Аюрведа

Всеки, който се интересува и има познания, относно билките или знае методи за лекуване с билки - това е мястото.

Модератор: runner413

Мнениеот mandragorko » 24 Мар 2008, 13:28

Аюрведа е най-древната лечебна система в света. Съществува повече от 5000 години. Тя представлява част от културната и духовна традиция на Индия. Думата Аюрведа е на санскрит и произлиза от "аю", което означава живот и "веда", което означава знание, т.е. наука за живота.

Счита се, че това знание е получено от древните мъдреци чрез директно възприятие по време на медитация. Едновременно светци и лечители, те възприемали здравето като неразделна част от духовния живот.

Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие. Основните средства с които си служи са билки, подправки, храни, масла, есенции, скъпоценни камъни, цветове. Методите, които използва са диета, промени в начина на живот, детоксикация на организма с втриване в тялото на билкови масла, парни сауни с билкови отвари, лечебни вани, йога, дихателни упражнения, мантри, медитация.

Основната цел на Аюрведа е изкореняването на болестите, които са пречка в живота на човека в неговите четири основни аспекта: изпълняване на задълженията (дхарма), придобиването на богатство (артха), удовлетворяването на желанията (кама) и постигане на освобождение (мокша). Това знание било толкова обширно според древните писания, че не било възможна за хората от настоящата епоха, Кали Юга, с тяхната кратка продължителност на живота и ниска интелигентност да го възприемат. (Хората от предишните епохи се смята че са били значително по-ителигентни и живеели много по-дълго. По време на Сатя Юга, най-възвишеният период, продължителността на живота била 400 години, по време на Трета Юга - 300 години, по време на Двапара Юга - 200 години, а в настоящата Кали Юга на хората било отредено да живеят едва 100 години.) В края на Сатя Юга започнали да се появяват болести, които в епохата на Кали Юга достигнали значително разпространение и тежест. В прилив на дълбоко състрадание към всички живи същества, мъдрецът Агнивеша написал своя трактат по Аюрведа, нито много обширен, нито много сложен, за да може да бъде разбран от обикновените хора.

Според Аюрведа цялата вселена е проявление на петте основни стихии: пространство, въздух, огън, вода и земя. Всичко в природата е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии или ДОШИ, които съществуват във всекиго и във всичко.


*Водата и Земята образуват КАФА
*Огънят и Водата образуват ПИТТА
*Въздухът и пространството образуват ВАТА


[align=center]
Изображение[/align]


Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа, всеки човек има специфична комбинация от тези енергии. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конституция или ПРАКРИТИ. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издържливост, предпочитанията към различни храни, начините за подържане на добро здраве, подходящия хранителен режим, характера на човека, особеностите на психиката му, предразполижението към болести, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.


Защо и как възникват заболяванията?
Как да балансираме енергиите в тялото?


Според Аюрведа болестите възникват в резултат от промяната в съотношението на трите доши вата, питта и кафа. Това съотношение е специфично за всеки човек и се определя в момента на неговото зачеване.

Различни фактори както от външната среда, така и такива, произлизащи от самите нас може да доведат до увеличаване на дошите. Това са най-често начинът на хранене, начинът на живот, емоционалните ни нагласи, сезонните промени.

Увеличаването на дошите уврежда храносмилателния огън, храната не се преработва напълно и се натрупват несмлени маси, наречени АМА. Дебалансираната доша заедно с ама се натрупва в слабите места на тялото, където се манифестира болестта.

Важен принцип в Аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията е "подабното увеличава подобното". Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея.

Сухите храни, сушените плодове, студените и леки храни, тичането, скачането, непрекъснатото бързане, прекомерната работа увеличават вата, чиито качества са суха, лека, студена, подвижна.

Факторите, които увеличават питта, са горещи, лютиви храни, цитрусови плодове, храни, които са продукт на ферментация, както и горещо и влажно време. Качествата на питта са гореща, влажна, кисела.

Факторите увеличаващи кафа са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Свойствата на кафа са студена, мазна, тежка, бавна.

Според древните тектове болестта има шест фази:

1) Натрупване - повишаване на една или повече доши. Болестта започва в едно от трите главни седалища на дошите: стомахът за кафа, тънките черва за питта, дебелото черво за вата.

2) Повишаване - продължава процесът на увеличаване на дошата и създаване на дисбаланс с останалите доши.

3) Разпространение - главното седалище "прелива" от увеличената доша и тя се разпространява по цялото тяло, увличайки със себе си ама.

4) Локализиране - дошата се установява в слабите места на тялото.

5) Проявление - появяват се симптоми на болестта в мястото, където дошата се е установила.

6) Пълно разгръщане на болестта, поява на усложнения, хронифицирене.

В първата фаза, фазата на натрупване, се наблюдават симптоми, причинени от увеличената доша. Увеличената кафа предизвиква тежест, ленивост, бледост, подуване на корема, повишено слюноотделяне. Повишената питта предизвиква парещо усещане, киселини, горчив вкус в устата, гняв. Повишената вата предизвиква газове с подуване на корема, запек, суха кожа, умора, безсъние, влечение към топли храни, напитки и дебели дрехи, както и чувство на тревожност и безпокойство.

Във втората и третата фази на повишение и разпространение тези симптоми се засилват. В четвъртата фаза, когато увеличената доша се установява в някое от слабите места на организма, започва да се формира същинското заболяване. Например вата доша може да се насочи към костната тъкан и ставите и да предизвика остеоартроза.

В петата фаза заболяването се манифестира. Едва на този етап според съвременните критерии може да се разпознае и дефинира определено заболяване.

В шестата фаза то се формира окончателно. Започват и неговите усложнения.

Аюрведа ни съветва да се научим да разпознаваме ранните прояви на увеличаване на дошите и да ги балансираме своевременно с диетични мерки, сезонни очистващи мероприятия и съответни промени в начина ни на живот.

Аюрведичният подход към лечението на заболяванията се базира на принципа противоположното намалява и балансира противоположното.


Съвети за балансиране на вата:

1. Редовни навици

2. Спокойствие

3. Много почивка

4. Топлина

5. Обилна успокояваща вата храна

6. Голямо количество топли течности

7. Масажи със сусамово масло


Съвети за балансиране на питта:

1. Хладина във всякаква форма

2. Умереност във физическите натоварвания

3. Избягване на стимуланти

4. Питта успокояваща храна

5. Изключване на алкохола


Съвети за балансиране на кафа:

1.Разнообразни стимули в живота

2.Силни физически натоварвания

3.Топлина

4.Кафа намаляваща диета

5.Намаляване на сладкото

6.Горещ чай от джинджифил с храната




Според Аюрведа причината за болестите е увеличаване и дебалансиране на една или повече доши, което предизвиква увреждане на храносмолателния огън (агни) и натрупване на токсини (ама) от непълното смилане на храната. Ама играе основна роля в болестния процес. Ключът към предотвратяване на болестите е да се помогне на тялото да елиминира токсините. Аюрведа предлага добре изпитани начини за това.

Най-мощната детоксикираща програма е така наречената ПАНЧАКАРМА, или петте действия. Започва се с подготвителни мерки, които правят токсините в тъканите разтворими и податливи към отстраняване.


Подготвителните процедури се наричат ПУРВАКАРМА и се състоят във:

1.Вътрешна олеация. Тя представлява приемане през устата на малки количества определен вид масло за няколко дни. Това размеква токсините и покрива каналите в тялото с тънък слой мазнина и улеснява отделянето им.
2.Външна олеация (снехана). Тя представлява втриване в тялото на специален вид масло, подходящо за съответната доша, като се използва определена Аюрведична техника. Това също спомага за подготвянето на токсините за елиминация и действа успокояващо на нервната система, намалява стреса и е едно приятно преживяване, особено когато се прибавят и ароматни масла също съобразени с дошата.
3.Сауна с пара от билкови отвари (сведана). Това съвсем разтваря токсините и ги насочва обратно към храносмилателния тракт, откедето са дошли, за да се установят в тъканите.

Сега пациентът е подхотвен за същинските очистващи процедури.


Панчакарма означава “петте действия” и се състои от пет мощни средства за детоксикация и намаляване на дошите. Те са:

1.Лечебно повръщане (вамана). Премахва увеличената кафа от стомаха, нейното основно седалище.
2.Разхлабителна терапия (виречана). Премахва ама и увеличената питта от тънките черва, черния дроб и далака.
3.Лечебна очистителна клизма (нируха васти). Премахва увеличената вата от дебелото черво. Вата е най-важният етиологичен фактор за възникването на болестите. Според Аюрведа 80% от заболяванията се дължат на вата доша.
4.Лечебна хранителна клизма (анувасана васти). Силен фактор за успокояване на вата доша.
5.Нася. Прилагане на лечебни средства през носната лигавица под форма на пудри, масла, билкови отвари.

Всеки един от изброените методи на лечение може да се прилага и самостоятелно.


Тази програма за детоксикация е много мощно средство и за нея е необходимо пациентът да е в добро общо състояние. При слаби и изтощени болни се прилагат палиативни мерки за детоксикация и балансиране на дошите под общото наименование ШАМАНА.

Какво включва ШАМАНА:

1.Билки, стимулиращи храносмилането.
2.Билки за изгаряне на токсините.
3.Гладуване.
4.Йога: физически упражнения, дихателни упражнения, концентрация, медитация.
5.Слънчеви бани.
6. Въздушни бани.

По време на детоксикационнта програма е препоръчителна моно-диета, най-добре с кичари.

След приключване на детоксикационната терапия пациентът се придържа към подходящия за неговата доша хранителен режим и начин на живот.



Прилагат се т.н. подмладяващи средства (разаяна), на които Аюрведа е посветила цял раздел. Те представляват билки и минерали, съдържащи различни витамини, антиоксиданти, средства за балансиране на дошите и укрепване на имунната система.

Още по-фино хармонозиране на енергиите в организма се постига с използването на цветове, скъпоценни камъни, ароматотерапия.

Целта на Аюрведа е премахване причините за болестта, а не само повлияване на нейните симптоми. Лечението е строго индивидуално и комплексно. Тъй като в него се използват само природни средства, то изисква по-дълго време за постигане на лечебния ефект. Аюрведа не е "бърз ремонт с някое хапче", което да ни позволи да продължим погрешния си начин на живот, без да обръщаме внимание на поведенческите корени на нашето заболяване. А то може да бъде симптом на един живот извън равновесие, сигнал който ТРЯБВА да вземем под внимание.


Сезонните ритми в природата и как да се адаптираме към тях:

Въртенето на Земята около Слънцето е в основата на сезонната цикличност в природата. Един пълен годишен цикъл ни превежда през кафа, питта и вата периоди. Дошите са навсякъде в природата и вътре в нас, правейки ни неразделна част от заобикалящия ни свят.

Зимата и ранната пролет са кафа-сезон. Времето е студено и влажно. Това е периодът на острите респираторни заболявания: хрема, бронхити, трахеобронхити. Обострят се хроничните синуити и бронхити и бронхиалната астма. Увеличават се секретите от горните дихателни пътища. За да се предпазите от всичко това, консумирайте топли храни и напитки. Горещият чай от джинджифил е добър избор. Яжте повече лютиви, стипчиви и горчиви храни като люти чушки, чили, леща, боб, а през пролетта – пресни салати и спанак. Сладкишите трябва да се намалят, а рафинираната захар да се замени с пчелен мед. Предпочитайте по-леки и сухи храни, с по-малко мазнини. Тежките млечни продукти като сирене, кисело мляко, сладолед, са особено склонни да увеличават кафа и трябва да се намалят.

През късната пролет и лятото, когато започнат горещините, е питта-сезонът. Увеличаването на топлината в природата и във Вашето тяло може да предизвика киселини в стомаха, конюнктивити, кожни възпаления. През този период предпочитайте хладни храни и напитки, но не ледено студени. Консумирайте сладки, горчиви и стипчиви храни като: ориз, млечни произведения, сладки плодове, салати и други пресни листни зеленчуци, бобови варива. Използвайте питта – успокояващи подправки като копър, кориандър, кимион, кардамом. Намалете киселото, соленото и лютото. Не прекалявайте с физическите упражненния. Водните спортове са за предпочитане.

През есента, когато времето е студено и ветровито, доминира вата доша. Ако тя се увеличи твърде много може да ни обхване безпокойство и безсъние, да получим главоболие, болки в гърба и ставите, запек, кожата ни да стане необичайно суха. Всичко това са последици от дисбаланса на вата доша. Късното лягане и преумората допълнително утежняват това състояние. За да избегнете всичко това, консумирайте топли напитки и храни, с повече мазнина отколкото през другите сезони като ядки, задушени зеленчуци в масло, млечни произведения. Всичко да е добре сготвено, а не сурово. Избягвайте салатите от сурови зеленчуци. Яжте повече сладко, кисело и солено. Избягвайте горчивите, люти и стипчиви храни. Апетитът се увеличава като естествена мярка за намаляване на вата, но не яжте повече отколкото може да усвоите. Препоръчвани подправки са канела, джинджифил, кимион. Пазете се от студа. Не прекалявайте с физическите упражнения.

Преходите от един сезон към друг са особено критични периоди, в които започват всички заболявания. За да запазим своето здраве, трябва да преминаваме с особено внимание през тях. Дошите са нестабилни под влияние на атмосферните промени и човешкият организъм е податлив на болести. Според Аюрведа през тези преходи се извършват преобладаващата част от естествените механизми за очистване на тялото. Уникалната лечебна система ПАНЧАКАРМА улеснява и усилва тези естествени процеси. Процедурите, които я съставляват, са най-ефективни на двете основни граници между сезоните :


· преходът от есента към зимата, от 20 октомври до 20 ноември, е най-подходящото време за елиминиране на трите доши.

· прeходът от зимата към пролетта – от 21 март до 21 април е най-доброто време за елиминиране на кафа доша.

Увеличените доши трябва да се изхвърлят преди да се настанят дълбоко в организма и да причинят заболяване.


[align=center]Изображение[/align]
Предай нататък....
Аватар
mandragorko
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 373
Регистриран на: 07 Ное 2007, 22:01
Местоположение: там нейде,след светлината и мрака

Назад към Билки - Лекуване

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта