от venus » 03 Юли 2008, 11:31
Няма закон, духовен или човешки, който да оправдава убийството, и това не е случайно. Не откриваме ние с вас днес топлата вода. Ако сме мъдри, можем да се поучим от опита, който са ни оставали хората отпреди хиляди години. Ако не сме... ще станем по трудния начин, животът го доказва ежедневно.
Talyn,
аз съм вегетарианка откакто се помня. Опитвала съм месо броени пъти в живота си. Брат ми също. Аз съм на 34 години, брат ми на 32. И двамата сме живи и здрави и се чувстаме прекрасно. Месото НЕ е необходимо за прехраната ни. В такъв случай необходимо ли е да убиваме животните? Не. Тук, разбира се, идва доводът, че и растенията са живи и че ако искаме да съществуваме, трябва да убиваме. Най-точният отговор можем да намерим в животинския свят - животните никога не убиват за удоволствие. Един хищник не изпитва угризения от това, че е убил жертвата си, нито пък изпитва удоволствие и не убива повече, отколкото му е необходимо - това е и верният отговор, отново стигаме до баланса.
Ако вървиш по пътя и срещнеш дъждовен червей, какво ще направиш - ще го настъпиш, ще го отминеш или ще го пуснеш в тервата? Ако разсъждаваш от гледна точка на егото си и решиш, че си много велик - може да го стъпчеш. Ако ти е все едно, ще отминеш. Ако си загрижен и състрадателен към другите живи същества, ще му помогнеш. Съдбата на червея зависи от теб, а твоята - от по-висши сили. Утре ти ще си в беда и някой друг ще има силата да те унищожи, да остане безразличен или да ти помогне. Както ти се отнасяш към света, така и той ще се отнесе към теб. Каквото дадеш, това ще получиш.