Библията

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Мнениеот EliKarim » 08 Апр 2005, 23:23

Флай, просто изказа това което и аз мисля. Много се изнервям, когато понякога има такива с мисли подобни на тези при Дон Корлеоне. Вярно е, че всеки има свобода на мисленето и словото, но да се говори така наизуст е малко.... айде да не задълбавам...
Не съм дълбоко религиозна, но не мога и да твърдя, че някоя религиозна книга, която и да била те е "измислица или шарлатания". И полека Библията да нее създадена за да "иска да накара хората да вярват в някаква всевишна сила и да се страхуват от нея. " !!!!!!

Celestial написа:Особено дразнещо е когато започнат да цитират "Откровение" (това е единствената книга от БИБЛИЯТА която не се тълкува) и "леко" се поизнервям!
...

Твоето мнение ми хареса като цяло. Мисля, че хубаво го каза! Исках да добавя само, че според мен тълкуването и подтекстът при "Антихрист" е не по-малко сложен. За тълкуване...май и там стоят така нещата. Предполагам естествено това не е случайно.

PS: Флай, страхотен аватар си сложила!
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Celestial » 08 Апр 2005, 23:56

Eli написа:... "Антихрист" е не по-малко сложен. За тълкуване...май и там стоят така нещата. Предполагам естествено това не е случайно.
...

Няма такава книга в Библията - ако говориш за Второто-Пришествие (Апокалипсис ар.) то е само в "Откровение" - последната книга от Библията. Писана е от ап. Йоан - I. век сл.Хр.
Според някои апокрифи е в непълен варянт. Но това са апокрифи а на мен ми харесва да работя с твърди факти така, че не мога да кажа нищо за апокрифните материяли! Та тази книга по принцип не се тълкува. Има опити и доста трудове но като цяло са доста оскъдни( в сравнение с другите)
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот EliKarim » 09 Апр 2005, 10:40

Хм, точно за това говорех, но незнам защо съм го писала този Антихрист. Това ми е дошло първо наум. Не ми е за пръв път да го пиша като "Антихрист"...
Аз самата не съмпопадалана нито един материал, в който е правен опит за тълкуване но знам че е така. Опитвала съм да препрочета и да вникна в тематиката, но нищо не схващам... Просто е доста трудно и кодирано четиво.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот fly^spirit » 10 Апр 2005, 12:04

Meрси за мнението Ели.Мда и аз си помислих че говори за второто пришествие.Напълно съм съгласна с Celestial,че тази част не би могла да се тълкува.Съгласна съм и че Библията е била доста изменяна през времето но все си мисля,че идеята се е запазила.Аз специално много пъти препрочитам Откровението.Много ме вълнува.Бихме могли да обсъдим тази част и всеки да даде мнение за начина по който разбира Откровението.
Аватар
fly^spirit
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Celestial » 10 Апр 2005, 23:41

А има, достатъчно... Но никой не се води за достоверен на 100%. Има и доста писано по тази тема от Старците от Света гора. Не е в това кой как тазбира откровението... има достатъчно хора които се занимават с това. От това кой как разбира Св. Писание се е родило протестанството, а ако се върнем назат в историята до 1054г., ще видим и как от такива разбирания се е появил католицизма! Не, че БИБЛИЯТА е изменянала толкова. Въпроса е в превода значи в момента нашия превот е правен от 4-ри други превода. Но е сравнително точен, от скоро се говори и за нов превот от орегиналните текстове но това най-вероятно ще стане за нашите внуци! Но имаме поне всички книги, за сравнение каролиците нямат 2; а протестантите... е те са "веселяци" нямат между 3 и 5 (в случаите, че ги имат са доста по-променени). При ортодоксалните не е променяно нищо от 313г.
P.S. Малко са хората които могат да четат БИБЛИЯТА в орегинал (араменски; старогръцки), аз лично се сещам само за двама...
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот damnameneus » 12 Апр 2005, 15:40

Дали наистина в ортодоксалното християнство е нямало инквизиция

Интересно ми беше това, че според някои в православието нямало инквизиция - да не се е казвало така, но дали православната църква е била толкова кротка? В България ще спомена самото начало на християнството - Борис все пак избива 52 боляри заедно със семействата им. И то ги е изклал на дръвника като пилета. По каква причина, че били и искали да останат българи, а не да приемат една чужда вяра, която е била толкова изменяна само и само до се приме от хората, че сигурно Назарянина Исус ако можеше да я види в днешно време щеше да пита кой е бил тоя исус и кво общо има с него. Сметнете колко са 52 семейства ! Допреди 100 години едно семейство е било с по 6-7 а и повече деца. Та този същият - поне за мен масов убиец, е обявен от Българската православна църква за светец и то равноапостолен. В Русия обаче, която също е православна държава е имало доста гонения и клади а и процеси срещу езичници и вещици. Пазят се документи от делата и т.н.

Не бих казал, че православната църква е толкова безобидна колкото изглежда, поне аз смятам, че в България не се е стигнало до клади въпреки че небезивестният за своето време богомил Василий Врач бил изгорен на клада през 1111г. , само защото България е паднала под турско робство и църквата не е имала толкова власт.

Наистина нещата не са толкова прости, но все пак този верски фанатизъм, който съществува днес е рожба точно на такива монотеистични родители като юдаизъм, християнство и ислям, които не хем проповядват примирение и обикновен живот, а в същото време - нашето учение е единственото, нашият бог е единственият, всички други в пъкъла????
ИНТЕРЕСНО нали, в последните години се строят църкви и манастири като за световно! Иначе училища, университети и такива работи се срутват едва ли не. Е всички борци и бандити си имат църкви! Както е казвал император Юлиан - християните са като децата, правят бели, а после се поръсят с една вода, която с какво е толкова особена и всичко е забравено!

Всичко живо ходи по църкви, навъдиха се всякакви секти и църкви и всичките са много вярващи! Идете след някое такова събиране примерно след курбан и вижте всичкия боклук който са оставили след себе си! Преди години ходих на кръстова гора с родителите ми, отвратителна гледка - една жена с болно дете искаше да се приближи до някакъв кръст вътре в църквата, да се излекувало детето не я пуснаха, защото била дошла сега, имало ред - и при Назарянина ли е със записване, а аз си мислех, че всички сме деца на езна майка, както и да е. Около църквата в гората боклуци колкото искате - КАК МОЖЕ ДА УВАЖАВАШ НЕЩО КОЕТО НЕ ВИЖДАШ, КОГАТО НЕ УВАЖАВАШ ТОВА КОЕТО ВИЖДАШ!

От толкова набожни и знаещи библията, ще ти кажат кой бил Авраам или някой друг живял там човек, но да ги питаш нещо за някой български обичай - колко са виждали какво е лазаруване, какво са русалии и т.н

Пазете българското, вярвайте в каквото искате стига то да проповядва СЪЗИДАНИЕ и СПРАВЕДЛИВОСТ, но не се изгубвайте като нация!

Доста българи са ходили в чужбина, случвало ми се е в Германия, цял ден блъскайки се с немци насам натам, седнахме с приятели в парка, на един храст имаше мартеница - казвам ви, че щях да ревна!

Опс отплеснах се
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Celestial » 12 Апр 2005, 21:53

damnameneus - Добър отговор! Да съгласен съм за 52-та болярски рода. Но ако се поровиш малко в историята, ще разбереш, че тоя бунт не е само към религията. Както ти е извесно Борис не е бил блестящ военоначалник( колкото държавник и политик), но както и да е та този бунт е замислен от доста одавна (има подобен и към Крум, но е потушен в зародиш). Та с приемането на христянството недоволството драстично нараства. Какво остава освен повод за бунт на болярите. Е, Борис не е искал да бъде заменян май му се е живеяло или де да го знам. Но това не е първия бунт на боляри срещу хана, за щастие първия не успешен (ако на бройме Крум)
Страно е, че всички помнат само 52-та рода, а никои не поми избиванията при Тервел, Омуртаг, Маламир... Що никои не се сеща за Енравота - първороден син, брат на Маламир убит защото е христянин!
А колкото до Василий Врач - не е само той, например Борил избива една зала с хора (били са повече от 52-ма човека) след като ги измамил да доидат в Търново и доста подобни случаи си имаме, но не забравяй, че тогава сме униятска църква. Не случаино Византийския патреарх окончателно прекъсва отношения с него. А да не говорим, че богомиството не признава власта на царя (по това време не е имало харта за правата на човека) и на това се е гледало като държавна измяна!
Съгласен съм с теб, че позабравих ме какви сме, жалко че на последък попадам на много малко хора които мислят така... Аз често ходя в Гърция и мога да ти кажа, че там са повече бъгари отколкото тук [ говоря за месните (етнически) българи]. За нещастие съм стигал само до Солун (ама той и без това си е наш), но надявам се сега да стигна и до някой - друг остров
.
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот damnameneus » 12 Апр 2005, 22:22

абсолютно съм съгласен, че бунтът не е бил само срещу религията, но да се замислим, че и Борис не е приел християнството, защото виждате ли получил прозрение и повярвал в Назарянина. Християнството е идеалната религия за подчинение на масите, да не забравяме какво и колко е била развита Европа докато църквата е имала власт, че един средновековен Лондон е имал по-лоша канализация от антична Атина.

Никой не е забравил, че другите владетели са избивали също противниците си, но все пак те не са и канонизирани за светци нали??? При Борис е по друго май?? Като е толкова свят, защо не ги накара да повярват без да ги коли кат пилци, после писнаха до небесата като искаха да сложат статуя на турчина до Шипка - че той поне е клал чужди, а оня клал свои и сега му викат светец и свещи му палят и молебени правят!

Ох незнам хора, аз като филолог ви казвам, че Библията е една компилация на разни текстове, оригиналността на които може да се оспорва, за неточностите в превода да не говорим.
Ето ви пример -
Библията започва с думите
В началото сътвори бог...
което на иврит е
Бе решит бара елохим
та тво Елохим което го превеждат като бог е доста странна дума
ел е бог, елох обаче е богиня, а-им и множествено число м.р
Буквално премведено е БОГИНОВЕТЕ или боговете и богините???
Представете си какво обаче би направил един такъв превод с библията и цялата и доктрина................
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Celestial » 13 Апр 2005, 23:58

damnameneus, да може и да си фиолог. Но аз се замнимавам с христянство (във всичките му течения) и най-вече с икони вече 6г. Мога да ти кажа само, че "Бе решит бара елохим..." е вено напълно. А относно превода, като фиолог (който учи старо-армрнски върху който е изграден еврита след намесата на масоретите) знаеш, че в този език няма вокализация както и родовете не са точни (както в прочем и във всички семитски езици). Което ме навежда на мисълта, че ползвате доста съмнителна литератира. Това са основни неща и трябва да ги знаеш, е човешко е да се греши, може и да не грешиш просто да ползваме различна литерарура. Но дори и сега мога да видя тройния превод (гр. лат. ев. ) . А колкото за Борис вече ти казах основните неща, болярите не са били съгласни с отменянето на правата им. Не ми се ще да ти растегам трактати относно танграизма и христянството. Просто мога да ти кажа, че христянството е било вече добре познато в царския(ханския) двор (за справка Юстинян I е задочен кръсник на Кубрат). Недей да сравняваш Източна Европа и Западна Европа. Това е безсмислено, Източната Римска империя (Византия) както и България (Българската империя - както можеш да я срещнеш и с право) са толкова развити, че изпеварват запада с две столетия (във всяко отношение). Определено ВиК структорите са били на ниво и не само те...
България и Византия влизат в ренесанса далеч по рано от Италия и Венеция, само че за ралика от тях ние попадаме на "промоционален" завоевател (промоцията е: изгаряне, изнасилване, масови кланета всичко "армаган" да ви е) който отгоре на всичко е и "неграмотно-малоумен" ха развивай култура а? За щастие в пределите на България е останал паметник от този периот - Боянската църква. Която толкова вадеше очите на италянците, че за малко да успеят да купят стенописите. Та ако нещата се бяха развили по друг начин сега щяхме да пращаме помощи на бедните си съседки на Запад. А в Америка щяха да говорят на български и гръцки.
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот damnameneus » 14 Апр 2005, 00:22

съгласен съм, че не може да се твърди, че преводът който съм предложил тук, не направен от мен разбира се, е абсолютният, то и не мисля, че може да има подобен Това обаче е вариант който също е възможен....
Относно развитата ВиК по нашите земи, а както и за богатата култура също не смятам, че причината е християнството, ами Етиопия е доста преди нас такава и явно това не и е помогнало, както и да е.... Нещото , което лично мен ме дразни при християнството е следното. Това е религия от книжен тип - в смисъл има канони и т.н. , изработена така да се каже от хора с не много познания, но за сметка на това в последствие доста преработвана и доошлайфана. Та смятате ли, че именно християнството е дало култура на света. Веднъж един преподавател в Университет си позволи да каже, че виждате ли то било донесло етика и морал, е това е малко....
още нещо за библията - при положение, че всичко вътре е директно Божие откровение, защо има копирани неща. Легендата за ной и потопа е копирана от Вавилон, където евреите са били в плен. Раликата е там, че вече се изследват и оригиналните текстове, а те са доста по стари от библейските писания, а и все пак първият език не е еврейският. Нормално е, че има проникване на чужди вярвания и легенди, но не и когато говорим за ОТКРОВЕНИЯ. След като този пророк ТВЪРДИ че виждате ли бог му го бил казал, а излиза, че той чул и записал легендата, то това значи че той просто послъгва.... поне според мен.
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот till_it_sleeps » 14 Апр 2005, 06:18

damnamneus, до голяма степен съм съгласна с теб, че християнството е религия, която често подлежи и е подлежала на изопачаване. вярно е, че жертвите, дадени в следствие на това са многобройни.
но ако погледнем по-обективно на нещата всяка една религия е давала жертви, но не заради самата себе си, а просто, защото са се намирали разни хитреци, които са си я тълквали, както на тях им е било удобно.
ето например исляма-една също толкова хуманна религия, колкото и християнството напоследък бе изопачена дотолкова, че разни хора почнаха да се самовзривяват, само щото после в рая ги чакали не знам си колко девственици. и тази цялата простотия взе и продължава да взима страшно много жертви. icon_bduh icon_bduh
та искам да кажа, че християнството е просто една религия, както всички останали, недей да поставяш всички християни под един знаменател, защото това просто не е обективно. не всички вяряваме, че изповядваме правата вяра и всичко друго е грешник демон и какво ли не. аз не те презирам, заради това, че вярваш в бог или богиня с друго име. според мен дали вярваш в Аллах или в Христос, или в богинята Хеката или пък ако щеш в Сатаната е все тая. мисля, че бога е един-една, но просто хората го наричат различни имена. как ще си изберем да го/я наричаме няма кой знае какво значение (поне за мен). :smile:
Аватар
till_it_sleeps
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Vrania Volosia » 14 Апр 2005, 11:14

Мога само да отбележа, че наистина в Библията има много тайни кодове и скрити-покрити информации, които явно могат да разберат само Посветени...Всички останали си подразбират кой-каквото си иска.
Предполагам,че ако си истински вярващ Евреин или Християнин или просто Търсещ Истината, би могъл да откриеш всичко в себе си...Човешката история е записана в гените на поколенията, знанията-също, ала те са дълбоко в подсъзнанието...
Dominus Spiritus Viritus Satanas!
Аватар
Vrania Volosia
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Wizard » 14 Апр 2005, 11:38

CALIGASTIA написа:Мога само да отбележа, че наистина в Библията има много тайни кодове и скрити-покрити информации, които явно могат да разберат само Посветени...

Пивет CALIGASTIA ;) Относно това че в Библията има "скрити-покрити информации", съм напълно съгласен с теб. Някъде бях чел, че би могло с определени текстове от Библията да се извършват съответни магически ритуали, ти какво мислиш затова?
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот EliKarim » 14 Апр 2005, 23:33

till_it_sleeps написа: мисля, че бога е един-една, но просто хората го наричат различни имена. как ще си изберем да го/я наричаме няма кой знае какво значение (поне за мен). :smile:

Това адски ми хареса. icon_eusa_clap Винаги съм го твърдяла на различни мои приятели, привърженици на различни религии и винаги сме стигали до...кривата круша.

Уизард, абсолютно си прав! И не само с текстове на Библията могат да се правят ритуали. Така е и с Корана, така е и с някои писания на индуисите, за които обаче не мога да говоря от личен опит.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот damnameneus » 15 Апр 2005, 00:07

аз също мога да кажа, че мнението на CALIGASTIA страшно ми хареса! Дано все повече такива хора има, това е най хубавото, хората да са широко скроени....
Относно използването на текстове от библията и корана това е абсолютно така. Нещо интересно за всички ще е, че в юдаизма литературата посветена на тази тема се нарича - Хекалот литература. Преди години при разкопки в Кайро е разкопана синагога, и то по точно библиотека към такава. Тъй като книгата и всички "писания" са били смятани за святи, това е един вид архив. Та в този архив има доста книги посветени на това, как чрез ритуали с части от страия завет да се постигнат доста неща - като започнете от успех, късмет, любов, та до болести, раздяла и смърт. В германия ми бяха попаднали публикувани тези трудове, в раздел теология бяха цяла поредица. мисл, че имам някои записки и ако ги намеря ще ви ги предоставя, смятам, че ще са интересни за всички.

icon_blowkiss
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Vrania Volosia » 15 Апр 2005, 21:19

Ами радвам се, че ви харесва мнеието ми по въпроса...Интересувам се от разучаването на Билията и съм напълно съгласна с Уизард, че Има тайни кодове за заклинания...Преполагам, че става въпрос за свещената Кабала на евреите...Аз по правило се падам малко Dark Magician ( Не Black...), но не мсиля, че не бива да се изучават поне информативно всички останали неща...Религиозната фанатизирианост ми е чужда:)Важен е порива на сърцето...надявам се някой ден да открием тези тайни кодове, ала можеби човечеството не е дорасло...
Dominus Spiritus Viritus Satanas!
Аватар
Vrania Volosia
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Дон_Корлеоне » 16 Апр 2005, 22:25

Наистина на този въпрос може да се спори много и никога никой да не стигне до истината.Със сигурност има някаква сила,която управлява този свят,но не смятам,че това има нещо общо с религията.Все пак има много религий и даже Християнската се дели на две.Сега ми кажете в коя да вярвам:)Лично аз смятам,че египтяните са имали най-голямо основание да имат за всевисш бога на Слънцето-Ра.Защото Слънцето е източника на живот на Земята.Ако няма светлина няма да има никакъв живот и дано да го има още толкова колкото до сега,щото и да вярваме и да не вярваме без него ще гушнем букета:)Най-важното е да бъдем добри към ближните си,защото животът е кратък и трябва да му се радваме докато можем.Все пак това е смисълът на живота-УДОВОЛСТВИЕТО ОТ НЕГО :grin:
Дон_Корлеоне

Мнениеот Celestial » 16 Апр 2005, 23:52

damnameneus - Само информативно, легендата за Нои е много по стара от тази в Етиопия и Вавилон. Поначало се смята, че е пройзлезла от Ур Халдейски (това все пак е първия световен град с население около милион, има само още един такъв град и то доста по късно това е Рим), а от там е тръгнал Аврам. Нормално е да има тази легенда. Както казах и по рано в Библията няма да намериш динозаври! Макар, че там е доста точно описана историята на Месопотамия и Плодородния полумесец. А относно културното значение на христянството - погледни останалите дървави (нехристянки) в Турция и целия Арабски полуостров нямат хомосексуализам нито като порок нито като психично състояние за тях това са нормални неща. Вземи и Индия там подобно е положението с педофилията - индийките се женат на по 9 - 13год. Просто не ги отчитат като пороци. Помисли върху това... Но пък за мюсюлманите алкохола е точно такъв порок (ако не и по голям) от мъжеложците.
Другото е, че много от храмовете в Юдея не са строго разпознати, заради архитектурни прилики. Но дори и да са на арм. ез. не значи нищо не забравяй, че юдеите многократно са се влияели от различните учения на своите съседи филистимци (по късно финикийци/картагенци). А те са били доста напред в тая област. Единственото "учение" за гадаене и търсене на кодове в СЗ е Кабала (юд.пр.) и то само за СЗ

Wizard - не може (не трябва) да се използва Библията за такива неща. Двете са с различна природа и не са съвместими.
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот damnameneus » 17 Апр 2005, 11:38

Celestial, първо не знам дали си ходил по арабския свят, но аз поне съм бил 2 години и половина в Либия и мога да ти кажа, че определено ислямът не е толкова толерантна религия, че да приема хомосексуални връзки. Дали това е грях си е мнение на твоята религия, а пък нали все пак Назарянинът е казвал - Не съдете, за да не бъдете съдени. Аз не давам подобни определения като порок. Спомена Индия, е как там има хиляди религии и не са се избили, кой крив кой прав. А и не забравяй, че в сравнение с индийската религия вашата си е бебе. Не казвам, че там подобни неща не са разпространени, но не мога да кажа, че е явно и "законно", да не говорим, че в ислямски държави като Саудитска Арабия има все още смъртни наказания за подобни отношения и за магьосничество.
Относно за легендата за ной имах точно впредвид епосът за Гилгамеш и Ут-Напищим, който всъщност е оригиналният Ной а не еврейската версия/преработка.
Колкото Библията се ползва с цел магии, незнам дали трябва, защото това си е ваша книга, аз не я ползвам, но мога да ти кажа, че може и както написах, поне в юдаизма в така наречената Хекалот литература има много примери, може би не си запознат с това, но е така и това е факт. А даже и ползването на пасажи от стария завет е все пак ползване на Библията нали?

Та не искам да коментирам повече този сборник народни еврейски умотворения, защото все пак е хубаво народа да вярва в нещо, колкото и отнесено да е то.. А за да спомена пак император Юлиан, наречен Апостат от църквата, ше кажа, че определено има нужда от редовни свиквания на църковни събори докато си изясни църквата противоречията в доктрината си - е все пак нали - неведоми са пътищата Гоподни!
Няма нищо лично в мнението ми и не искам някой да се обижда!
:-P
Аватар
damnameneus
Модератор

Мнениеот Celestial » 17 Апр 2005, 21:04

damnameneus - много се радвам, че си се запознал с исляма от близо. Но това което казах и по горе го твърдя и сега, извинявай но техния рай е от млади момчета (за удоволствия) и вечно дествени жени (за прислуга). Има достатъчно преводи на бг. ез. на корана, така че можеш да провериш. Относно Индия и нейните "учения" (тъй както там нямат религия, а има разлика между учение и религия) няма да ми стигне време да ти направя съпоставка.
Много хубаво, че поне си запознат с "Ут-Напищим" но това е от Вавилон не от Етиопия. А самия епос е още по стар т.е. от Ур Халдейски. Който се е намирал на територията на Ирак (не знам какво е станало с разкопките след войната) и е бил първия световен град. Съборите са си събори, ако са решили да се събират добре, аз какво да направя, но не виждам за какво противоречие говориш. Ако говориш за разкола в нашата, е такъв събор имаше през 1997г., но по стар български обичай за пред събора се отказаха от разкола но след три дни "айде пак на кочината" така, че за пред света всичко в България си е екстра. Но в действителност -
BangHead

P.S. За какво да се обиждам? В спора се ражда истината! Говоря за диалогичния спор според Сократ, не за крещене до безумие когато никой не слуша другия а се опиянява от собствения си глас. А все извесно е, че пиян човек не говори трезво...
Le Mot Juste
Аватар
Celestial
MagicGateBg Наблюдател

ПредишнаСледваща

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор