Големи празници - Според колелото на живота. Келтска Уика.

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот galina_dim » 13 Май 2008, 20:26

Празниците според общопризнатите дати, Келтска традиция:

Samhain (произнася се [ˈsawənʲ]), Последния Жътвен, Кървав Жътвен, Нощта на Предците, Пир на Мъртвите, Noson Calan Gaeaf,

Самхейн. Празнува се от 31 Октомври (вечерта), по принцип е до 2 Ноември (и съответно 5-10 Ноември).

Yule, Cuidle, Alban Arthan, Midwinter, Winter Rite, Юлл Празнува се 19-23 Декември (зимното слънцестоене).

Imbolc, Brigit, Деня на Бриджит, Candlemas, Bride's Day, Brigantia, Имболк. Празува се 1-2 Февруари (и съответно 2-7 Февруари).

Ostara, Earrach, Alban Eilir, Lady Day, Празник на Дърветата, Остара. Празнува се на 20-23 Март (пролетното равноденствие).

Beltane, Beltaine, May Day, Белтейн. Празнува се на 1 Май (и съответно 4-10 Май).

Midsummer, Litha, Samradh, Alban Hefin, Aerra Litha, Mother Night, Лита. Празнува се 19-23 Юни (лятното слънцестоене).

Lughnasadh (/luːnəsə/), Lammas, Първи жътвен, Bread Harvest, Празник на Първите Плодове, Ламас. Празнува се на 1-2 Август (и съответно 3-10 Август).

Mabon, Foghar, Alban Elfed, Harvest Home, Втори жътвен, Реколта на лодовете, Реколта на виното, Мейбън. Празнува се 19-23 Септември (есенното равноденствие).

Никъде я нямаме тая информация така синтезирана. Струва си да се направи важна според мен.


Архимикус - Поради рискът от ненужен спам и недоизясняване на въпросът, по предложение на Галина премахнах лунните съответствия. Наслаждавайте се на Древните празници по Келтската традиция!
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София

Мнениеот zaek » 14 Май 2008, 09:02

Благодаря!!!!!!!!!!!!!!!
Аватар
zaek
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 196
Регистриран на: 01 Дек 2005, 13:27

Мнениеот ~Talyn~ » 14 Май 2008, 10:54

БРАВО!!! icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap Хубаво си се сетила да сабереш празниците в една тема,защото е адски гадно да са разпраснати.
Всичко е просто!
Аватар
~Talyn~
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 203
Регистриран на: 27 Яну 2008, 16:07
Местоположение: Казанлък

Мнениеот Arhimikus » 14 Май 2008, 14:44

Браво и от мен Гале.
Талин, разпръснати са, защото това са празниците по Келтската традиция, както е посочила Галина. В други мнения и постове са дадени празниците по други традиции или еклектик.
Последна промяна Arhimikus на 15 Май 2008, 12:02, променена общо 1 път
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор
 
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:14
Местоположение: Сливен

Мнениеот nick » 14 Май 2008, 19:17

Ганина много добре,
а да кажеш и какви ритуали се правят.
интересно ми е, тъй като не съм се занимавал с уика.
Аватар
nick
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на: 30 Мар 2006, 17:41

Мнениеот bastet » 17 Май 2008, 07:37

Тук не знам дали да се обаждам, защото с годините ставам все по-еклектик. Но искам да споделя какво разбрах за празниците. Те бележат характерна промяна в условията, която прави по-подходящ определен тип работа за този точно период от годината. Това е ясно. Обаче. Има и още едно нещо, за което не видях някой да е говорил. Празнуването. Фестивното свързване с природата. Фестивното преживяване на тези условия, които са толкова важни за магическата работа. Не е задължително на всеки празник да се "работи". Да лекуваш, да откриваш, да привличаш, да прогонваш.. Всичко това се прави при нужда. А празникът е за да се празнува. Да се постигне това мистерийно състояние, катарзис и т.н.

Време е да спрем да изпитваме блудкавия, с отпечатан баркод на него, отговарящ на стандартите на ISO душевен оргазъм пред телевизора, когато плачем за главната героиня Доня Корнелия Хосе Мария, която страда безутешно в колониалния си замък насред фикционалната Латинска Америка или за добрия американски гражданин-данъкоплатец, чиято жена умира от рак. Нека се научим сами да достигаме това състояние на духа, да се радваме че сме живи, здрави, че обичаме, че виждаме слънцето сутрин и звездите през нощта и т.н. без да се нуждаем от електронна медия, която да ни напомня, че това можеше и да не е така на принципа "Вуте да е зле". П

Затова моят съвет е - на празниците - празнувайте.

Така ще се настроите по-добре, за да можете, когато му е времето, да работите. Нпарвете нещо добро по случай празника, нещо благотворително, подарете нещо, може и внимание, дайте. SMS на номер за благотворителна кампания не става. Говоря за нещо лично. Знаете, за да циркулират енергиите, трябва да освобождавате място за новите неща. Затова почистете. Мислите, отношенията, дома, офиса, колата. Дайте път на новото.

После вземете. Символично привлечете новото - нова дреха, ново бижу за празника. Съберете се с хора, които празнуват, за да увеличите груповата енергия. Това може да стане и символично в медитация. Наскоро четох колко е важно да знаеш, че когато правиш нещо, същото го правят много други хора на много места по света. Беше постколониално изследване по социология, не окултна книга. При нас важи факта, че много хора са го правели и в други времена и ще го правят в бъдеще. Въпросното Празнуване.

Ритуалите нека са за конкретни цели, само когато има нужда от тях, да се възползват от енергията на празника. Но нека не заместват Празнуването.
любопитството погубва котката, но възторгът от наученото я връща към живот
Аватар
bastet
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 22
Регистриран на: 28 Фев 2006, 13:47
Местоположение: sf

Мнениеот Cath » 21 Май 2008, 08:03

тук съм много съгласна с Бастет. има една такава тенденция, че на празнците всеки се втурва да прави някакви комплексирани церемонии, а на самото Празнуване се обръща доста малко внимание (да не кажа никакво). да се събереш с приятели, да се смееш, да танцуваш, да си хапнеш и да си пийнеш! ;) в общи линии се сещам за една много подходяща фраза на английски - "celebrate life". мисля, че именно в това е същността на Празниците... и то не само на келтските!

така че - Празнувайте!
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор
 
Мнения: 677
Регистриран на: 21 Яну 2006, 00:24
Местоположение: София


Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 21 Апр 2020, 01:19 е имало общо 540 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта