Хаос магия или Хаос манипулация?

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот lucia » 14 Апр 2007, 21:29

Legion , защо ми е да приемам членовете на дадена група като конкуренти или състезатели, тва да не е турнир по шахмат? Защо да се състезавам с някой, ако просто мога да извлека опит от него, което в никакъв случей не зна4и да го имитирам?
Пък и в крайна сметка не е важно кой кво може, защото даден човек може и 40 години да се занимава с магия и нивото му на самоосъзнаване пак да е нулево

Все пак 10х за отговора, рядко се слу4ва някой да е из4ерпателен :roll:
Аватар
lucia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Legion » 15 Апр 2007, 06:40

lucia написа:Legion , защо ми е да приемам членовете на дадена група като конкуренти или състезатели, тва да не е турнир по шахмат? Защо да се състезавам с някой, ако просто мога да извлека опит от него, което в никакъв случей не зна4и да го имитирам?
Пък и в крайна сметка не е важно кой кво може, защото даден човек може и 40 години да се занимава с магия и нивото му на самоосъзнаване пак да е нулево

Все пак 10х за отговора, рядко се слу4ва някой да е из4ерпателен :roll:

Здравей lucia.

Не е задължително съзнателно да приемаш другите от една група като конкуренти или да се изживяваш като състезател.

Но и не е невъзможно да се окаже точно това, на едно несъзнавано равнище. Линията на съизмерване и стремеж за подражание и притежание на някакво чуждо умение не винаги е ясно очертана, а често е и маскирана зад някаква друга, приемлива за съзнанието линия.

Например съизмерване с другите може да се маскира с благовидното: "Единственото, което ме интересува е опитът, който аз придобивам. Не, аз в никакъв случай не искам да ставам като Еди Кой Си и не го имитирам, а само, понеже е малко по-напред в материала, искам да..."

Или също маска: "Опитът на другите от групата ми помага да се развивам". И действително до един момент е така - един от плюсовете на работата в група е този, че някои хора могат да дадът малко опит на други. Но това наистина е само до един момент. Първите един - два пъти. После вече става оправдание на съизмерване.

И освен това почва да пречи на самостоятелното взимане на решения. Не може вечно да се разчита, че напред ще има някой, който да бъде следван, нито може вечно да се очаква, че друг ще задава с какво в магически аспект ще се работи утре, в колко часа ще започне работата и как ще се процедира. Човек свиква с това друг да организира заниманията му в областта на магията и в един момент може да се окаже, че сам без групата не може малкия си пръст да организира да помръдне.

Мое наблюдение над хора, които работят в група е, че те, когато са без групата и са попаднали в екстремна ситуация, примерно чисто физически ги нападат на улицата, не са в състояние веднага да реагират с магия и да се защитят. Ще си изяде пердаха в такава ситуация такъв човек, ще се прибере като сгазена маруля у дома си и ще седне да рови по книги за ритуал, че да си отмъщава в стил "след дъжд - качулка". Ритуалът, който ще изрови, обикновено е със съмнително качество и действие, но ще го направи на въпреки от яд и желание за отмъщение. И след една година, ако не забрави до тогава, ще ходи да проверява дали има резултат от магията. И понеже нито знае кога ще се прояви краен резултат, нито как точно ще се прояви - обикновено бърка действието на реалността, поднасяща закономерно неприятности, с магията си от преди 1 година и се надува, че прави нещо, когато всъщност нищо не прави. Като закон такива хора имат изключително лош контрол над магията. Поне за мен това се дължи на факта, че в група човек забравя да контролира какво прави, разчитайки, че другите вършат работата по контрола, а това обикновено не се случва.

По принцип липсата на самоконтрол е една от най-често срещаните грешки в магията не само, когато става въпрос за група, а и когато става въпрос за индивидуална работа, ако ще държим на обективността. В тази насока има разработени не лоши схеми за самоконтрол, но работещите в група обикновено отказват да приемат необходимостта от тестване на способностите си с такива схеми.

И да, така е- човек може и 40 години да отдели, за да се занимава с магия, но да има нулево ниво във всяко едно отношение, в комплект с куп заблуди, че може и знае нещо.

Всичко хубаво ти желая.
Аватар
Legion
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ChaoS » 01 Юни 2007, 09:31

Така...
Седях и четох вашите гледища, мнения и разработки за работата в група и извън нея и, трябва да ви кажа, страшно добри са и страшно много ми допаднаха.
Но, като всеки смислен "спор" или "дебат", смятам, че трябва да има и трета страна, която е склонна да прави компромиси с двете крайности, за да се опита да въдвори някакъв баланс.

Аз самият съм се пробвал и в двете- и в ролята на единак и в ролята на групарче и открих, че двете могат да бъдат перфектно комбинирани по един лесен и фин начин, който смятам да споделя със вас.

Един от основните ви доводи, драги ми анти-груп сподвижници, е, че всички сме индивиди и не можем да сме копия на другите.
Това е така и всички изтъкнати вече от вас последици- съревнование, загуба на темпо, загуба на време... Са верни.
НО.
Един от основните плюсове на работата в група е именно факта, че всеки може да бъде по-добър от другите в конкретно течение.
Също така, вярвам, че единствената истински стабилна форма на "управление" на една група е равноправната демократична такава, т.е. "лидер" е един човек, но не един и същи. Т.е. в зависимост от ситуацията и изискванията й са нужни специфични качества, които не могат винаги да бъдат присъщи на същия човек. За това смятам, че ВСЕКИ ЕДИН ЧЛЕН на дадена група трябва да бъде способен в един или друг момент да поеме водачеството в свои ръце.
Казвайки това, вече мога да се върна към недовършената мисъл по-горе...
Ако индивидуалността се цени в една група, то всеки ще има нужната свобода да се развива със своите темпове в своята насока. По този начин в една балансирана група, в която всеки може да разчита на другите, могат да се вършат много повече дейности с много по-добро качество, отколкото ако групата се развива в ограничен темп и ограничена насока. Количество и качество са две различни неща все пак.
Ще приведа пример, макар да не работя "екипно" със личностите, които ще спомена.
Не ме бива да гадая и не ме бива да контактьорствам. Нито го крия, нито смятам, че си струва да положа усърдие в тези две насоки- те не са за мен.
НО ме бива да давам идеи и да намирам разрешения на проблеми от структурно естество, т.е. КАК да стават нещата.
И за това, когато иамам нужда да се свържа с дадено същество, или да знам нещо, което не мога да видя- питам можещите. И по същия начин, когато трябва да се разнищи устройството на дадена система или схема, или когато трябва да се разработи нещо ново, същите тези хора се обръщат към мен.
Ако бяхме в група, това би било от доста голяма полза за всички ни и не виждам защо би трябвало да е пречка.

Освен това- винаги е полезно да можеш да обмениш информация по въпросите, по които не си компетентен, стига да помниш, че никога няма да си толкова компетентен, колкото оногова, когото питаш.

Та. Не знам, дали всичко, което написах до сега ще бъде разбрано правилно, тъй като не навлизах в детайли, заради ограничения във времето. Но, въпреки това, тая надежда, че успях да покажа, че и индивидуализма и работата в група, са напълно съвместими едно със друго.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот DarkAngel666 » 01 Юни 2007, 09:36

Да, но знаеш, че не можеш да имаш наълно безпристрастно мнение. Дори да си с уравновесени на 101% АЗ- ове, пак има леко повлияване, по време на даване на преценка и мнение. Общо взето, макар често да се въвличам в спорове, мисля че те служат единствено за насърчаване на его- комплекса (от което излиза че имам ОГРОМНО его, но това не е далеч от истината).
Тук е място за много мъдра мисъл...
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ChaoS » 01 Юни 2007, 10:18

Не съм казвал, че мнението ми е безпристрастно.
На против- пристрастен съм и към двете тези, в зависимост от обстоятелствата.
Или, както е в случая - към трета теза, обединяваща оригиналните две.

Ако безпристрастието съществуваше наистина, никой никога нямаше да казва нищо смислено.
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот KAT » 01 Юни 2007, 11:46

голям майтап а Хаос магия. Трябва да ви разочаровам такава магия няма. Това просто е измислено като едно учение примерно както е създадена всяка една религия.

От тази тема обаче разбрах че magica била от сектата на сатанистите. Те пък горките са вкарани в едно друго коридорче, в какво вярват и какви са им разбиранията им, лошо ми става само като си помисля за тях.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот lucia » 01 Юни 2007, 13:28

Дарк, егото има както деструктивен, така и креативен характер. Няма нищо лошо да се водят спорове, стига да са смислени. Въпросът не се свежда до това индивида да си унищожи егото, а да се научи да го изолира, когато то се прояви като пречка.

И тъй като беше повдигната темата за сектите, групите и т.н. ще направя само едно малко уточнение... Разликата между някои секти и хаосмагическите групи е, че при вторите няма гуровци, индивида си е водач сам за сабе си, от там нататък всеки си има глава на раменете, за да избере в какво да вярва и в какво не.
Аватар
lucia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот DarkAngel666 » 01 Юни 2007, 15:16

А, Луция, не разбрах само какво имаш в предвид от изолация на егото. Вярно, в една ситуация може да е от полза, в друга - да навреди. Май целта беше уравновесяване на АЗ- овете? Все пак, за това не мога да споря, защото не ми стана ясно какво имаш в предвид.

КАТ, принципно, Хаос Магията е използването на всички модели, или аз нещо не си спомням. Добре, бих се сългасил с теб, но искам обоснован отговор. И ако нямаше хаос- подход, какво тогава правят IOT, L.O.O.N и всички дискордиаснки организации (макар, че организация не е точната дума).
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KAT » 01 Юни 2007, 15:51

за тези глупаци ли ми говориш Illuminates of Thanateros - занимавали се с хаос магия, ама и те като вас мислят че нещо правят (магии) а всъщност са под абсолютната нула по възможности
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 01 Юни 2007, 15:57

Аха и това какво трябва да значи за мен.... Като са глупаци, значи би трябвало да можеш да влезнеш лесно там. Ами опитай се. Мисля че комплексите по мерене на пи*ки е малко остаряло. Наречи ме луд, но пак не виждам обоснован отговор.... angel11.gif
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KAT » 01 Юни 2007, 16:02

ти добре ли си какво ще правя там, те там до един са зомбита.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 01 Юни 2007, 16:08

Е, първо бяха глупаци, сега са зомбите. Знаеш ли, не съм там, имам намерение да отида, но първо трябва да изчакам малко време, после да се кандидатирам, та чак след това, евентуално да ме одобрят. Но сега не това е важното. Поне ще видя как да се отглежда зомби - със себе си laughing9 Пак не виждам обосноваване на тезата ти, че са зомбите, глупаци и каквото се досетиш. Обоснови се и ще се съглася с тебе (но няма да е за повече от 2 седмици, поради факта, че като си наблюдавам психичните болести, може да ме избие на силно възпаление на левия форнтален лоб на панкреаса и не знам какво значи, но звучи интеуегентно).
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KAT » 01 Юни 2007, 16:20

интересно за какво искаш да се кандидатираш за там и да те приемат за да си богат и да имаш власт ли. (това е просто като риторичен въпрос не го вземай на сериозно)

Аз вече отговорих на Марио защо има въздействия само от страна на енергийни разуми и се опитах да го обясня. Намери си го и го прочети няма да го пиша пак.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ChaoS » 01 Юни 2007, 20:59

КАТ, по-скоро ми обясни други две неща:
1) А ти самия? Имаш ли способности? И с какво те се отличават от другите? КАкво те прави по-силен?
2) А би ли ги използвал по негативен начин? Просто за доказателство, че ги има? И с какво това няма да те направи също толкова заблудена душа колкото са другите?
!RorriM EhT KaerB
Аватар
ChaoS
MagicGateBg Фен

Мнениеот DarkAngel666 » 02 Юни 2007, 07:58

Chaos, най- странното е, че и аз, и ти и КАТ твърдим едновременно Истинни и Грешни тези. Облагите от изучаване на психология са много, но едно от тях е за теорията за МИСЛЕЩ -> ДОКАЗВАЩ. Той не вярва, че хаос- магията действа, направи един опит за хаос- магическа операция и опита не се е получил. Доколкото виждам той използва спиритичния метод на магия. Навярно би получил същите резултати, ако използваше енергийния, за който видях, че в момента спори с Б-Л-О-Т. Е, ние сме малко по- добре. Използваме каквото намерим за добре. Общо взето, каквото и да мисли човек, винаги ще намери нещо, с което да го докаже. Мисля си, че жабите искат да завладеят света.... проучвам, проучвам проучвам.... о, не!, жабите завземат света.
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 02 Юни 2007, 08:06

KAT написа:интересно за какво искаш да се кандидатираш за там и да те приемат за да си богат и да имаш власт ли. (това е просто като риторичен въпрос не го вземай на сериозно)

Аз вече отговорих на Марио защо има въздействия само от страна на енергийни разуми и се опитах да го обясня. Намери си го и го прочети няма да го пиша пак.

Не мисля, че това мое решение заслужава обяснение.
Сега, нека се прехвърлим на тема ПАРИ. Какво лошо има в притежаването им? А в липсата им? Парите добро или зло са? А нужно ли е да ги разделяме. Какъв е смисъла да правя нещо, ако не мога да си осигуря удобство? Дънов май почина в материална бедност и духовно богатство. Но има ли смисъл да се лишаваме от едното, като може да притежамаве и двете.
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KAT » 02 Юни 2007, 10:20

DarkAngel666 - нищо лошо няма в това да имаш пари, но зависи как ги изкарваш, а пък ония илюминатите повярвай ми не го правят по правилния начин. ( не ти говоря за честен труд да копаш по цял ден на полето и да печелиш много пари).

За жабите дето превземали света - гледай сега всеки човек почти всяка нощ сънува сънища нали и някой път са едни такива интересни, чувствени. Е добре аз съм установил че сънищата ги пускат някакви енергийни разуми, разбираш ли някакво друго съзнание което не е човек, А май жабите взеха да се появяват май наистина. Обаче, аз знам че каквото и да ви разправям вие пак няма да повярвате за това за сънуването, понеже тези енергийните разума са и с нас и през целия ден. Те си имат дойда кравичка и по никакъв начин няма да ти позволят на теб да се осъзнаеш че някой нечовек ти бърника постоянно в главата с цел енергийно смучене на енергия.

ChaoS - гледай сега аз никога няма да стана ДУша, в смисъл да гледам на себе си по този начин - " О каква душичка е този човек". И виж за това че и аз съм бил заблуден, трудно мога да ти го обясня защо не е така, например аз се мъча да ви кажа че с ритуал нищо не се постига, а вие си повтаряте, че само така става и като задълбаем нещата изплювате камъчето че и енергийната ви мисъл всъщност се намесвала при правеното на магията и примерно усещате как енергията се насочвала нанякъде си. Тъпизми до едно, онези са ви наглавите и нищо не можете да излъчите, те просто ви правят едно шоу за вашето съзнание и вие си мислите че наистина нещо става, а то е само една представа една анимация за вашия ум. И да писах и защо понякога това което правите става, щото го прави енергийния разум.

И никога не съм правил хаос магия, нито има хаос енергии.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 02 Юни 2007, 13:55

Добре, ако копаех по цел ден нямаше да имам време да се занимавам с такива работи, не мислиш ли? Честен и подъл са само определение, в действителност се полагат едни и същи усилия и на парите грам не им дреме как някой ги печели. В подобни пактове приемат според резултатите ти, а не примерно, както в някои други организации намиращи се в Америка, които те правят сатанист и златен член на организацията.... ако се навиеш да я издържаш. Начина по който печелиш пари не е от значение. Хайде сега да не говорим за това, защото се сещам за хора от тука и начина им на препечелване.

Казваш за енергийните разуми. Защо пък да не ги примеа? Навярн всеки хаотик би използвал за определен период от време твоят модел на магия, но друг е въпроса дали ти би използвай някакъв друг модел на магия. Както и да е, тези енергийни разуми, за които говориш. Непонятно защо, намирам прилика с Летачите на Дон Хуан и Кастанеда. Но това също не е от значение. При енергийния и спиритичния модел има малко спънки. Могат да работят заедно, могат да работят отделно, но ако се опиташ да обясниш кибер и психо- модела, ще намериш спънка. От друга страна аз лично определям кибер и психо- модела като доста по- потентни. Могат да работят заедно и отделно с всичко, могат да обяснят всичко. Дори доста често се замислям за самата психология. Не съм първия, който го казва, но Фройд и Юнг могат да бъдат използвани доста успешно в постигане на волята. Имам един познат, който е завършил философия и психология. Доста е възрастен, но винаги му съм се възхищавал, защото постига резултати като използва подсъзнанието на Фройд и несъзнанието на Юнг (гещалтпсихологията си заслужава изучаването). Едва от скоро започна да се занимава с източна традиция, та и аз покрай него в последния месец. Та сега въпроса е, как по дяволите постига резултати само с психология? Пробвай, да видиш, че и ти ще успееш. Дори се учудвам как така през късния ренесанс не са пращали психолози на клада.
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KAT » 02 Юни 2007, 14:14

я кажи какъв е този кибер и психо модел че много съм любопитен.
А пък за Фройд и Юнг и двамата им е диктувано мисловно от онези моите енергийните разуми какво да пишат в тъпите си трудове. Писания на Фройд са опит за повърностна олигофрения по въпроса какво е това разумност и как мисли разумния човек.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот DarkAngel666 » 02 Юни 2007, 14:23

Модели на Магия
by oт frater U.'. D.'.
(превод: DarkAngel666, 03.2007)

В развитието на изучаването на възможностите на нови, по- ефикасни техники на магия, се натъкнах на факта, че структурния поглед на историята на магията може да се окаже полезен. Въпреки всичко, магьосниците винаги са се стремели да разнищят теорията и практиката на магията чрез езика на тяхното време и по- специално, различните модели, принадлежащи на различните възгледи.
Съществува, някак си, риск при подобно разбиране; моделите не обясняват всичко, те просто са илюстрация на процес, отколкото полезни. Дори повече, пре- систематизирането повече размътва, отколкото да разясни и не бива някой да се обърква в това, присъщо на много кабалисти.
Затова, следващите пет (по скоро четири плюс един) модела на магия трябва да бъдат разгледани като начин на възприятие на практическите способности на широк спектър от магически системи, отколкото като дефинирани теории и/или обяснения на магията.

Ще разгледаме магията според четирите категории:

- Спиритичен Модел;
- Енергиен Модел;
- Психологичен Модел;
- Информационен Модел;
- Мета- модел;

Спиритичен Модел

Това е, може би, най- старият модел на магия, въпреки че е възможно да се появил след или редом със спиритичният модел. Можем да го намерим широкоразпространен по света в шаманските култури и също така в много религии. Неговата основа е върху идеята за съществуване на отвъден свят, изпълнен с много или малко самостоятелни същества, като духове, ангели, демони, богове и т.н. Шаманът или магьосникът е индивид, който може да навлезе в този отвъден свят по собствена воля, който е бродил многократно в него, знае езика и обичаите му и се е сприятелил, победил е врагове, и/или осигурил съюзници и сервитори в него. Това е важно, защото всички магии са от тези същества. Днешната германска дума за вещица „хексе”, показва това понятие, ако погледнем по- отблизо етимологията на езика. Идва от древногерманското „хагазуса”, което се превежда като „препускащ през прегради”. „Хагазуса”- тя е преминавала през бариерата на световете.
В спиритичният модел магията се представя, като повлияна от тези същества, които обикновено са невидими, поне за обикновените хора и шаманът или магьосникът е този, чиято задача е да осъществят волята му. Това може да бъде направено чрез молитва, размяна, или дори, чрез средновековната демонология – чрез насочването на магически сили.
„Отвъдното” може да има своя собствена география, но обикновено е свързано и съществува редом с обикновения свят. Ключът към навлизането в него е състояние на съзнанието, контролиран транс, в което шаманът е експерт.
Спиритичният модел е надделявал в традиционната или догматична магия до днес, със някои от най- видните представители, като Франс Бардън и Алистър Кроули.

Енергиен Модел

Ерата на енергийният модел в Запада е белязана, най- вече, от влиянието на хипнотизма в края на 18 век. Антон Мезмер, който не е бил окултист, но от друга страна бил „илюзионист”, преоткрил древните методи за лечение на хипнотизма и магнетизма. Популяризирал теорията си за „животински магнетизъм”, който той представил като сила, присъща на организма, но също така използвал магнити за целите си.

Междувременно Френската Революция сложила края на Мезмер, но идеите му не били загубени. Те били доразвити от други, най- често окултисти, които работили над тях в промеждутъка на времето си. Един от първите бил Булвер Литън, Societas Rosicruciana ab Anglia (SRIA), чието становище било съществуването на фина материя, наречена от него Врил (названието и най- вероятно идва от латинското „virilitas”, което означава „сила”). Можем да наблюдаваме интересни разновидности на понятието за „виталната енергия”, които възникнали по същото време. Други тълкуватели на енергийният модел на магия са Райхенбах, със понятието си за Од (божествена енергия), Елифас Леви и неговата Астрална Светлина и Мме. Блаватски, който доразвил теорията за Прана. По същото време антрополозите и етнолозите открили полинезийското понятие „Мана”, а азиатските поданици започнали да популяризират китайското Чи (или Ки). Последните две показват, че идеята за „енергия” обвързана с магията е по стара от възникналата през 18 век. В действителност можем да намерим следи от тази теория в ранни шамански култури. Повечето видове шаманизъм много често са смесица между енергийният и спиритичният модел т.е. шаманът вика духове и/или богове, за да му дадат „сила” за магически цели.

В най- чистата форма, шаманът или магьосникът няма нужда от духове и други същества. Светът бива разглеждан като „живеещ” от фина енергия, а основната му цел е усъвършенстването на изкуството за получаването и манипулирането им. Ако феномените сe основават на енергиен порядък, съществуването на „отвъден свят” не е задължително. В такъв случай магьосникът се явява повече като „танцуващ с енергията” отколко „пътуващ между световете”. Но дори и тук ключът към възприятието, зареждането и използването на тези сили отново се осъществява в магически транс, или както го наричат Хаос- Магьосниците, гнозис.
Теориите и практиката на енергийния модел могат да бъдат намерение, разтълкувани от много автори, но използването на този метод е бил в седемдесетте години на нашия век, когато е било Източното влияние (по време на хипитата). Енергиен модел може също така да бъде открит в системата от „електромагнитни флуиди” на Франс Бардън.

Психологичен Модел

Теорията на Зигмунд Фройд за подсъзнанието внесе революция в Западния начин на мислене, а психологията (която не е създадена само от него, както мислят много) се промени изцяло. Внезапно, човекът се превърна в същество, което не се ръководи само от съзнанието си. Докато философията все се бори за своят статут като наука, си проправи път в терапевтичните дисциплини, и разбира се, в магията.

Психологичният модел на магия не претендира за обяснение „как работи магията”, а единствено обяснява ролята на подсъзнанието (или както Карл Йунг се изразява „несъзнанието”), което извършва целият процес, ако той е правилно адресиран и насочен. Това отново се постига чрез магически транс и използването на символи, като начин за общуване между съзнанието на магьосника, волята му и неговото подсъзнание, което отговаря за осъществяването на волята му.
Алистър Кроули открил голямо преимущество в психологичния модел, което не е голяма изненада, поради факта, че той е известен като експериментатор във всичките модели на магия. Но въпреки всичко той останал традиционалист към спиритичния модел: въпреки всичко, Аиваз, според него бил пра-етерно същество. Но не стремял да обяснява магията в психологични термини, за да я направи по- разбираема за скептиците по неговото време.

Още по- радикално обяснение намираме при Остин Озмън Спеър, чиято „Магия със Сигили” е основана на психо- модела. Системата му е на принципа на инверсията на теорията на Фройд за комплексите: чрез съсредоточаване на волята си върху графичен сигил, а след това забравяйки за него, магьосникът създава изкуствен „комплекс”, който започва да действа, точно така, както е съсредоточен.
Психо- магьосника е програматор на символи и различни състояния на съзнание. Не е необходимо да пътува до други светове, манипулира енергия, а разчита на подсъзнанието си.
Хора, като Пити Карол (и компания), подкрепят психо- модела, който изглежда е основата на англо- говорящите магьосници и също така се е превърнал в парадигма от 70-те насам.

Информационен Модел

Информационният модел на магия е развит от около 1987 г. насам и все още има дебат за насоката, която ще приеме. Засега съществуват следните обяснения:

а) Енергията е свръх глупава, нуждае се от информация относно целта си.

б) Информацията няма маса и/или енергия. Следва, че е по- бърза от светлината и неподвластна на Айнщайновата теория за времепространството. В такъв случай може да бъде насочена и приета навсякъде по всяко време. По този начин може да бъде определена с квантомната теория, отколкото да се характеризира с маса и енергия, но може да бъде прикачена към всичко.

В началото се смяташе, че състоянието на изменение на полетата чрез хипнотизиране би могло да обясни модела на обмяна на информацията. Но това не обяснява всичко и затова е отхвърлено като теория. По достоверно изглежда теорията за информационни матрици.

Инфо- модела доведе до насока, която аз нарекох Кибермагия (cybermagick – бел. р. DarkAngel). Обратно на горно споменатите модели, Кибермагията не разчита на магически транс, за да даде ефект. По- скоро активира свои собствени информационни преносители, чрез който води до желания резултат в действителността. След това информацията е изтеглена и/или копирана, както при „копи” командата на МС-ДОС. В целият процес информацията, нямайки маса, не се губи, както би се случило с енергията (която ще се преобразува във друг вид), а ще се дупликира. Това позволява на магьосника да извърши магическата операция, дори и в изнемощяло състояние, вероятно, дори и при пълна интоксикация, единствено е нужно „операционната му система” да е все още работеща (да е жив) и в състояние да извършва команди с правилен синтаксис (става въпрос за език за програмиране при комп. сист.).
Все пак този модел изисква преминаването през начална магическа програма (МММ например) са получаване на солидни резултати.
Цялостното обяснение на Кибермагията няма да бъде поместено тук, поради огромното пространство, което би заело. По - подробна информация за темата и експериментални проучвания можете да откриете в Магическия Пакт на Илюминатите на Танатерос (IOT), които наистина са направили някои забележителни открития.
Следи от информационния модел можем да открием в Изтока, където, след процес на дълга медитация, учителят предавал знанията си на ученика.

Мета- модел

Мета- модела не е точно модел на магия, а по- скоро инструкция за използването на останалите модели. Единственият съвет към магьосниците е „Винаги използвай модела, който е най- близко до целта ти”. Това звучи малко банално, но ще видим, че е необходимо да се повтаря. Моделът е основата на Хаос- Магията и твърдението „Нищо вярно – Всичко позволено”. Но нека вземем първо разгледаме как бихме могли да използваме разгледаните модели в практиката.

Сега ще вземем на предвид магическото лекуване, за да покажем как се отличават моделите един от друг.

В спиритичния модел лекуването се обосновано с екзорсизъм: болестта е причинена от „зло” или от нежелани същества, които трябва да се премахнат или неутрализират от шамана или магьосника. В случая на пациент с сърдечен проблем, шаманът може да „види” зелен гущер в областта на сърцето, който трябва да бъде премахнат. За да постигне това, шаманът най- вероятно ще „извика” на помощ негови собствени духове, които ще се заемат със случая. При правилно „прогонване” (exorcism – прогонване), пациентът е освободен от „злото” или съществото и се възстановява.

В енергийния модел болестта се обуславя с „енергиен дисбаланс”. Поради това, пациентът може да има прекалено много или прекалено малко „огнена енергия” в неговата чакра и задачата на магьосника е да възстанови нормалното състояние на енергийното ниво в нея. Това се прави чрез полагане на ръце, използване на кристали или магнетизъм и т.н.

В психо- модела, болестта се представя като психосоматична по природа. В такъв случай магьосникът изпълнява ритуал, чрез който засилва издръжливостта на пациента и излекува болестта му или ще зареди сигил. Също така е възможно да се препоръча на болния да направи и зареди свой собствен сигил.

В информационния модел, кибер- магьосника ще преведе информационна „заздравяваща матрица” в системата на пациента (или нещо то рода) и ще оставим оттам на татък пациента сам да се излекува, чрез предоставената му информация. Това е в случай, че пациента все още има сила се справи с болестта. Ако не, магьосникът или ще се върне обратно в енергийния модел, за да предостави нужната енергия на пациента, или ще създаде друга матрица, която ще зарежда пациента.

Следвайки мета- модела, магьосника първо ще реши чрез коя парадигма да процедира по- нататък. Това не означава, че в процеса на работа няма да смени парадигма или да смеси няколко такива. Обикновено, решението се взема в рамките на целесъобразността, ефективността и личните предпочитания. По този начин, аз намирам за подходящи спиритичния и/или енергийния модел, а за себелекуване смесването на психологичния и информационния модел.

Друг важен фактор е времето. Докато ритуалите в спиритичния модел могат да отнемат ден, седмица, месец и т.н. работата с енергийния модел рядко отнема повече от няколко часа. Ако вземем магията със сигили например, като невероятно бърза техника, операцията може да се осъществи за няколко минути, а в информационния модел на опитен магьосник би отнело не повече от няколко секунди (дори части от секундата).

За новопостъпилите магьосници, често се наблюдава избягване на смесването и/или използването на мета- модела. Типичен диалог с новатор може да прилича на посочения по- долу:

„Има ли духове?”
„Да, в спиритичния модел.”
„А в енергийния модел?”
„В енергийния модел има енергийни форми.”
„А в психо- модела?”
„В психо- модела се занимаваме с подсъзнанието.”
„А в информационния модел?”
„Там има информационни матрици.”
„Да, но сега има ли духове или не?”
„Да, има – в спиритичния модел.”

UBIQUE DAEMON .'. UBIQUE DEUS .'.
(*където бог, там и демон)

(c) copyright 1991 by Frater U.'.D.'. All rights reserved.

Много упорстваш с твоя модел. Ако отделиш поне малко време в изучаване на друг, ще видиш, че действа.
Споменах ли за какво е за какво служи воденето на спор?
icon_eusa_dance
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

ПредишнаСледваща

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор