Поза лотос

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот B-L-O-T » 24 Май 2007, 20:56

Много ми е неудобна тази поза . Гледах видео че има леко наместване . Правя го и пак падам на зад за стотна . Другото - изтръпват ми краката от запушване на кръвоностните съдове . Постоянно си в напрежение (някои мускули) за да не паднеш . Кажете какъв е проблема или тази стойка е от типа "ебем я у стойката" .
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот n0angel0s » 24 Май 2007, 21:04

Блот, ходила съм на курсове по йога и там учителят ни каза, че е нормално първоначално да не стават позите за упражнения. Самият той докато се научи е минало доста време, а и факта, че преди да стигне тези резултати той е бол доста едър човек..
Мисля, че това го знаеш, защото съм останала с впечатление, че си много знаещ човек.
Не е нужно още от началото да си напъваш краката, за да стане.. Постепенно ще се научиш да си свиваш краката и да ги прибираш плътно..
ВсичкиС@Н0рмалниС@моА3нЕ!
Аватар
n0angel0s
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Aine^ » 24 Май 2007, 21:19

Това е една от най-сложните пози в медитацията, а за да достигнеш медитация трябва позата да ти е удобна да не ти изтръпват краката да е изправен гръбнака и най-важното да се чустваш конфортно. Пробвай с някоя по-лесна поза, може дори да е на стол стига да се средоточаваш добре и да не ти пречи. А може да се дължи на неправелен релакс преди медитация и отпускането на мусколите, все пак за Лотоса трябва да си доста еластичен : )
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот KAT » 25 Май 2007, 12:37

аз доста отдавна стигнах точно до този извод - "ебем я у стойката" и цялото учение на йогите.

Дори изобщо като чуя нещо да став дума за йога и гледам да се телепортирам някъде по надалеч. По-големи глупаци от йогите няма, всичките ония усещания дето уж големите майстори йоги ги имали познайте кой им ги прави - естествено моите хора духовете, и там звучетата дето чуват като медитират всичко е така да се каже им изнасят пиеса с име "Йога малоумник".
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

Мнениеот B-L-O-T » 26 Май 2007, 12:47

n0angel0s - Аз имам доста обемни бедта но съм доста разтегнат (разтягам се 4 пъти в седмицата на тренировка) . Може от бедрата да е . . .
Аз по-лесни пози си ползвам и съм доволен но не винаги мога да си позволя да легна да кажем . Някой път заради средата мога само да седя . За това искам да подържам и тази поза .
КАТ - не съм се интересувал много от "големите майстори" на йогата и не мога да обсъждам . Не мога да обсъждам и йогата чрез тях . Аз се интересувам от нея и поне до сега съм доволен . Когато вземе да стане нещо което не харесвам ще го игнорирам . Та казвам че поне в началото това което ти предоставя йогата е прекрасно . Това че не харесваш големите майстори пречи ли ти да се интересуваш от йога ?
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот n0angel0s » 26 Май 2007, 19:53

БЛОТ, аз не виждам лошото на бедрата ти..
и мойте крака изстръпват, ако седя 15на мин. неподвижно, ама какво да направя, че са такива.. хаха

Помня, че на йога курса идваха хора от различни възрасти.. разбира се и телосложенията им бяха различни. Както ти казах и самият учител е бил над 100 килца като е почнал.. а сега е слаб. Така, че не мисля, че трябва да се притесняваш (ако се притесняваш).. Всичко с времето си и с постоянство :~)))))`

А това, че е трудна поза - така е. Защо не пробваш да се научиш постепенно да се научиш.. Всмисал 1во да свикнеш единя крак да го прибираш плътно, после другия, така ще свикнат и да не ти убиват и да не те боли или да се предизвика някакво неприятно чувство. И после постепенно да ги наслагаш така както си е позата..
ВсичкиС@Н0рмалниС@моА3нЕ!
Аватар
n0angel0s
MagicGateBg Приятел

Мнениеот KAT » 26 Май 2007, 20:03

абе ся ще ви кажа какво е поза лотос. Нали сядате на земята кръстосвате си краката, едното ходило върху едното коляно другото върху другото, след това си слагате всяка една ръка върху съотвтното коляно с длани обърнати нагоре, затваряте си очите и почвате да медитирате и познайте какво ще стане след малко, Бог ще изсипе една кофа с **** отгоре ви и така по ръчичките ви също.
Аватар
KAT
MagicGateBg Приятел

)

Мнениеот Mortisha » 26 Май 2007, 22:42

Изображение
Колкото и е да е тренирал човек, ако не се е разтягал по никой начин, не е раздвижвал дълбоко разположените мускулни групи в началото постигането на всякакви подобни стойки ще е доста болезнено, хубаво е всеки ден да се разтягат мускулите с фино пружиниране, полека -лека всяка стойка ще е лесна, когато мускулите укрепнат...но без резки движения, всичко ттрябва да е плавно, спокойно и последователно, все пак не са силовите упражнения във фитнеса ;)
Аватар
Mortisha
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот B-L-O-T » 27 Май 2007, 09:05

n0angel0s - на мен не са ми дебели бедрата а мускулести . И явно нещо пропускам от самата стойка . Усещам че не е просто разтяжката а нещо от техниката ми куца . Дайте информациа подробна за стойката ?
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Unforgetable » 27 Май 2007, 17:22

Оф, и аз не си падам по тоя "лотос" :roll: Направо си е досаден и понеже след първите 2 минути изплясквах отвсякъде. Честно казано съм много съгласна с КАТ:
аз доста отдавна стигнах точно до този извод - "ебем я у стойката" и цялото учение на йогите.

laughing9 Макар че уж било полезно...
все пак на мене ми казаха че човек може и на колене да застане (което също си е малко...)...
All for Love
Аватар
Unforgetable
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Aine^ » 29 Май 2007, 11:38

sajalqvam za latinicata, no v momenta nqmam drugo.
Na tazi kartina izobshto ne e poza lotos [left]http://www.pawilon75.webpark.pl/img/lotos3.gif[/left]
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Aine^ » 29 Май 2007, 12:08

Aine^ написа:sajalqvam za latinicata, no v momenta nqmam drugo.
Na tazi kartina izobshto ne e poza lotos

eto tova e - [left]http://www.pawilon75.webpark.pl/img/lotos3.gif[/left]
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот B-L-O-T » 29 Май 2007, 14:42

Ако левият и крак е на земята а не върху десният голям проблем ли ще е ?
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Aine^ » 29 Май 2007, 17:09

няма проблем изобщо ако не е тази поза, когато позата е неодобна няма никакъв ефект от медитацията ти дори няма да стигнеш до медитивно ниво!!!
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот runner413 » 29 Май 2007, 17:37

странно нещо е медитацията!за много ритуали човек трябва да постигне момент на пълно немислие но позата като е много шибана кажи ми как да стане номера?!?
I don't play your rules I make my own!
Аватар
runner413
Модератор

Мнениеот B-L-O-T » 29 Май 2007, 18:32

Съгласен съм че ако ти е неудобно нищо не става . Но казах защо тази поза искам да я науча и да ми е удобно . В момента ми имам проблем с краката и не мога да я направя от болка но ще продължавам да опитвам да я разгадавам и как да стане удобна . . .
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Мнениеот Aine^ » 29 Май 2007, 19:56

За да постигнеш поза лотос трябва да преминеш през много други медитативни пози, много е важен и релакса и опражненията, които правиш преди медитация. В последствие тялото става по-гъвкаво и е по-лесно достижимо да направиш желаната поза.
Медитацията не е равно на пълно даа спреш мисловната дейност, това е невъзможност. Това е начин да изчистиш и да съсредоточиш ума си за това са и мантрите, които ни помагат за това. Просто мозъка се изчиства от ненужните натоварвания на ежедневието и е по-лесно да се учи или просто да се средоточите в/у даден проблем. Медитацията може да се сравни със съня, мозъка работи по-бавно на по-ниски честоти от колкото когато е в будно състояние и напълно осъзнато.
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Child Of Nature » 12 Юли 2007, 08:32

Първо преди всичко трябва да можете сваляте колената си на земята. Имам предвид когато седнете по турски например, колената ви свободно да докосват земята. Другото, което е да можете да обръщате стъпалото си /както е на по-горната картинка/. И вдете неща се лесно постижими с практика. Раздвижвайте глезените си, правете упражнението познато като "пеперуда". Когато успеете да направите позата ще се чувствате като заклещени в нея, но постепенно свичко си идва на мястото. Имайте търпение, не обвинявайте позите. Тренирайте се да стоите по турски за около 10-15 минути на ден. Ще се чувствате много схванати първо, ако не сте го преодоляли още. Трябва да държите гърба изправен. Това е много важно. За изправяне на гърба е подходяща позата "кобра".
Ако още не можете да правите лотос, започнете със седеж по турски, след това с полулотос, която е подобна на лотоса, но единия крак се поставя в основата на пиринеума, а другия е върху него. Тя е много по лесна и удобна и с времето ще успеете да свалите коляното на втория крак на земята.
Кофти е но без практика нищо не става, а за да има резултат трябва да се мине по дългия път. Естествено ще бъдете добре възнаградено след това. :) Поздрави!
~H. Parallax~
Аватар
Child Of Nature
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Elly » 12 Юли 2007, 09:27

няма смисъл да се напрягаш ако не можеш да я направиш , опитай и докъдето стигнеш - до там , това ще е твоята поза , правиш я до там до където тялото ти позволява , все пак в йога няма насилие, нали ? Защото асана значи удобна поза в която тялото може да остане дълго време ,а в момента в който се появи болка - това вече не е йога ми не знам кфо е ... и даже за да стои изправен гърба може да слагаш малка твърда възглавничка под дупето си - мн удобно е ;)
listen to your heart....
Аватар
Elly
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот B-L-O-T » 12 Юли 2007, 19:20

Aine^ - Osho казва че умът не може да се успокои . За това е стремежа да го озключим . Напълно не знам дали може .
Child Of Nature - Благодаря за инфото
100 Каба Гайди
Аватар
B-L-O-T
MagicGateBg Фен

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор