Магическото обучение.

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Enforcer » 23 Юни 2008, 22:36

Магическите способности вродени ли са или може да се развият ? Идеята е дали човек без способности може с упорита работа да стане маг или не ? Как мислите вие ? Дали е аналог на пеенето - ако нямаш глас колкото и да работиш - ефект ниенте ?
:?
Аватар
Enforcer
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ultramarin » 24 Юни 2008, 04:50

а тая пък тема колко е изтъркана... при едни са развити, при други може, а трети никога няма да си направят труда...

да, като музиката е, таланта е около 1%... с него или не, всеки може да се научи, таланта просто помага това да стане по-бързо и дрлугия момент... ето аз нямам талант за музика, никакъв.. една година се учих да свиря на пиано... зор, скъсах нервите на преподавателката, но с желание и много труд и ежедневно свирене се научих за една година да свиря всичко (без 64-тини ноти и украшения, примерно :) ) нямам ШАНСА да стана композитор или известен певец или пдобър музикант, щоато нямам дабрата нито за слух нито за глас... но с подходящи усилия се научих да свиря ДОСТАТЪЧНО добре, че да се получава музика а не дрънчене...

свиренето на пиано е едно просто и елемнетарно действие, но ми етно почти година да го изуча, магията е доста по-комплексна и всеобхватна - ясно е че толкова лесно с нея няма да стане...

но има и един друг момент! виж тази тема: http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?t=3833 Изводът е, че с намерение, дори и маг се става, но намерението трябва да е твърдо! А това ще рече никакво падение на духа след месец неуспешни усилия... ВИДИМО неуспешни за теб...
Аватар
ultramarin
Модератор

Мнениеот venus » 24 Юни 2008, 07:41

Аз по принцип не гледам телевизия, но понякога се случва да загледам една игра - "Сделка или не".

Погледната от един малко по-нетрадиционен ъгъл, тази игра е много поучителна. Вече се забавлявам да "предвиждам" кой колко ще спечели. Сяда човек с помръкнало лице, аха ще се разплаче... отваря от раз големите суми и увяхва напълно, всяка искрица живот го напуска, чак очакваш банкерът да му направи дарение по милост - спечелената сума, разбира се, е минимална, а човекът завършва с думите "Аз си знаех, че няма да взема пари, на мен не ми върви в нищо". Сяда лигла-богаташка, хаха-хихи и куп празни приказки и хоп - тръгва си мацката с 50 000. Сяда човек, който е стигнал до определено социално положение - има семейство, бизнес, но споделя, че нищо не е получил даром и че много труд е вложил, личи си - измъчен човек - за мен вече е ясно, че такъв човек много пари няма да получи и действително - тръгва си с 5-6000.

По-важното обаче е, че в началото, докато има много кутии, хората са смели - избират числа, отварят кутии без окото им да мигне. Независимо какви суми са останали накрая, когато останат с 4 кутии (примерно две с ниски суми и две с доста високи, което все пак дава 50% шанс), хората се сдухват. Настъпват съмненията - ми сега, ако при мен е тапата или кибритчето... Точно в този момент, поддавайки се на съмненията, хората позволяват и да бъдат манипулирани - приемат оферти, разменят кутии... И почти всеки път, когато се откажат от своята кутия, заменят я или приемат някаква междинна сума като оферта, губят - а, логично е, че за да ти поискат кутията, в нея има нещо.

Затова и печелят онези, които не са зависими от съдържанието на кутията си, респективно от целта си и не са подвластни на съмненията си - богати хора или авантюристи-свежари. Не знам колко човека са спечелили 100 000 от тази игра (броят се на пръстите на едната ръка сигурно), но помня една жена, преди около година, която запази кутията си, защото този номер и бил донесъл късмет преди време - преживяла сърдечна операция. Каза им - не, това си е моят номер и оферти не приемам, това ми е късметът :)

Ето го и отговорът на твоя въпрос, приятелю Enforcer - ако не сме богати, то поне можем да бъдем авантюристи-свежари :) Приемай това, което ти се е паднало от "случайното теглене" и го използвай оптимално.
Аватар
venus
Модератор

Мнениеот Enforcer » 24 Юни 2008, 16:32

ultramarin написа:а тая пък тема колко е изтъркана... при едни са развити, при други може, а трети никога няма да си направят труда...

да, като музиката е, таланта е около 1%... с него или не, всеки може да се научи, таланта просто помага това да стане по-бързо и дрлугия момент... ето аз нямам талант за музика, никакъв.. една година се учих да свиря на пиано... зор, скъсах нервите на преподавателката, но с желание и много труд и ежедневно свирене се научих за една година да свиря всичко (без 64-тини ноти и украшения, примерно :) ) нямам ШАНСА да стана композитор или известен певец или пдобър музикант, щоато нямам дабрата нито за слух нито за глас... но с подходящи усилия се научих да свиря ДОСТАТЪЧНО добре, че да се получава музика а не дрънчене...

свиренето на пиано е едно просто и елемнетарно действие, но ми етно почти година да го изуча, магията е доста по-комплексна и всеобхватна - ясно е че толкова лесно с нея няма да стане...

но има и един друг момент! виж тази тема: http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?t=3833 Изводът е, че с намерение, дори и маг се става, но намерението трябва да е твърдо! А това ще рече никакво падение на духа след месец неуспешни усилия... ВИДИМО неуспешни за теб...

Аз пък се сещам за едно мнение на Мандрагорко:
"...от всяко дърво свирка не става,пък било то и дялкано упорито..."
:wink:
Аватар
Enforcer
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ludvig » 24 Юни 2008, 18:19

i sega какво става ли отвсеки маг или не става :))
Аватар
ludvig
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Macabre » 24 Юни 2008, 19:19

ако има желание и упоритост и минимален талант...де ше иде че няма да стане.
Tea party with zombies
Аватар
Macabre
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот ultramarin » 24 Юни 2008, 19:36

Мандрагорко може да си има своето МНЕНИЕ, аз може да си имам МОЕТО, нооо... истината е все някъде там... обаче много по-мъдри от мен са го разсъждавали така: ако съществуваше критерий който да определя - този става, а този не става, то света щеше да сортира хората сам на магьосници и немагьосници, на музиканти и немузиканти, на художници и нехудожници...

разискването на настоящата тема е безмислено, както разискването дали чоек може да стане поет или певец... еми всеки може да се научи да говори, но не всеки има глас за певец, което не преми на всеки един да си тананика повече ил по-малко успешно...

Уловката е че няма само две състояния - ДА или НЕ, а множество... 0.99, 0.1, 0.234, 0.76... като нулата и единицата са недостижими крайности... 1- това е Едниият, Творецът на вселената(все тая да ли е създадена за 7 дена или милиард века), 0 - това е напълно непроявеното, несъществуващото... еее, а вие съществувате ли? Определено по някъкъв начин ви има... но и категорично не сте на нивото да няма разлика между мислите и делата ви, между словата и действията ви, между действието и бездействието ви...Единицата е това което търсим... но дали в този живот за един е достъпно да мине 50те процента примерно или да се върти около 0.05 е друга тема... всеки може да се труди, да полага усилия, да се развива... и от 0.1 да иде до 0.2 или до 0.3 примерно... няма значение точната цифра... важното е следващият живот да започнем с малко по-добър старт, пък и в този, защо да приемем на довереие един цитат, който може и да е бил верен преди 100 години, но днес или утре не... нима не е по-добре "залудо да работим отклокото залудо да стоим"?
Аватар
ultramarin
Модератор

Мнениеот ultramarin » 24 Юни 2008, 19:55

извинявам се за втория пост.... просто искам да добавя още нещо от изключителна важност за МАГИЯТА специално... и то е указано в тази тема http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?t=3833 и то от много хора...

представете си следните случаие:
1
Иван идва и му казват, ти пич "нямаш талант", не можеш да станеш маг, изключено просто, ъпсурттттт!
Иван ги праща през едното място и си казва, талант, не талант, НЕ ЩА ДА СЛУШАМ за таланти-бурбуланти, талантите СА БОШЛАВ работа, аз ПРИЕМАМ ЧЕ И БИЗ ТАЛАНТ СТАВА... и се прибира да медитира и съзерцава, нищо че не му се отдава...

2.
Петърчо идва и казва искам да се чуа на магия. ОООоооо, Пешко, ти има шталант, можеш да палиш с поглед свещи по рождение, чудесно, голем и велик маг ще стане от теб... пешко се прибира в къщи с кеф, ляга си с ръце натила, изпъва крака и се замечтава следващите четири часа какъв як маг ще стане...

ЗА кого ще заложите вие, господа?

МОже бли талантът не е това което е, а!? Може би той не е в Дарбата, може би не е в рожденните ни умения, може би той е в качуставата на Ученика да работи упорито и търпеливо?

П.П. Познавам човек който не можеше да различи ДО то СИ, ното на китара, нито на пиано, нито на нищо... този човек реши един ден че ще стане оперен певец "щото му харесвало"... и стана! Сега пее в бургаската опера!!! И дори ходи на турнета до италия и германия... и пее на немски и италиански, въпреки че не знае бъкел, а просто учи наизуст партитурите си... учи ги с месеци, няма си и хабер за какво пее, но съм виждал как си пише по полетата, след като някой му е расказал за какво става дума "тук да пея весело", "тук съм тъжен", "тука едикво си"... не познавам друг певец като него... да прекарва с месеци в зубрене на текствое коитго не познава... и ежедневно, дори и днес, вече над 10 години, да си тренира гласа... защото ФАКТ - гласът му не е кой знае кво, музикалният му слух не е кой знае кво, но си носи на плейрчето записи на чисти тонове, на незнам кви тонове и всеки божи ден вече над 10 год се упражнява... спонех ли че яде смола, щото му казали че била полезна за гласа въпреки че му прилошава от нея???

ТА... във вярната ли посока гледаме?

Любов и Светлина по Пътя ни!
Аватар
ultramarin
Модератор

Мнениеот venus » 25 Юни 2008, 07:03

ultramarin написа:Уловката е че няма само две състояния - ДА или НЕ, а множество... 0.99, 0.1, 0.234, 0.76... като нулата и единицата са недостижими крайности...
...всеки може да се труди, да полага усилия, да се развива... и от 0.1 да иде до 0.2 или до 0.3 примерно...

И аз така мисля.
Както вече стана дума в една друга тема - способностите се появяват, когато човек преодолее основните си страхове, а те всички се свеждат до един - страхът от смъртта. Приемеш ли, че можеш да загубиш всичко - семейството си, работата си, парите, дома, любимия човек, здравето си, живота си - готов си :)
Аватар
venus
Модератор

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор