Самодиви

Вещери, вещици, уикани, друиди и всичко, което може да се свърже с практиката на вещерите.

Модератор: Arhimikus

Мнениеот Arhimikus » 21 Дек 2005, 11:46

САМОДИВИТЕ



В народните представи САМОДИВИТЕ или САМОВИЛИТЕ са ефирно прелестни девици с разпуснати руси коси, понякога и с крила. Те са облечени с риза, рокля, зелен пояс и елече. Дрехите им са украсени с пера, с които летят като птици.

Тези загадъчни същества са повелителки на водите и могат да предизвикват суша. Подпомагани от кръстати орли, те се разпореждат и със стихиите на ветровете, затова и появата им е често съпроводена с вихрушка. Някои от тях приличат (може би не съвсем случайно) на антични амазонки - въоръжени с лъкове и стрели, те яздят грациозно сиви расови елени с юзди от преплетени змии.

Самодивите обитават тъмните лесове и дивите планински усои. Те живеят под грамадни стари дървета, в изоставени колиби или в тъмни като пъкъла пещери. Появяват се най-често през пролетта и лятото. Излизат навън само нощем и се скриват отново с пропяването на петлите. При мръкване самодивите отиват край водите - езера, вирове, извори, кладенци - събличат се голи, къпят се, перат сенките (или дрехите) си и ги простират да съхнат на месечина, пазейки зорко да не ги открадне някой. Както ще се види по-нататък, тази бдителност си има повече от уважителни причини. След къпането прекрасните блондинки се събират на зелени морави, където пеят, свирят, лудуват и играят своите неистови хора. Те обичат музиката, особено мелодиите на кавала, затова често отвличат овчари, като ги карат да им свирят. Освен това тези езически хубавици почитат... християнските празници, особено Великден, и похищават и ослепяват или убиват хората, които не ги спазват.

Самодивите пазят ревниво своите обиталища и свърталища - онзи, който наруши владенията им изчезва безследно или се разболява от неизлечима болест. Затова хората не дръзват да пристъпят в такива места нощем и не смеят да косят тревата по "самодивските" морави, дори и те да се намират сред собствените им имоти. В съвременна България има стотици местни названия от типа Самодивска поляна, Самодивско кладенче, Самодивско хоро и т.н.

Магическата сила на самодивата е в дрехите (или в сянката й). Ето защо ако някой човек успее да ги открадне, а най-сгодният миг за това е къпането, тя се превръща в обикновена жена и му се покорява. Такава самодива минава през венчило, ражда деца, но не става добра майка и домакиня, а използва всяка възможност да избяга на воля. Понякога самодиви се разделят с девството си по собствено желание - носителки на буйна сърдечна страст, те се влюбват безпаметно в този или онзи левент, обсебват го без остатък и го измъчват с огнените си прищевки до смърт. В други случаи, измамени от сладострастни хитреци, самодиви губят целомъдрието си, раждат невинни бебета и като кърмачки имат гърди с такива исполински размери, че се налага да ги премятат през раменете си.

Самодивите не са неизбежно неприязнени и опасни за хората. Когато някой им направи добрина, те се побратимяват с него, стават негови покровителки и дори откърмят от него деца, от които израстват славни юнаци. Във фолклора такива самодиви са често неанонимни, индивидуализирани - Гюрга, Дена, Стана, Мита, Магда, а техните романтични силуети обрастват в цели гроздове вълшебни приказки и песни.

Никакви етнографски описания обаче не могат да представят народното светоусещане за самодивите така, както го е направил в едно от стихотворенията си най-големият български поет Христо Ботев (1849-1976 г.). На Балкана, смъртно раненият в битка с турците войвода Хаджи Димитър, проклина "цяла вселена", измъчвайки се под под палещите лъчи на слънцето, докато...

Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!

И самодиви в бяла премяна,
чудни, прекрасни, песен поемнат, -
тихо нагазят трева зелена
и при юнакът дойдат, та седнат.

Една му с билки раната върже,
друга го пръсне с вода студена,
третя го в уста целуне бърже, -
и той я гледа, - мила, засмена!

(...)

И плеснат с ръце, па се прегърнат,
и с песни хвъркнат те в небесата, -
летят и пеят, дорде осъмнат...

Първите писмени сведения за самодиви датират от XIII в. Смята се, че тяхната митология се е развила на балканска основа, като специалистите откриват в нея и следи от славянската древност. Думите САМОДИВА и САМОВИЛА отвеждат към прастари, индоевропейски корени със значение "божество", "демон", "лудувам", "вилнея".

Разновидност на самодивите са т.нар. ЮДИ. В българския фолклор те са винаги стари, грозни и страховити злосторнички. Освен тях във фолклора са запазени многобройни приказки за други нечисти сили: караконджоли, таласъми, върколаци, вампири... Добилият световна слава румънски граф Дракула не е единичен случай във фолклора на балканските народи.
"Човече, опознай себе си!"
Аватар
Arhimikus
Модератор
 
Мнения: 803
Регистриран на: 29 Ное 2005, 17:14
Местоположение: Сливен

Мнениеот WandaBlenda » 21 Дек 2005, 14:51

Много интересно.Имам молба ако някой знае сайт за БГ фолклор и ритуали(с обяснения кое защо се прави) да го даде.Много ме интересуват нашите си родни,вили,тенци,караконджоли,таласъми,юди и т.н.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 299
Регистриран на: 28 Ное 2005, 07:49

Мнениеот Trismegist » 21 Дек 2005, 15:13

:)
Хехе ами аз съм дал този сайт и на друго място,но ето ти го пак.
http://traditions-bg.com/bg/index.php -тук е точно това,което търсиш,а също и за мен беше голяма радост,като го открих.
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 340
Регистриран на: 28 Юли 2004, 20:15
Местоположение: Made in Bulgaria

Мнениеот WandaBlenda » 22 Дек 2005, 14:01

Благодаря bgf
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 299
Регистриран на: 28 Ное 2005, 07:49

Мнениеот Poison » 22 Дек 2005, 15:29

Във връзка с тази работа ще ми кажете ли какво са навите?
Според вас съществуват ли феи, елфи, орки и горски духчета или джуджета? Тва звучи като има ли върколаци или няма ама на мен ми изглеждат много приказно.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 558
Регистриран на: 29 Яну 2005, 15:01

Мнениеот damnameneus » 22 Дек 2005, 17:29

Навите са духове на жени или бебета починали при раждане, счита се че до 40 ден след раждането те са много опасни за родилката. Освен това все още е разпространено и вярването, че дрешките на бебето не бива да замръкват навън. Според нашата народна медицина те могат да предизвикат доста заболявания на родилката, за които има съответно и доста видове баене.
Аватар
damnameneus
Модератор
 
Мнения: 511
Регистриран на: 03 Апр 2005, 23:47
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот EliKarim » 23 Дек 2005, 16:11

Навь - от старобългарски - мъртвец, труп.
Според славяните духовете на мъртвите продължават да живеят. По време на смъртта те се освобождават от телесното и придобиват свръхестествени способности. С тези си способности навите обикновено вредят, но има и разкази за обратното...,но това става само ако преминат границата от единия свят в другия. Коридорът между двата свята според преданията се отваря в определени календарни дни. В това число са от 25 дек - до 6 ян (просинец) и на 1-ви март.

Пойзън, някои от изброените от теб същества аз лично смятам за приказни герои. Но не забравяй че човешката психика може да създава всичко. Защо да не можеш например да оформиш сервитор с облик на елф...или нещо подобно?! Разбираш ли?
Аватар
EliKarim
Модератор
 
Мнения: 781
Регистриран на: 24 Сеп 2004, 19:57

Мнениеот Poison » 25 Дек 2005, 08:46

Мерси Ели. Впрочем какво е това Карим дето си го добавила?
Гледах този филм "Нарния".Супер е. там става въпрос за фавни. Какво мислите?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 558
Регистриран на: 29 Яну 2005, 15:01

Мнениеот EliKarim » 27 Дек 2005, 22:27

"карим" е арабска дума.
Глеха филма. Интересна интерпретация....не бих могла да коментирам фавните. Според мен са митични същества. Виж за кентаврите имам малко по различно мнение.
Аватар
EliKarim
Модератор
 
Мнения: 781
Регистриран на: 24 Сеп 2004, 19:57

Мнениеот AZA » 28 Дек 2005, 02:09

по темата искам да пусна само един текст на Балканджи - Самодива

Припадне ли сомракът и огънят затлее
приканя гората мъжко гърло да запее.
Надигне се луната, огъня с лъчи разпали.
С танц магически в гората самодива мене мами.

Дива,танц играеш!
Дива,мен желаеш!
Дива,появи се!
Дива,защото ти си...

Припев:
Дива, само дива стихия!-Люта змия!
С поглед кръвта ми изпива!-Люта змия!
Как на сърце се увива!-Люта змия!
Тази горска магия!(х2)

Пропука се зората, вятър пепелта развее,
свита между краката змия люта мене гледа.(х2)

Дива!И се галиш!
Дива!Мен не жалиш!
Дива!Появи се!
Дива!Защото ти си...

Припев:
Дива,само дива стихия!-Люта змия!
С поглед кръвта ми изпива!-Люта змия!
Как на сърце се увива!-Люта змия!
Тази горска магия! (х2)

Дива!
Дива!
Дива!
Защото ти си...

Дива,само дива стихия!-Люта змия!
С поглед кръвта ми изпива!-Люта змия!
Как на сърце се увива!-Люта змия!
Тази горска магия!

Самодива! (х5)
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 258
Регистриран на: 10 Фев 2005, 00:40
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Kotentseto » 07 Фев 2006, 15:33

Здравейте, всички :)
В http://www.occultism.tk/bg/content/category/10/39/175/ има доста неща за българската митология. Някои са полезни. На мен ми допадат, защото търсят как да вложат положителен заряд в дома/децата/невестите и пр. идеята е да се съсредоточи енергия, според мен.
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 270
Регистриран на: 06 Фев 2006, 14:47

Мнениеот raflo » 09 Юни 2008, 06:52

случаино видях тази темичка която ми се стори много интерсена искам да ви кажа че когато бях един път на пампорово ми казаха 4е има такава местност някаде около пампорово която се нари4а ,,самодивски поляни,, хората казха 4е там слизали ве4ер самодивите да се къпят имало мало извор4е.дали ще е верно.
Аватар
raflo
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 49
Регистриран на: 07 Май 2008, 13:34

Мнениеот Abathor » 09 Юни 2008, 08:56

Българските "суеверия" до голяма степен са верни,все пак да не забравяме художествената измислица.
А относно бебетата по моя край казват че до 40 ден небива бебето да се показва пред хора дори роднини.Майката небива да дава нищо на никой - суеверия ги наречете но имат смисъл и знам защо но е дълго за обяснение.
Иначе самодивите са интересни същества.Въпреки че пакостят народните вярвания няма лошо мнение за тях.
Agnoscetis Dei, scio ipse
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 185
Регистриран на: 02 Яну 2007, 18:42

Мнениеот Abathor » 10 Юни 2008, 21:27

http://www.bulgaria88.narod.ru/VedaSlovenaFenomen.htm
Неудобната истина за българската предхристиянска култура.

А ето я и веда словена само че в руски сайт , езика е български диалект. http://ziezi.net/veda2/

Надявам се че съм ви бил полезен и помнете думите :
"Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя"
Аватар
Abathor
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 185
Регистриран на: 02 Яну 2007, 18:42

Мнениеот Kotentseto » 24 Юни 2008, 07:43

Ако някой счете мнението за спам, да го изтрие. Но ми стана много мило, докато ги гледах тези снимки:

Еньовден
Розата е роза е роза...
Аватар
Kotentseto
MagicGateBg Приятел
 
Мнения: 270
Регистриран на: 06 Фев 2006, 14:47

Мнениеот Dorian. » 20 Авг 2008, 21:05

Самодивите...да си нямаш проблеми с тях един приятел щеше да умре от самодива.Много искаше да има куче и една нощ една немска офчарка се появи пред портите му през нощта.Той направо се е хипнотизирал като я е видял...отнесла го е до искъра и тъкмо да я последва навътре в реката пропяха петлите и той не се прибра в тях а направо в нас ,че е по близко...как изглеждаше...в селата и малките градове е мн по кофти
Аватар
Dorian.
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 18
Регистриран на: 20 Авг 2008, 08:41

Мнениеот Dorian. » 20 Авг 2008, 21:07

Самодивите...да си нямаш проблеми с тях един приятел щеше да умре от самодива.Много искаше да има куче и една нощ една немска офчарка се появи пред портите му през нощта.Той направо се е хипнотизирал като я е видял...отнесла го е до искъра и тъкмо да я последва навътре в реката пропяха петлите и той не се прибра в тях а направо в нас ,че е по близко...как изглеждаше...в селата и малките градове е мн по кофти
Аватар
Dorian.
MagicGateBg Наблюдател
 
Мнения: 18
Регистриран на: 20 Авг 2008, 08:41

Мнениеот galina_dim » 25 Авг 2008, 12:54

Abathor написа:http://www.bulgaria88.narod.ru/VedaSlovenaFenomen.htm
Неудобната истина за българската предхристиянска култура.

А ето я и веда словена само че в руски сайт , езика е български диалект. http://ziezi.net/veda2/

Надявам се че съм ви бил полезен и помнете думите :
"Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя"


Абаторе, имам няколко неща да ти кажа:
1.Веда Словена не е ерзац за предхристиянска култура.
2.http://ziezi.net/veda2/ е съвсем български сайт
3 За сметка на това пък езикът, на който е написан откъса, който си дал, изобщо не е български диалект.

Ако държиш, някой път като се видим, ще ти разкажа това, което знам за Веда Словена. Както и за още няколко подобни произведения, всичките в славянските племена.
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 24 Мар 2006, 12:08
Местоположение: София


Назад към Вещерство - Уика - Паганизъм

  • Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор
  • Кой е на линия
  • Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 2 минути)
  • На 25 Апр 2024, 19:08 е имало общо 565 посетители наведнъж.
  • Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта