната) го изобразяват най-добре. Интересно защо църквата отрича този аспект да е част от божественото? Без него светът не би могъл да съществува.
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Trismegist » 05 Яну 2007, 21:57

Ами четворката в числото на материалния план.
Четворката е материята.

А символиките на кръста и триединството съвсем не са дадени от християнството,а просто са взаимствани от други по-стари школи и учения.

Астрологическият символ за земя е кръг с кръст вътре.

Повече за четворката няма да пиша,защото преди това мнение
писах друго доста по-подробно,но нета ми засече,като никой път.
Явно или нещо съм излъгал или не трябва да се публикуват такива знания.

Заниманието с числата и тяхнто значение е много дълбока и обширна наука.За значението на едно число може да има повече от едно или две разбирания.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот sivia » 05 Яну 2007, 21:59

света може да си съществува и без добро и зло това са си го измислили хората. така че и триединството му е много да не говорим за четвърти елемент
СПРЕТЕ ЗЕМЯТА ИСКАМ ДА СЛЯЗА
Аватар
sivia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот nikoj » 05 Яну 2007, 22:24

Доброто и злото са относително понятия (хората ги приписват на разни неща). Съзиданието и разрушението обаче са абсолютни. Защо ги има същностния елемент (баща), резултатът (сина) и свързващия елемент (св. дух), а го няма аспектът, който разрушава градежа.

Апропо - бог има толкова лица колкото можеш да му дадеш. Всичко е част от бога. Езическите пантеони реално са един бог в множеството му аспекти. Най-близък до християнството е вярата на келтите за четирите аспекта на богинята.

Затова въпросът ми е - защо християнството не признава, че разрушението (във всичките му аспекти, включително и това, което определяме като зло) е естествено и е част от бог?
Аватар
nikoj
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mell » 05 Яну 2007, 22:41

Христянството прикрива доста неща, приятелю
и когато говорех за 4-ти аспект наистина нямах предвид
разрушението ето че това е за мен вече пети аспект...
и някък подсъзнателно започвам да виждам не кръста на
христианите, а пентаграма....
Християнската троица, наистина символизира Баща Син Свети Дух
Твърде идилично и неправдоподобно...
Mell

Мнениеот treskea » 05 Яну 2007, 22:48

свещенната тройка или триадата кабалистите доста добре са я обяснили самато число три се смята че притежава особена магическа сила но на мен идеята ми беше че при християнството почти всичко е крадено от древните езически религии и просто са си го насосали по някакъв начин тъй че истината за троичното не я търси при Светата Троица.А що се отнася за тетрадата кръста между лъчите си образува четири триъгълника а самият кръст е образуван от две пресичащи се линии които дават четири лъча ето и връзка между двойката тройката и четворката този кръст масоните наричат Филосовският Кръст а двете линии които го образуват олицетворяват двете енергии във вселената
Аватар
treskea
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Trismegist » 05 Яну 2007, 22:53

Четворката е разрушителна-затова съм съгласен.
Но разрушението не е част от Бог.Това е присъщо,само на отделените части от Бог.

Под Бог се разбира нещо съвършено и идеално.

Когато ти прережат гърлото или ти извадят очите или ти строшат събите,ще разбереш,защо разрушението не може да е част от Бог,нито става по негова воля.Виж-изпитанията са друго нещо.
Но прави разлика между изпитание и страдание,защото има такава и е съществена.

В света на илюзията-разрушението е част от граденето.За да съградиш нещо тук-трябва да разрушиш нещо друго и тъкмо в това се състои несъвършенството на четворката и на света извън Бога-Материята.

За да се наядеш-трябва нещо да умре-животно или плод.За да си щастлив-трябва някой да страда.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mell » 05 Яну 2007, 23:07

Trismegist не мога да не се възхитя на убеденоста,
с която винаги говориш...но както в повечено случаи не
съм съгласна с теб.
"Но разрушението не е част от Бог.Това е присъщо,само на отделените части от Бог. " - ти го каза
Ти да не си разчленил бог та да знаеш ? + това частите правят съвкупността, елементарна химия...Всяка една част е едно с цялото,
демек в Богът ти щом има и частица унищожение, тя му принадлежи и е част от него...
Mell

Следваща

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор