Окултна литература

Всеки, който за първи път се сблъсква с Oкултното знание и Mагическите практики, да пише само в тази част на форума!

Модератор: Cath

Мнениеот magica » 12 Май 2007, 06:49

Daesthet написа:Ами незнам, просто се интересувам от магия.


Тогава значи е по-добре да си намериш друго нещо, от което да се интересуваш. Няма да стигнеш до никъде, а след време само ще се заблуждаваш, че си се занимавал с окултизъм.
Аватар
magica
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 62
Регистриран на: 06 Апр 2007, 15:51
Местоположение: някъде там при истината

Мнениеот EliKarim » 12 Май 2007, 07:30

Хм...едва сега видях че тук са поставени малко крайни определения за Дънов, Кастанеда и Кроули. Кроули плагиат?! Ами в такъв случай всички магове ли са такива, тъй като учението е преписвано и предавано от поколение на поколение?! Кроули синтезира от много богата литература само това, което на него му допада, само което му приляга най-..... Това не е плагиатство!
Аватар
EliKarim
Модератор
 
Мнения: 781
Регистриран на: 24 Сеп 2004, 19:57

Мнениеот magica » 12 Май 2007, 08:32

EliKarim написа:Хм...едва сега видях че тук са поставени малко крайни определения за Дънов, Кастанеда и Кроули. Кроули плагиат?! Ами в такъв случай всички магове ли са такива, тъй като учението е преписвано и предавано от поколение на поколение?! Кроули синтезира от много богата литература само това, което на него му допада, само което му приляга най-..... Това не е плагиатство!


Плагиатство е, щом не е указан авторът, на когото принадлежат тези възгледи, които се цитират, дори и да се цитира само едно изречение и да не се укаже, че е цитат. Така по този начин се заблуждават хората относно това кой е авторът. И то в полза на авторство на Кроули. А Кроули не е авторът, той е ПЛАГИАТ. Колкото и да ти е неприятно, това е истината за него. Както и че е гей и наркоман. Както и че в едно интервю до вестник си е признал, че възприема книгите си като писани за подигравка с онези, които ги четат.

За 99% от книгите, драскани от шарлатани, важи именно това. Шарлатаните не са в състояние да измислят нещо ново. Да измислиш нещо ново, това изисква да имаш с какво да мислиш, а има такива слабоумници, издаващи книги за магия, че просто аз думи нямам. По-лесно е да препишеш и поизвъртиш. Т.е. да изплагиатстваш. И да употребяваш честичко сложни думички от типа на бог, физика, химия в безсмислена компилация под всякаква критика и без всякаква логика и учените (последните не поименно или с указване на несъществуващи имена, или на Вучковисти).
Аватар
magica
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 62
Регистриран на: 06 Апр 2007, 15:51
Местоположение: някъде там при истината

Мнениеот VE6TERKATA » 13 Май 2007, 17:11

ЗАЩО ТОЛКОВА РОПТАЕШ? ДОБРЕ СЕ СПРАВЯШ С МЪРМОРЕНЕТО. НАДУ НИ ГЛАВИТЕ,С КАКвО НЕ ХАРСВАШ. КАЖИ НИ СЕГА,КАКВО ХАРЕСВАШ??? tearyeyed
МНОГО ВЕЩИЦА!!!
Аватар
VE6TERKATA
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Апр 2007, 20:27
Местоположение: sofia

Мнениеот Daesthet » 15 Май 2007, 08:21

Не се карайте! Аз може да не "разбирам", но с доста хора съм се "консултирал". На мен също са ми разказвали, че Кроули не, че е плагиат ами по-скоро при него работите са много измислени.

Сега поставям един друг въпрос. Някак си доста смешно звучи нещо толкова силно и могъщо като магическото знание да бъде разпространявано по такъв начин (книгите) и на теория излиза, че "всеки" би могъл да има достъп до него. Не би ли трябвало до това Познание да могат да се докоснат само избрани личности, достойни и доказали качествата си на такива. Чувал съм, че всъщност това което пишат в книгите е просто измишльотина, ако става въпрос наистина за ритуали или нещо подобно, то само е показано, но не изведено докрай, както например е с Еноховата Магия. Адептите се изкачвали на някой самотен връх заедно с учениците си, оглеждали се да не би все пак да има някой и като се уверят, че наистина са сами, чак тогава са прошепвали тайните си на ухото на Ученика. Сигурен съм, че ще бъда упрекнът, но не разбирам, затова искам да чуя мнението на хората с повече опит. Ще е добре и ако Wizard се произнесе с тежката дума!:)
Аватар
Daesthet
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Май 2007, 10:47

Мнениеот Lanukio » 24 Май 2007, 01:27

Защо вечния въпрос е откъде да се започне? И защо търсиш по този начин информация. Имай мнение, не взимай чуждото мнение на доверие, чети, преценявай, питай, слушай, колкото и да е 'велик' или не някой това няма значение. А това, което пишеш за адептите и истинските ритуали и т.е. Това е известно, че в някои книги трябва да се чете между редовете какво и че в много книги за немагия има голяма част от действителни ритуали, но какво да кажем за простото население, което се е учило да борави с природата от баба и дядо, знахари, билкари, ала бала, дали те са имали форум да питат откъде да започнат. Започни откъдето решиш и ако това наистина е за теб и имаш потенциал няма как да се откачиш.
В тези два реда
няма нищо умно.
Аватар
Lanukio
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 201
Регистриран на: 24 Май 2007, 00:07

Мнениеот Aine^ » 24 Май 2007, 07:54

Според мен няма книга, която дас не става за начинаещ въпроса е дали човека, който е чете е разбира или не. Според мен Окултна философия на Хенрих Агрипа е подходяща, защото всичко е обяснено с малки детайли като се започва от най елементарните неща и продължава със съъществените. Книгата е разпространена в 3 тома .
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 86
Регистриран на: 08 Апр 2006, 17:27
Местоположение: v oblacite

Мнениеот GooSBumpS » 23 Юни 2007, 21:36

Само да попитам, за начинаещ може ли да помогне книгата "Учение и ритуал на висшата магия" или е за висши магове?
Аватар
GooSBumpS
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юни 2007, 11:46

Мнениеот Lanukio » 23 Юни 2007, 22:26

Може да помогне всичко, което можеш да осмислиш. Има книги, които се четат с години или се препрочитат многократно преди да разбереш за какво става дума. Има и такива, които са лесни за смилане. При тях обаче при някое препрочитане разбираш, че не си разбрал всичко или дори, че си на грешен път. Зависи изцяло от теб и твоите възможности. Друг въпрос е дали книгата става или не-аз съм на принципа 'чети всичко, но отсявай'. Зависи накъде искаш да се насочиш. Освен това съм на мнение, че прочиташ нещо, когато си готов да го осъзнаеш. А най-добре не слушай кой казва 'става' и кой казва 'не става'. Така най-добре преценяваш, въпреки че често губиш доста време в безсмислени текстове, но поне преценяваш сам за себе си.
В тези два реда
няма нищо умно.
Аватар
Lanukio
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 201
Регистриран на: 24 Май 2007, 00:07

Мнениеот МагНаско » 24 Юни 2007, 01:12

Ще си позволя да дам един съвет към начинаещия в магическото изкуство :

Запознайте се с енергийното поле с чакрите и с всички основни термини понятия и определения . Повечето литература която се предлага на пазара за нищо не става и определено няма какво да се научи от нея освен неща за обща култура. Ако найстина сте решили да се занимавате с магия няма да е зле да намерите човек който има опит в областта и желание да ви помага и напътства в това ви начинание.

Пожелавам успех на всеки един тръгнал по тоя път с цел извисяване на съзнанието
истината е някъде там
Аватар
МагНаско
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 186
Регистриран на: 21 Май 2006, 19:58

Мнениеот Elor » 24 Юни 2007, 07:58

GooSBumpS написа:Само да попитам, за начинаещ може ли да помогне книгата "Учение и ритуал на висшата магия" или е за висши магове?


Така наречената "Висша Магия" е отделно учение, клон в магията, а не степен на владеене или нещо такова. Така както има уика, хаос, вуду, енохова магия и прочее, има и висша магия. Нарича се също и церемониална магия и в основата на й са най-вече херметизма и Кабала. Защо в висша и каква е разликата м/у нея и другите видове магия е доста обширна тема.
Елифас Леви е прекрасен автор и книгата му е много хубава, но ако наистина си съвсем начинаещ определено ще ти се стори сложна. Същото важи и за нещата на Папюс, Агрипа и други класики. Ако решиш, че именно подходът на висшата магия ти е интересен препоръчвам ти да започнеш с по-съвременни автори (все пак книгата на Елифас е от 19ти век). Дайън Форчън (но не "Космическата Доктрина", нито книгата й за Кабала, поне засега), семейство Сисеро (и всичко свързано със Златната Зора), Доналд Майкъл Крейг и т.н. Руската школа също има добри неща в областта и не толкова повлияни от Златната Зора.
Аватар
Elor
 
Мнения: 8
Регистриран на: 15 Юни 2007, 09:43

Мнениеот ilusia » 24 Юни 2007, 10:48

Имам тази книга и определено не ми допада написаното в нея.
Имам предвид " Учение и ритуали на висшата магия" от Елфас Леви
Малко ще нагарчам с цвят на кръв
Аватар
ilusia
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 923
Регистриран на: 07 Апр 2006, 14:28

Мнениеот Lunohod » 25 Юни 2007, 12:47

Цитат от въпросната книга:
"Всичко, което е написано отива винаги там, където трябва да отиде, защото духовните стремления привличат словото. Ние сме го изпитали лично стотина пъти в хода на нашето магическо посвещаване: най- редките книги ни се предлагаха винаги без да ги търсим, когато ни станеха необходими."
Съгласна съм с Elor. Наистина е трудна книга за начинаещ...и да, необходими са известни познания и опит за да я рабереш.
Интуицията и усета са много важни неща по този път и в частност при избора на литература или друг източник на "информация".
На страниците на форума подобно е казвано много пъти, но продължава да си е вярно. :)
и така нататък...
Аватар
Lunohod
Модератор
 
Мнения: 401
Регистриран на: 20 Окт 2004, 09:12

Мнениеот rianegra » 25 Юни 2007, 14:13

Да ти кажа честно аз започнах със "Свещената магия на ангелите" на Дейвид Годард, "Земната сила" на Скот Кънингам, "Магически ритуали със свещи" на Реймън Бъкланд и "Магия за тиинейджъри" на Силвър Рейвън Уулф. Минах през Кастанеда и книгите на Наина Владимирова. Може би ми оформиха някакви насоки, но при всеки е индивидуално. Нямам представа какво би те отворило за окултизма. Тук всеки би ти предложил литература, изхождайки от собствения си опит. Разнообразието е голямо. Ти трябва да откриеш пътя за себе си и, което е по-важно - да усетиш момента, в който да поемеш по този път. Успех и сила по твоя път.
Аватар
rianegra
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 27
Регистриран на: 19 Май 2007, 19:44

Мнениеот INDIGO** » 04 Юли 2007, 15:51

Здравейте !! Аз си мисля ,дори съм обеден ,че книгите ,които се предлагат на свободния пазар са просто интересна и объркващта информация.Споделям мнението на маг Наско ,в това че няма самопосветил се ,самоук магъосник.Грешно е да се мисли ,че някой ще побликува магически ритуали и похвати и ще ги разпространява ей така си! Това е нещто което се пази в дълбока тайна от общтественоста и изобщто за мен лично не представляват интерес такива литератури.Има много пътищта и всеки води до някаде ,но всеки човек е господар на избора си и решава на какво да вярва и на какво не
Аватар
INDIGO**
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Юли 2007, 15:30

Мнениеот galina_dim » 04 Юли 2007, 19:08

Книгите, които аз чета с невероятно удоволствие (защото описват много неща, които прилагам несъзателно), са на Скот Кънигъм. До момента не ме е разочаровал в нито едно отношение. Е, трудно е да се причислят към някаква магия като окултност, но затова пък има много ценни неща в тях. :)
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Мнениеот INDIGO** » 05 Юли 2007, 05:48

Аха нещто като любовни романси!! Нямам нищто на против книгите и инфото ,което съдържат;Всеки си прави избора -зощто да мълча?
Аватар
INDIGO**
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Юли 2007, 15:30

Мнениеот galina_dim » 05 Юли 2007, 06:46

А защо да знаеш? А защо да можеш? :wink:

Ако любовните романси се отнасяха за Кънигъм - ще те разочаровам, не е точно това.

А напоследък залитам и по Лилиан Ту - нещо ме гони фън-фуй... Добър автор е като четиво, информацията е интересна, но не съм заровила до степен да прилагам нещата в крайности...
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Предишна

Назад към За Начинаещи

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 25 Апр 2024, 19:08 е имало общо 565 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта